HOE GAAT HET MET DE EINDHOVENSE CLUBS
Het afgelopen jaar bracht voor Eindhoven de hoogste titel die behaald kan worden, n.l. het Landskampioenschap voor de roodwitte PSV-ers. Ook Eindboven kon met haar tweede plaats zeer tevreden zijn, terwijl Brabantia hard heeft moeten Vechten voor behoud van haar plaats in de Ie klas. In de 2e klas ontging Woensel de titel en speelden de Spechten en Velox «en bescheiden rol. Alleen Reuselsport promoveerde naar de Se klas en BSV Budel naar de 2e klas, doch dit zijn geen ploegen die direct bij de Lichtstad kijn te rekenen.
Hoe staan de kansen momenteel op de helft van het seizoen? PS'V heeft verjonging ondergaan en 'ondervond de weerslag Van de (te) grote inspanning van de strijd om het Landskampioenschap. Na een begrijpelijke terugslag is de ploeg zich weer fian het herstellen en heeft nog een redelijke kans, waarbij de tnedegegadigden echter door falen een handje moeten helpen; er zit nog van alles in.
Brabantia heeft de grote tegenslag, dat haar aanvoerder-Crack Ben Weenink door een knie-operatie nog altijd op het Oppèl ontbreekt; hij is weer in training, doch zal vermoedelijk dit seizoen niet spelen; dat de ploeg niet alleen aanmerkelijk beter speelt dan het vorig jaar, doch ook reeds zoveel punten heeft vergaard, dat er practisch geen gevaar is, komt voor een groot deel op rekening van de prima training van de vroegere PSV-coach Sam 'Wadsworth, die ■Werkelijk prachtige resultaten heeft bereikt. Sommige jongere spelers geven blijk van aanleg en de vooruitzichten zijn dan Ook heel wat gunstiger dan voorheen.
Eindhoven wisselt prachtige ■(vedstrijden af met zeer teleurstellende resultaten en dit zal een serieuse kans wederom in de weg staan. De grote fout is gelegen in het vaak veel te kort gehouden spel van de voorhoede; sommige spelers houden de bal te lang bij zich, waardoor Vrijstaande spelers weer gedekt ■Worden, als de bal hun eindelijk ■Wordt toegespeeld. Vandaar dan ook de soms hoge scores, afgewisseld met totale onproductiviteit. Kan de ploeg tijdig het roer Omgooien, dan is bereiken van de titel zeker mogelijk, want lechnisch staat het spel op goede boogte. Waensel, de Spechten Zowel als Veloc en de Valk hebben allen hun ploegen zeer verjongd en hoewel de resultaten behoorlijk zijn, zal er ditmaal Van een serieuse kampioensploeg geen sprake zijn. BSV uit Budel speelt in de Limb. afd. een bescheiden rol, doch schijnt vooral thuis moeibjk te slaan en vergaart daarbij de benodigde punten, om het 2e blasseschap voor dit jaar veilig te stellen.
De Eindhovense 3e Wassers *oni?elre en WVVZ doen het bescheiden in de middenmoot, van SC Bata hadden we beslist grotere verwachtingen. deze afd. gaat het tussen de Vroegere 2e Wassers SchUndel, Valkenswaairdse VSV en pas gepromoveerde Oisterwijkse
I Het gepromoveerde Reusel "Port houdt zich na een aarzelend begin uitstekend en voert ®en nek aan nek-race met de kampioen Baardwijk. "®usel heeft een stevige ploeg een flink doorzettende voorgoede, die in 14 wedstrijden 50 ooelpunten wist te maken. Ook in de vierde klas zal er mtmaal geen kampioenschap ko- maar in de Res. Ie Un st .an de kansen op een hernieuwde Ie plaats voor PSV 2 wederom zeer goed. Hast but not least; er zijn hier
In de omtrek uitermate weinig strafzaken geweest, dit stemt tot vreugde. Minder vreugdevol is, dat vooral in November en December meerdere wedstrijden, vooral in de 2e helft een minder sportief verloop hadden.
