Rond de Martini
Sterkste Groninger clnLelftallen behaalden de winst in derbies
De enigszins wonderlijk lijkende samenstelling van het competitie-programma bracht Groningen de weelde van twee plaatseiyke wedstryden, waarbij bovendien de thuisclubs van vorige week voor de twewle niaiïl als gastheer moesten optreden. En na deze derby’s is het wei duidelijk geworden, wie kanspaarden biyven en voor wie de .strijd in de onderste helft weggelegd is. De tweede klasser GRC begon teleiii stellend door met rake cijfers de eerste uitwedstrijd tegen V’e( Arveen Ie verliezen.
Twee Groninger clubs hebben dus de ee'sle zege te pakken en het zijn .siellig de ploegen, waarvan wij het dit seizoen het meest moeten he'oben. Zoals GVAV, dat bekend is om onproductief voorhoedespel. maar er de laatste jaren een gewoonte van schijnt te maken, dit tegen Velocitas niet te laten zien. Ook nu behaalden de blauw-vritten weer een ruime 4-0 overwinning en deze cijfers gaven de ware krachtsverhouding zeer juist aan. ■Want Velocitas heeft de gehele wedstrijd vergeefs getracht de hoogte van het spelpeil te bereiken, die GVAV reeds dadelijk liet zien. Speltechnisch en -tactisch hadden de gasten een te grote achterstand, om GVAV serieus te bedreigen. Vooral de samenwerking in de voorhoede en tussen deze linie en het middenveld liet veel to wensen over en zelden zag men dan ook een goedlopende aanval, die de GVAV-verdediging in gevaar bracht. Daar was trouwens ook heel wat voor nodig, want deze achterhoede speelde weer een solide partij met als sterke punten vooral spil Drewes en de sterke kanthalfs Kammeijer en de Jonge, die als schakelspelers uitstekend fungeerden.
Dit bracht Velocitas bijna voorj;- durend een veldminderheid, want haar middenlinie is nu eenmaal niet van een dergelijke kracht. Velocitas moest dus op zijn verdediging vertrouwen, een verdediging met Groenier als rechtsback, die behoorlijk werk heeft verricht, maar tegen de uitstekend'opgezette aanvallen van GVAV' dikwijls machteloos was. Daarbij trof Velocitas het niet, dat midvoor Pais een productieve bui had en drie doelpunten op zij naam bracht Ook bij Velocitas was de nieuwe midvoor Westerdiep de gevaarlijkste man in de aanvalslinie, maar hij ontbeerde de steun, die Pais vooral van zijn beweeglijke buitenspelers de Grooth en Terpstra had. GVAV opende de score na een kwartier, toen linksbinnen Benninga uit een uitstekende pass van de Jonge inschoot. Uit de regelmaat van kansen benutte Pais drie mi-
Tlicole verloor vcrdieiul van ’t Gooi
Theole moest ook tegen ’t Gooi met een nederlaag genoegen nemen. Het spel van de Tielenaren, dat vorige week nog zo hoopvol was, W’ah verre van aantrekkelijk. Er werd niet alleen slecht geplaatst, maar ook werden kansen gemist, die evenveel doelpunten hadden moeten zijn. Het verband 111 de Tielse ploeg was geheel zoek, hetgeen mogelijk zijn oorzaak vond in het feit, dat de midvoor W. van Eist niet meespeelde, waardoor verschillende spelers van plaats hadden moeten wisselen. Technisch was ’t Gooi de Theole-spelers verre de baas. Indien de gasten de verschillende aanvallen beter hadden afgewerkt, hadden de Tielenaren met nog groter cijfers verloren. Steeds weer kwamen de bezoekers voor de Tielse doelmond terug. 'Voor een prachtig schot van midvoor Poort moest de Tielse keeper capituleren (O—1). Er ontstond hierdoor een grote verwarring in de Theolo-gelederen, waarvan Poort opnieuw handig gebruik maakte. Backs en keeper werden door hem gepasseerd en het was O—2 voor de gasten. In de tweede helft was het spel nog slechter dan in de eerste 45 minuten. Theole had niets tegen de geel-zwarten in te brengen. Gedoelpunt werd er echter niet meer.
nuten later zijn eerste, nadat de rechtervleugel Terpstra-Pluim een uitstekende combinatie had laten zien en Pais met een prachtige kopbal doel trof. Het duurde tot 10 min. na rust, eer dezelfde speler uit een corner een mislukte vuistslag van doelman Prieshof kon afstraffen. Toen verloor het spel alle aantrekkelijkheid en was, het enige belangrijke feit verder het scoren van Pais’ volmaakte hattrick.
