Ajax onttroonde Wageningen op de Berg

In een volkomen geiyk-opgaande wedstrijd is Ajax de gelukkigste getilekeii. Zoals venwacht werd, stond het spel der Amsterdammers technisch wel hoger eti was vooral hun positiespel beter dan dat van de thuisclub; het plaatsen was zuiverder dan bij de Wageningers, die het meer van enthousiasme en snelheid moeten hebben en in middenvoor Bleijenberg en linksbinnen v. d. Weerd .spelers bezitten, die steeds tot verrassingen in staat zijn. Jammer dat de vleugelspelers lang niet van dit gehalte zijn. Bovendien trof de Wageningse voorhoede een Ajax-defensie in prima vorm; voorul linksback Boskamp speelde een uitstekende partij voetbal. Ook Wageningen was verdedigend zeer sterk; mocht de trapvaste linksback Jansen al eens gepasseerd worden, dan stond zijn buurman Beijer steeds klaar om hem te assisteren. Doelman Gentjes was eveneens betrouwbaar, slechts bij het eerste doelpunt ging hü niet geheel vrij uit. De wedstrijd had een sportief verloop en werd door 12.Ü00 toeschouwers bijgewoond, w.o. bondsvoorzitter Lotsy.

Na een begin, waarin Ajax door fraaie combinaties het initiatief had, waren tot de rust beide par. ten om beurten In de aanval, doch de verdedigers bleken in staat om de resp. voorhoeden in bedwang te houden, zodat er beiderzijds weinig serieuse doelkansen ontstonden, al moet keeper Geutjes een enkele maal moeilljker werk opknappen dan zijn Amsterdamse collega Visser,

In de tweede helft trok Wageningen direct flink van leer en kwam de bal herhaaldelijk voor het Arnsterdamse doel. Toch had Ajax het eerste succes: toen na een kwartier linksbuiten Bakker uit een kluwen spelers de bal inkopte, weifelde Geutjes en hadden de bezoekers de leiding. Deze vreugde duurde slechts een halve minuut; vanaf de aftrap ging Wageningen er van door. linksbuiten MöHer zette hard en laag voor, zodat er slechts een voetbeweging van Bleijenberg nodig was om de gelijkmaker in het net te doen suizen. Wageningen bleef hierna een tijdlang domineren met snelle aanvallen, maar het wilde in de groen-witte voor. hoede niet erg lukken; vaak werden de gasten tot verdediging gedwongen, hetgeen ze echter met veel talent deden. De uitvallen der Anifsterdammers waren evenwel lang niet zonder ga, vaar, speciaal de corners werden Veel beter voor het doel geplaatst dan bij de thuisclub. Een dezer hoekschoppen werd de Bergbewoners dan ook noodlottig; zuiver kopte linkshalf Bouwens in • de hoek van het Wageningse doel.

Dit bleek het winnende doelpont, want de energieke pogingen der Wageningers om deze achterstand in te lopen, bleven zonder resultaaat. Wel kreeg de AJax-verdeiUglng het nog zwaar te verantwoorden en fcanjerde Inksbuiten Maller eenmaal tegen de lat, doch de rood-witte defensie hield stand, waarbij ze het geluk had dat scheidsrechter De Boer aan Wagenlngen slechts een vrije trap op de rand van het strafschopgebied toekende, toen een der Ajaxieden daarbinen hands maakte.

Quick -scalp de eerste aan DHC’s gordel

De donkere wolken, die over Eet DHC-ka.mp vóór de aanvang van de wedstrijd tegen de NUmegenaren hingen deden weinig hoop op een goed resultaat overblijven. Nieuwpoort is nog niet hersteld, de motor in de voorhoede, Vollebregt mag op dokters-advies voorlopig niet spelen en kort voor de aanvang kwam het bericht dat linksbiiuien De Wit in de Delftse kazerne moest blijven op nog geen kilometer afstand van het terrein. Quick bracht hetzelfde elftal binnen de krijtlijnen dat Feyenoord een punt ontfutselde. Het geluk was met de thuisclub, want reeds na 2 min. had Sleenrvoort het nakijken toen v. d. Heuvol zeer onoordeelkundig terugspeelde juist voor de voeten van Dijkman, die het preeentje dankbaar accepteerde (1-0), Lang behield DHG die v-oor-Sprong niet. want even later kopte Fraase Storm mis. De Quiok-linkshinnen maakte geen fout (1—1). Onder aanvoei?ind van Sngelsman, die voor rust een uitste-

kende wedstrijd speelde, belaagde Quick het Delftse doel. Een keer wandelde hij door de gehele Delftse defensie en gaf daarna een trekbal naar Kruytbosch die deze maar had in te schieten. Daar ook het Delftse totaal op twee was gebracht kwam de rust met 2—2.

