Wederom een clik boek voor Uw boekenkast: FOTO 1949
Dit twaalfde nummer van FOTO sluit al weer de vierde jaargang af, en evenals vorige jaren stellen wij wederom banden beschikbaar voor hen, die zelf deze twaalf nummers tot een dik boek willen doen inbinden. Ook kan men ons weder opdragen, de nummers in te binden. Daarvoor gelden dezelfde voorwaarden als vorig jaar, die wij gemakshalve laten volgen.
Zend de bij dit nummer gevoegde kaart zo spoedig' mogelijk in en maak s.v.p. tegelijk de kosten even over. Dit bespaart ons veel administratief werk en correspondentie (waarop de prijs niet berekend is). Doet U dat?
Als U het geld niet zelf overmaakt, doch een ander dit voor U doet, of als een ander Uw pakket bij ons bezorgt, enz. enz. enz., zorg dan, dat overal dezelfde naam op voorkomt, nl. Uw naam. En Uw adres. Het zijn er enige duizenden, weet U, die ingebonden jaargangen, en alles wordt per naam geboekt, gecontroleerd, ingepakt en verwerkt. Die naam wordt daarbij tijdelijk een nummer, maar zorg dus, dat U niet tijdelijk twee nummers krijgt. Die blijven dan, onvolledig zijnde naar gegevens, liggen.
Alles wordt in één partij gebonden. Op 15 Januari stellen wijde band-oplage vast, en gaat de binderij draaien. Als U na die datum bestelt, moet Uw jaargang apart behandeld worden en dat betekent ƒ 1,-— per ingebonden jaargang meer.
Wilt U de zending degelijk verpakken, liefst met royaal veel golfcarton, goed beschermde hoeken en
stevig touw? Zo goed, dat U er zelf mee durft te smijten, want dat schijnt onderweg ook te gebeuren (bij ons niet).
Als U de omslagen of advertentiepagina’s niet meegebonden wenst, haal die er dan zelf af. Wij binden de nummers zoals wij die krijgen. Wilt U verder zelf de nummers al inde goede volgorde leggen? U behoeft dat maar eenmaal te doen, wij anders een paar duizend keer. Voeg vooral het inhoudsregister bij, dat aan dit nummer is toegevoegd. Schrijf met potlood op de pagina „van de Redactie” van het bovenste (Januari-)nummer Uw naam en adres, niet aan de rand maar midden inde pagina. Het boek wordt immers bijgesneden en anders gaat het mes dwars door Uw naam. Later kunt U het met vlakgom weer uitvegen.
Zet ook op de verpakking nog Uw naam en adres, we hebben de raarste dingen beleefd. Adresseer aan: administratie FOTO, Telgen 8, Hengelo, en, duidelijk onderstreept links boven: jaargang inbinden. Indien iedereen nu maar aan deze punten voldoet omdat hij begrijpt dat zijn band niet de enige is, dan zal alles wel weer goed slagen. Bij voorbaat dank voor die medewerking!
De kosten zijn gelijk aan die van vorig jaar: een losse band, franco toegezonden, kost ƒ2,—; door ons gebonden kost Uw jaargang, franco teruggezonden, ƒ3,50.
DUPONT HEEFT DE KLASSIEKE GELATINE VERVANGEN DOOR EEN KUNSTSTOF
Reeds eerder hebben wij melding gemaakt (FOTO 1948, blz. 103) van in Amerika aangevraagde patenten voor het gebruik van polymere verbindingen (plastics) als bindmiddel voor lichtgevoelige lagen, in plaats van gelatine. Het voordeel daarvan is, dat deze stoffen kunstmatig zijn, en dus ineen constante samenstelling geproduceerd kunnen worden, terwijl gelatine een natuurproduct is, wisselend van samenstelling en dus eigenschappen, terwijl juist enige subtiliteiten van grote waarde zijn voor de latere eigenschappen der daarmee vervaardigde gevoelige lagen. Na 15 jaren onderzoek heeft DuPont (U weet wel, van de Nylons èn van de atoomkrachtfabriek) nu een 35 mm kleuren'ilm vervaardigd, waarop in plaats vaneen gelatinelaag een synthetisch polymeer is gegoten. Deze stof is tevens kleurvormer. Wij beschikken nog niet over uitvoerige gegevens, en moeten hier volstaan met de mededelingen van DuPont, dat een veel betere kleur bereikt wordt en vooral grotere scherpte door afwezigheid van kleurstofdiffusie. De kunststof zwelt dus op in water, doch is sterker dan gelatine en daardoor niet geneigd tot smelten (men heeft zulke eigenschappen inde hand). Men heeft een belangrijke gevoeligheidwinst kunnen bewerken, terwijl de samenstelling van de ontwikkelaars, 'in feite nog steeds gelijk aan die uit het begin der fotografie, radicaal anders zou zijn, waardoor nieuwe mogelijkheden ontstaan.
EEN ATOOMBOM-STOFKWAST?
Wij lazen een aankondiging vaneen in Amerika verkrijgbare stofkwast, die weigert, electrische lading vast te houden. Indien men twee niet-geleiders over elkaar wrijft, krijgen zij beide een electrische lading. Een stofkwast, die overeen negatief geaaid wordt, krijgt ook lading', en die lading houdt alle stofdeeltjes vast. Door de kwast radio-actief te maken neemt hij wel het stof mee, maar laat het daarna vallen. Het zou voldoende zijn, de kwast even met de hand uitte slaan, zo nu en dan. Tevens zou hij het onmogelijk maken, dat het negatief electrisch geladen raakt, zodat daarop geen nieuwe stofdeeltjes gaan hechten. Mocht dus onze cyclotron in Watergraafsmeer om werk verlegen zitten, dan kan men de fotografen aanschrijven om voor een luttel bedrag de stofkwast radio-actief te maken.
LAAG SULFIETGEHALTE IN ONTWIKKELAARS
Blijkens een Amerikaans patent op naam van R. W. Henn ten gunste van Eastman Kodak Co. is men er in geslaagd ontwikkelaars met laag sulfietgehalte en hoge pH samen te stellen, die een relatief hoog gamma toelaten en toch bestand zijn tegen oxydatie. Het patentschrift spreekt van cyclohexanon-bisulfiet verbindingen, zoals methylcyclohexanon-bisulfiet, dan wel mengsels van cyclohexanon met sulfieten of bisulfieten, steeds bij aanwezigheid van sterke anorganische hydroxyden als base-bestand-
deel van de ontwikkelaar.