vw was ook teckniscïi superieur aan HBS
HBS heeft Slondagmiddag aan de Kraal te Venlo wel een sportieve, maar geen grote indmk achtergelaten. De Venlonaren domineerden vrijwel gedurende de gehele over alle linies en waren teclinlsch verre de baas over de Hagenaars, die het tegen- de snelle aanvallen der thuisclub nauwelijks konden bolwerken.
Reeds binnen 4 minuten wees het scoringsbord 1—O aan, nadat Klaassens het leder hoog In het doelgebied van van der Land had geplaatst, waarop Nas vallende de bal doorschoof naar de vrtjsUande Verberg, die keihard inschoot 1—0. Nauweiyks 3 minuten later kreeg HBS een kans om de gelijkmaker te scoren toen centervoor v. d. Vegt alleen door de verdediging glipte, doch doelman Tilmans stopte de bal voortreffelijk. Na 13 minuten spelen zette VVV weer een felle aanval op waaruit Verberg een pass gaf naar de vrijstaande van Rhee, die grandioos over de bal heen maaide, maar niettemin liep de bal uit deze pass rakelings langs de binnenkant van de paal in het doel. v. d. Land viel wel naar de goede kant uit, doch te laat 2—0. Nadat een serie VVV-aanyalIen door buitenspel was onderbroken en ook enkele corners niet het gewenste resultaat hadden opgeleverd leverde fraai solowerk van de snelle rechtsbuiten Sijbers het derde doelpunt op, toen hij met het leder uan zijn schoen door de verdediging glipte en van dichtbij onhoudbaar inschoot. 3—0. In de laatste minuten van de eerste helft beleefde het HBS-doel nog benauwde ogenblikken doch de verdediging wist verder onheil te voorkomen. Na de hervatting had HBS de opstelling gewijzigd, Langelaan speelde nu centervoor. De gasten kwamen in het •er-ste kwartier even opzetten, doch spoedig had ook nu VVV weer het beste van het «pel. Het was in deze periode dat een ogenschijnlijk ongevaariyke aanval HBS een tegenpunt opleverde toen doelman Tilmans, die was uitgelopen, d« bal niet klemvast stopte en Langelaan weinig moeite had de bal in het verlaten doel te plaatsen 3—1. Na een kwartier schoot Klaassens uit zijn slof toen hy een voorzet van Carller benutte en het leder oerhard langs de grond in de touwen Joeg. 4—1. Ontelbare schoten werden nog door het geelzwarte aanvalsquintet op de HBS-veste afgevuurd, doch misten hun doel, dank zij uitstekend Ingrijpen van V, d. Land. Ongeveer 5 minuten vóór het einde bracht d« thuisclub de eindstand op 5—1 toen Verberg andermaal een afgemeten voorzet van Carlier benutte en met een juweel van een doelpunt de verbouwereerde v. d. Land het nakijken gaf: 5—1.
Klinkende TEC-overwlnning op AZC De doelpunten in de wedstrijd TÉC—AZC waren zeer goedkoop, doch van goede kwaliteit. In de Tielse gelederen was het vooral Van Gessel die de aandacht trok. Ook linksbuiten Kranenburg deed goede dingen. In de achterhoede was Van de Koolwijk letterlijk en figuurlijk de grote man. Hij was een zeer waardig vervanger van de geblesseerde Mak. TEC nam door Van Gessel de leiding (1 Dezelfde speler bracht de stand op 2—8. Het was Kranenburg die er 3—0 van maakte. Het spel van AZC was voor het Tielse doel veel te doorzichtig om succes te hebben. In de tweede helft wa» TEC ook verre de meerdere, zy drukte haar overwicht in een viertal goede doelpunten (v. Gessel 8, Smit en Laviere) uit.
