Xerxes ging na rust kansloos ten onder
Af te gaan op het vertoonde tegen BW is het spel der Rotterdammers erg tegengevallen. Zy willen schijnbaar het zelfde „verdedigingssysteem” spelen als Feyenoord, want in de eerste helft en ook kort daarna zagen wy steeds de binnenspelers in de achterhoede opereren, waardoor het de BVV-aanvallers wel lastig werd gemaakt bovendien paste men de buitenspelval toe waarin de BVV-ers nogal eens inliepen maar door deze tactiek ging er van de driemans voorhoede van Xerxes niet veel uit, zodat c.s. het achter best af konden. Hierdoor kregen Remmers en Vos gelegenheid hun voorhoede steeds opnieuw te stuwen met als gevolg een verwoed aanvallend BW dat storm liep tegen de versterkte Xerxes-defensie.
Door al deze factoren was het eerste gedeelte van de strijd dan ook nauwelijks het aankijken waard en het enige vermeldenswaardige in deze helft is dat Stempher eenmaal op de lat kopte en kort daarna rakelings naast. De gasten hadden toen niet over geluk te klagen. Maar voor de tweede helft had Jackson zijn pupillen goed onderhanden genomen. Het korte spel, juist een kolfje naar de hand van de zich stug verdedigende Xerxes-verdediging, had plaats gemaakt voor lange passes en de BVV-voorwaartsen switchten dat het een lieve lust was. Toch duurde het nog 9 minuten voordat midvoor Stempher uit een scrimmage voor het doel kon inschieten. Maar nauwelijks was afgetrapt of daar kreeg v. Overbeek een corner te nemen. De BVV-linksbuiten deed dat zo haarfijn, dat van Beurden zijn hoofd maar onder de bal behoefde te zetten om de stand op 2—O te brengen. Nauwelijks van deze sensatie bekomen gaf Beun een voorzet naar Coenraads. Deze kopte de bal in de richting van het BVV-doel waar Krijgh de bal voor doelman Saris liet lopen en deze dacht dat zijn aanvoerder de bal weg zou koppen. Door dit grove misverstand kwam Xerxes op goedkope wijze aan haar tegenpunt. BW bleef aanvallen en fel en het regende corners op het Xerxes-doel. Maar doelman Muhrlng stond als een rots in de branding en ranselde er de onmogelijkste ballen uit. Toch kon hij niet voorkomen, dat van Beurden uit een der vele Bossche aanvallen uit een doelworsteling opnieuw kon inschieten. 3—l. Nog gaven de Rotterdammers zich niet gewonnen en Saris moest enkele malen handelend optreden bij schoten van Koers en Rijshouwers. Toen aan de andere kant van Overbeek weer een van zijn vele corners zó keurig nam dat de uitstekend opgestelde van Beurden de bal maar voor het inschieten kreeg, maakte deze geen fout en kansloos passeerde hij doelman Muhring. 4—l. Beun was inmiddels uitgevallen en zijn plaatsvervanger trachtte het Saris nog even lastig te maken door de Bossche doelman aan te vallen, hetgeen hem een waarschuwing van scheidsrechter Bronkhorst kostte. Gevaarlijk is de Xerxesvoorhoede echter niet meer geweest in tegenstelling met die van BW waarin Stempher tweemaal een opgelegde kans kreeg om er een half dozijn van te maken, maar wellicht wilde hij de doelpunten bewaren voor Zondag als hij naar Ruxemburg graat. Het kón zo ook wel.
Brabantia en Eindhoven delen de buit
Voor de rust had Brabantia de wind mee, doch de voorhoede, die het zonder Weenink en v. Elderen moest doen, kon doelman Hansen in het geheel niet in •noeiiykheden brengen. Waar ook Eindhoven voor rust niet op dreef «on komen, was de eerste helft Vrij eentonig met slechts enkele spannende spelmomenten. Zelfs «reeg Eindhoven voor de rust een Weetal opgelegde kansen, doch pnrak schiet nog naast en v. Mens hoog over. Na de rust was er een volkomen overwicht van Eindhoven, «et verdedigen van Brabantia was echter krampachtig en men
huldigde het parool „weg is weg”. Steeds keerden de blauwwitten terug. Het gevolg was een opeenhoping van speiers voor het Brabantia-doel, doch verder dan een 8-tal corners brachten de blauwwitten het niet. Tegen het einde nam de spanning met de minuut toe, doch er kwam geen verandering.
