NAC iets sterker dan TSC
Een zeer dikke mist die het zich moeilijk en de grasmat vrij glad maakte, heeft zeker niet bijgedragen om het spelpeil tot een grote hoogte op te voeren. Het v.ferd een forse wedstrijd zonder goede momenten, waarbij de voorhoeden van beide partijen er weinig van terecht brachten en voortdurend niet bleken opgewassen tegen de verdedigingen. Kools kieeg nog het moeilijkste werk in het NAC-doel, waarbij vooral Broeders, die ingevallen was voor J. Snoeren, de hoofdrol speelde, Daartegenover stond, dat NAC een groot comer-overwicht boekte. Succes brachten deze hoekschoppen echter ook niet. Vóór rust waren beide partijen beurtelings iets meer in de aanval, echter 'zonder succes te boeken, Na rust werd een kort offensief van NAC door TSC overgenomen en kreeg Kools moeilijk werk van Ernst en Broeders. NAC bleef iets sterker en forceerde vele corners, d'.e echter geen succes brachten, TSC bepaalde zich in de laatste periode meer tot verdedigen. Eerst ongeveer 7 minuten vóór ’t einde scoorde Langenberg de enige goal. NAC behield hierna enig overwicht, maar verder dan enkele corners brachten de Brednnaars het niet meer.
RBC zorgde tegen BVV voor een verrassing
Neen, dit was niet het BWteam, zoals wij dat van de laatste jaren kennen, zelfs geen schaduw daarvan. De gehele ploeg was uit vorm, al dient ook vermeld dat de RBC-ers de thuisclub geen kans gaven om hun technisch spel te ontwikkelen. Enthousiast en met snelle aanvallen trokken de gasten van het begin af op de BVV-veste en toen bleek al spoedig dat het daar rammelde. Huijbregts veroorzaakte een vrije trap en deze, door Pirard uitstekend voor het BVV-doel geplaatst, werd door Schouten ingekopt. Dit gebeurde al na 5 minuten spelen en voorspelde voor de duizende BVV-supporters, die het spel in de mist maar moeilijk konden volgen, weinig goeds, temeer daar ook de voorhoede der Bossenaren totaal uit vorm was. Dit bleek al spoedig, toen van Overbeelf en Stempher een paar goede scoringskansen kregen, maar deze totaal „om zeep” brachten. De RBC-ers, hoewel hun spel ook niet van goed gehalte was, streden hard en de teruggetrokken Pirard, stuwde met de kanthalfs Knobel en K. Pirard de voorhoede uitstekend. Na een kleine 20 minuten spelen ontstond er een misverstand in de BVVverdediging, waarvan de gasten handig profiteerden. Bruijnink kreeg de bal van Schouten toegespeeld, passeerde Huijbregts en gaf toen doelman Saris geen schijn van kans O—2 Wees het scoringbord. BVV trachtte het spel te verplaatsen en van Beurden gaf enkele goede voorzetten, maar verder dan een aantal corners bracht de thuisclub het toch niet. In de tweede helft trachtte BVV de gasten in de verdediging te brengen en zij slaagde daar ook ten dele in, maar nu zwermden er 6 a 7 RBC-spelers voor het Ro.sendaalse doel, waarin doelman IJzermans bovendien, in goede vorm, alle gevaar keerde.