HelmoncJ-Heer .1--1
Door een betere techniek behaalden de Helmonders een verdiende overwinning op de Limburgers, wier verdediging vooral In het begin zwak was en wier voorhoede weinig gevaar kon stichten voor het Helmondse doel, hoew’el de verdediging der gastheren ook niet uitmuntte in betrouwbaarheid. Ondanks een zwakke linkervleugel bleek de Helmondse voorhoede toch nog 3 keer tot scoren in staat. Uit een voorzet van midvoor Lambooij opende rechtsbinnen Overzier na een klein kwartier met een kopbal de score, I—o. Niet lang daarna was de stand echter gelijk door een kopbal van rechtsbuiten van Ginneken, die uit een scrimmage het leer van midvoor Mullers ontving, het Helmondse doel verlaten was. Even later maakte rechtsbuiten Kooien er 2—l van. Kort vóór rust bracht Lambooij gemakkelpk de stand op 3—l omdat de Limburgse verdediging voor vermeend buitenspel bleef staan. Na een aanvankelijk op en neer gaande strijd, kwam Helmond in de tweede helft geleidelijk aan meer in de aanval. Het 4e doelpunt liet echter op zich wachten totdat rechtsbuiten van Eijk kort vóór het einde een voorzet gaf waaruit linksback Dobbelstein de bal hard in eigen doel schoot, 4—l. In de laatste minuten moest de Limburgse rechtshalf Blezer de kleedkamer opzoeken wegens een ongepaste uitdrukking aan het adres van scheidsrechter van Renzen.
Limburgia en Maurits deelden de punten
De wedstrijd Limburgia—Maurits kon niet de bekoring geven van de derby tussen de oude en nieuwe mijnstreek. De verdedigingen speelden goed maar dat kunnen we niet zeggen van beide aauvalslinies.
Limburgia was gedurende de gehele wedstrijd wel het meest in de aanval, maar evenals tegen PSV kon de voorhoede ook in deze wedstrijd wegens tempo-gebrek geen openingen maken en bovendien zat het niet erg mee. Éy Maurits maakte de voorhoede ook geen sterke indruk. Doelverdediger Mol was erg onrustig en liet nog al eens een steekje vallen. Na een offensief van Maurits, dat wel enkele hoekschoppen maar geen doelpunten opieverde, kwam Limburgia aan bod. Cobben verknoeide enkele kansen en nadat Mot misgreep naar een schot van Bruist, ketste de bal tegen de lat en werd toen wegge-W’erkt.
Maurits nam de leiding door een gelukkig doelpunt. Toitschek loste na 25 minuten een ver schot en toen Jacobs in actie kwam en uitgleed huppelde de bal in het doel (0—1).
Ook na de thee was Limburgia iets meer in de aanval maar ook nu bleef de voorhoede in de opbouw van de aanval in gebreke. Toen een kwartier voor het einde V. ’t Hooft door de verdediging glipte, bracht Huizen hem ten val. De Maurits middenvoor trapte naar Huizen die op zön beurt eigen rechter speelde en sloeg. De heer v. Au.ssum stuurde de Limburgiaan daarop naar de kleedkamer maar liet v. ’t Hooft verder spelen. De Brunssummers moesten met 10 man verder spelen. Vüf minuten voor het einde maakten zij, ondanks de nummerieke minderheid, toch nog gelijk, toen Fyen tegen de lat schoot en Bruist de teruggekomen bal in het net kogelde.
„Leerdarn' 40 jaar
IN Leerdam, een stadje met 10.000 inwoners zv)n twee voetbalverenigingen, waarvan „Leerdam” in 1952 het 40-jarig beslaan hoopt te herdenken. Op 25 Febr. 1912 werd de vereniging opgericht onder de naam van LVV „Sparta” en hoewel de vereniging sedert haar toetreding tot de KNVB in 1921, in de competities uitkomt onder de naam „Leerdam”, is het in de Glasstad en omgeving toch altijd Sparta gebleven.
In de eerste 15 jaar waren het vooral dhrn. H. C. Donatz en Dr. Hollweg, die door hun grote activiteit de vereniging tot bloei brachten en vooral aan laat st genoemde is het te danken, dat zij in 1921 de beschikking kreeg over een eigen terrein. Dit terrein, dat nu nog als oefenterrein in gebruik is, was voor de toen in de 3e klas uitkomende verenlging een mooi bezit, waar menig hoger geklasseerde vereniging naar verlangen naar keek. Hoewel Leerdam tot één van de sterkste derdeklassers gerekend werd, kwamen er toch maar weinig kampioenschappen uit de bus. In 1934 werd na een nek-aan-nek-race met TEC voor de eerste maal het karnpioenschap behaald, maar in de promotiewedstrijden met TOP, WSC en ESV, trokken de Eindhovenaren aan het langste eind. De oor- Se L" om alles weer in bruikbare staat te kriieen en deze werkzaam- luidden toen tevens een periode van voorspoed in.
Cj IN 1945—1946 werden het Ie en 2e elftal kampioen van hun afdeling, maar haalden de promotie niet. Het jaar daarop eindigde het Ie elftal op de 2e plaats achter EBOH en behaalde het 2e elftal het res. 2e klasserschap. In 1947-48 was Leerdam
de enige derdeklasser die met 4 elftallen in de KNVB speelde. Het Ie elftal werd weer kampioen en we7-d 2e klasser ten koste van het Haagse VIOS. Bj) de entree in de 2e klas werd ook het huidige speelveld, dat het eigendom van de vereniging is, in gebruik genomen. In 1950 kwam de vereniging in het bezit van een overdekte tribune, die plaats biedt aan 600 personen en waaronder zich de kleedkamers, waslokalen, bestuurskamer enz. bevinden.
