Rond de Martini
Prachtige zege van GVAV op Ensched. Boys; Be Quick had geen moeite met Zwolse Boys
De stad Groningen mag tevreden zijn over zijn vertegenwoorrdlgers GVAV en Be Quick. Vooral de prestatie van GVAV, een overwinning van 3—O op de ongeslagen koploper Enschedese Boys, is er een, die er zijn mag en die ons de zekerheid geeft, dat de blauwhemden het dit seizoen wel eens een heel eind kunnen schoppen. Trouwens, ook Be Quick zal een ploeg zijn, waarmede ernstig rekening dient ie worden gehouden. De Groningse voorwaartsen zijn plotseling productief geworden en straften nu Zwol.se Boys met s—O af. De andere Groningse ploegen waren niet zo succesvol. Oosterparkers leed de verwachte nederlaag (3 tegen Enschede en ook Velocitas kon een volledig verlies tegen DWS niet ontgaan. De cijfers (3—0) waren echter bescheiden. GBC kon het niet bolwerken tegen de oud-eerste klasser HSC en verloor met 4—l.
In een op goed peil staande wedstrijd is GVAV er in geslaagd de koploper Ensch. Boys zijn eerste nederlaag te bezorgen. Het was een verdiende overwinning van de Groningers, die vooral gevaarlijker aanvalsspel demonstreerden. De blauwwitte voorhoede betrok regelmatig de vleugelspelers in de opbouw en daardoor was er veel meer verrassing in de aanvallen gekomen dan we gewend waren. De Ensch. Boys daarentegen hielden het spel te kort en daarmede bereikt men tegen een verdediging ais die van GVAV met Buist, Drewes en Jeltema niet al te veel.
De voorhoede van de Enschedeers heeft dan ook maar weinig kans gehad om het doelman Roffel lastig te maken. In het veld was er beslist niet veel krachtsverschil; beide ploegen waren technisch aan elkaar gelijkwaardig. Midvoor Pais heeft zijn stempel met drie doelpunten op deze wedstrijd gedrukt, waarvan de laatste twee van een bijzondere kwaliteit waren. Het eerste doelpunt was min of meer een gelukstreffer. De doelman van Ensched. Boys reageerde n.l. niet op een verre hooghal. Over hem heen verdween het leder in het net. Dat was I—O voor GVAV en er zou voor de rust nog een tweede doelpunt aan worden toegevoegd. Na 40 minuten ondernam Pais een ren op het doel. Toen hij zag, dat de kans schoon was op het maken van een treffer en niemand pogingen in het werk stelde om hem de bal te ontfutselen, liep de Gr«- ninger aanvalsleider door en deponeerde de bal achter Koster (2—o). Met een veilige voorsprong van 2—O konden de Groningers gaan rusten. Toen was de beslissing bij deze onmachtige Enschedese voorhoede en de granieten Groningse verdediging practisch reeds gevallen. Deze viel definitief direct na de hervatting, toen Pais het opnieuw op zijn heupen kreeg en een zo mogeiyk nog fraaier doelpunt maakte dan de tweede keer. Het resterende verloop gaf daarna een wisselend beeld te zien. GVAV kreeg nog ’n serieuze kans op een vierde doelpunt, maar de paal bracht redding. 3—O was trouwens ook genoeg.
Be Quick was pmcluctiel
Een met drie invallers naar Groningen gekomen Zwolse Boys heeft tegen Be Quick een volkomen regelmatige nederlaag geleden. Juist de Zwolse verdediging was door het ontbreken van doelman Borgmeyer, back van keerde en kanthalf van der Weg danig gehandicapt. Wel startten de gasten overrompelend en voorkwam een goede reactie Van doelman Frummel een doelpunt, toen Rolwes onverwacht en hard inschoot, maar daarna heeft Be Quick het Initiatief aan zich getrokken. De Groningers gingen In ’t middenveld ■— waar linkshalf Appel weer een grote rol speelde steeds meer de lakens uitdelen. Twintig minuten wérd nog stand gehouden, maar toén zette Lugthar’t een van de paal terug gekbraen bal ih een doëlpuht om.
De gasten werden daarna geheel overspeeld. Be Quicks veldspel sloot als een bus en nog vóór rust voerde Lugthart de score op tot 3 0. Het derde doelpunt was van uitstekende kwaliteit. Lugthart. snel gestart op een scherpe through-pass van zijn rechtsbuiten van Dijken schoot daarna onhoudbaar in. Direct na de hervatting liep Be Quick door Rozema uit tot 4 0. De Groningers —' zeker van do overwinning verzuimden daarna het hoge tempo te onderhouden en Zwolse Boys kreeg meer gelegenheid om in haar spel te komen. Er ontstonden toen ook kansen, maar in die peidode was hij Be Quick spil Pienter weer op z’n best. Bijster schotvaardig bleken de Zwollenaren ook niet en alleen Tardy liet zo nu en dan nog eens een schot los. Zelfs werd het s—O, toen in de laatste minuut midvoor Rozema een goede kans op de juiste manier afwerkte.
