NEPTUNUS IN HET GOUD
Een praatje met voorzitter Timmermans
We kwamen hem dezer dagen < in ons Blijdorp tegen, Frits Tim- ] merman, met zijn onafscheidelijke ( pijp en een peinzende blik. En dat < mag dan ook wel, als je midden < in de beslommeringen zit van een ( naderend gouden feest van je club ; die bovendien nog aan de voor- ] avond staat van een belangrijke, ■ mogelijk beslissende degradatie- , wedstrijd (uiteraard geen onder- , deel van het feestprogramma!). 1 En hoe is het met Neptunus? informeren we en dan zijn we meteen aangeland bij een punt, waarover je een behoorlijke boom kunt opzetten. Want iedere Rotterdammer weet het, en vele niet-Eotterdammers weten het ook, dat voorzitter Timmerman en Neptunus één zijn. Ik kan, wat we hier staan te bepraten, wel meteen opschrijven voor de Sportkronieklezers, zeg ik en Tim. vindt dat best. Maar daar je toch moeilijk op de hoek van de Statenweg op je knie kunt gaan staan schrijven (al behoeft dat voor een schoon stukje proza geen bezwaar te zijn) kiezen we even later een gemakkelijke fauteuil uit in de gastvrije huize Timmerman. Laten we maar niet al te ver In de historie gaan graven, stel ik voor. Dat heb ik op deze zelfde plaats 10 jaar geleden al gedaan bij het 40-jarig bestaan en dat kunnen de lezers, als ze het willen, gemakkelijk even naslaan....
Maar hoe loffelijk het voornemen ook is. als je met elkaar gaat pralen, kom je toch vanzelf in het verleden terecht. En al is het dan niet tot 1900, het jaar waarin Neptunus bij de familie van Dun aan de Boompjes werd geboren en omdat het zo dicht bij de Maas was. vanzelfsprekend die naam kreeg en geen andere. Timmerman denkt toch aan het Westen, die sterke club, waarmede hij naar Neptunus toekwam en die de organisatie sterk in kracht deed toenemen. Van de oprichters, van wie er verscheidenen nog in leven zijn, horen we niet zoveel meer, zegt hij, maar van de werkers, die met die fusie in Neptunus kwamen, zijn er nog vela, die op dit ogenblik prachtig werk in onze vereniging verrichten. In het bijzonder roemt hij Piet Roomer, die met vaste en bekwame hand de Vele junioren leidt en in dit opzicht met de oud-Zwartemeerspeler Joukema de club grote diensten bewijst. Het gekke is. zegt Timmerman, dat ik nog nooit een feest van Neptunus heb meegemaakt. Bij het 25- en 35-jarig bestaan was ik lelijk ziek en bij het 40-jarig bestaan in 1940 zijn alle schone plannen in het water gevallen. Jullie zaten toen nog in de 2e klas. Wanneer kwam Neptunus In de eerste klas? Het antwoord komt prompt; 30 April 1944. Ik grinnik even, want in jaartallen ben ik nooit sterk geweest. Ja, die datum vergeet ik nooit. Niet zozeer door de wedstrijd (we speelden toen een beslissingswedstrijd op Spangen tegen HVV en wonnen niet 3—l) maar door de grote razzia.
die de landwacht na afloop ontketende en waarbij het achter de jongenstribune een kleine veldslag werd. In het volgende seizoen vergaten we de voetbal door de honger, maar daarna . zijn we met frisse moed aan het werk getrokken en nadat we nog even op Spangen hadden gespeeld en vervolgens op ons huidige veld waren beland, hebben we het in de eerste klas niet gek gedaan, behalve dan in dit seizoen. — Is daar een bijzondere oorzaak voor geweest? — Ach nee, alles werkt dan zo’n beetje samen. Maar ik geloof wel, dat het van groot belang is geweest, dat Eyerse werd geblesseerd. Daarna is het meteen een stuk slechter gegaan. — Ik schrijf dit voordat we weten, hoe Neptunus—Emma zal aflopen. Hebt u er moet op? Timmerman kijkt me bedenkelijk-voorzichtig aan. — Je weet nooit, zegt hij, we zullen wel zien. Ik durf hem niet voorstellen, er een gokje op te wagen, want ook zonder dat is de zorg al groot genoeg, al weet Neptunus’ voorzitter drommels goed, dat overdrijving niet nodig is en het allemaal maar om voetbal gaat — Wat dat betreft, zegt hij, is het bij ons zuiver liefhebberij. Wij staan recht aan de kant van het amateurisme, wat men er ook over zegt en schrijft. Bij ons geen beroepsspel of premies, want ook zonder dat stellen onze spelers er een eer in, in het eerste elftal te spelen. Wat blijft er van de club over, als we er een geldzaak van gaan maken? We zien dan even heel Neptunus voor ons, als een gezellige, grote vereniging, met 11 elftallen van senioren en 17 junioren-elftallen. En we begrijpen dan precies, wat deze voorzitter, die dit alles heeft zien komen en die ettelijke uren van zijn vrije tijd aan de groei er van heeft medegewerkt en er nu nog dag-in dag-uit met w'arme liefde voor de sport en de jeugd voor in touw is, ge: voelt, als hij het oppervlakkige I geschrijf van vele niet-club. mensen over het beroepsspel onder de ogen krijgt.