Als besluit van de actie voor verbetering van terreinen en accominodaiie werd bö de aanvang van dit seizoen een clubgebouw geopend, waarin bij vergaderingen en bijeenkomsten plaats is voor 200 personen. Van de trainers die de vereniging in dienst had was het vooral de oud-Ajax-speler C. E. de Vlieger, die veel voor haar heeft gedaan en waarvan de spelers in de jaren voor de oorlog veel geleerd hebben. Van 1947 tot 1950 had de Schot John Browning de leiding. Sinds Mei 19.50 trainen de spelers met veel animo onder dhr. C. A. V. Dijke. O
taN de huidige bestuursleden V . „ verver sinds 1930 . laarvan 20 ifar als -net enicró knriè ond“„let fn dl| genoegen doet. ('«t verlies van een veelbelovende krachten mLi|ke periode door. Innerlijk is „Leerdam” echter een sterke vereniging met ruim 900 leden en donateurs, een goed geredigeerd clubblad en een supportersvereniging van 250 leden. Ondanks de slechte positie van het Ie elftal op de ranglijst is er geen enkele Leerdammer, die de moed opgeeft en allen zijn er van ove)-tuigd, dat alles wel terecht zal komen.
Uit Brabants Westen
Dosko—Rood Wit 3—2. Het heeft Dosko moeite gekost beide puntjes te veroveren. De strijd begon met een schitterende aanval der Rood Gelen, waarin Bennaars' zijn kunnen toonde. Even werden de bezoekers in de verdediging gedrukt maar daarna werkten ze zich los en maakten het de Dosko-verdediging nog al eens lastig. Eerst kort voor rust nam Dosko uit een snelle aanval door Machielsen de leiding. Maar als direct daarop Rood Wit haar 5e corner te nemen krijgt, grijpt de Dosko-keeper de bal, maar laat deze vallen waardoor V. Peer in doel kan werken (1—1). De tweede helft begon met een sterk Dosko-offensief dat bekroond werd door een doelpunt van Machielsen die kalm in plaatste. Maar de Willebrorders antwoordden met een doelpunt van v. Hal. Een penalty door Bennaars genomen werd gestopt. De scheidsrechter had blijkbaar een overtreding geconstateerd en liet hem overnemen, waaruit Bennaars de stand op 3—2 bracht. Het bleef verder een gelijk opgaande strijd waarin niet meer gescoord werd. Internos—Vissingen 6—2. De Ettenaren hebben hun doelpuntengemiddelde weer wat opgefrist en blijven aan kop. Vlissingen werd het kind van de rekening, maar zij heeft zelf er aan meegewerkt om het vonnis te voltrekken. Want nadat linkshalf Peeters voor Internos de leiding had genomen, zorgden spil en back van Vlissingen dat de stand 3—O werd, door slecht terug spelen op hun doelman. Daarna gelukte het de bezoekers tegen te scoren. Maar nog voor rust werd de superioriteit van de leiders in twee goede doelpunten uitgedrukt, waarvan Vergouwen en midvoor Rowel de makers waren. Met s—l werd alzo thee gedronken. In de tweede helft ging de strijd meer gelijk op. Uit een strafschop wegens haken door de Internos rechtshalf maakte v. d. Schraaf het 2e Vlissingen doelpunt. Een kwartier voor het einde maakte linksbuiten van Staay het halve dozijn voor Internos vol en bracht alzo de stand op 6—2. Steenbergen—Hieronymus o—6. De hard zwoegende thuisclub gaf aanvankelijk behoorlijk partij maar kon het op den duur toch niet bolwerken tegen de tech-
nisch betere Tilburgse ploeg. Hieronymus nam uit een corner de leiding, 5 minuten later, toen de Steenbergen keeper de bal niet klemvas. kon krijgen werd het O—2 en nog voor rust bracht , He de Hieronymus rechtsbinnen de stand op o—3. De tweede helft wa.s pas 7 minuten oud toen de rechtsbuiten der bezoekers een keurige voorzet gaf welke de linksbinnen benutte (0-4). De j 1 t pn doelpunt voor zijn rekening en midvoor nam koit daarop net . dezelfde speler maakte een kwartier voor het einde het halve dozijn vol