DoortastenJ NAC WOtt verdiend van BW
In het veld wogen de ploegen goed tegen elkaar op, al speelden de gasten enthousiaster en sneller. In een geweldig tempo werd gestart en reeds na 5 minuten kon de BVV-aanhang juichen, toen Quaadvliet uit een door Schrover uitstekend genomen vrije trap de bal juist een tikje kon geven, waardoor deze van richting veranderde en laag in de linkerbenedenhoek onhoudbaar langs doelman Kools ging, I—o.1—0. Maar de Bredanaars, die van meet af aan de 20.000 toeschouwers, waaronder vele Bredanaars, lieten zien dat zij hun huid zo duur mogelijk zouden verkopen, trokken zich van deze tegenslag niets aan en nog geen 5 minuten later knalde Graumans, uit een voorzet van rechtsbuiten Bindels, de gelijkmaker achter doelman Saris, I—l. Dit was het sein voor de gasten om nóg feller te gaan aanvallen en de BVV-verdediging, waarin Krygh weer een opvallend goede spilparty speelde kreeg heel wat werk op te knappen. Ook BW roerde zich geducht, maar het duurde steeds te lang, eer de bal van achter in de voorste linie belandde en als de bal dan eindelijk naar Van Overbeek, Stempher of Storimans werd gespeeld, stonden meestal een of meer BVV’ers buitenspel, want de NAC-ers hebben dit aloude recept nog steeds in gebruik. Na de rust werd er moedig om een doelpunt gestreden en nadat Quaadvliet tegen de lat had geschoten, schoot Graumans na oen vlotte combinatie met Matheeuwissen en BlHdels een voorzet van laatstgenoemde achter doelman Saris (t—2. Wanhopige pogingen van de thuisclub om de achterstand in te lopen bleven zonder resultaat omdat de NACdefensie van geen wijken wist.
Hermes’ overleg en enthousiasme deden PSV sneuvelen
PSV—Hermes-DVS was een enthousiaste wedstrijd, met wis- i selende kansen, waarbij Hermes vooral voor de rust door beter : overleg, goed samenspelend de grondslag naar de uiteindelijke > overwinning legde. PSV speel- ' de niet slecht, maar de combinatie liet nogal te wensen over. De rood-witte voorhoede zocht het teveel in individueel spel. Toch had dit al spoedig tot een veilige voorsprong kunnen leiden, als Franssen de hem door de iets te langzame Paulus geboden kansen beter zou hebben benut. Nu bleef het beperkt tot één doelpunt in de 8e minuut, doen Paulus miste en Franssen hard inschoot. Maar binnen de volgende 5 minuten miste hij twee andere, wat men noemt opgelegde kansen. Daarna herstelde zich Hermes -DVS, de combinatie, opgebouwd op goed spel van de Gebr. Heijster op de beide buitenplaatsen, ging beter kloppen en er werd ook enthousiaster gewerkt, dan bij de Eindhovenaren. Hierbij viel vooral het zwoegen van Lex Jansen op. Na een kwartier speelde Stolk van de lijn af de bal goed voor doel. v. d. Tuyn stond goed opgesteld, de dekking van PSV haperde even en via het hoofd , van deze internationaal verdween de gelijkmaker achter Stijger (1—1). PSV pakte harder aan, maar de combinatie bleef gebrekkig; Hierbij bleek ook dat Brusselers er deze middag niet in was.