, Ooslerparkers technisch ■ veel zwakker Met veel belangstelling werd ; ook de ontmoeting tussen Be I Quick en Oosterparkers tcge. moet gezien. De vraag was, hoe de nieuwe eerste klasser zich ; tegen zijn geroutineerde tegen-I stander zou houden. Nu, de jongens van trainer Prins hebben 1 een. goede wedstrijd gespeeld en met ere verloren. Be Quiek, dat technisch en tactisch de betere ; was, behaalde een verdiende ; 3—O overwinning. Men kon aan het vertoonde spel.wel merken, dat hier een eerste en een (tot voor kort) tweede klasser aan het werk waren. Het ging bij Be Quick allemaal even gemakkelijker en als de voorhoede wat beter op schot was geweest, zou Öosterparkers stellig een grotere nederlaag hebben geleden. Maar evenals tegen Wageningen, was ook nu de voorhoede van Be Quick weer verre van productief. Men zag dikwijls goed opgezette aanvallen, maar aan de afwerking ontbrak veel. Zo had Ligthart halverwege de eerste helft, toen hij alleen voor Reinders kwam te staan, zeker niet mogen missen. Zelfs was het Oosterparkers, wier uitvallen • zeker niet ongevaarlijk waren, die een grote kans op een doelpunt kreeg, toen Kruger was doorgebroken en drie Be Quickers passeerde. Doelman Frummel kwam evenwel uit zijn doel en slaagde erin op het laatste nippertje redding te brengen. Inplaats van I—O voor Oosterparkers werd het even later I—O voor Be Quick. Plotseling kreeg linksbuiten Fabels een fraaie schietkans en zonder aarzelen schoot hij langs Reinders (1—0). . In de tweede helft was de strijd al spoedig beslist. De altijd gevaarlijke rechtsbuiten 'Van Dijken scoorde uit een scherp vleugelschot (2—0). Het leek ons toe, dat doelman Reinders hierbij niet vrijuit ging. In elk geval was hiermede de strijd gestreden en hoewel Oosterparkers nog wel enkele scoringsmogelijkheden kreeg, speelde Be Quick rustig verder naar de zege. Gedoelpunt werd er evenwel niet meer.
recKnisch beter speleiifl Blauw-Wit kon maar juist gelijk spelen tegen Zwolse Boys
Een Zwolse Boys-ploeg, die zeker voor rust gelijkwaardig was aan die van Blauw 'Wit, heeft voor de verrassing gezorgd door tegen de Amsterdamse kampioenen gelijk te spelen. Na rust, toen Blauw Wit er nog een schepje boven op deed, konden de Zwollenaren het tempo niet meer bijbenen en stonden bü wijlen Boonkamp en Mesman over de middellijn. Toch mag Blauw-Wit, ondanks haar meerderheid en de vele corners upg van geluk spreken, dat Filipini, die opgelegde
kans miste, toen hij alleen voor van Kaalte gekomen, van dichtbij huizenhoog overschoot.
