Tuhantia in het Goud

Jutileumviering met Internationaal cachet

Het gouden jubileum van de Hengelose Voetbal Vereniging „Tubantia” is in het afgelopen weekend op buitengewoon geestdriftige wijze gevierd en kreeg door de aanwezigheid van afgevaardigden van de Belgische voetbalclubs Racing Club „Tirlemont” en Tubantia”-Antwerpen een internationaal cachet. De receptie, het hoogtepunt der festiviteiten in hotel DeterSi trok Zaterdagmiddag zeer grote belangstelling.

Hengelo’s burgemeester, de heer Mr. J. Ae. H. J. v. d. Dussen, sprak als eerste van een lange rij van sprekers. Hij complimenteerde namens het gemeentebestuur en de Hengelose Sportstichting.

De heer F. G. Sterk vertolkte de gevoelens van de directie der N.V. Kon. Machinefabriek Gebr. Stork en Co. en schonk daarbij materialen voor staantribunes. Dhr F. G. Stork, die beschermheer van „Tubantia” is, offreerde 2 bekers voor het jeugdvoetbal.

Het bondsbestuur van de KNVB was vertegenwoordigd in de persoon van dhr Coldewey. Na Tubantia hulde en dank te hebben gebracht voor het pionierswerk, schonk hij de bondswimpel. De heer Coldewey bood een voetbal aan namens het comité Oost-Nederland—West- Duitsland. Namens de Ver. Oostelijke Eerste klassers (VOEK) voerde dhr Huisman uit Nijmegen het woord. Hij schonk II clubvlaggen,. w.o. die van Quick Nijmegen als enige 2e klasser. Hij wenste de Bondsvoorzitter een spoedig herstel toe en deelde mee, dat een bloemenmand namens de VOEK naar het Ziekenhuis in Haarlem was gezonden. Dhr J. Hodes te Hengelo sprak namens de 2e klassers en overhandigde een cadeau in couvert. In smeuïg Vlaams sprak dhr Mr C. van Beveren namens het Antwerpense „Tubantia” en overhandi,gde een plaquette, waarna dhr Felix Wilmaers namens de R.C. Tirlemont bloemen aanbood. Dhr L. Asscherman uit Enschede vertegenwoordigde de 3e en 4e klassers. Achtereenvolgens spraken nog de heren H. Henkers, Hengelo (G. C. v. L. O.); J. Wessels (HVV, Wilhelminaschool), H. Plas (Armoma); G. J. Lansink (Excelsior); P. Kleerebezen (KNAV, afd. Twente; G. Riphagen (HGV—Hercules—Olympia); Mevr. Westra (Dames bestuursleden Tubantia); J. C. Kruk (Robur et Velocitas): v. d. Berg (Be Quick, Zutphenß Alen Meurs (HSD); Lymbach (Pol. P.V.), G. Willemsen (KTC); A. Barkel (Golto); H. J. Vosman (Rijssen Voorruit) die allen hun Woorden vergezeld deden gaan Van aanbieding van bloemen of geschenken.

In het verenigingsgebouw Werd ’s avonds de revue „Tubantia-snippers” door eigen leden opgevoerd. In hotel Deters werd op het heugelijke feit gedronken 00 geklonken en tot diep in de hacht duurden de festiviteiten Voort. W.

Heercnvccn (met Abe) verloor in Hengelo van Tubanlia

.Het sluitstuk van de jubileumviering van Tubantia was de wedstrijd Tubantia Het is een interessante wedstrijd geworden, die door ca. 8000 toewhouwers geboeid werd gevolgd. Veel waardering had men voor net spel van Abe,, die buitengewoon fraaie staaltjes voetbal liet ronder zich druk te maken. de gebruikelijke bloe- door Heerenveen was werd het Friese en Volkslied gespeeld en dnn? het beginsignatil oor de heer Laar werd gegeven

werden ruim 300 postduiven op het veld gelost. Heerenveen speelde in de eerste helft aanmerkelijk beter dan Tubantia en door dat de totaal gewijzigde verdediging nog niet was ingespeeld, kreeg Brandsma reeds in de eerste minuten een goede kans, die hij met een treffer benutte, O—l. Behoudens enkele gevaarlijke aanvallen van de thuisclub, die door goed verdedigen werden afgeslagen, was Heerenveen steeds gevaarlijk, doordat Lenstra zijn medespelers telkens de bal in goede positie toespeelde. Toen hij een goede pass naar Hofma gaf, schoot deze voor de tweede keer raak: O—2.