N. Borgvliet—Meto O—3. Na een gelijk opgaand begin kwam Meto er allengs beter in. Kops opende met een hoog schot de score voor Meto. De voorhoede van de thuisclub was gehandicapt door het gemis van Nefs die wegens blessures niet kon meespelen. Zij bracht er althans weinig van terecht. Knkele minuten voor rust zond de Meto linksbuiten een keurig schot op het Borg, vlietdoel af waarin de keeper verkeerd stond opgesteld en voor de tweede maal kon vissen. Na de thee hetzelfde spelbeeld, Borgvliet kwam wel wat meer in het offensief, maar tot doelpunten kon zij het niet brengen. Als na een half uur spelens Kops voor Meto het derde doelpunt heeft gescoord is het pleit beslecht. Meto nam een verdiende overwinning mee huistoe. Odio—Zeelandia 2—o. Een aantrekkelijke wedstrijd, waarin de
partijen elkaar weinig toegaven, maar waarin Odio uiteindelijk toch verdiend heeft gewonnen, Het spel ging snel gelijk op, tot Clarijs een hoge voorzet gaf en Musters de bal ineens in doel joeg. Na de thee kwam eerst Zeelandia in het offensief en werd de Odio-verdediging totaal uit haar verband gespeeld, maar tot doelpunten kwamen de Zeeuwen niet. Odio herstelde zich en als Zeelandia-keeper voor een verre bal het doel is uitgelokt, is Bogers er iets eerder bij, hij kaf door aan Musters, die voor de tweede maal scoorde. Dezelfde mist even later een Penalty, welke wegens hands “e" toegekend. Het fPflPed daarna aanmerkel«k en het slot van de strijd weinig bijzonders,
Uil de Zeeuwse Hoek
De overwinning, die Goes op zijn provinciegenoot Terneuzen behaalde, kan de bittere smaak die de uitslagen van deze eerste voetbalzondag in 1952 teweeg heeft gebracht niet geheel wegwerken. De Goes-overwinning (2—2) kwam de Bevelanders best van pas, nu Alliance blijk geeft er niet voor te voelen op d« laatste plaats terecht te komen. De Roosendalers brachten het in Breda tegen Baronie tot een alleszins verdienstelijk gelijk spel (2—2) en langzaam maar zeker krijgen ze aansluiting met de langgerekte middenmoot. MOC, dat daarvan de staart vormt, liet trouwens tegen de andere exeerste klasser TSC merken, dat met hen ook nog niet te .spottt n valt, want ook zij pikten kostbaar graantje mee (1—1) wat eventueel nog aanwezige kampioensdromen in Oosterhout wel wreed verstoord zal hebben. Dosko had heel wat moeite zich de meerdere van Rood Wit te t >- nen <3—2) maar de punten kw imen binnen en dat was het voornaamste. Internos maakte korte metten met Vlissingen (6—2) dat door deze nederlaag de rode lamp weer in handen kreeg gedrukt. Middelburg stelde bepaald teleur door in een slechte wedstrijd van RAC te verliezen (o—2). De lusteloos spelende groen witten kwa. men er tegen de sterk verdedigende Reyenaren niet aan te pas en de O—2 voorsprong, die reeds met de rust was verkregen, was alleszins verdiend. De legio kansen die de bezoekers na vaak goed samenspel om zeep brachten, waren zeker meer in aantal dan die welke Middelburg onbenut liet.
, de rust bleek er geen doorkomen aan en de toeschouwers hebben kunnen constateren, dat jjgj laagste aantal tegendoelpun■ .j . ! !) .geen toevalligheid is. . De Middelburg-papieren zijn door deze nederlaag aanmerkelijk gedaald,
zelf te spelen kwam He Zeeuwen weer aan de kop Biervliet liet verrassen (2—l). Meto kwam op derde plaats door de derby tegen Nieuw Borgvliet in haar voordeel te beslissen (O—3) terwijl Odio ook nog een vinger in jjg Zeelandia met iggg handen naar de Zeeuwse hoofdstad kon worden teruggestuurd (2—o).
Bij de vierde klassers moest Zierikzee de leiding uit handen geven maar zulks alleen als gevolg van het feit, dat ze niet speelden en de concurrenten Hekkensluiter RSlf werd g—q Schutters geslagen en Robur moest met 4—o de meerdere van Halsteren erkennen. NSV viel temg door de 0-1 tegen HSC 28 teiwyl Grenswachters een weg naar bogerop zocht en vond tegen Kaaische Boys (3—o).
Zeeuws Vlaamse liet even zijn tanden zien wat Hoofdplaat duur te staan kwam (s—i). De leidende Hulst-ploeg maakte ook nu geen fout en sloeg IJzendijke. Oostburg nam de volle winst mee uit Aardenburg (I—4) en Hontenisse liet laatste plaats aan benjami» Koewacht door daarvan met 3—l te winnen.