kwijt tegen Sneek kwijt tegei Sneek (2^4)
Een aanvallend Enschede bad het eerste balf uur bet beste deel van het spel, men veroverde vlug ’n voorsprong door toedoen van Wagteveld gevolgd door ’n goed doelpunt van Frölich. Het met zon overgoten speelveld van Enschede bracht de Enscbedeaanbang in ’n verkwikkelijke stemming en bet waren de Friese verdediging met Dijkstra en Bosma aan bet hoofd die bet moeilijk baden met de snelle Enschedese aanvallen. De witgekleede Snekers deden felle pogingen maar bun primitieve spel veroorzaakte voorlopig geen doelpunt. Toen Gerberink, de Enschedese doelman, met wat show begon, begon de Enscbedese verdediging te wankelen en dat pakte de Friese aanval dusdanig dat even voor ’t einde van de eerste speelbelft eerst linksbuiten Kootje, daarna midvoor Smit voor goede doelpunten zorgde. Enschede was onthutst, de vrij talrijke supporterscbare niet minder. In de tweede helft begon Enschede minder te spelen, bet middenveld werd vrijgelaten en de alleenstaande voorhoede werd telkens de pas afgesneden door de pittig ingrijpende Sneeker verdediging. Voortdurend werd de bal op de Enscbedebelft gebracht. Hofstra bezorgde zijn club de leiding zonder dat Gerberink de kans kreeg de bal te stoppen. Daarna deed Idema nog ’n duit in ’t zakje en de Sneekers kregen ’n voorsprong van 4-2. Als gewoonlijk doet dan de verliezende partij felle pogingen om de achterstand in te lopen, ook deed Enschede dit, maar ’n voortdurend balt der Friese verdediging bracht geen wijziging in de score. Sneek won welverdiend. Voor de aanvang werd een minuut stilte betracht voor bet overleden lid van Enschede A. Venema.
Aardig voetbal bij Go Abead—EDO
In tegensteUIngr met de vorige week hebben we deze keer, althans In de eerste helft, kannen genieten van een aardig partijtje voetbal met behoorlek tempo. In die periode was de roodgele aanval het gevaarlijkst, doch v. d. Berg in het EDO-doel kweet zich schitterend Tan zijn taak. Een ineens doorgeschoten bal na een fraaie pass van Jan Kolkman was hem te machtig, doch ’t schot van Hondeling suisde juist langs de buitenkant van de paal. Aan de andere kant stond Prins eens alleen voor Brand, doch hij schoot ver naast. Hondeling kwam tweemaal voor v. d. Berg, doch beide malen schoot hij de bal precies in handen van de Haarlemmer. Ook Prins kreeg nog eens een prachtkans, toen enkele roodgelen een signaal voor buitenspel verwachtten; hij schoot echter hoog over. Na de rust kregen we eerst een periode van Go Ahead overwicht, doch de EDO-verdediging met de rustig spelende Schijvenaar aan het hoofd en daarchter de steeds solied ingrijpende v. d. Berg gaven de, niet doortastende roodgele voorhoede geen kans tot scoren. Langzamerhand werkten de Haarlemmers zich los, doch de goed werkende roodgele backs en halfspelers zorgden ervoor dat hun doel — dat door Brand nogal eens nodeloos werd verlaten — maagdelijk bleef. Van Marle redde eens op de doellijn staande in laatste instantie. Van onze tweedeklaissers speelde alleen Labor, n.L thuis tegen Achilles '12. Een gelukspel 2—2 was het resultaat. In 3B behaalde RODA haar 2de zege in successie. Thans werden de Dier. Boys op eigen terrein geklopt (1—3). De jongens van •Groot Huize schijnen zo van de
vierde naar de 2de klas te willen! UD 1875 werd na haar goed resultaat van de vorige week tegen WSV door KHC met een 3—2 nederlaag huiswaarts gezonden. Dat valt ons tegen van de witroden!