Na de rust kreeg Heerenveen een agressief Tubantia tegenover zich, dat alles op alles zette om het verloren terrein te herwinnen. Eindelijk had Rosens succes, toen hij op een bal doorliep en het duel met Veenstra won: 2—l. Even later was het weer Rosens die' doelpuntte, zodat de stand gelijk was. Met groot enthousiasme streden de Tubantianen door en dit werd beloond met fraaie doelpunten van Van Raalte en Endeman, 4—2. Dit was Heerenveen blijkbaar te bar en in de laatste seconden loste Abe een ver schot, waarvoor De Kok het hoofd moest buigen: 4—3.

’t Gooi speelde in VVageningen gelijk

Deze vrye kans werd door de Schiedamse midvoor Köneman niet onbenut ö \ \ gelaten. Hier jaagt hij de bal hard in het Haagse doel, ondanks de desperate poging, die keeper Frans Kok nog gaat ondernemen, (foto Van Breukelen)

Na een enerverende, soms harde, maar faire kamp is Wageningen—’t Gooi in een gelijkspel geëindigd. Wel waren de Hilversummers na de rust, die met een verdiende 3—l voorsprong voor de Wageningers was ingegaan, door zeer agressief spel vaak in de meerderheid, maar verder dan de gelijkmaker, door Schaap gescoord, liet de sterke Wageningse verdediging het niet komen. Uiteindelijk was dit gelijke spel dan ook wel de beste oplossing.

Nadat Wageningen herhaaldelijk het Gooi-doel had bedreigd, liep middenvoor Drost op een pass van v. d. Heijden door en kon nog juist vóór de uitlopende doelman Mosterd de bal in het doel schuiven, waarmede Wageningen de leiding had. Na een zeer fraaie combinatie van de geelzwarte voorhoede was de stand echter 4 minuten later gelijk; rechtsbuiten v. Dam besloot deze aanval met een hard, diagonaal schot (1—1), Toch kwamen de gastheren terug; het was V. d. Weerd, die na goed voorbereidend werk van Möller scoorde (2—l).

De tweede helft was rijk aan spannende momenten. De Gooiploeg speelde nu zeer agressief en kwam herhaaldelijk gevaarlijk opzetten. Vrij onverwacht maakte Schaap met een zuiver laag schot, buiten het strafschopgebied gelost, opnieuw gelijk. Ook hierna bleven de gasten nog enige tijd in ’t offensief, doch tegen het einde kwamen de Wageningers weer los en kreeg Mosterd schoten van V. d. Weerd en v. d. Heijden te stoppen. Hij maakte echter geen fouten en de stand bleef 2—2.

Quick(N.)-\VVC, doelpuntloos maar spannend

Het klinkt paradoxaal, doch de puntloze draad, welke de oud Ie klasser Quick tegen het Winterswijkse WVC uit' het vuur sleepte, was een uitermat spannende strijd om dat éne doelpunt dat de wedstrijd zou beslissen. Dat éne doelpunt is aan geen van beide zijden gekomen. Bij Quick is hier debet aan, de absoluutzonder enig verband spelende voorhoede, waarin de beide buitespelers, vooral de linksbuiten, ver onder de maat bleven. Bovendien verwaarloosde de Quickmiddenlinie, waarin alleen de pittige Bas Pauwe een zeer nuttige partij speelde, haar voldoende en stuwende taak dermate, dat iedere, afgeslagen Quick-aanval direct het begin vormde van een nieuw WVC-offensief. ledere bal die het stevige, trapvaste WVCbackstel achter de dikwijls op één lijn opererende Quick-voorhoede plaatste, was een gemakkelijke prooi van de vrij op het middenveld rondwandelende kanthalves der Winterwijkers.