TSCi—Dc Baronie: wedslrijd der gemiste kansen
In de eerste helft van deze wedstrijd, die nu niet bepaald op hoop peil stond, was TSC overwegend in de meerderheid. De Blauw-Witten vuurden diverse schoten op het Baronie-doel af, maar hun schieten was niet zuiver genoeg om succes te boeken. Nu moest TSC zich tot 5 minuten voor het einde met een magere voorsprong tevreden stellen. Toen werd een te ver opdringen de Baronie noodlottig en maakte Kops aan alle onzekerheid een eind.
Na missen van spil Heeren, maakte van Halderen zich van de bal meester, gaf goed door aan Ernst, die zich niet bedacht en keihard inschoot (1—0). Na de rust pakte de Baronie dadelijk flink aan. Het eerste min of meer gevaarlijke schot kon rechtsbinnen Mallant lossen, maar de bal ging over de deklat. Op den duur werd dit verre opdringen de Baronie noodlottig. Vijf minuten voor het einde omspeelde J. Snoeren spil Heeren, dreef de bal in de richting van ’t Baroniedoel en loste een schot. Doelman v. d. Berghe ving de bal wel maar liet hem weer los. Kops was er toen als de kippen bij om hem het laatste nodige zetje te geven (2—0). Baronie’s lot was hiermede beslist.
NOAD en LONGA: gelijkwaardige partijen
Aan plaatselijke wedstrijden geen gebrek dit seizoen in Tilburg. Van de zes hebben we er nu twee gehad. Allebei zijn ze op een teleurstelling uitgelopen. De ware kracht van een team schijnt in een plaatselijke match toch maar niet aan de dag te kun. nen treden. Wat deze wedstrijd betreft, noch van NOAD, noch van RONGA kunnen we veel goeds getuigen.
Over alle linies werden te veel en te grove fouten gemaakt. Ronga was over het geheel een weinig meer in de aanval, wat sterker in het veld, zonder evenwel technisch de meerdere van NOAD te zijn. De RONGA-voorhoede met de nieuweling v. Diessen mag dan al iets beter voldaan hebben dan in voorgaande wedstrijden, doelpunten maken blijft toch een vereiste. NOAD kreeg minder kansen en het strekt haar dan ook tot eer, dat zij de ene werkelijke goede kans in een doelpunt kon omzetten. Na een kwartier spelen was men er eindelijk aan toe, ook eens voetbal te spelen. De strijd ging meer gelijk op. Na een half uur gaf Rouer van NOAD zijn middenvoor een afgemeten bal toe. Marijnissen rende op doel af en schoot van grote afstand over de uitgelopen Ruytelaar in. (1—0). Dit doelpunt bracht niet die opleving teweeg, welke men er van verwacht zou hebben.
Na de rust bleek de opstelling in de RONGA-voorhoede anders te zijn geworden. Van Diessen ging binnen en v. Hout rechtsbuiten spelen. Het doelpunt van VT Diessen na 65 min. gaf de strijd een spannende keer, ’n prachtig doelpunt (1—1). RONGA kreeg weer de overhand. Doelpunten werden aan dit overwicht echter niet meer verbonden. Beide partijen kunnen vrede hebben met deze I—l-uitslag.1—1-uitslag. De ongelukkigste voetballer van de week: Rombouts van NOAD. Tweemaal kwam hij op ’n zeer gevoelige manier met het leer in aanraking, om na de 3de keer voorgoed van het strijdtoneel ge- , dragen te worden.
UIT DE ZEEUWSE HOEK
Het was voor de beide clubs uit Bergen op Zoom weer een goede dag. Welisw'aar had MOC ! heel wat meer moeite met het bezoekende RKC, uiteindelijk : bleef de volle winst bij de thuisclub (1—0), waardoor ze zich vlak onder de leidende stadgenote Dosko kon handhaven, want deze gaven tegen Alliance in Roosendaal goed partij en bleven met niet minder dan 6—l de baas. Desk liet het bezoekende RAC ook nu nog op de eerste overwinning wachten, want met ; 2—O trokken de mannen uit j Kaatsheuvel aan het langste , eind. Vlissingen boekte tegen In- j ternos zijn eerste thuisoverwin- , ning, waardoor de mannen uit de ■ Scheldestad zich in de kopgroep , konden nestelen. Vóór rust kon- j den ze uit een schermutseling voor het Internos-doel de bal in ■ het net werken en na de thee vergrootte Dlngemanse de voorsprong, waarna kort vóór het einde v. d. Schaaf de laatste hand legde aan een voorzet van Dingemanse, waarna de thuisclub een geflatteerde overwinning boekte. In de derde klas kwamen enkele verrassende uitslagen uit de bus. Zo zag het leidende RCS geen kans de volle winst uit Oostburg mee te pikken, want ze kwamen niet verder dan een gelijk spel (1—1). Gelukkig voor hen kwamen ook de Zeeuwen niet verder dan een puntenverdeling en wel tegen Zeelandia (2—2), waarbij zelfs door indiening van een protest door laatstgenoemde nog wijziging in de uitslag mogelijk is. Zonder zelf te spelen haar wedstrijd tegen Meto werd wegens terrein moeilijkheden in Hoogerheide uitge-
steld . kwam Middelburg daardoor wat dichter by de leiders. Biervliet kon het op eigen veld tegen Odio niet bolwerken en met 3—O gingen de W.Z.-Vlamingen ten onder tegen de Ossendrechtploeg. Breskens boekte zijn eerste winst en wel ten koste van de streekgenoot Aardenburg (2—1), waardoor geen enkele ploeg meer zonder winst is gebleven.