— Hoe wordt het feestprogramma? „Wel, op 27 Mei houden we ■ receptie in de Beursfoyer. Op • 31 Mei organiseren we een ■ Oudejaarsavond voor de leden, ; die 20 jaar en langer lid zijn. ' Op 3 Juni spelen we een jubileum wedstrijd, maar de tegen! partij is op dit ogenblik nog niet ! bekend. Ook de veteranen zullen dari nog eens in het veld komen. • Voorts staat er een feestavond op ’t programma in dé Rivièra■ hal, waar Lou Bandy de scepter • zal zwaaien en is er een tour: nooi voor ortze junioren. Op – 3 Juni zal op ons veld een ge-1 denksteen onthuld worden ter ■ nagedachtenis aan de 17 wert kende leden, die Neptunus in en door de oorlog heeft verloren. Als we nog even aan die tijd terugdenken, komen we vanzelf op de figuur van Favier, die in ’t clubleven van Neptunus zulk een grote rol heeft gespeeld en die als Faav in de herinnering van elk rechtgeaard Neptunuslid voortleeft. Het is een omvangrijk programma, dat Neptunus ter gelegenheid van haar 50-jarig jubileum heeft ontworpen en het spreekt vanzelf, dat thans op alle fronten hard wordt gewerkt om de plannen te doen slagen. — Ik kwam zo juist terug van de vergadering van de redactie, zegt Timmerman, want de Neptunus-revue zal uiteraard ook in een feestelijk kleedje verschijnen, al hebben we er in verband met de hoge kosten geen Indruk-
wekkend boekwerk van gemaakt. Al pratende blijkt mij toch, dat niet alle gedachten door het feest in beslag genomen worden. Want ook na het jubileum zal de voetbal rollen en om dat zo goed mogelijk te doen gaan, heeft Neptunus zich verzekerd van de medewerking van de Engelse trainer Fred Fitton, oud-speler van Burnley, die inmiddels zijn taak bij de blauwwitten is begonnen. Onze oud-speler Jan V. d. Meer heeft het een paar jaren zeer tot onze tevredenheid gedaan, maar we vonden het nu toch wel eens goed, het met een Engelsman te proberen. De taal levert geen moeilijkheden op, is het antwoord op onze vraag hiernaar, want Fitton is al enige jiiren in ons land (hij trainde ook bij Longa en Go-Ahead) en spreekt behoorlijk Nederlands. En zo, niet stilstaande bij het heden, ook al is het dan een gouden mijlpaal, maar werkende aan de toekomst, gaat Neptunus als een van onze grote Rotterdamse verenigingen voort. A. H. KENTERS.
AT M. T7 Hoge ballen waren in deze wedstrijd veelal voor doelman Zondervan van Neptunus. Hier heeft hij weer een voorzet van J. V. d. Gijp te pakken, terwijl Mink en W. v. d. Gijp dicht in de buurt zijn. (foto V. d. Reykenl
Ptomolic-clcgradaticwedstrijden 5c kl. District II Gisteravond werd het volgende programma vastgesteld: Zaterdag a.s. 19.00: Laakkwartier—HFC. 29 Mei: DCV Zwart. 4 Juni: Laakkwartier—Blauw Zwart en HFC—DCV. 11 Juni: DCV—Laakkwartier en Blauw Zwart—^HFC.
Klaas Schipper naar Italië De wedstrijd tussen de militaire elftallen van Italië en Turkije op a.s. Donderdag voor de voorronde om het militaire voetbalkampioenschap, waarvan de eindstrijden in ons land zullen worden gespeeld, zal worden geleid door onze landgenoot KI. Schipper.
– Afsclieid van Hoilcman [ en van Eist . Wageningen heeft afscheid ge-1 nomen van haar linksbuiten Nol Helleman en haar doelman Ger’ rit van Eist, die resp. 15 en 12 jaar in het eerste hebben ge' speeld. Zü werden daarvoor door ■ de vice-voorzitter gehuldigd l onder aanbieding van een pols– horloge.