Enschedese Boys klopte Heerenveen op eigen grond
De competitie-ouverture in Heerenveen deed aanvankelijk het beste verwachten. Een steeds aanvallend blauw-wit vroeg van de Boys verdediging veel. Maar een uitstekend spelende Bruggeman, goed geassisteerd door de pittig spelende Groothuis remde Heerenveens gevaarlijke linkervleugel met Hofma als meest excellerende af. Jan Bos als rechtsbuiten opsteld (o.i. is Bos absoluut geen buitenspeler en komt bij op de binnenplaats meer tot z’n recht) kreeg een kans door toedoen van Hofstra, maar de afwerking liet te wensen over en daardoor ging Heerenveen de kans voorbij de leiding te nemen. De Ensch. Boys rechtsback Bruggeman miste onder de bedrijven door een strafschop. Na ruim een half uur kwam er een wijziging in de situatie. Een snelle ren van Koenders deed Snijders de bal in zijn bezit krijgen en met een stevig schot kon Heerenveen een O—l achterstand noteren. Tot aan rust was er van fraai voetbal geen sprake. En toen er 3 minuten in de 2e helft gespeeld waren mocht Ensch. Boys door toedoen van Koenders een 2e doelpunt fabriceren. ’t Was verdiend. De 7e minuut gaf nogmaals reden tot juichen voor de groenbemden. De zelfbewuste rechtsbinnen Snijders was de maker van ook dit zeker verdiende doelpunt. ’t Wilde niet met Heerenveen. Tot overmaat van ramp geraakte Jonkman aan zijn neus geblesseerd. Jan Bos gaf als rechtsbinnen opererend, handig passerend Lenstra een kansje, deze benutte deze kans. Alle moeite die Heerenveen nog deed was echter tevergeefs en de stand bleef I—3. Het kwam de Ensch. jongens toe.
Fortuinlijke zege van Tubanfia legen Hengelo
De eerste derby na vier jaar tussen Tubantia en Hengelo is een zeer fortuinlijke zege voor de roodhemden geworden. De exeerste klassers waren bijna de volle speeltijd verre sperieur en dat het slechts bij één doelpunt bleef was in hoofdzaak te wijten aan het zwakke aanvalsspel van Hengelo en het zeer goed keepen van doelman De Kok. Toen ongeveer 10 minuten voor het einde Bruggenkamp wegens een blessure zijn plaats moest inruimen, kreeg het blauwe team blijkbaar een inzinking en hiervan heeft Tubantia op knappe wijze geprofiteerd. Toen het gelijk werd kregen de roodhemden ineens zoveel spirit, dat ze plotseling als herboren tegenstanders de strijd aanbonden. Zelfs was het toen niet meer verwonderlijk, dat het ongenaakbare Hengelo nog op de knie moesten dit gebeurde al vrij spoedig, toen Jurissen een voorzat van rechts onhoudbaar langs Koers jr. schoot. Een kopbal van Van Kaalte tegen de deklat had evengoed een derde doelpunt kunnen zijn. Na een half uur spelen In de eerste helft bracht Schutten een van zijn afgemeten corners voor het Tubantia-doel en hieruit kopte Eshuis onhoudbaar langs Koers. Hengelo bleef tot 10 min. voor het einde het beste van het spel behouden en als de voorhoede van de opgelegde kansen beter had geprofiteerd was Tubantia zeker niet aan een overwinning gekomen. Een kopbal van Scholten betekende de ge-