In de andere derde klas vergrootte Terneuzen zonder zelf te spelen zijn voorsprong op nummer 2, daar Axel het in en tegen Clinge niet tot de volle winst kon brengen en met een puntje genoegen moest nemen (2—2). VES ’35 diende zich andermaal als mogelijke concurrent aan, waartoe de 6—2 overwinning op RKFC het hare bijdroeg. BSC boekte de verwachte overwinning op Steen (s—o), waardoor laatstgenoemde wat meer in de verdrukking raakte, daar, zoals gezegd, Clinge als RIA, welke tot heden samen de rij sloten, een winstpuntje boekten. Ria deed het heel verdienstelijk door uit de lastige uitwedstrijd tegen Virtus de halve winst te puren (2-2) Corn Boys bleef ook in het leidende peloton door zich het bezoekende Sluiskil van het l\jf te houden (2—0).
In de vierde klas deelden Yerseke en Yzendijke (3—3), terwijl nieuweling PSK maar net met de hakken over de sloot kwam tegen Hoofdplaat (3—4). Hulst deed ’t royaler en klopte de Patroijzen met 16—O, terwijl Robur zijn goede plannen onderstreepte door Hontenisse met duidelijk verschil te slaan (7—3).
Limburgia verloor van PSV ondanks twee doelpunten van De Graaf
Tot twee keer toe had PSV de leiding genomen, één keer vóói de rust en één keer daarna maar ook twee keer had de mentvolle de Graaf de krampachtig spelende PSV-verdediging gedwongen te capituleren. Maar het scheen dat de Brunssummers deze keer het noodlot van de nederlaag niet konden afwenden omdat Huizen nadat eerst Timmermans van het toneel was verdwenen, strompelend naar de rechtsbuitenplaats verdween zodat de toch al niet te sterk spelende Rimburgia-verdediging reeds in de volgende minuut voor do derde keer geslagen werd door een kopbal van de Hoghe uit een voorzet van v. Elderen. Deze voorsprong, met nog ‘2l minuten te spelen, gaf PSV niet meer pr(js tegen een gebroken Limburgia-eiftal, dat wei nog vocht maar niet met voldoende overleg speelde, zodat de kansen zeer schaars waren.
Het openingsoffensief van PSV stelde Rimburgia voor moeilijke problemen, omdat de Brunsummers nog steeds niet hun vorm van het vorige seizoen kunnen benaderen. Het team-work van de PSV-ers was boven3ien uitstekend en Jacobs had reeds spoedig al z’n talenten nodig om enkele vinnige schoten te stoppen. Na 21 minuten nam PSV op vrij gelukkige wijze de leiding door v. Elderen, die een ver schot loste. Bij het afzetten gleed Jacobs uit op de door de regen doorweekte grasmat en de bal vloog ongehinderd in het net, 0— 1. Even later zagen we dan eindelijk eens wat meer geest in de Rimburgia-ploeg en toen Wouters F. Cox in het strafschopgebied ongeoorloofd afhield, gaf de heer Horn een strafschop, die Huizen overschoot. Het was de Graaf die gelijk maakte uit een voorzet van Cobben, waarop hij snel doorliep. 1— 1. Na de hervatting nam PSV weer de leiding door d’Hoghe, na snel samenspel van de rechtervleugel, I—2. Weer was het de Graaf, die gelijk maakte toen hij
een voorzet van F. Spanjer in het net prikte, 2—2. Maar het kaarsepitje hoop doofde toen even later PSV opnieuw de leiding nam en deze ook niet meer afstond.