Het was heel goed gezien dat men in de 2e helft de gevaarlijke Engelsman een speciale bewaking had gegeven. DHC zat er nu fel op. Af en toe ging het nog al eens hard toe maar de uitstekend leidende scheidsrechter De Bruyn wist daar wel raad mee. Toen V. d. Klooster een schijnbaar onschuldige pass naar binnen gaf. was V. Maanen aanwezug om Steinvoort met een laag, onhoudbaar schot te passeren (3-2). Quick zette alles op de aanvai en het DHC-doel beleefde hachelijke ogenblikken. De Nijmegenaren kregen evenwel niet voldoende tijd tot schieten en Engelsman zocht het doel te hoog. In een periode dat de gelijkmaker in de lucht hang was v. d. Klooster rechtsback Hendriks iets te vlug af en hard maar houdbaar vloog no, 4 langs Steinvoort (4—2),

overwinning van Vitesse tegen Zwolse Boys

De wedstrijd begon al direct sensationeel Na 5 minuten kreeg Zwolse Boys een strafschop toegewezen, toen stopper Hendi-iks Filipini in de rug duwde. Tardy schoot deze echter meters naast. Enkele minuten later brak Filipini door en schoot, alleen voor Wielheesen gekomen, naast. Bij de volgende aanval had Vitesse al succes. E. Jansen zond een tam schot in, dat gemakkelijk door invaller doelman Ester kon worden gestopt. Hij trapte de bal echter zo onbenullig weg, dat voordat hij z’n plaats onder de lat had ingenomen hij deze al uit het net kon halen. Berendsen had nl. de bal ineens ingeschoten (O—1). Vitesse was ntede door het windvoordeel hierna iets sterker, doch haar aanvallen waren niet gevaarlijk genoeg om de Boys-verdediging, die er goed in was, erg te verontrusten. Aan de andere kant dreigde het meeste gevaar van de snelle Filipini doch stopper Hendriks, die een uitstekende partij speelde, liet zich maar zelden passeren en verder klaarde de blonde Alberts de rest wel. Na de hervatting was Zwolse Boys veel sterker en het Vitessedoel ontsnapte enkele malen ternauwernood aan een doorboring. Eerst schoot Filipini van dichtbij naast en even later kopte Alberts een schot van Stegeman van de doellijn weg. Zwolse Boys, dat met 3 invallers speelde, moest toen ook nog haar uitstekende half Dijkslag missen die maar matig door Landman werd verv'angen. Vitesse kreeg nog een uitstekende kans de score te vergroten. doch Ester stopte de kogel van D. Herberts uitstekend. De Boys zetten hierna alles op de aanval doch de uitstekende Vitesse-aehterhoede kon tot het einde stand houden.

EnscKedese Boys waren goed op s cïiol legen Frisia

De Enschedese Boys hebben zich tegen Frisla in de eerste helft van een nuttige en verdiende !—8 voorsprong verzekerd, cijfers die ze na de rust wel bleken nodig te hebben. Want merkwaardigerwij.s kwamen de Friezen In de tweede drie kwartier met een offensief, waaraan de Enschedeërs de handen vol hebben gehad. Alleen het feit, dat Frisia geen vaardige schutters bleek te bezitten, was oorzaak, dat het Enschedese doel werd schoongehouden. Het vierde doelpunt, dat Selderhuis .Ir. tien minuten voor het einde maakte, bekroonde toen de Enschedese zege, die verdiend was, omdat de schotvaardigheid der Twentenaren veel groter was. Overigens gaven de Boys in de eerste helft duidelijk blijk van een technische superioriteit, die haar vruchten wel moest afwerpen. De -snelle combinaties der Enschedeërs in die eerste drie kwartier, meestal besloten met een goed schot, konden niet zonder resultaat blijven, ondanks uitstekend verdedigen van doelman Bijienga en het pittige spel van de kleine maar kundige spil Hackers. Na tien minuten kopte Snijders na een mooie Enschedese aanval uit een voorzet van Koenders hard in (1—0). Dat was wel even een teleurstelling voor de Friezen, want nog geen halve minuut daarvóór dachten zij, -dat ze de leiding zouden nemen, toen bij een hard schot van midvoor Van Laaren, de bal van onder de lat, naar veler mening, achter de doellijn stuitte. De scheidsrechter had blijkbaar geen doelpunt geconstateerd en liet doorspelen. Tweemaal nog voor d* rust greep Bijtenga mii. Koenders en Selderhuis Jr. zagen hun schoten bekroond en daarom gingen dt ploegen rusten met een 3—O voorsprong voor de Boys. De Friezen zetten na de hervatting een verbeten offensief in, waarbij de Boys-ploeg dreigde uit het fatsoen te worden gespeeld. Maar tevergeefs zocht Frisia naar een bekronend schot en toen Selderhuis Jr. zeer actief

deze middag, weer eens een kogel inzond, bleek die de goede richting te hebben en .stonden de Boys met 4—o voor. Dit werd ten. slotte ook de eindstand.