Ujkmaker en het was zoals gezegd Jurissen, die zyn club de overwinning bezorgde (2—1). NEO—Home 1—% De Bornse derby is een matig partijtje geworden, dat ten slotte door de best spelende ploeg op verdiende wijze met het kleinste verschil werd gewonnen. Het was jammer, dat de Borne-spelep Kruitbos in de 2e helft zeer ernstig geblesseerd werd toen hij een misstap maakte. Waarschijnlijk heeft hij een been gebroken. Voor de rust gaf NEO goed partij en dit resulteerde 10 minuten voor de rust in een fraai doelpunt. Smienk zette een corner goed voor het Borne-doel, waaruit Rikhof onhoudbaar inkopte (O—1). Tot 20 minuten na de hervatting wi.st NEO deze voorsprong te behouden, maar toen moest Peters voor een schot van De Leeuw zwichten (1—1). Nadat Kruitbos van het veld was gedragen, zag Home 10 minuten voor afloop bij een scrimmage kane de overwinning in de wacht te slepen, doordat Peters volkomen faalde (2—1). Eilermark—^Rigtersbleek S—1 In een zeer matige wedstrijd is het Eilermark gelukt Rigtersbleek de tweede nederlaag toe te brengen. Beide partijen hebben in deze ontmoeting vele kansen gemist. De thuisclub was nog het best op schot en legde daardoor beslag op beide punten. Doordat doelman Warrlnga blunderde, kon Gelderman Rigtersbleek de leiding geven (O—1). Door Kelder werd het echter al . vrij spoedig gelijk en het was Van Dam, die Eilermark een voorsprong bezorgde. In de tweede helft lieten beide ploegen goede kansen liggen en toen Van Dam de stand op 3—1 bracht, was de Bleek een geslagen elftal.
start zeer sleclit legen CO AL
De eerste aanvallen waren voor UVS. Uit een goede voorzet van Lieshout kreeg v. d. Blom • een niet te missen kans, doch zijn schot was een zacht eitje voor keeper Vis. Direct daarop kon Van Putten zijn handen wassen aan een verraderlijk schot van een der Coal-voorwaartsen. De UVS-aanvallen hadden weinig om het lijf en het viel ons op dat rechtsbuiten Verhoogt zijn aanvallende taak geheel verwaarloosde en meer de verdediging te hulp kwam. Tenslotte werden de goed opgezette aanvallen van Coal beloond met een fraai doelpunt van v. d. Linden, die een hoekschop inkopte. Even later was een foutieve uitworp van Van Putten deze noodlottig, want De Geus verhoogde de voorsprong. De Rotterdammers roken de overwinning en nog vóór rust werd het door Van Os 3—0. De 2e helft opende met een geweldig offensief van UVS, maar de goed-spelende Coalverdediging was niet te vermurwen. Aan de andere zijde werd zelfs door een misverstand van de UVS-bak en keeper van Putten de stand op gebracht. Het speet ons te moeten constateren, dat de UVS-linksbuiten v. d. Blom, onder de indruk van de grote achterstand, zich onsportief ging gedragen, hetgeen het geheel niet ten goede kwam. In de laatste minuten kon zelfs Swets uit een voorzet van Bakker op gemakkelijke wijze doelpunten.
Uit de AcKterhoek
Doetinchem begon in de nieuwe tweede klas-omgeving uitstekend door een stevige 3—1 overwinning op SCK uit Hees. Niettegenstaande de handicap van het missen van twee goede spelers door ziekte zette Doetinchem na de rust, die met 1—1 kwant, een dusdanig offensief in, dat twee goede doelpunten van Bussing en Kampers, de overwinning bracht aan de ploeg, die er door haar grote meerderheid in de tweede helft de meeste aanspraak op mocht maken. Voor de rust had SCK deze meerderheid gehad en toen een beter ploegverhand gedemonstreerd, maar over ’t geheel viel SCK toch bar tegen.
Wageningen was
Goed en wel was de ontmoeting Vitesse—Wageningen begonnen, of de bezoekers en hun duizenden aanhangers maakten een enthousiaste luchtsprong. Met een formidabele trap kogelde Ch. V. d. Weerd een vrije schop over een door de Vitessenaren gevormd „muurtje” en daar hun doelman Wielheesen bijna geen uitzicht had gehad (waarom waarschuwde hij niet?) lag het leer, voordat hij zich realiseerde wat er gebeurde, achter hem. Dit doelpunt was de basis van de 3—l-overwinning dec Wageningers.