Hclnionclia kreeg, Brahanlia licnutte de kansen Tot vier maal toe leidden fouten in de anders zo soliede Helmondse verdediging tot een doelpunt en dit terwijl de Eindhovenaren toch heus niet zoveel in de aanval waren als de Helmonders, die met vaak veel te kort spel van iiun onproductieve voorhoede slechts tweemaal het vijandelijke net konden doen trillen. Hierbij dient echter te worden opgemerkt, dat Helmondia nu niet bepaald de t'cscherming van Vrouwe Fortuna Senbot. Na 20 minuten wilde de Heldiondse spil Maas een voorzet van l'echts onderscheppen, maar het leer kwam zo ongelukkig op zijn terecht, dat het in hef door doelman v. d. Reek verlaten doel
in plaats van het veld in vloog, O—l. Zeven minuten later kwam de bal uit een corner op het hoofd van midvoor Cadier terecht. De Helmondse keeper verwachtte vermoedelijk, dat het leer naast zou gaan, maar het kwam anders uit en over zijn hoofd vloog de bal voor de tweede maal in zijn doel omdat hij te laat reageerde, O—2. Uit een vrije trap van de Helmondse linksbuiten v. d. Heijden, stompte doelman Wouters de bal het veld weer in, waar rechtsbinnen Pluijm echter klaar stond om met een goed hard schot de stand op I—2 te brengen. Toen de Helmondse verdediging 10 minuten voor rust de dekking verwaarloosde, kon rechtsbuiten Mollen ongehinderd een voorzet lanceren naar de eveneens vrij staande linksbuiten v. d. Wildenberg, die V. d. Reek geen kans gaf, I—3. Was in de eerste helft slechts ’n lichte veldmeerderheid van de thuisclub te bespeuren, daarna bouwde Helmondia aanval na aanval op, maar voor doel was haar spel te primitief om de doelpunten evenredig aan de scoringskansen te doen zijn. De Brabantia-aanvallen waren minder in aantal, maar veel gevaarlijker en na 13 minuten greep V. d. Reek op een voorzet van Mollen mis, waardoor v. d. Wildenberg er I—4 van maakte. Tien minuten voor het einde bracht rechtshalf H. van Berlo met een keurig hard schot, vlak onder de lat, de stand op 2—4. Hier bleef het bij, ondanks de verwoede pogingen van de gastheren.
V/PSV-goal gescoord door Dillen. MVV-keeper kijkt wel om, maar ~ ~ • de bal zien doet hij niet (foto Anefo).
Clievteinont won slecht gespeelde wedstrijd De eens zo gevreesde Limburgia-ploeg verloor de derde achtereenvolgende keer op eigen veld, ditmaal van Benjamin Chevremont die niet zo denderend voor de dag kwam als deze overwinning zou doen vermoeden. Maar het ene doelpunt van de bezoekers was voldoende om de Limburgia-ploeg nog wat verder in de hoek te drukken. Deze Limburgia-ploeg die met een gewijzigde opstelling op het veld verscheen, rammelde zo erg, dat we het spel zeer onvoldoende moeten noemen. De verdediging kon er nog enigszins mee door, maar
de voorhoede was zó zwak, dat er van enige ophouw in de aangeen sprake was. Vooral de linkervleugel was uitgesproken zwak. In het strafschopgebied van de tegenstander liep men meestal te hoop op enkele vierkante “eters zodat de Chevremont-achterhoede zonder een grootse indruk te maken toch haar werk wel af kon. De rust kwam met dubbelblanke stand, nadat Limburgia na een veelbelovende start spoedig verviel in de reeds gesignaleerde fout van de voorhoede. Slechts een gevaarlijk schot van de Graaf kreeg Essen te verwerken dat hij tot hoekschop stompte. Ook Jacobs verrichtte een safe. In de tweede helft bleef Limburgia volharden m haar tactische fout en bij een van de Chevremontuitvallen scoorde Frissen een doelpunt voor de bezoekers, o—l. aanval werd daarna wel wat groter, maar een doelpunt kwam er niet.
