gaarne een gunstiger oordeel uitspreken, maar wij mogen niet onregtvaardig zijn.**
Hel geeft te denken, maar zijn leeftijd was er ook naar. Van Hove was toen de 65 reeds gepasseerd en wij kunnen ons voorstellen, dat de critici bun band over bet hart streken toen „Bart” zijn 70ste verjaardag vierde.
De feestviering bad plaats onder bet auspicium van bet Genootschap „Pulcbri Studio”, waarvan Van Hove een van de mede-oi)ricbters was. Bosboom. een der eerste leerlingen van. Van Hove, sj)rak hem aldus toe:
/.s zeker geene verdienste zeventig jaar te worden, waar op zedimtigjarigen leeftijd nog met kracht en talent het penseel te voeren, nog bezield te zijn met zooveel liefde voor de kunst, dat men zijn gave blijft wijden aan de opleiding van jeugdige beoefenaren, dat verdient wèl een hulde, en zoo de zeventigste geboortedag slechts de aanleiding wezen mocht om haar toe te brengen, zeker icas het geene ongeschikte, enz., enz.’"
Van Hove is dan ook voor de stad Den Haag een -belangrijke grondlegger voor de schilderkunst ge-
bleken, groot was bet aantal leerlingen, die zijn lessen volgden, als boofdonderwijzer aan de teekenscbool heeft bij ook menig amateur op weg geholpen en zijn verdienste als decorateur hebben wij reeds eerder aangehaald.
In bet Haagsche Gemeente Museum zijn vrij veel van zijn werken aanwezig. Een gezicht op ’s-Gravenbage, vanaf den duinrand in de buurt van de tegenwoordige Elandstraat, geschilderd in 1843 en een paneel, dat bij ongeveer tien jaar later vervaardigde een gezicht op de Heerengracht voordat deze werd gedempt, welke beide stukken wij hierbij reproduceeren geven ons een klein beeld van zijn wijzen van werken. De Hagenaars kunnen nog veel meer omtrent zijn manier van werken te weten komen, daar bet Haagscbe Gemeente Archief een groot aantal aquarellen en teekeningen, meestal afbeeldingen van stadsdeelen en gebouwen bewaard beeft.
In veel Nederlancische Musea is werk van hem aanwezig en wij willen besluiten, om een van zijn beste werken af te beelden, welk schilderij nu
nog bewaard wordt in het Rijksmnsenm Twente te Enschedé. P. A. SCHEEN.
Rijksmuseum Twenthe-Enschedé
J. vai Hove, „Stadsgezicht”