De Winterwijkers, die in teover een rappe vlak combinerende voorhoede beschikten, waren toch weer niet zo goed, dat deze voorwaartsen het hechte Quickdefensieblok. met de kleine F. van Es als uitblinker uit elkaar konden rukken. Het duo van Es—v. d. Putten, uitstekend geassisteerd door de snel reagerende Steinvoort, smoorde iedere sc'hietkans der WVC-ers in de kiem.

WVC beschikt over een jeugdige enthousiaste ploeg, waarin de techniek, zeker zo goed verzorgd was als bij Quick, In midvoor Vonk en linksbuiten Langwenus beschikt zij over twee spelers van klasse. Quick zal, wil zij een serieuze worp doen, naar het kampioenschap, zich betere buitenspelers moeten aanmeten, terwijl ook de linkshalf te weinig traptechniek bezit om werkelijk nuttig te kunnen zijn. Al met al zijn beide ploegen nog ongeslagen en.... de competitie is nog lang. PEC won de Zwolse derby. – Een beter spelend PEC behaalde tegen haar stadgenoot ZAC een verdiende overwinning. Speciaal van uit het middenveld werden de aanvallen keurig opgebouwd, doch de jeugdige voorhoede ontbreekt nog te veel aan de nodige „dash”, anders had de overwinning zeker nog groter kunnen zijn. De PEC-ploeg w-as een goed geheel zonder uitblinkers doch ook zonder zwakke plekken. Bij ZAC trad stopperspil Peters zeer op de voorgrond. Van deze jeugdige speler kunnen de wapendragers nog veel plezier beleven, de rest was zeer matig. In de beginne was PEC al direct wat gevaarlijker. Na rust kreeg ZAC de eerste kans. Na 20 min. slaagde Schuman er in voor PEC te scoren na eerst tegen de uitlopende V. d. Berg te hebben aangeschoten: I—o. PEC behield na dit doelpunt, het beste spel en na 30 min. slaagde Schuman er in voor de tweede maal te scoren, v. d. Berg sloeg een hoge bal van Stephan voor Schuman’s voeten die hoog in het doel schoot: 2—o. Het spel dreigde hierna iets te verruwen doch de heer v* Doorn hield de teugels strak. Enkele min. voor het einde slaagde ZAC er in tegen te scoren. Beunk Jr schoot een voorzet van zijn broer fraai langs Overmars: 2—l.

Robur et Velocitas—Ede O—l. Robur heeft op eigen terrein een nederlaag geleden tegen Ede in een wedstrijd, waarin de Apol; doornens technisch beter .waren dan hun tegenstanders doch waarin de voorhoede de nodige stootkracht miste om tot scoren te komen. Het gemis van Ponstljn, die op de ziekenlijst staat, was daaraan niet vregmd. Ook bij Ede was de voorhoede het zwakste deel der ploeg. Op vrij for-

■ tuinlijke wijze kwamen de bezoekers aan het winnende doelpunt. Kort vóór de rust liet Derksen, de Robur-doelverdediger, het leder vallen toen Demmenie, de linksbuiten van Ede, een hard schot inzond. Middenvoor v. Bemmel was er vlug bij en gaf Ede de leiding. In de tweede- helft is Robur verreweg het meest in de aanval geweest. De achterhoede van Ede was echter in sublieme vorm en slaagde er in, het doel voor doorboring te behoeden. De enkele aanvallen van Ede bezorgden de Roburachterhoede, behoudens eèn enkele uitzondering, weinig moeite, zodat het einde tenslotte met een 1-0 overwinning voor Ede kwam.