nrïCr'H UUSL.H
Wilbelminu heeft zijn aanhang wel heel erg teleurgesteld door in een matig-gespeelde wedstryd op verdiende wijze thuis van Veloc te verliezen. De gasten gaven een pittig spelletje weg en waren steeds een fractie van een seconde eerder bij de bal. Reeds in het eerste kwartier kregen de Eindhovenaren enkele kansen om de leiding te nemen, maar toch duurde het nog 25 minuten, vooraleer v. Campvoort inschoot en de Wilhelmina-back de Goeij in eigen doel kopte. Veloc bleef hiernr aanvallend en nog vóór rust wist Tendelo met een hard. laag schot doelman v. d. Tang opnieuw het nakijken te geven: 0-2. Na de hervatting leek het er aanvankelijk op, dat Wilhelmina de achterstand zou gaan inlopen, maar al spoedig hernam Veloc het offensief. De thuisclub wijzigde haar elftal, maar dit mocht niet meer baten. Veloc stond de verdiende voorsprong niet meer af. Zwaluw VFC Verloor opnieuw. Nu moesten de Vughtenaren beide punten San de Valk laten en door deze 4—2 nederlaag, de vierde in successie, staan de roodbroeken op de onderste plaats. Tot aan de rust konden de Vughtenaren het nog wel houden en de 2—O voorsprong was wel iets geflatteerd voor de Valk. Maar na de hervatting bleven de Valken meer dan een half uur in het offensief en eerst toen v. Hoof de stand op O—3 had gebracht, kon Boers voor de thuisclub een tegenpunt scoren. Maar 5 min. later stelde de Leest de zege veilig en het doelpunt waarmede invaller van Hattum voor Zwaluw de achterstand verkleinde tot 2-4, was voor de gasten niet verontrustend want tot de laatste seconde bleven zij in het offensief.
Willem II schoot net op tijd raak
Reeds 80 minuten had het Willem U offensief geduurd, terwijl de stand nog steeds dubbel blank was. Aanval op aanval golfde op het Sittardia-doel, maar enerzijds bet tever doorgedreven samenspel van de Willem Il-voorhoede, anderzijds de in magnifieke vorm zijnde doelman Ruyters, voorkwamen een doelpunt. Er was nog slechts kort te spelen toen Engel van Willem II een van de vele corners kreeg te nemen. Van Beers stormde toe en met een zekere kopbal gaf bij Willem II de leiding. Even later gaf de voortreffelijk spelende rechtshalf Formanoy met een lange pass de bal door naar rechtsbuiten de Jong, die met een haarzuivere voorzet de bal aan Engel gaf. Met een strak schot passeerde deze doelman Ruyters (2—0). In enkele minuten dus 2 doelpunten. In genoemde stand kwam geen wijziging meer, hoezeer Willem II ook trachtte de score te verhogen. De Sittardia-verdediging, waarin behalve doelman Ruyters ook stopper Penning een prima partij speelde, gaf verder geen kans meer.
MSC—Zwaagwesteinde 1—3 In een zeer goede wedstrijd, waarin zij technisch een prima partij gaf, is Zwaagwesteinde ongeslagen gebleven. Wat spelopbouw, snel afgeven, kopwerk en spelopvatting betreft, hebben wij in Meppel dit seizoen nog niet zulk spel gezien. Het was keurig en de overwinning was ruim verdiend. Kuurman maakte het eerste doelpunt voor MSC, doch nog voor ru»t bracht Zwaagwejsteind* de stand op 1—2. Na de thee had Zwaagwesteinde steeds het beste spel – en drukte dit uit in een mooi schot van d* midvoor, dat voor keeper-Spijkerman otihoudbaar was.