Een zege, die de groenwitten ongetwijfeld toekwam, gezien het uitstekende combineren, de snelheid, waarmee ze hun aanvallen uitvoerden en de capaciteiten van het binnentrio. Middenlinie en backs waren iets minder, maar opvallend was toch wel de vlotte samenwerking van het gehele team. Wanneer Wageningen deze vorm behoudt komen J. Jansen en v. d. Weert c.s. weer een heel eind!
Na bovengenoemd doelpunt, dat in de derde minuut tot stand kwam, bleven de Wageningers de toon aangeven. De voorhoede van Vitesse opereerde trager en al spoedig kon men vaststellen, dat Meeusen, invaller voor F. Heijn op de midvoorplaats geen versterking was. Merkwaardig genoeg slaagden Bleyenberg en v. d. Weerd er toch niet in voor de rust de cijfers te wijzigen, hoe. wel zich zeker goede kansen voordeden.
In de tweede helft namen de gasten meteen weer het initiatief. Slechts met grote moeite kon spil Hendriks het „blok” Bleijenberg in bedwang houden. Alberts liet in deze periode R. Jansen voortdurend ongedekt, zodat de rechtsbuiten pm de haverklap fijne voorzetten kon lanceren. Nee, dan had F. Möller, Wageningens linksbuiten het heel wat lastiger bij H. Herberts. De middenlinie van Vitesse trok zich ver terug om de achterhoede te kunnen assisteren maar de verwachte goal kwam toch. v. d. Weerd stelde Bleijenberg in staat een schuiver te geven, die doelman Wielheesen te machtig was ((j—2). In de laatste minuten mocht Wageningen, vermoedelij'k wegens een overtreding van J. Alberts (die Bleijenberg in het strafschopgebied ten val bracht) een penalty nemen. Door v. d. Weerd werd het O—3, maar onmiddellijk na de aftrap redde Vitesse de eer. E. Jansen schoot toen een vrije schop hoog in het touwwerk (I—^3).
Quick (N.) was een zaclit eitje voor Willem II
Bij het verlaten van het Quickterrcin, na de weinig emotionele wedstrijd Qulck-Willem 11, speelde de muziek heel sentimenteel „Auf wiedersehn”, doch naar de gemoedstoestand van de 10.000 toeschouwers te horen, zal Quick uit een ander vaatje moeten gaan tappen, wil het haar publiek blijven trekken. Want wat de Nijme. genaren ons ditmaal voorgezet hebben, was werkelijk niet veel fraais.
Vóór rust scheen het nog voor de oppervlakkige toeschouwer een betrekkelijk gelijkopgaande strijd te worden, doch de fijnproever langs de lijn had al spoedig in de gaten, dat de Tilburgers met zulk een gemak speelden, dat de rust, die dank zij Quiks defensief spel met blanco stond inging, voor de Brabanders eigenlijk totaal overbodig was. Direct na rust kwam de ware aap bij Willem II dan ook al spoedig , uit de mouw en ontpopten de Tilburgers zich als een mooie, technisch goed geschoolde ploeg die met haar tegenstanders speelde. In alle onderdelen waren de Brabanders een klasse beter, hun positiespel, van de achterhoede af opgei Duwd, was keurig verzorgd; hun plaatsen en balbehandeling uitstekend, terwijl bij de Quickers al deze onderdelen niet behoorlijk verzorgd waren. Zo spelend behoort
Vitesse te vlug af