De Zwolse Boys achterhoede heeft, ondangs het feit, dat ztj stopperspil de Vries miste, keurig gespeeld en practisch geen kansen weggegeven. Blauw-Wit heeft ook nu weer een prima ploeg, zonder zwakke plekken, doch haar voorhoede speelt met te weinig variatie om tegen verdedigingen als die van Zwolse Boys veel doelpunten te scoren. Blauw-Wit was in het begin wat sterker, doch verder dan enkele schoten van Tolmeyer, waarvan één uitstekend door Borgmeyer werd gehouden, konden ze het niet brengen. Toen Zwolse Boys de schroom wat had laten varen, bleken zelfs de Zwolse aanvallen gevaarlijker dan die van de Amsterdammers. Na 20 minuten slaagde Filipini erin Boonkamp te omspelen. Hij schoot hard in en hoewel v. Raalte de bal nog stopte, wees arbiter van Doorn, die het spel op de voet volgde, resoluut naar het midden (1—0). Zwolse Boys bleef in deze periode veel sterker en het leek, dat Blauw-Wit de kluts even helemaal kwijt was. Langzamerhand herstelde zij zich echter, doch veider dan enkele corners brachten zij het niet. Na rust was er echter maar één ploeg die speelde: Blauw-'Wit, doch deze beging toen de fout om de Boys geheel in te sluiten. Het regende corners, die echter slecht genomen werden en geen re.sultaten opleverden. Nadat eerst Filipini zijn bovenomschreven kans had gemist, slaagde van Dijk erin gelijk te maken, toen Stegeman verkeerd wegwerkte (1- 1). 'Blauw-'Wit bleef veel sterker doch tot 'doelpunten kwam het niet meer.
Grolc overwinning' van PEC De wedstrijd PEC tegen HZC, welke in verband met Zwolse Boys—Blauw Wit reeds Zaterdagavond werd gespeeld, is in een daverende overwinning voor PEC geëindigd. Van het begin af bleek al duidelijk, dat de Harlingers in tempo danig tekort schotten en het maar een kwestie van tijd zou zijn dat er doelpunten voor PEC moesten vallen. Reeds in de Ie minuut had PEC succes toen Schuman snel op een pa.ss van Vogels doorliep en onhoudbaar scoorde (1—0). PEC bleef veel sterker doch de voorhoede speelde te doorzichtig om meei dere successen te boeken. 10 Min. voor rust maakte Voges er met een kogel 2—O van. Na rust ging het bij PEC van een leien dakje. Achtereenvolgens doelpuntten Schuman, Jans, 'Voges en Mulder (6—0). Ongeveer 10 min. voor het einde slaagden de Friezen erin tegen te scoren, toen keeper Burgers een ver schot liet glippen en Sehaafsma toelopend kon inschieten (6—1), PEC vond het schijnbaar nog niet genoeg en scoorde nogmaals door Voges en Horst, (8—1).
DIXFT
We hadden hier slechts 2 vierde klas ontmoetingen en zijn naar het nieuwe veld van Delft getrokken om de groen-witten aan het werk te zien tegen het Rotterdamse Siod. De Delftenaren waren niet erg gerust op de uitslag, omdat ze hun uitstekende doelman v. Wjjk misten. De plaatsvervanger maakte geen grootse indruk, maar bofde dat de Siod-voorhoede bleek niet te kunnen schieten. Kwakkernaat gaf Delft met een prachtschot de leiding en nog vóór rust werd het door v. Dijk met een kopbal (2—0). Na de hervatting miste Hennekes een prachtkans op een tegenpunt, door op 2 meter nog tegen De Boer aan te schieten. Niet heel lang daarna trof echter een schot van rechtsbuiten Kouwe doel (2—1). Even leek hef er toen op dat Siod nog een kans had, maar die hoop deed V. Djjk door een 3e doelpunt te niet. Tenslotte bracht Verkouw de eindstand op 4—l. DHL won ook haar 2e wedstrijd, maar speelde toch niet zo overtuigend als tegen Westlandia. Tegen Voorburg ging de strijd in de Ie helft vrijwel gelijk op. De gasten kregen de leiding doordat Stap in eigen doel kopte en behielden die voorsprong