ARNHEM ESCA leed liaar 5e nederlaag

Met verre trappen stuwden de TEC-verdedigers de voorhoede op. Daarin ontbrak weliswaar link.sbuiten Laviere. Maar v. -d. Koolwijk, de stevige doorzetter en volhouder maakte dit verlies aardig goed. Het lichte overwicht

dat ESCA haar tegenstander afdwong, leverde om genoemde reden geen voorsprong op. Inmiddels dreigde er bij de aanvallen van TEC steeds meer gevaar. Dit resulteerde in een doelpunt van v. d. Koolwijk, die het leer met zijn hoofd over de uitlopende Egberts in het net sloeg (O—1). De betere techniek en het grotere enthousiasme >lan de OranjehemsJen bezorgde hun ten slotte in de laatste minuten een tweede goal. De achterhoede liet rechtsbuiten van Hasselt aan zijn lot over en de voorzet van Kranenburg kon hij daardoor uiterst secuur afwerken. Eindstand O—2.

Maurits op stap Zondag 15 October speelt Maurits te Den Helder tegen een Marine-elftal. Op 14 November volgt een uitstapje naar België waar te WiUebroek bij Antwerpen een wedstrijd gespeeld wordt tegen een combinatie uit de Rupelstreek. De dag daarna gaat de ploeg België—Nederland zien.

Uit de Achterhoek en de Lijmers

Voor de Achterhoekse tweede klassers was het Zondag een goede dag: Doesburg verraste met een 2—l overwinning op het bezoekend AZC en WVC behaalde een hoogst verdienstelijk O—O gelijk spel tegen Quick in Nijmegen. In 3C handhaafde Doetinchem zich aan de kop van de ranglijst door een gelukkige, maar hoogst belangrijke 2—l overwinning op VVO '25 in Gaanderen. WG '25 ontging een doelpunt, toen doelman Overbeek zijn heiligdom verlaten had en Buitenhuis de bal nog juist uit het doel kon koppen. Even voor rust schoot Bussing tegen de paal. Ook na rust was VVG voortdurend sterker, maar de voorhoede miste de nodige stootkracht en bovendien trof zij doelman Overbeek in topvorm. Een kwartier voor het einde plaatste invaller van Wamelen een bal scherp voor het doei; Bergevoet ving de bal, maar liet deze uit zijn handen vallen, waarna Oolbekkink het leder over de doellijn werkte. Vijf minuten voor het einde schoot rechtsbuiten Marks, die ook beneden zijn normale vorm bleef, hard in; Zergevoet stopte slechts ten dele en Oolbekking kon weer gemakkelijk scoren. VVG gaf het nog niet op en twee minuten voor het einde scoorden ze door Koenders uit een hoekschop tegen. De

laatste minuten van deze frisse wedsti'öd verliepen onder grote spanning; dank zij de rustige en kundige leiding van scheidsrechter D. Gerritsen had de wedstrijd een uiterst sportief verloop. In dezelfde afdeling verraste Winterswijk met een 3—2 overwinning op de Eibergse Boys en wist Longa ’3O er Silvolde met I—O1—O onder te houden. Aalten blijft de kluts volkomen kwijt en leed in Haaksbergen weer een zware 6—o nederlaag. In 3D bracht het ’s Heurenbergse MVR het tegen Gelria in Velp tot een verdeling der punten, het werd 3—3. In 4 E eindigde de belangrijke wedstrijd VIOID—SDOUC in een I—O overwinning voor de bezoekers, dank zij een door Hesling gescoord doeipunt in een periode, dat VIOD in de meerderheid \yas. SDOUC nam hierdoor de leiding van VIOD over. Oosseld stelde zijn aanhang heftig teleur door op eigen veld van het onderaan staande Grol met 4—2 te verliezen. Terborg orazeilde de lastige klip in Elten met een 3-1 overwinning en DVC '26 behaalde een gelukkige 2—l zege m Gendringen. Ajax B stond tegen Reunie tweemaal achter, maar Himmelberg en Wensing zorgden voor een 5—2 overwinning. Ten slotte kraakte het Nieuwdijkse Sprinkhanen het arme Dinxperlo met 6—o, waardoor laatstgenoemde vereniging met nog geen gescoord doelpunt hopeloos onderaan bengelt. In 4 G moest het Lobitse Rijnvogels ten slotte de beide punten aan het bezoekende Blauw-Wit uit Hees laten; het werd O—2.