*■“ HTC
Voor de rust was AFC meer In de aanval en ook het plaatsen was aan die zijde beter vei-zorgd. De HVC-voorhoede, die aan kracht gewonnen heeft, schiep zich echter betere schietkansen en dit gaf uiteindelijk de doorslag. Reeds na 9 min. opende HVC de score toen Sleeklng uit een voorzet van Vreekamp van dichtbij inschoot (1—0). Laatstgenoemde deed prachtig werk en na 27 min. trok hy er alleen tussen uit, omspeelde de doelman en doelpuntte (2—O). Dit inspireerde AFC tot heftige tegenaanvallen, waaruit na een ogenblik van verwarring in de HVCdefensie 'Woldschut de stand op 2—1 bracht, waarmede de rust inging. Na de hervatting steeg de .spanning, toen AFC van te ver uitgelopen v. Brits gebruik maakte en door Byker de stand nivelleerde. Een verwoede strijd om de leiding ontstond. HVC had een veldmeerderheid, doch het duurde tot 15 min. vóór het einde, eer V. d. Broek uit een voorzet (weer van Vreekamp!) zuiver inschoot. -Doelman Zimmerman viel tevergeefs uit (3— 2). NEO—ZAC tegen het einde rommelig Het was jammer, dat de wedstrijd NEO—ZAC tegen het einde een rommelig aanzien kreeg. Dit kwam omdat Aarninkhof voor zfln oudere broer partij wilde trekken en eigen rechter ging .spelen. De arbiter kon dit natuurlijk niet toestaan en prompt kreeg Aarninkhof de opdracht het veld te verlaten. Voor de rust. was het een zeer goede wedstrijd van de zijde der thui.sclub. NEO was vrijwel de volle speeltijd in de aanval en het was jammer, dat Rikhof bij een der zeer sporadische aanvallen van ZAC de bal achter zijn eigen doelman kopte (O—1). Het tweede ZAC-doelpunt was eveneens een cadeautje voor de Zwollenaren, daar dit doelpunt door de rechtsbinnen met de hand werd gemaakt. De scheidsrechter was dit blijkbaar ontgaan en liet. aftrappen (O—2). Uit een goed aangegeven bal van Morshuis zag Leushuis kans tegen te scoren (1-2).
Zo voetbalde men in hel Westland
Wat hadden de leden en supporters die avond-aan-avond bezig zijn geweest met het in orde brengen van het nieuwe terrein en kleedtent gaarne gewild dat de ei’kentelükheid tijdens de opening geuit, bij monde van de heren Van Bommel en Lagerwey hun favorieten zou inspireren tot een pittig partijtje. Edoch, op het helaas nog niet egale veld hebben de gastheren de hondenden belangstellenden een zo troosteloos partijtje voetbal voorgeschoteld, dat het eveneens tegenvallende Rijnburgse Boys met een verdiende 2—1 zege naar huis kon gaan. De Boys startten voortreffelijk en daar Monster weer eens met een gewijzigd elftal aantrad, klopte het niet, zodat het niet lang duurde of Zwaan gaf zijn ploeg met een prachtig doelpunt de leiding. De voorhoede van Monster bleef verre beneden de maat en slechts met medewerking van doelman Heemskerk kon Troost de gelijkmaker scoren. In de tweede helft overheersten de verdedigingen het spelbeeld volkomen. Aan de ene kant t oonde stopper Kromhout zich onpasseerbaar, terwijl aan de andere kant het duo Bommel—Blok goed ingreep. De aanvallen van de Boj's waren wat gevaarltjker en daarom was het fraaie doelpunt van rechtsbuiten v. d. Horst verdiend. De resteiende tijd was' tekort, voor de gelijkmaker van deze door heer Crooy prima geleide wedstrijd. Uitstekend heeft het pas gepromoveerde ’s-GRAVENZANDE zich tegen het ongeslagen VWS geweerd. Reeds in de eerste minuut moest de Leidse verdediging alle zeilen bijzetten om een doorboring te voorkomen. Daarna kwamen de technisch goede bezoekers er beter in, hetgeen tot, gevolg had, dat uit een voorzet van Arnoldu», v. Kampen kon scoren (O—1). De rood-wit.ten kwamen nu geducht opzetten, doch zij troffen doelman Spruyt in grootse vorm. In de tweede helft, kreeg Torenstra door het missen van linksback Holverda een goede kans, doch meesterlijk