Quick niet in de eerste klas thuis en verhuizen de Nijmegennaren weer llnea recta naar de tweede klas, waarin zij het spijt ons dit te moeetn opmerken op grond van het deze middag vertoonde spel thuis horen. Dank zij het uitstekend verdédigend werk van rechtsback Moolhuyzen en doelman Steinvoort, die Quick voor een débacle behoed hebben, konden de Nij. megenaren nog een half uur tegen de steeds maar weer terugkomende Willem 11-voorwaartsen het hoofd bieden. Doch toen da snelle Willem 11-linksbuiten Becx een scherpe hoge voorzet gaf, die d,e totaal ongedekte da Jong dankbaar benutte (O—1), was he thek van de dam, De Jong werd hierbij echter geblesseerd en de eeuwig jeugdige van lerland, die hem verving, kon reeds drie minuten later zijn joyeuse entrée maken met eenl keurig doelpunt na uitstekend voorbereidend werk van Becx (O—2). Quick speelde nu zichtbaar een verloren wedstrijd en de roodzwarten liepen dikwijls van het kastje naar de muur. De actieve Becx, die in twee goals reeds zijn aandeel had gehad, wilde nu zelf ook wel eens een doelpuntje maken. Eén minuut vóór het einde kreeg hij zijn zin. Rustig passeerde hij vier è vijf man en verscheen toen voor de onthutste Qulck-doelman. die voor de derde keer kansloos geslagen werd tO—3). Gelukkig voor de Quickers kwam nu spoedig het verlossende eindsignaal, want het liet zich aianzien, dat de machine der tricolores nu eerst op volle toeren begon te draaien.
\\ AVV verbor van WV'C met
WVC heeft in een niet bijzonder hoogstaande strijd verdiend van WAW gewonnen. De Winterswijkers vielen met wind mee al direct goed aan, doch de afwerking der soms goed opgezette combinaties was niet beheerst genoeg; beide vleugespelers schoten over en naast het Wageningse doel. WAW had dan ook het eerst succes: toen keeper v. d. Haar een hard, diagonaal schot van rechtbuiten Hendriks wegsloeg, schoot linksbuiten Heintzbergen de terugstuitende bal hard in. De Winterswijkers werkten hard, doch niet altijd doelmatig. Vlak voor de rust maakte rechtsbuiten Kist evenwel gelijk door een aarzeling der WAVVverdediging op de juiste wijze af te straffen. Na de hei'vatting was WAW onmiddeliyk in het offensief. De Winterswijkse verdediging bleef echter de situatie mee.ster en de ga.sten namen het initiatief over. De WVC-linksbuiten Lengwenus, die nog geen bijzondere dingen had laten zien, ondernam plotseling een felle ru.sh en schoot, de bal keihard langs .lansen (I—2). Rechtsbuiten Kist maakte er kort voor het einde I—31—3 van.
RoWr el VelocHas-' Arnlieinse Boys t—'l
In Apeldoorn was het een zeer aantrekkelijke strtjd tussen Robur et Velocitas en Arnhemse Boys. De punten werden gedeeld (1—1), doch tot de laatste minuut bleef de uitslag onzeker. Aanvankelijk scheen het, dat Robur een vrij gemakkelijke zege zou behalen. Keer op keer zwermde de Robur-voorhoede voor het doel der tegenstanders en vele gemakkelijke scoringskansen deden zich voor. De voorhoede van Robur wa.s echter hopeloos uit vorm en tal van gemakkelijke scoringskansen werden gemist. Bovendien was de doelverdediger der Arnhemmers, Van Setten, in prirfia vorm. Een doelpunt kwam na een kwartier aan de kant, waar men dit niet verwachtte. Bü een verrassende aanval slaagde de Arnhemse middenvoor Grotenberg er In, zijn club op fraaie wijze de leiding te geven. In de resterende tijd van dp eerste helft was Robur over het algemeen meer in de aanval, doch schotloosheid der voorhoede was oorzaak, dat de gelijkmaker uitbleef. In de tweede helft was het spelpeil aanmerkelijk minder. De strijd was toen vrijwel gelijkopgaand. Vijf minuten voor het einde slaagde Meijer er in de stand op I—l te brengen.