Herades was te sterk voor Hengelo

Het eer.ste treffen tussen de twee gedegradeerde Twentse eerste klassers heeft een flinke overwinning voor de .-Almeloers opgeleverd, waarbij alle doelpunten in de tweede helft gescoord werden. Heracles begon direct sterk-aanvalleiid te spelen, doch Hengelo wist stand te houden en de balans geleidelijk in evenwicht te brengen. Tot veel gevaarlijke scholen kwam de Hengelo-aamal echter niet.

Voor het Hengelo-doet ontstonden wel gevaarlijke momenten, o.a. toen Stephan een voorzet van reehts ineens op zijn schoen nam en doelman Koer.s op het nippertje kon redden. Verder toen Ab■sen gevaarlijk terug speelde en de bal rakelings langs ging. In de tweede jielll vva.s Hercules over het algemeen een tikje sterker, doch de doelpunten (lie niettemin zeer verdiend waren, ontstonden op min of meer toevallige wijze. Reeds in de derde minuut had Pezie succes toen hij snel doorliep op een bal (jie dé Hengelo-verdediging gemakkelijk had kunnen wegwerken. Enkele minuten later had Kamphuis succes met een ver schot vanaf de zijlijn, dat doelman Koers kennelijk verraste. Hengelo begon ikkt agies.siever te spelen waardoor het spel herhaaldelijk moest worden onderbroken voor ble.ssures en free-kicks. Kort vóór afloop ko.sttc dit spel Hengelo een strafschop.

V. d. A’een liet de bal een omwenteling maken waarna de uiterst-snelie Toren naar voren schoot en de bal in doel schoot. Ben wel wat ongewone manier om een strafschop te bcnutteß. (Maar getuigend van intelligentie en fantasie! Red. Sportkr.). I*e-Kie kreeg in de laatste minuut nog een prima kans van Ste{diaß, doch de Heraclesnian faalde, waardoor do stand S—O bleef.

NEC'—'Emma J'-'S

Na rust sloeg de familie v. d. Gijp toe

Het is opvallend, dat NEC dit seizoen iedere wedstrijd vóór rust uitstekend partij geeft en zeker niet de mindere is van haar tegenpartij, doch na rust rammelt het steeds zodanig in de achterhoede, dat doelpunten niet uit kunnen blijven. Zo was het ook weer in de wedstrijd tegen Emma.

Een eerste helft, waarin de Nijmegenaren tegen de dikwijls al te fors spelende Dordtenaren, waartegen de scheidsrechter niet resoluut genoeg optrad, absoluut opgewassen waren en een tweede helft, waarin NEC zelfs na tien minuten een 2—l voorsprong nam, doch dat direct hierna een serie dekkingsfouten met evenveel doelpunten afgestraft zag NEC probeert dit seizoen stopperspil te spelen en nu de tot op heden hiermede behaalde sucsessen nu niet bepaald hoogdravend zijn te noemen, is men met een andere opstelling gaan experimenteren. Zo was deze middag midvoor Disveld naar de ■rechtsbuitenplaats verhuisd, de kleine Meijers stond buiten de lijnen en Sewalt, een speler, afkomstig van de 3e klasser ~Nijmegen” was tot aanvalsleider gebombardeerd. Emma speelde in haar bekende opstelling, waarin de familie V, d. Gijp in de voorhoede de grote kracht en deze middag de producent van vijf goede doelpunten was. NEC begon goed Het begon weer zo goed bij NEC, Na ongeveer tien minuten hadden de Nijmegenaren al succes. Uit een goede voorzet van Hendriks, kopte Oerlemans op doel, de Emmadoelman sloeg de bal nogmaals op zijn hoofd en nu was het raak (1—0). Lang hadden de Nij menaren hiervan geen pleizier, want nauwelijks tien minuten later kon Janus v. d. Gijp bij een scrimage voor het NE(i doel via de paal de gelijkmaker scoren (1—1). De eerste tien minuten na rust deden een NBC-overwinning voorspellen. Herhaaldelijk zat het Nijmeegse aanvalsquintet, waarin de buitenspeleis niet voldoende hun plaats hielden, voor het Emma-heiligdom, De Dordtse verdediging maakte in deze periode nu niet direct een resolute indruk en toen de Emma-linksback bij een throughpass van Bos te laat reageei'de, kogelde Disveld de bal hard in de touwen (2—l). NEC had hiermede al haar kruit verschoten en Emma accepteerde dankbaar de legio dekkingsfouten, welke de NEC-defensie meende zich te kunnen permitteren. Linksback v. Spierenburg hield de rechtsbuiten van de tegenpartij niet goed in ’t oog en zo vrij als een vogeltje in de lucht kon de Emma-rechtsbuiten zijn voorzetten voor Janssens doel plaatsen, waar de familie Van der Gijp „au grand complet ’ gereed stond om het NEC-doel onder vuur te nemen. Wim opende de schietwedstrijd (2—2). vijf minuten later kreeg ook Cor de smaak er van te pakken (2—3). (zat aan dit doelpunt niet een raar smaakje?), even hierna was het weer Cor. die geheel op z'n eentje door de NEC-defonsie wandelde (2—4) en ten slotte wist nogmaals Cor uit een vrije trap doelman Janssen geen schijn van kans te geven (2—5). De NEC-achterhoede, eeiu het sterkste deel van de ploeg, doch die door het verkeerde toepassen van het S.S.S. geheel uit haar evenwicht is gebracht, is voor een groot gedeelte debet aan deze nederlaag.

