moge hier een overzicht volgen van enkele bijgeloovigheden en ceremoniën, welke aan bepaalde dagen van het jaar zijn verbonden en ons leeren, hoe weinig de gewelddadige invoering van het Christendom de oude zeden der Balten heeft gewijzigd.

25 Januari. St. Paul. De Litauers plegen op dezen dag niet te werken: in het bijzonder verrichten zij niets met den bijl. Zij meenen, dat, als men zich op St. Paulsdag met spinnen bezighoudt of op andere wijze iets verricht, waarbij wol te pas komt, de mot in de wol zal komen1).

2 Februari. Maria Lichtmis. In Pruisisch Litauen onthoudt men zich van spinnen, opdat men niet ongelukkig zal zijn met het vee. Hetzelfde geloof bestaat in de streek van Rjezjitsa omtrent de Vrijdagen der Groote Vasten 2).

'23 April. St. George. In Litauen liet men op St. George het eerst de paarden in het veld, met de woorden: Bescherm, Heilige George, mijne paardjes! Men meende namelijk, dat de Heilige George de paarden tegen de wolven zoude behoeden. Daarom liet men de paarden in Pruisisch-Litauen op dezen dag niet werken, opdat St. George niet zoude toornig worden en de paarden door een wolf zoude laten overvallen. Als het op den 23sten April sneeuwt, pleegt men in Litauen te zeggen: St. George rijdt op zijn schimmel. Ook gelooft men hier nog, dat er hageljacht zal komen, als men op dezen dag veldarbeid verricht. Dergelijke gebruiken bestaan nog heden in het Latavische gebied: op den avond, die aan St. George voorafgaat, begeven de boeren en de gehuwde vrouwen zich met de paarden naar de weide; daar maken zij een brandstapel en drinken zij brandewijn, terwijl zij liederen zingen ter eere van den Heilige of van den ouden Baltischen god Usinj. In Lijfland wordt het feest van St. George zelfs Usini genoemd. Hier worden de paarden niet op den avond, die aan St. George voorafgaat, maar op dien van den dag zelf in het veld gelaten, en wel met de woorden: Moge de oude Usinj de paarden voor alle ongeluk, voor wolven, voor ziekten behoeden! Ook pleegt men ter eere van St. George of van Usinj een haan te slachten. In den omtrek van Auts in Koerland beschouwt men St. George als den feestdag der paarden: men mag ze niet laten werken, opdat zij niet door wolven worden aangevallen. Te Bauske en in den omtrek dier stad verricht men geenerlei arbeid, want anders, vreest men,

1) Bezzenberger, Litauische forschungen (Göttingen 1882), 79.

2) Bezzenberger, t. a. p., 79. Wolter, Materialy dlja etnografii Latysjskago plemen Witebskoj gubernii (St. Petersburg 1890), 4.

27