Alliance I—6. Dosko beschikt over een goed sluitend elftal en het resultaat spreekt voor zich zelf. De Roosendalers werden totaal overklast. Dat kwam nog niet zo dadelijk in de eerste helft tot uiting. Maar na ,de pauze werd Alkmaar geheel en al overspeeld door een snel spelend Dosko. Het eerste doelpunt ontstond, toen Schuurbiers een fout in de roodzwarte achterhoede af straf te (0—1). Na de rust was het spel van Dosko van dusdanige kwaliteit, dat snel achtereen de stand door Bennaars, Hipmans en v. d. Sluis opgevoerd werd tot O—4. Alliance was een geslagen ploeg. Het was Hopman die het 5e doelpunt voor zijn rekening nam na een aanval, waaraan de hele Dosko-voorhoede deelnam. Bennaars maakte ten slotte het halve dozijn vol. Een strafschop voor Alliance werd door Smolders in een doelpunt omgezet (I—6).
II; o^l
Het is een uitstekende wedstrijd geworden tussen bovengenoemde ploegen te Breda, de beste, die we tot nu toe zagen. De spanning bleef bewaard tot ongeveer 5 minuten vóór ’t eind, toen Willem II ’t eerste succes kon boeken. Bijna anderhalf uur hebben twee voorhoeden gevochten tegen twee zeer sterke verdedigingen en als Kool in het NAC-doel in de genoemde 5e minuut vóór ’t eind niet zijn enige fout had gemaakt, zou het zeer waarschijnlijk een onbesliste strijd zijn gebleven. We mogen dan ook gerust zeggen, dat de gelukkigste heeft gezegevierd.
Toch was deze overwinning voor Willem II niet onverdiend, omdat de aanvallen der Tilburgers méér verband te zien gaven en over ’t geheel meer beheerst waren. Aanvankelijk domineerde de thuisclub en Rijvers gaf beiirtelings v. d. Rangenberg en Bundels gelegenheid een stormaanval te ontketenen, waarbij echter de schotzuiverheid te wensen overliet. En hoewel de Bredanaars in de eerste helft iets domineerden, kon de Willem II achterhoede met Mertens als de beste, de O—O bewaren.
In de tweede helft waren de kansen meer verdeeld. Het tempo blijft hoog tot een kwartier vóór het einde, toen aan beide zijden de vermoeidheid zich deed gevoelen. Nog even gooide NAC er alles op en moest de Willem II verdediging alle zeilen bijzetten, wat haar gelukte. Dan kwam Willem II nog even opzetten. Kools maakte zijn enige fout van de middag door een bal onvoldoende weg te werken. Becx gaf deze over naar V. Reyt en deze scoort 5 minuten vóór ’t einde de enige en winnende goal van de Tilburgers.
Clievremont overdonderdc Spel. Emma in eerste Kelft
Ook Sportclub Emma heeft bij Chèvremont de vlag moeten strijken en het \vordt een afgezaagd deuntje als we weer moeten schrijven, dat die Chèvremont-voorhoede het voornaamste bij het voetbalspel, doelpunten maken, terdege onder de knie heeft. Ondanks het feit, dat de crack Vroomen reeds na 10 min. moest uitvallen, kon dit niet verhinderen, dat de thuisclub, evenals in de voorgaande twee thuiswedstrijden, met drie doelpunten in de eerste helft een flinke basis legde voor de uiteindelijke overwinning. De zwakke plek bij de gasten vormde de stopper Remmens, die er bitter weinig van terecht bracht. Twee van de voor rust gescoorde doelpunten waren een direct gevolg van missers of onvoldoende wegwerken. J. Pöttgens opende de score, toen hij de uitgelopen Schotanus handig omspeelde en het leer in het lege doel deponeerde. Schleiper, die de onder dienst geroepen H. Pöttgens verving, strafte de eerste mistrap van Remmens met een doelpunt af. Nog voor de rust zorgde Bothmer voor een derde doelpunt. In het prille begin van de tweede helft liep Schotanus een gemakkelijke bal glippen, waarop Hanneman als een pijl uit een boog toeschoot om de voorsprong op eenzame hoogte te brengen. Sportclub Emma bleef ondanks deze hopeloze achterstand flink doorvechten en het tégenpunt, dat Pieneman maakte was de kroon op zijn eigen voortreffelijk werk. Dezelfde Pieneman, ongetwijfeld de beste speler van het veld, was het ook, die met een tweede doelpunt de onvermijdelijke nederlaag een meer dragelijk karakter gaf.
Luxemturg'-'ZuiJ-Nederlandi Het Zuid-Nederlandse elftal voor Zondag 15 dezer tegen burg is als volgt:
SARIS (BW) WAGENAAR MEKTENS (Willem II) (Willem II) WEENINK KKIJGH KEAASSEN (Brabantia) (BW) (VVV) VERMUNT MAESSEN STEMPHER SNOEKS V. OVERBEEK (RBC) (Sust. Boys) (BW) (Eindh.) (BW) Reserves: Jacobs, Spanger, Brust (allen Limburgia) en Franssen (PSV).