Ariiliemse Boys cn WAW deelden de buit

Liefhebbers van goed voetbal kwamen bij Arnhemse Boys—WAW niet bijzonder aan hu* trek. Er werd slechts zeer matig op het Sportpark gespeeldl. Het resultaat (2—2) was dan ook juist. Wel had WAVV na de rusf niets meer in te brengen, maac de Boys verzuimden juist in deza periode de zege veilig te stellen. En... het had zonder veel moeite eigenlijk een royale overwinning kunnen zijn.

Met vier minuten al had WAVV een voorsprong, nadat Wessels bewezen had sneller te zijn dan Detillon (O—1). De roodgroene voorhoede kreeg vervolgens twee unieke kansen, maaV beide heren richtte linksbuitcit Wessels precies op de doelman. Toen Grotenbreg even voor de rust gelijk maakte, hadden de Boys zeker de beste papieren, (1—1). Na de rust veroverden zij inderdaad een groot overwicht, doch... de productiviteit waa zoek. Hoeveel fouten rechtsback Hellegering er ook (soms) rechtshalf Van Ham begingen, d* gastheren waren in het doelgebied te langzaam. WAW sloeg zijn slag na «en voorzet van Kuilenburg. Deze 1 werd door Van Ommeren langs Van Setten gewerkt (I—2). Slechs twee minuten later konden de Boys weer zeker zijn van één winstpunt, want toen vuurde Grotenbreg een goed bekeken en , harde kopbal af (2—2). De nijvere pogingei der Arnhemmers om als nog een derde doelpunt te scoren, vonden geen genade bö (veteraan)-spil f. v, d. Kolk.

U.D.—Dieren 4-'^

Deze middag zijn we naar UD 187.5 geweest. Nadat de witroden, legen wind in spelend, na 10 min. de leiding hadden genomen (na uitstekend werk van Bas van Olphen, die de bal tenslotte voor de voeten van de vrij staande Rensen speelde, die d» Dierense doelman geen kans gaf> deden de gasten enige gevaarlijks aanvallen. Eens schoot de paal doelman Brouwer te hulp. doch van de andere zijde bracht de paal tweemaal redding, 35 Min. na ’t begin scoorde de r.binnen van Spel. Dieren onhoudbaar de gelijkmaker en 3 min. laten namen de gasten de leiding (I—2).

Na de rust, met de wind in d« rug, ging het bij UD aanvanke lijk beter. De voorhoede vooral weerde zich prachtig. Uit eetl „afgemeten” vrije schop vau Tacke kopte Nuesink fraai in. Het derde UD-doelpunt was 'een getrouwe copie hiervan, met dit verschil, dat Rensen de bal keu, rig voorzette, waarna Nuesinl* wee'r met een hoofdknik scooi'dav Drie minuten voor ’t eind gaf Schollen een lange voorzet, waar. uit Tacke de einstand op 4—2 bracht. In de laatste minuut had Rensen het ongeluk bij een botsing vermoedelijk een middel» voetsbeentje te breken. Een pijnlijk slot van deze faire partij dio door Utile Dulci verdiend gewonnen werd.

M\iCl IANISa i N OE I BAIi^PEL (patent-artikel), zeer interessant voor jong en oud. Speelveld 30x69 cm. Dit spel mag in geen enkel clubhuis ontbreken. Pry* ƒ 3S.—* franco huis. – Bestelt nog heden! HAXDEI.SOND. „HAVIOO”, Joh. VMghstr. 10, Nymegeii, Tel. 81**3,

Fhnia J. FORTGENS & Zn. . Juweliers – Horlogers Sedert 1857 Alleen Koningstraat t4 – HAARUEM