vatten ; onder dezen technischen term wordt verstaan de wil steeds eerder bij den bal te zijn dan de tegenpartij. Bevindt zich dus een bal midden tusschen U en een speler der tegenpartij, loop dan in met het vaste plan, dat ge den bal hebben moet. Doet ge dit niet met volle wilskracht en de tegenpartij wel, dan heeft deze den besten kans zich in het bezit van den bal te stellen.

Verhinder zooveel nwgelijk dat de tegenpartij het spel in handen neemt; hinder haar steeds en tracht immer zelf het spel in handen te houden.

•Dit ~op den bal zitten ’ is te beschouwen als een maat van de geestdrift en wilskracht, welke ge in Uw spel legt en speelt daarom een groote rol in voetbal. Een flink uithoudingsvermogen (dus training) is er onmisbaar voor.

PLAATSEN.

Gedurende het spel komt het zeer dikwijls voor dat men den bal op een bepaald punt wenscht te plaatsen. Om dit te lecren, plaatse men een stok in het veld en trachte aan den bal slechts zoovel vaart te geven, dat hij vlak bij den paal komt stil te liggen. Men leere dit van verschillende afstanden en onder verschillende hoeken. In de practijk is het meestal niet de bedoeling den bal op een zeker punt te krijgen, zoodat hij daar stilligt, doch zoodanig dat hij zijn vaart vrijwel verloren heeft en dus onmiddellijk verwerkt kan worden.

PLAATS DEN BAL NIET VOOR DE VOETEN VAN EEN SPELER,

indien deze gedekt staat of dadelijk aangevallen kan worden, doch naar een plaats in het onmiddellijk bereik van den speler, zoodat deze er heen kan loopen.

SA.MENSPEL IS DE ZIEL VAN VOETBAL.

Goed samenspel is alleen mogelijk wanneer men elkaar goed begrijpt, en men zal elkaar spoedig begrijpen, indien men het spel door en door kent. Indien men met elkaar kan oefenen, is dit des te beter. Een der hoofdvereischten voor een goed samenspel is ook, dat ieder speler weet, wat hij behoort te doen, indien hij den bal niet heeft. Geen speler mag zich ook maar een oogcnblik als toeschouwer beschouwen.

Wen u aan om telkens opnieuw met één blik de opstelling van eigen partij en tegenpartij te overzien en ga dan even voor Uzelf na, wat ge met den bal zoudt doen, indien ge hem op dat oogenblik zelf kreegt. Blijkt dat men werkelijk den bal naar U toespeelt.

dan weet ge veel sneller en beter dan anders, wat ge er mede zult doen.

Daar een speler die den bal heeft, veel minder tijd heeft om rond te kijken dan gij zelf, moet ge het hem gemakkelijk maken en trachten U ongedekt op te stellen in de gezichtslijn van dien speler. Men mag daarom zeggen :

Het geheim van het samenspel ligt voor een groot deel In hetgeen de spelers doen, die den bal niet hebben.

Uitgave N.V.B.

Waarom ?

Waarom is er den laatsten tijd zooveel te doen over een nieuwe indeeling in het Westen ? Waarom zijn er zoo velen, die ijveren voor wederinstelling der promotie-’ wedstrijden ? Waarom zijn de competities plotseling te groot geworden ?

Omdat eenige oude vereenigingen, clubs met een glorierijk verleden, dreigen te worden verdrongen door jongere, frisschere krachten. Maar gaat het niet overal zoo ? Wat is er gebleven van het Egyptische Rijk, wat van het wereldrijk van een Alexander den Grooten ? Hoe .schitterend is het verleden van Griekenland I En thans ? Waar is de luister van het oude Rome ? Voor alles is er een tijd van komen, maar ook van gaan. En al stemt het soms weemoedig, dat iets, waaraan wij hangen met ons geheele hart, gedoemd schijnt te verdwijnen, wanneer iets in zich zelf geen levenskracht bezit, dan heeft hel ook geen recht voor zich een eerste plaats te eischen. Zoo is het thans met eenige oude Want ik waag het te betwijfelen, of de heeren, welke zich thans zoo keeren tegen den bestaandn tostand, zich ook zoo zouden doen gelden, indien een Feyenoord of R. C. H. na één jaar weer uit de eerste klas was verdwenen. Toen Sparta en Quick terugkwamen in de eerste klas, toen was er alom vreugde, want het waren twee oudjes, clubs van naam. Over A. F. C. of V. V. A. of een Spartaan maakt men zich schijnbaar minder druk.

Toen Sparta eerste klas was, behoefde men in de kolommen van de Nieuwe Rotterdamsche Courant zelden te zoeken naar een verslag van den Overgang ; pas speelde Sparta in den Overgang, of wonderlijk plotseling was er abnormale belangstelling voor deze klas bij de N. R. C. Je kon dan b.v. lezen : „Wij zullen ditmaal eens van onze gewoonte afwijken en de verrichtingen in den Overgang eens nagaan.” Kijk, op zoo’n manier weki de peis een gevoel van tegenzin op.

Prima Wales Anthraciet f 3.00 p. H.L. (introcfuctiepriis) g*- advert. Rotterdamsche X r ê j Kolen-Ccntrale in dit blad.