Wederom werd een dekkingsfout PSV noodlottig. Seholtens, alhoewel zijn best doend, kon Joop Heijster niet houden. Hij gaf door naar Jans, die de bal terstond terug gaf en Heijster bracht met een strak schot de stand op 1—2. Hermes-DVS behield tot de rust het beste van het spel. Of de Schiedammers zich te veel gegeven hadden of dat PSV beter aanpakte, een feit is het dat in de tweede helft PSV het meest in het offensief is geweest. Maar Hermes verdedigde met man en macht. Franssen bleef echter actief en het duurde niet lang of hü kon, Paulus omspelend, gelijkmaken. 2—2. Het evenwicht van PSV werd steeds groter, maar er was geen doorkomen aan. Er werd lustig op het Hermes-doel geschoten, doch doelman Tap had er kijk op en verrichtte menige goede safe. Hermes beperkte zich tot uitvallen. Bij een daarvan werd een vrije schop de Eindhovebaren noodlottig. Joop Heysler kreeg de bal, gaf beheerst over naar de andere lijn, waar zijn broer op zijn post stond, om het derde en, zoals later bleek het winnende, doelpunt te scoren. PSV wierp alles op de aanval. Schultens ging mee naar voren, waardoor de druk op het Schiedamse doel enorm werd. maar met kunst en vliegwerk sleepten' zij de overwinning uit het vuur. De Spechten en RK VV speelden voor de rust. ondanks het gladde veld een op zeer goed peil staande wedstrijd, waarbij tal van spannende momenten voor doel meestal cornèrs tot slot hadden. Hoewel de Tilburgers, die vorig jaar ook al hoge ogen gooiden, in het veld iets beter waren, hielden ook zij. evenals de Spechten het spel te kort. De Spechten opende de score toen v. d. Berg via de onderkant van de lat inschoot U—0). Na de rust viel RKTW sterk aan. doch de met 2 invallers spelende Spechten, verdediging hield stand. Zelfs scoorde 8 min. voor tijd, bij een snelle uitval, Leysen nogmaals, zodat de Vogels een wel wat geflatteerde 2—0 zege behaalden. Veloc, was in de meerderheid tegen Zwaluw VFC, wal voor rust echter slechts toti. één doelpunt
van Jansen leidde. Na de pauzo kwamen de doelpunten ia snellep tempo. Na 8 min. maakte v.Camp» foort 2—o, waarna een back van Zwaluw in eigen doel trapte. Van Kemenach bracht de eindstand on 4—o.
Onbetekenend voetbal bij Longa—Brabantia
LONGA en Brabantia, momen. teel twee grootheden van lagere orde, hebben ons de overtutging meegegeven, dat er in de speelsterkte van de hedendaagse Ie klasseis onderling belangrijke verschillen aan te wijzen zijn, LONGA en Brabantia kunnen dan gevoeglijk geschaard worden bi) de belangrijke groep van minvermogenden. Deze clubs gaan een zware tijd tegemoet. Als het anders uitkomt, is bet mcevaL
Ondanks een veelheid aalt goede wil, toonden beide ploegen ontstellende tekorten, zowel aan inzicht als aan techniek Dat ietsje meer techniek dat dé LONGA-voorhoede in haar bagage voerde, mitsgaders wat geluk ter rechter tijd. hebben tenslotte de doorslag gegeven. In de 2e helft speelden de Tilburgenaren aanvankelijk even zielloos als daarvoor. Onoordeel. kundige switches in de voorhoede en slechte aansluiting van de halflinie brachten LONGA op het 2a plan. Het baarde dan ook geen verwondering, dat Brabantia de leiding nam, op dat moment zeer verdiend ook. Het doelpunt waa te mooi voor deze wedstrijd. Een voorzet van Mollen kwam afgepast op ’t hoofd van de andere vleugelspeler v. d- Wildenberg, die op zijn beurt de bal preciea in het hoekje prikte: O—l. Met dit doelpunt werd in LONGA wat losgeslagen, Villevoie de actiefste en gevaarlijkste in de Tilburgse voorhoede loste vanaf de vleugel een schot (het mag ook een voorzet zijn) waar* aan doelman Wouters ook nie( wist wat te hebben. De bal suis», de langs de verkeerd opgestelda doelman Ixiven in ’t doel: I—l. Da strijd bleef een gesloten. boele voor wat betreft de uitslag. Brabantia vond toch de kracht om terug te vechten. Totdat 20 min. voor het einde "Villevoie kwam te vallen o.i. over eigen benen, niet zo volgens de scheidsrech. ter en de vrije trap genomen door van Diessen door Villevoio zelf werd ingekopt. 2—l. Deze laatste episode drukte haar stempel op de verdere verrichtingen van de Eindhovenaren. Zo zelfs, dat LONGA met weinig moeite meer haar scorecijfer had kunnen verhogen.