Kampioenschap der res. Ie klasse
LONGA 2 klopte ADO 2 in tweede lielft I Deze match is erg tegenge- ( vallen. Reeds lang voor het einde waren de ploegen leegge- j speeld. Het scoreverloop gaf echter nog een enigszins span- ( nend karakter aan de wedstrijd. ADO speelde, met name voor de rust rustiger en meer doordacht. En de 2 doelpunten van middenvoor v. d. Steen lagen dan ook in de lijn van het iets . betere spel. LONGA ontworstelde zich aan de druk en net voor de rust verkleinde de Kort de achterstand (1—2). De rust was een paar minuten voorbij, of daar maakte v. J Diessen al gelijk 2—2. Nu voer- ‘ de LONGA het grote woord. Een vrije trap werd nauwkeurig door Pellikaan in het hoekje ge- ( plaatst 3—2. Met nog ’n doel- 1 punt van v. Diessen was ADO i definitief verslagen (4—2).
Ook Ajax 2 verliest
Zowel in technisch als in tactisch opzicht waren de Maastrichtenaren de Amsterdammers de baas. Het waren slechts vleugjes, die aantoonden, dat ' hier leerlingen uit de Reynold. school aan het werk waren. MVV demonstreerde een knap veldspel en er werden talrijke scoringskansen geschapen. Vooral Voorjans en Penders waren echter niet gelukkig met hun schoten en bovendien was keeper Leentvaar in prima conditie. In de eerste 10 minuten ging het spel goed tegen elkaar * op, maar van lieverlede verover, g de MVV met goed opgebouwde – aanvallen een besliste meerdere heid. Toch nam Ajax na 20 mi-1 nuten de leiding toen Huis van ■ een dekklngsfout in de MVVdefensie profiteerde. Ook na dit doelpunt behield MVV de overhand en na diverse kansen wist Grootaers met een kopbal geljjk te maken. De tweede helft open– de met stormachtige aanvallen il van MVV. Alle schoten bleken echter met los kruit te zijn ge-2 lost en troffen geen doel. Als '■ reactie kreeg MVV een gevaarj lyke reactie, maar haar defensie doorstond deze met de tanden op elkaar. Nog tü'dig hervonden
de Maastrichtenaren de kracht aan te vallen en uit de achtste van een tiental corners maakte van Est het tweede en winnende doelpunt.
ADO flaclit liet wel op Hemelvaartsdag
De Go-Ahead reserves, hebben verdiend gewonnen. De ADO’-er» begingen de fout, dat alleen da wetenschap, van beter te spelen, dan de tegenpartij, voldoende is. De Deventernare'n daarentegen die met 4 invallers verschenen, pakten direct energiek aan en hadden spoedig succes, toen da ADO-defensle talmde en midvoof Kosters de score opende (1—0). Bij ADO moest het van een paar mensen komen, die hard werkten, terwijl de rest het vooralsnog wel geloofde. Na een half uur kreeg Go-Ahead een vrije schop zen, voordat de ADO-portier weet wat er gebeurt ligt de bal in ’t net (2—o). ‘ Met deze stand komt de rust. ADO pakt daarna wat energieker aan, maar haar voorhoede weigert pertinent de kansen te benutten. Het eerste doelpunt ontstaat dan ook met medewerking van een der Go-Ahead achspelers, die een scherpe voorzet van rechtsbuiten Neuteboom in eigen doel werkt (2—1). Direct daarop heeft ADO pech, als linksbuiten Beckers hard tegen de onkerkant der lat schiet. Nu pa* beseffen de Hagenaar*, dat de tijd draait en er een achterstand is. Een achterstand echter die onverwacht wordt vergroot als weer uit een vrije schop de koekstadmensen voor de derde maal scoren (3—1). Wat ADO nu ook probeert, zelfs Eversteyn gaat zich iets meer inspannen, het helpt niet. Eerst kort voor tijd lukt het de achterstand uit een scrimmage te verkleinen.
Limtcrenweck Oefcnmccslcrs In de zomerbUeenkomsten van de Vereniging van Voetbaloefen* meesters zullen dhrn. Heiligers, V. d. Kaa, Kaufman, Leewis, dr. Vuijlsteke en Verlegh lezingen houden en demonstraties geven.
MVV 2 4 3 0 1 6 17—10 GVAV 2 3 2 0 1 4 6 5 Ajax 2 3 1 1 1 3 3 8 Longa 2 3 1 1 1 3 o—l3 ADO 2 4 1 1 2 3 7 8 Go Ahead 2 5 1 1 3 3 B—l3
STAND KAMPIOENSCHAP RES. Ie KLAS