VerdedlgenCl F eiTenOOrCl WCrd Ondcr J Uc WCI gClOpt-Il
Met een achterstand van 2—l begon Feijenoord aan de 2de helft en te oordelen naar ’t beeld dat zich toen ontwikkelde lag 'een grotere tegenscore in het verschiet. Waarom verplaatste Feijenoord, dat tot dan toe angstvallig verdedigd had, het spel niet? Kon ze dat niet? Of laten de consignes geen andere mogelijkheid van tactiek toe dan verdedigen en nog eens verdedigen? In elk geval een methode die op de spelers een demoraliserende invloed moet hebben en een te goeder naam en faam bekendstaande club als Feijenoord onwaardig is. Onwillekeurig neemt men dan toch maar de indruk mee naar huis, dat het zwakke Feijenoord alsmaar tegen de muur werd gedrukt. Het is alsdan moeilijk uit te maken of dit inderdaad zo is geweest.
Willem II speelde aantrekkelijk, ’t Ene moment al eens wat beter dan ’t andere maar als geheel behoorlijk en toonaangevend. De verdediging was uitstekend. Mertens speelde alsof hij nooit in een Ned. elftal gefaald had en v. Loon kon het als stopperspil tegen Aad van Hoek ook best klaren. De Willem llvleugel Beckx-Mommers voldeed goed als gewoonlijk en vooral Beckx, die in zijn rennen bijna niet te stuiten was. Bij Feijenoord bleek Kolen
een goed vervanger voor Smulders, terwijl doelman v. d..Bijl kwade met goede momenten afwisselde maar als geheel een grotere nederlaag voorkwam. Er hing een zwara mist over het terrein, welke het volgen van de wedstrijd tot een grote inspanning maakte, ’n Mist zo dicht, dat de doelverdedigers elkaar niet konden zien. i Na 5 min. al scoorde Aad v. Hoek in buitenspelpositie. En waar Hommers van Willem II even later alleen voor v. d. Bijl kwam, schoot hij nog naast. Met dit slechte zicht was schieten geboden, wat de Tilburgers begrepen hadden. Van G. Engel vooral vertrok menig schot van verre afstand. Feijenoord mocht echter eerst juichen voor een doelpunt van v. d. Korput, een keihard schot. (O—I). Niet lang daarna had G. Engel succes met een ver schot, waar v. d. Bijl overheen viel (1—1). En Willem II dat als regel in de aanval was, maakte er een zeldzaam mooi doelpunt bij. Een voorzet van Beckx werd door een zwevende de Jong strak boven in het hoekje gekopt: (2—1). Het spel van Feijenoord maakte na rust geen opleving door en V/illem II bleef de overhand houden. Willem II verdiende een overwinning en een 3de van Giro Engel diende slechts om daaraan nog wat luister bij te zetten.
xvran rkrklr -vran IVl\7\/ i UUIV V Clll T T
De wedstrijden tussen deze beide aloude tegenstanders staan immer in het teken van grote spanning. Een half jaar geleden kon PSV ternauwernood haar kans behouden en ook nu moesten aanstonds alle krachten worden ingespannen tegen een weer volledig MVV, Weliswaar heeft PSV voor rust inderdaad het meeste van het spel gehad, maar de voorhoede had tegen de stugge MVV-verdediging, die vaak ietwat paniekvoetbal te zien gaf, teveel tijd nodig en het eerste half uur heeft doelman Steiger dan ook meer ballen te verwerken gekregen dan overbuurman Ducken. Bovendien schoot de PSV-voorhoede door de sterke tegenstand meerdere malen te wild. Bij een scrimmage schoot Bijen in en Nicolai kopte weg echter van achter de lijn, hetgeen arbiter Krens niet was ontgaan (1—0). Even later bracht Wouters Berkhoff ongeoorloofd ten val en v. Ravensteijn benutte de strafschop (1-1). Na de rust was de strijd minder rijk aan mooie momenten, doch eviens uiterst spannend. PSV was over het geheel ook nu weer sterker, doch de MVV-verdediging gaf geen krimp. Eindelijk kwam nog vrij gelukkig het winnende punt voor PSV toen Nicolai inplaats van rustig corner te trappen een duel met Franssen aanging, wat door de laatste werd gewonnen. Zijn voorzet kwam bij Dillen die hard in de hoek schoot (2—1). Wel probeerde MVV nog gelijk te maken, doch de PSV-verdediging was goed op dreef en hield vol.