Zeer matig voetbal luj RBC-DHG
Na ongeveer een kwartier b«* nutte Dijkman een zeer gemak-» kelijke kans, die de RBC-er Van Loon hem op een presenteer» blaadje serveerde toen laatstgenoernde een fraaie voprzet. van Van, de Klooster onvoldoende wegwerkte RBC domi» neerde sterk en steeds zweefde de bal voor het DHC-doel, waaP velen waren samengetrokken om op alle mogelijke manieren, doel» punten te voorkomen. Toch kwam de gelijkmaker vlak voor rust toen Jan Pirard enige tegenstanders voorbijging en r naar Knitel plaatste; deze schapt en ’t van Van Geest terugspringendo leder werd door Voes, invaUec voor de geblesseerde Bruy» ninckx, in het doel gewerkt. ije tweede helft was eigenlijle een getrouwe copie van de eersta met weinig hoogtepunten en veel gemiste kansen. Weer stond hei DHC-doel ’t grootste deel van de speeltijd onder zware Idruk, waarbij de sporadische uitvallen der gasten de RBC-achterhoeda nog wel eens voor moeilijke situaties plaatst. Eindelijk: ge# beurde, het ejchter, dat uiit eett zeldzaam mooie , aanval.; van RBC. Voets; mot een fraai, schot hoog in de hoek, scotirdo, (2—!)•
NOAD raakte voorsprong kwijt in laatste seconde
Juist één seconde voordat arbiter Eist het einde floot van deze wedstrijd, zag iinksbuiien Oeriemans kans het na rust ingezette NEC-offensief met een doelpunt te bekronen en daarmede voor zijn club een gelijk spel uit het vuur te slepen. Een gelijk spel dat overigens volkomen verdiend W'as, al moet gezegd worden, dat NOAD vooral vóór rust de beste kansen heeft gehad.
Helaas voor NOAD werden deze door haar voorhoede, welke ditmaal niet bijzonder op dreef was, op één na alle gemist. Deze éne treffer kwam na ca. 2.5 min. in de eerste helft, toen linksbinnen Smolders helemaal op rechts een voorzet lanceerde. W'elke door midvoor Jansen feilloos werd ingekopt I—o. Met goed opgebouwde aanvallen vanuit de verdediging bleef NOAD het NBC-doel belagen, maar zoals gezegd de voorhoede miste de stootkracht om dit in doelpunten om te zetten. Met dé stand I—O1—O werd de thee opgezocht. Meteen na rust w'as reeds merkbaar, dat NEC zich zo zonder meer niet gew'onnen zou gev'en en waren het nu de Nijmegenaren die de toon aangaven. In deze periode werd NOAD geheel in de verdediging gedrongen en zagen we menige goede aanval (meestal voorbereid, door de rappe linksbinnen Bo.sch) tot stand komen. De NOAD-vérdedi ging waarin v. d. Wilde en v. d' Sande opvielen, hield moedig het NEC-geweld tegen. Bovendien toonde doelman Huysmans zich van zijn beste zijde. ' Bij een van de schaarse NOADaanvallen dachten wij Louer nog de voorsprong te zien vergroten, doch zijn schot werd door doelman Jansen meesterlijk corner gestompt. Ondanks al het NEC-geweld bleef NOAD overeind. ledereen dacht reeds NOAD haar derde over-W'lnning in successie te zien behalen toen Oerlèmans op boven omschreven wUze iti de laat. ste seconde (afgetrapt werd niet meer) I—l deed noteren.
Uft tlo Zeeuwse Hoek
Wanneer we reeds nu aan de hand van de ranglij.st kunnen vaststellen, dat bij de vier laagst gekalsseerden drie Zeeuvv.se clubs zijn, behoeft hel geen betoog, dat de vrees dat een van de Zeeuw.se clubs wel eens hel loodje zou kunnen leggen ang niet denkbeeldig is. In ieder geval staat wel vast dat een rol van ondergeschikte betekenis zal worden gespeeld. Terneuzen fungeert als hekkesluiter, de onproductiviteit wreekte zich ook in de wedstrijd legen Middelburg, die met 2—1 werd verloren. Goes had het tegen MOC op te nemen. De Bergenaren wilden niet bjj hun stadgenoten DOSKO achterblijven en omzeilden de lastige Goes-kiip met siieces (13). DOSKO deed hel tegen RAC met voor haar doen dragelijke cijfers (2 0) maar het was voldoende om hun de kppplaats te doen behouden. Barohe nestelde zich nummer drié maar de cijfers waaimede Vissingen werd gewonnen (3 2) wettigen toch de veronderstelling dat de Baronnen het dit .seizoen niet zuHen halen. TSC nam iegen Aliiance geen enkel risico (4 Ó) en de Oosterhouters behielden daar hun positie in de koivgroep. Internos en Rood-Wit deelden eerlijk (1—l) wat voor de bezoekers het eerste winst puntje betekende. In de 3e kla» D lét ROS zich door Clinge ver.schalken. Het nieuwe terrein bracht dus geen geluk aan (2—3). De Zeeuwen hadd entrouwens aan het bezoekende Corn Boys ooiv de handen vol getuige de cijfers 3—2. Nieuw Borgvliet kon zich Breskens ternauwernood van het lijf houden (2—1) en de .streekderlDy tussen ODI en METO eindigde iri een' geijk spel (1—1). Biervliet kwam aan zijn eerste overwinning toe en de Cjfers tegen het bezoekende Zeelandia behaald (6—1) .spreken boekdelen. Axel behaalde een flinke overwnning in Sluiskil (0—5). ■ ■ '.