tot aan de rust. Na de hervatting was het echter binnen de minuut al gelijk door Wils (1—1). Heftig werd daarna om de overwinning gestreden, waarbij DHL productiever bleek. Door v. Nellen en v. Vendelen werd het 3—l. In Pijnacker gaven Oliveo en VDV elkaar heel weinig toe. De Hagenaars namen met een zeer hard schot in de Ie helft de leiding. Na de thee maakte de Oliveo-rechtsbuiten op schitterende wijze geljjk en door de midvoor werd het 2—l. VDV antwoordde energiek, maar de Pijnacker-achterhoede liet de zege niet meer glippen. *
EMMEN—MSC Nadat ruim 20 min. op scheidsrechter V. d. Duijn was gewacht, zien we een levendige, meestentijds gelijk opgaande strijd, waai'- bij de . doelverdedigers Staal en Spijkerman gelegenheid krijgen hun talenten te demonstreren. Toch kan de laatste, na een half uur standhouden, niet voorkomen dat Emmen de leiding neemt, w'anneer een door Weggemans afgegeven vleugelschot voor de voeten van Drenth geslagen wordt, die er wel w'eg mee weet. Emmen verzuimt de verw'arring bij MSC uit te buiten en de Meppelers herstellen zich om zelf het heft in handen te némen. Na de rust wordt MSC overspeeld, een hevige druk wordt op het
witte doel uitgeoefend en een doelpunt kan feitelijk niet uitblijven. Er moet echter 17 min. gespeeld worden, voordat Drenth een fout in de MSC-verdediging kon afstraffen door hard onder de lat te schieten. Bij een van de uitvallen van MSC wordt Staal zodanig geblesseerd, dat hij moet worden vervangen door Smlnk. Toch weet Euimen de ovorsprong te vergroten als Kuperus een goede voorzet van Weggemans langs Spijkerman kopt, zodat bij het eindsignaal het scorebord een 3—O Emmenzege aangeeft.
Uil de Friese Hoofdstad
; Frisia stelde Kevig teleur
’ Na de goede inzet van Frisia r tegen het Amsterdamse DWS '■ waren de liefhebbers uiteraard ‘ benieuwd, hoe de oudste Noor' deiyke vereniging het er in haar tweede thuiswedstryd tegen ■ AGOVV zou afbrengen. De toeschouwers werden wel zeer teleurgesteld door wat de , geelblauwen thans lieten zien. . Hun voorhoede vooral bracht er al heel weinig van terecht. De [ vlotte combinatie van de vorige , week na de rust bleef nu uit j ■ en de hechte verdediging van j de Apeldoornse blauwheradcn , kreeg het dan ook vrij gemak; kelijk. Kwamen de Frisianen er j al eens door, dan vonden ze tegenover zich doelman Bremer, j die zijn vak verstond. AGOVV was in alle opzichten ' technisch zowel als tactisch, in t betere vorm en verdiende de – overwinning volkomen. Het gro-1 te doelpuntenverschil kwam t echter niet tot uiting in ■ het 3 spelbeeld, want over het geheel – hadden de Frisianen een veld. meerderheid en bepaalden de . gasten zich tot uitmallen, welke t echter meer gevaar opleverden ; dan de primitieve Frisia-atta; ques. 3 Toen ongeveer een half uur ; gespeeld was, kregen de blauw. hemden binnen enkele minuten [, een 2—O voorsprong door hun [ rechtsbinnen Hanskamp, wiens [ onverwachte schot doel trof en . rechtbuiten Beumer, die bij een I te zacht terugspelen door Backers snel reageerde en daardoor ! even vlugger bij de bal was dan de uitgelopen Frisia-doelman. In de tweede helft ondernam Frisia weer tal van aanvallen, doch de stootkracht ontbrak. AGOVV legde het zwaartepunt op de verdediging en een goede dekking en bepaalde zich tot ; uitvallen. Bij een hiervan ont■ stond een hoekschop, welke geen gevaar scheen op te leve‘ ren, maar toen de bal bij linksj buiten Loois terecht kwam, aar" zelde deze niet en schoot hard in. Een paar minuten later had midvoor Kozijn succes, toen ‘ doelman Bijlenga het leder on-5 der zich door zag gaan. De 4—O ’ voorsprong was nog niet genoeg ’ voor de gasten, want