redt Spruyt. v. Zanten, Bos en Kluin hebben daarna weinig geluk met hun schoten in tegenstelling met Esdonk, die bü een Leidse uitval er O—2 van maakt. De gasten blijven nu sterker tot ’s-Gravenzande het eindoffen.sief inzet, dat bekroond wordt met een doelpunt van Bos. De kans op de gelijkmaker Is er, als de gastheren een penalty wordt, toegewezen, maar het harde onzuivere schot van Bos wordt gestopt. Verder dan een afgekeurd doelpunt van Voois brengt ’s-Gravenzande, dat inderdaad meer had verdiend, het niet,- Daar NAALDWIJK bijzonder met spelers sukkelt, waardoor er in de middenlinie twee ingrijpende veranderingen moesten worden aangebracht, kan het technisch betere DUNO het heft in handen nemen. Doch v. d. Harst c.s. troffen de witte achterhoede — hoewel niet zo doortastend als anders — in behoorlijke vorm, zodat uit een door Starrenburg goed genomen penalty de prima op dreef zijnde Bout kan voor de enige maal moest vis.sen. In de tweede helft legden de gastheren wat meer enthousiasme aan de dag, hetgeen resulteerde in een doelpunt van Hoogkamer. Wel kregen en Folkers en Starrenburg nog kansen, maar Duran en Boutkan lieten zich niet passeren in deze matige strijd. Van zeer goed gehalte was de strijd tussen ’s-GRAVENZANDE en CELERITAS, waarin de gastheren, na het Haag.se offensief afgeslagen te hebben, de leiding namen na fraai spel van Smit—Boon en Noest. De vreugde ■was echter van korte duur, want uit een doelworsieling bracht rechtsbinnen Dat de balans In evenwicht. Hoewel de rood-gelen sterker werden, kon Kuyvenhoven — bijgestaan door de lat — zijn doel verder schoon houden. In de tweede helft startten de gastheren overdonderend, wat na 8 minuten middel» Boon, die keurig een pas» van Bo* oppikte, tnt succes leidde. Hoewel de thuisclub nu de toon aangaf, konden de Hagenaars, dank zU handig werk van Wolsheimer, de stand op 2—2 brengen. Goed werk van spil Blommeyer enersziJd* en doelman Kuyvenhoven anderzijds, was oorzaak dat dit de eindstand werd.
BiabanHa zorgde voor een verrassing
Niet alleen bezorgde de thuisclub haar aanhangers de eerste thuisoverwinning, maar het meeste frappeerde de sterk verbeterde productiviteit van de voorhoede, die het bestond tegen de goed op dreef zijnde Jacobs, drie zuivere doelpunten te scoren. Alle van goede kwaliteit! Nu is het wel is waar een kleine traditie dat Limburgia hier nimmer een overwinning behaalt, maar ditmaal heeft Limburgia in de tweede helft de zege voor het grijpen gehad.
Bruist kreeg de eerste kans, maar treuzelde te lang, waarbij direct een fout van de Limburgers aan het licht kwam. Want ondanks een betere techniek van Lipaburgia deden de spelers zo ongeveer alles behalve schieten en tot ieders verrassing bleek de Brabantia-voorhoede ditmaal veel schotvaardiger, zodat Jacobs tal van malen fraaie safes moest verrichten, maar na 23 min. kreeg midvoor Louwers een bal vrij voor doel en met een hard schot in de hoek had hij succes, enkele minuten later gevolgd door eenzelfde doelpunt, wederom van Wouwers, aldus een ongekende 2—O voorsprong. Hierna herstelde Limburgia zich enigszins, maar een welverdiend tegenpunt kwam nog fortuinlijk, toen rechtsback V. Osch royaal over de bal trapte en de vrijstaande v. Lubeck gemakkelijk kon scoren; rust 2—l.
