In dc duinen te Zuidlaren werden we door de „wachter" op de voorgrond niet al te hartelijk ontvangen, hij kon niet verhinderen, dat we zijn terrein i kiekten. We wijzen er op k (rechts), hoe men in de heuvel ?en garage heeft uitgegraven.

Buren in de zomertijd aan de Lieversche weg te Roden.

Rechts: in het prachtige heuvelaachtige tererin van Schipborg... ja, ook het nuchtere huiswerk moet zijn zorgen hebben en de wasch moet drogen, al is de zomer nat!

Overal vindt men ze, binnen eenige M uren afstand van de stad, de Groningers

ie eenige dagen, weken of eenige maanden in het jaar erpoozing en versterking zoeken in nauwer contact Jtc uur dan zulks in de stad mogelijk is.

Olj.jk hebben! De mooie plekjes, waar rust, vrijheid en lil der op zijn wijze gezocht en genoten, geboden wordt, tïh >ts te vinden: op Ameland, Schiermonnikoog, aan sttt aterswoldsche meer, op de zandgronden van Haren, idlaren, Schipborg, Zeegse staan de villa's en huisjes o® i en zelfs geven we in deze serie een „vooruit geput chen Oudemolen en Gasteren, waar we dus reeds inl naderen.

si,*': wallen de stad nog omsloten, was het al een heele liniaar „de eerste Quintus" of zelfs tot de „tweede ïi ïereweg te wandelen en alleen de sterken met onderisti brachten het tot „de derde Quintus" (waarover we jijiiimer meer zullen verhalen) en bewonderen de lange pet mn „kruuthoffien", waar toén de natuurminnende a. kweekten, kruisbessen plukten, thee dronken, in :st<)udsche pijpen leeg rookten... en klaar zaten om hun ndt ïnnissen te ontvangen, die op mooie Zondagnamididl en op hun voorraden. We vragen schuchter: hebben vte mdhuizen-bewoners dezelfde lusten en lasten van die ieicrters?? Als men ziet, hoe sommigen zich hebben verdam en hout of zich hebben verscholen achter 't hoogc aei( neer, dan zou men er eenigszins sceptisch over oor■ .ti :ormen, grillige en streng eenvoudige, platte en spitse.

„/.witsersche en „Saksische , tretren we aan bij de bouw dezer moderne huisjes en het is begrijpelijk, dat er regelende bepalingen komen in de gemeentelijke verordeningen. Och, eigenlijk ook niets nieuws, want kort na 1672 verordineerden Buraemeesteren en Raad

van Groningen reeds, dat „van nu voortaen buiten de poorten geen gebouwen, huisen... sullen worden gemaeckt, als alléén met goedvinden van Borgemeesteren enae Raedt..." Onze tocht langs de zomeroorden

wa<t 1anrr msar 7oc>r n or\

— 0, — —

vol fleurige variatie, die onze fotograaf ook als vakman deed genieten en die hij hier wil weergeven. We wenschen onzen stadgenooten buiten nog veel zon en zuivere lucht toe, vóórdat aller werk weer hervat wordt in scholen, kantoren, laboratoria en werkplaatsen!

B*

; f# i De heide bloeit en geurt rondom deze huisjes te Zeegse en omzoomd door purper lokt de donkere plas de jeugd tot het koele bad!

„D Rattenhoek" („röddehouk") aan 't Paterswoldsche Meer — een minder poëtische naam voor een poëtisch hoekje!