hun links' buiten scoorde nog tweemaal. Het ; eerste doelpunt kon terecht geen ■ genade vinden in de ogen van ' scheidsrechter Schipper, maar ■ het tweede was glaszuiver en zo • boekten de gasten een niet-ver• wachte 5—O zege. De competitie voor de 2e klasser» begon met thui.swedstrijden van de buren Friesland en FVC, ' wier fusiepogingen voor de derde ' maal hadden gefaald en die dus i weer hun eigen boontjes moesten ' doppen. De onderlinge concurlentie was ondervangen, doordat Friesland in de morgenuren de : strijd tegen Zwaagwesteinde aan bond en FVC ’s middags Houti-1 gehage bekampte. Friesland begon zeer onfortuinlijk, doordat
reeds na 5 minuten haar doelman V. Guldener na een botsing het veld moest verlaten en naar een ziekenhuis werd vervoerd. Hij werd later door Steenbergen vervangen. De gasten wisten zo wel voor als na de rust één maal te scoren, door hun midvoor Prins. Friesland slaagde er niet in een doelpunt te maken. Er werd wel aardig gespeeld, maar de verjongde voorhoede was wat te licht en kon geen stootkracht ontwikkelen tegen de stevige tegenstanders. FVC was tegen Houtigehage vrijwel steeds in de meerderheid, maar de geelgroenen konden de juiste richting niet vinden en waren nu en dan wel onfortuinlijk met de schoten van hun midvoor Buisma. Zo kon het gebeuren, dat de rust met blanke stand aanbrak en de gasten in de tweede helft zelfs de leiding namen, toen bij een hunner uitvallen de FVC-verdediging even de kluts kwijt was. De thuisclub was uileindelijk nog blij, dat ze een minuut of zeven voor het einde nog door de gelijkmaker op een der punten beslag legde.
ADO kwam er in Maastricht niet aan te pas Tienduizend man publiek, een
stralende hemel en lustig in de wind klapperende vlaggen. Daarbij de in fraai tuniek gestoken Koninklijke Harmonie; ADO moet zich wel als een gevierde gast hebben gevoeld in Maastricht. En dat waren de Hagenaars ook! Vooral toen MVV na tweemaal drie kwartier goed voetbal, de beide punten aan de Boschpoort hield, was iedere Maastrichtenaar dol op ADO. Dat ADO voetbalde technisch heel aardig, maar bleef qua voorhoede, waarin Glavan middenvoor speelde, onder de maat. Keeper Essers van MVV was wel. iswaar niet werkeloos, maar waar bleef het flitsende schot, dat hem tot een fraaie safe dwong? De stevig ruimende MVV-defensie klaarde het wel en stopper Dormans had niet het minste ontzag voor Micky Clavan. Pech voor ADO was het uitvallen van rechtsback De Jong. Dubbel pech, omdat Schetgens van de op dat moment ontstane verwarring in het Haagse doelgebied met een onverwachts schot gebruik maakte. Kok reageerde te laat en het was I—o.1—0. Dat gebeurde na een half uur en voordien hadden Ummels en Verdonschot de bal al enkele malen gevaarlijk langs het ADOdöel geschoten. Hoewel er dus uit de meer bp verrassing opererende MVV voorhoede meer gevaarlijks voor de dag kwam, dan uit die van te methodisch ert te kort aanvallende Hagenaars, bleef het hier toch bij tot de rust. In de tweede helft had ADO haar opstelling gewijzigd. Vrekeil en De Vos hadden van plaats gewisseld en inderdaad bleek dit de stootkracht wat verhoogd te hebben. Voornamelijk door het gezwoeg van Dormans en de backs hield MVV stand en kon zelfs hét laatste kwartier het terrein heroveren. Schetgens viel uit en zijn vervanger, Vroegop, gaf 10 min. voor het einde zulk een fraaie pass af, dat Ravenstein niets anders meende te mogen doen, dan Kok voor de tweede keer met een fraai schot te slaan. Het typeert de ADO-aanval, dat het tenslotte 3 min. voor tijd linksback Rosmalen moest zijn, die ver opdreef en het tegendoelpunt scoorde.