De tweede helft bracht een veel beter spelend Limburgia, dat reeds na 8 mln. resulteerde in een zeer mooi doelpunt, toen Bruist een prachtige pass aan Feyen gaf, die de kans goed benutte en gelijk maakte. Limburgia bleef in de meerderheid maar verviel weer in te kort spel en vond verder in doelman Wouters een niet te overkomen
struikelblok. De aanvallen van Brabantia bleven door hun snelr heid niet van gevaar ontbloot en hoewel tegen de verhouding in kon Louwers een achterwaartse pass van Mollen oppikken en met een hard schot Jacobs passeren, 3—2. Wocnsel nam tegen de Spechten vanaf de aftrap de hal mee en zonder dat een der vogels de hal had aangeraakt scoorde v. de Ven. De Spechten herstelden zich en hieven vóór rust in de meerderheid, uitgedrukt in 2 doelpunten van Valkenburg en v. d. Berg, rust I—2. Na de rust was Wocnsel sterk in de meerderheid doch had geen veine, hoewel het gelijkmakende doelpunt op fortuinlijke wijze door V. Lysdonk gescoord werd, ala de Sp.-doelman over een tam rollertje heen valt. Met gelijke stand 2—2 kwam het einde van deze op goed peil staande sportieve strijd. JAC. VAN WAARD
Veel spanning bij Acbiües—< Tnbantia
De eerste derby tussen Achilles en Tubantia droeg een zeer spannend en sportife karakter. Tubantia was voor de rust vrijwel over alle linies de meerdere en als in die periode de defensie van Achilles niet in zo grootse vorm was geweest, dan was het zeker een grote nederlaag voor de thuisclub geworden. Na de hervatting ontwikkelde de thuisclub echter een veel vaster en agressiever tegenspel en toen waren er perioden van een zeer .sterk Achilles. Toen er na een half uur spelen weer een van de gevaarlijke scrimmages voor het Achilles doel ontstond, was het Jurissen, die de Tubantianen de leiding bezorgde (O—1). De kans om er o—2 van te maken liet Kieft verloren gaan doordat hij een pe. nalty, die Broekhuis veroorzaakte niet benutte, Smit stopte de bal. Na de hervatting was Achilles veel agressiever dan voordien, doch het doelpunt viel aan do kant waar men het niet verwachtte. Doordat Smit foutief reageerde, kon Jurissen een voorzet van Van Kaalte inkoppen (0--2). Dit was voor Achilles het sein om alles op de aanval te zetten en dit had lot resultaat, dat G. Wienk op de dag voor zijn huwelijk het genoegen mocht smaken me twete meesterlijke doelpunten de balans in evenwicht te brengen.
Helder verliesl met spreLeude cijfers
Gesterkt door de klinkende 8-1 overwinning van de vorige week op West-Frisia waren de gepromoveerde 'Helderse vol goede moed naar Idmulden getrokken, waar ïij ’n Stormvo» gels-elttal aantroffen. dat invaller» telde voor V'an den Oever, Venu» en Broekhuizen. Ondanks die goede moed en ondanks de handicap der thuisclub kregen de bezoekers een klinkende 4—1 nederlaag te slikken. Een merkwaardig verloop had deze wedstrijd! De 4—1 uitslag zou een stevige Stormvogelsmeerderheid doen vermoeden en dat is toch werkelijk niet het geval geweest. En toch de Helderse nederlaag had een nog veel ■sprekender kunnen zijn, als 3 vliegende schoten van Angenent niet ver buiten het bereik van do Helderse doelman door het houtwerk gekeerd waren en Snoek* Jr. niet een penalty had gemist. Maar hiernaast moet vermeld worden, dat het ook niet vi-eemd geweest zou zijn, wanneer Stormvogels met een 4—3 zege genoegen had moeten nemen, want de Helderse voorhoede heeft een paar kansen gemist op een wijae, die tranen in de ogen der Noordelijke supporters deden opwelle*. Met de rust was de stand 3-1 voor Stormvogel». Snoek» Jr. en De Boer hadden voor de thuisclub gedoelpunt, terwijl de Helder-mldvoor Kraak had weten tn gasseren. Een doelpunt van Van •nselen wa« in deze periode wegen» buitenspel geannuleerd. Na de rust stelden Van Onaelen en De Boer de Stormvogel«-rege definitief veilig (4—1).