VAN ALLE KANTEN

Mijnheer de Redacteur. Laat ik even mijn instemming betuigen met het stukje over de Markenkoers e7i het koope/i in Duitschland Mijn instemming is een beetje „zuur" maar van des temeer waarde omdat ik „slachtoffer” ben. Ik was een dergenen die gelokt werden dbor de lage prijzen. Ik kocht een toestel van 210 Mark voor f 27. Men zal toegeven dat dit begrijpelijk is! Maar ach wat een rommel. Ijzer en blik, zoowel in toestel als sluiter . . . Mijn fotohandelaar zegt me, dat men hier deze toestellen niet wil accepteeren. Ik hoop, dat het zoo zijn zal. En ik waarschuw anderen, die aan vrienden verzoeken een toestel mee te brengen. Een enkele, die kenner is, zal misschien slagen, maar voor ’t overige is’t een sprong in’t duister.

J. GERBRAND.

Inde nog altijd schaarsche en dure platenfabricage is het glas een factor van veel belang. We vinden daaromtrent in „Ph. f. A.” fnkele interessante mededeelingen. Het gebrek aan glas is weer te wijten aan gebrek aan kolen. Per vierkanten meter glas is noodig een centenaar bruinkolen. En de kolen-voorziening van de Saksische glasfabrieken is zoo schaarsch, dat van de 115 ovens in Saksen er 98 gedoofd moesten worden, zoodat er nog slechts 17 werkzaam bleven! En die nog werkzaam bleven ontvingen totnutoe 30% kolen van hun oorlogsrantsoen of wel 9% van hun vroeger rantsoen .... Dat men in die omstandigheden voor een catastrophe vreest, is begrijpelijk!

Goerz, beroemd om zijn lenzen en toestellen, gaat ook platen maken. Zij worden inden handel gebracht onder den naam van Tenaxplaten.

Wanneer dit nummer verschijnt is de beroemde „London Salon" juist open. Ook nu moet er veel interessant werk ingezonden zijn. Wij hopen daaromt ent in het eerstvolgend no. een en ander te kunnen vertellen. * * * Een van de meest bekende Duitsche fotomaatschappijen, de „At. P. G.” viert haar 25-jarig jubileum In die 25 jaar heeft de N. P. G. heel wat op fotografisch gebied gepresteerd. Daarbij doelen we niet op hare handelsmanipulaties – die interesseeren ons en onze lezers uit der aard der zaak minder. Miar uit fotografisch oogpunt heeft zij de lichtbeeldkunst in breede kringen bekendheid gegeven door de enorme verspreiding van goed uitgevoerde foto’s. Nu, in onze dagen van artistieke waardeering, apprecieeren we die speciaal-technische foto’s minder, doch indertijd hebben zij leeken en beginners de mooie kwaliteiten van de fotografie geopenbaard. Bedoelde de N. P. G. oorspronkelijk den opzet te volgen van de Kodak Mij., n.l. overal filialen, hoofdzakelijk bestemd voor de amateur-behoeften, later heeft zij vooral haar kracht gezocht in papier-fabricage. En die producten zijn wereldberoemd. De bekende baryt-papieren, de mooie bromides, de gaslicht papieren met verschillende emulsies, het Resisto-papier voor daglicht enz. zijn vaneen groote verscheidenheid, het Chromal- en Alboïdinpapier voldoen aan artistieke eischen enz.

Tenslot e memoreeren wede karakteristieke uitgave van de firma n. 1. haar maandschrift: „Das Bild”. Opgezet als een reclame-uitgave, is de redactie daarin zoo breed van inzicht en zoo objectief van uitvoering, dat een onbekende geen reclame hierin ontdekken zal. Het is een aantrekkelijk foto-tijdschriftje voor iedereen. Met kracht en energie gaat de N. P. G. haar volgende periode in . . Dat blijkt uit hare producten en haar propaganda.

VEREENIGINGSNIEUWS

A.F.V. ROTTERDAM Vereenigingslokaal en Atelier: Leuvehaven 85 Secretariaat: Heemraadsplein 16b BIJEENKOMST op Vrijdag 3 October 1919 om BVi> uur in het Clublokaal. AGENDA: 1. Ballotage over de heeren Edw. Chabot en W. A. Visser, beiden te Rotterdam. 2. Voorziening inde vacature, ontstaan door het bedanken van den heer G. H. Pieterse als beheerder van de leesportefeuille, alsmede bespreking van maatregelen, die een meer geregelde circulatie kunnen waarborgen. 3 Wat verder ter tafel zal worden gebracht. 4. Projectie vaneen rondreiscollectie van onze vereeniging. De termijn van inzending voor den wedstrijd „Landschappen” is verlengd tot en met 15 October a.s. Het bestuur doet hierbij een beroep op de leden om hunne foto's ter beschikking te willen stellen, teneinde het clublokaal wat te kunnen aankleeden. Namens het Bestuur: A. HEYBROEK, secretaris.

„Camera”-Belichtingstabel met benaderende tijden gedurende September

De belichtingstijden in onderstaande tabel zijn benaderend opgegeven voor de volgende omstandigheden:

Moment of extrarapid platen. Helder, zonnig weer. Bij licht bedekte lucht belichte men H/2 h 2 maal zoo lang, bij bewolkte lucht 3 maal, bij donkere lucht 4h 5 maal. Midden op den dag (11 1 uur). Van 9V2—11 en van 1 2V2 geve men n/2 & 2 maal zoo lang, voor 9V2 en na 2V2 circa2 h 3 maal zoo lang. Diafragma f:8. Bij f: 4.5 geve men 1/3 van de gevonden belichting, bij f:6.3 ruim de helft, bij f: 11 het dubbele, bij f: 16 viermaal en bij f:22 circa 8 maal zoo lang.

ONDERWERP. TIJD. Aan het strand op zee VloollV2oosec- Verre landschappen, panorama’s, schepen of breede rivieren Vso „Vtoo » Landschappen met voorgrond-partijen (boomen, struiken op 12 hl5 M.), langs het water, gebouwen in lichte kleur V3O »V4O » Landschap met nabije voorgrond-partijen (boomen, struiken, bruggetjes op 4 h 8 meter), huizen, genre-beelden en straatopnamen in ruime omgeving en breede straten, mist- en nevel-opnamen, stadsgezichten Vlo »V2O » Groepen in ruime buiten-omgeving (tusschen huizen P/2 a 2 maal zoo lang) Vr> »Vio „ Portretten in ruime buiten-omgeving (tusschen huizen IV2 & 2 maal zoo lang) Vö j»1/? » Portretten op 1 a P/2 meter vaneen paar ramen (met reflector, zooals wit laken, aan den donkeren kant van het gelaat), met lichte kamer (in donkere kamer 11/2 & 2 maal zoo lang) V2 » 1 » Reproducties op ware grootte ongeveer 1 meter van het raam (wit-zwart teekeningen en drukwerken de helft, van donkere gekleurde origineelen 2h 4 maal zoo lang). Voor reproducties kieze men liever platen, die ± 3 maal langzamer zijn. 2 „3 „