OYER KEÜKENZOÜT-RETENTIE IR DE ZWANGERSCHAP EN DE BEHANDELING DER ZWANGERSCHAPB– MEÏ ZOUTLOOS DIEET, DOOR K. DE SNOO. Sedert ruim vier jaren heb ik inde Rijkskweekschool voor Yroedvrouwen te Rotterdam mijn patiënten met zwangerschapstoxicosen regelmatig met zoutloos diëet in plaats van met het gebruikelijke melkdiëet behandeld. De daarmede verkregen resultaten zijn zóó gunstig, dat ik meen, na meer dan 200 waarnemingen, die thans ter algemeene kennis te mogen brengen. Uit mijn mededeelingen zal blijken, dat het zoutloos diëet een beter prophylaeticum is tegen eolampsie dan melkdiëet; dat de zwangerschapsnier, hoe gewichtig ook als symptoom der zwangerschapsvergiftiging, geen wezenlijke rol speelt bij het optreden der eclamptische aanvallen, maar dat deze veel meer het gevolg zijn van de keukenzout-retentie, die als regel bij gewone voeding inde zwangerschap optreedt. De rol, die het keukenzout inde pathologie der zwangerschap speelt, komt mij dan ook voor uiterst gewichtig te zijn. In bijzonderheden dient zij wel is waar nader te worden bepaald, maar ongetwijfeld zal daarmede het eolampsie-vraagstuk een flinke schrede verder worden gebracht. Het keukenzout onderhoudt, zooals bekend, de osmotische drukking: Widal, Javal !) en anderen hebben de beteekenis daarvan voor de algemeene pathologie in het licht gesteld, speciaal het verband tusschen keukenzout en waterretentie. Zij leerden ons, hoe men bij sommige ziekten door NaCl-toevoer oedemen kan opwekken en door NaCl onthouding weder doen verdwijnen, en grondden daarop *) Yidal et Javal, La cnre de déchloruration 1906.