Sittardia kan tevreden zijn In een goed en fors gespeelde wedstrijd hebben Maurits en Sittardia de punten verdeeld, waarmee de bezoekers volop tevreden kunnen zijn, want de thuisclub was in de tweede helft bijna onaf.gebroken in de aanval en tegen het einde, toen Sittardia met de rug tegen de muur stond, mocht Sittardia van geluk spreken, dat een drietal kogels van van ’t Hooft, die streng bewaakt werd door Phennings, precies naast en over snorden. Sittardia liep geweldig hard van stapel en Mol kon al gauw de handen warmen aan een gloeiende kogel van Schils. Het spel golfde op en neer en aan weerszijden ontstonden goedé kansen. Uit een corner kopte van ’t Hooft in, maar scheidsrechter De Bruyn annuleerde. In de volgende minuut ving Mol onvoldoende, de toestormende Philippen werkte het leer achter de lijn O—l. Maurits viel daarna fel aan. Nelissen was goed op schot. En al spoedig slaagde hij er in mot een prachtig doelpunt gelijk te maken I—l.1—1. Het duurde daarna niet lang eer een combinatie Moolhuyzen-Philip-
pen-Ehlen door de laatste een Sittardia-doelpunt opleverde. Maurlts begon de tweede he»-'t met een geweldig offensief. Sittardia moest alle reserves in de strijd werpen om de druk te weerstaan. Van ’t Hooft kopte In en Kleintjes liep de terugspringende bal in doel 2~2.\ Midden in een periode van eer sterk Maurits-overwicht kopte Muyzes onder een ver naar voren geschoten bal door en Ritzen had niets anders te doen dan even op te brengen en Mol kansloos te passeren 2—3. Even bleej Sittardia daarna aanvallen, maar Maurits kwam terug. Eindelijk 8 minuten voor het einde kwam de gelijkmaker, toen van Wylick een vrjje trap voor doel plaatste en van ’t Hooft de bal een tikje met zgn hoofd gaf, waardoor hij in het doel belandde. Een geweldig Mauritsslotoffensief bleef onbeloond. TEC—WVC 2—o. TEC heeft het klaar weten te spelen de jonge ploeg van WVC 2 punten afhandig te maken. Goed voetbal was door ’t zeer zware terrein uiterst moeilijk. TEC was voor de rust het meest in de aanval, doch hier aan moet direct worden toegevoegd, dat de uitvallen der gasten zeer gevaarlijk waren. De Winterswijkse voorhoede trof een Tielse verdediging aan. die deze middag goed op dreef was. Van Gessel maakte uit een goede voorzet van Laviere de eerste goal (1—0). De WVC voorwaartsen kregen ook enige goede kansen, maar doelman Berendsen redde steeds op schitterende wijze. In de tweede helft glipte Laviere door de WVC-verdediging heen en bracht de stand op 2—o.
V.V. De Zwaluwen In zijn jaarverslag herdenkt dhr. L. V. d. Slik het overleden bestuurslid Dr. Meurer. Er werden 8 wedstrijden georganiseerd. Hoewel het bestuur al het mogelijke deed tot het organiseren van jeugdtournooien, is dit alleen in Spekholzerheide gelukt. Het was een succes. In 1951 zullen 2 wedstrijden in het Zuiden worden gespeeld. Aan de Jeugdkampcommissie van de KNVB werd ƒ 5000 geschonken. Dhr. v. d. Slik, die op verzoek van het Bondsbestuur zitting in de Kampcommissie nam, vindt het jammer, dat niet eerder tot het verstrekken van steun is overgegaan. „De dankbaarheid van de verenigingen, de leiders en de jongens was groot.” Op Zaterdag 2 Decmber te 16.00 uur wordt de jaarvergadering in Krasnapolsky te Amsterdam gehouden.