DB CAMERA

Fig. IV geeft een doorsnede van dat deel van het apparaat ’t welk ter verklaring van de werking noodig is. Het toestel wordt met een buisje A aan de waterleiding geschroefd en het water stroomt bij B binnen en vult het reservoir C. In dit reservoir bevind zich een hefboom waaraan een vlotter D. Steigt nu het' niveau in C dan stijgt tevens de vlotter D en drukt een klepje F tegen de doorlaat van de leiding, waardoor de toevoer van het water wordt afgesloten. Tot zóóver komt dit apparaat overeen met alle vlotterkranen zooals deze voorclosetspoeling o.a. worden gebruikt.

Nu moet echter nog reservoir M (zie fig. I) gevuld worden en daarvoor is het klepje F voorzien vaneen klein centraal gaatje waardoor een klein straaltje water in M loopt en dit langzaam vult. De verdere werking geschiedt dan, zooals hiervoor beschreven. Met dit laatste toestel wordt dus geen water onnoodig verspilt en gebruikt men niet meer dan voor ’t telkenmale vullen der reservoirs noodig is. V. DRIEL

DE SLUITER VAN ONS FOTO-TOESTEL. I. (INLEIDING)

’t Is een opvallend verschijnsel, dat, waar het gebruik van foto-toestellen zoo algemeen is, er maar weinige gebruikers zijn, die zich eenig idee van de werking eener sluiter kunnen vormen.

Voor een belangrijk deel vindt dit zijn oorzaak in gebrek aan lectuur over dit onderwerp, maar ook hierin, doordat het toestel buiten de oogenblikken dat men fotografeert, haast niet uit de tasch komt. Hierdoor komt men er niet zoo gemakkelijk toe, het toestel wat nauwkeuriger te bekijken. Ook zal er bij sommigen de ambitie voor ontbreken.

Nu is vaneen toestel de sluiter wel het meest teere mechanisme. Men zou het kunnen vergelijken met een horloge. Met een zorgvuldige behandeling geeft hij geen reden tot bezorgdheid, maar wanneer men er onverstandig mee omgaat dan komt er vroeg of laat onvermijdelijk reden tot veel ellende. In mijn praktijk zijn de voorbeelden maar al te talrijk. Door het onoordeelkundig opbergen voor langen tijd, ruwe behandeling enz. van het toestel, werd de sluiter dikwijls op een zoodanige manier toegetakeld, dat het den reperateur veel verdriet en den cliënt veel geld kostte alvorens de sluiter weer werkte.

Degene, die wel eens het deksel vaneen Compound- of Compour-

sluiter opgelicht zag en het uiterst téere mechanisme van nabij bekijken kon, is ’t tevens duidelijk gebleken, dat er maar zeer weinig noodig is is om een defect te veroorzaken. En wanneer doet zich dit bijna altijd voor? Juist op die oogenblikken, dat men er veel voor over zou hebben indien de sluiter maar goed werkte. Daarom is het noodzakelijk dat men zeker is van zijn zaken; dat men iets van zijn sluiter kent. lemand met die kennis bemerkt de eerste symptomen van onregelmatigheden eerder dan anderen en kan tijdig zijn voorzorgen nemen. Want evenmin als het menschelijk lichaam ineens ziek is, zoo kondigt in de meeste gevallen (plotselinge breuk natuurlijk uitgesloten) ook onze sluiter eerst aan, dat hij van plan is het te begeven. Vooral bij den Compound-sluiter is dit dikwijls zeer eigenaardig. De meeste fouten bij dezen sluiter doen zich voor inde luchtrem. De luchtrem is het onderdeel van het mechanisme, dat het vlugger en langzamer openen en sluiten van den sluiter mogelijk maakt door middel van saamgeperste lucht.

Inden aanvang kenmerkt een komende onregelmatigheid zich door een regelmatig vlugger worden van de „1 sec.”. Totdat na eenigen tijd

de sluiter op deze snelheid blijft openstaan. Intusschen is de „72 sec.” sneller geworden, weigert ook op gegeven moment en is „'/5 sec.” al niet zuiver meer.

Hoever dit doorgevoerd kan worden weet ik niet, maar het hier beschreven verschijnsel heb ik meermalen geconstateerd. Het is trouwens een zeer verklaarbaar verschijnsel, hetgeen ik evenwel later zal toelichten.

Ik maakte reeds de opmerking, dat er wel zullen zijn, die het inwendige van hun sluiter hebben bekeken Waar dit nu de typen Compound of Compur betrof, zal de onderzoeker uit de wir-war van radertjes, hefboompjes enz. wel niet veel wijzer geworden zijn. Dat is dan ook niet te verwonderen. De boven gelegen organen dekken de onderste voor een groot deel af en laten alzoo niet toe de werking dezer laatsten te volgen. Om dit te bereiken is.het noodig, dat de sluiter gedemonteerd wordt.

Om eenig begrip te geven hoe nu zulk een sluiter in elkaar zit en hoe hij werkt, zal ik een volgende maal de verschillende sluiters stuk voor stuk opbouwen, en aan de hand van eenige teekeningen trachten een zoo duidelijk mogelijk overzicht te geven. A. W. METHÖFER