Rmirc TapA Ppcfaiifanf DCUi 5 V/d.IC l\CvlCl.Ul dlll
Coolsingel Rotterdam
W. DALKMAN – Keuken en Kelder altijd goed
Speciale Voeltalrevue „Feestwedstrijd”
een 1(X) % Amusements-programma voor Uw feestavonden met teksten en nummers speciaal voor Uw vereniging geschreven en gebracht door prominente artisten. Inl. en cond.: De Jonge Nederlandse Revue, Oostepark 10, Amsterdam (O) Telefoon 51397.
Vraag en Aanbod
/6.— per adTcrtentle, Plaatsioc oa ontvangst van postwissel of oversclutlvlng postrekening 44715 van Moorman’s Periodieke Pere. Den H.?ag met vermelding: Sportkroniek
Traintn
„Allen Weerbaar” (3e kl. KTsVB) zoekt trainer voor de zomermaanden, 1 av. p. week. Br. a. h. secr.: Kraljentiofistraat 4, Naarden. V.V. Uithoorn, 4e kl. KNVB, zoekt trainer voor ’t gehele ]aar, met befeleiding ’s Zondags van Ie elftal, olllcitatles a. d. secr.: W. Kranenburg, Amstelstraat 12, Uithoorn. Ervaren Oefenmeester, Tsjechisch Internationaal, b. z. a. als trainer bij Ie klas vereniging. 25 Jaar ervaring als speler en trainer In dlv. landen; spreekt 6 talen. Modernste methoden voor techniek, tactiek en lichaamscultuur. Br. aan: Ing. Vlastlmll Borecky, p.a. R. Iseli, Sllbergasse 9, Biel (Zwitserland). Bekend oud Ned. Elftalspeler, wonende In 't Westen van het land, wil gaarne 2e, 3e of 4e klasser KNVB oefenen, onverschillig waar. Br. nr. 112, Sportkroniek.
Trainer heeft nog enige avonden per week plus Zondag beschikbaar voor Arnhem of Nijmegen en omgeving. Br. no. 114, Sportkroniek, len Haag. Zuld-Westel. .Se klasser, omgeving Roosendaal, zoekt trainer voor 2 av. per week. Br. met ref-. en cond. onder nr. 118, Bur. Sportkroniek. Prima Trainer, Oostenrijker, gediplomeerd, oud beroepsspeler Wiener Sport Klub, grote ervaring in Oostenrijk, Frankrijk, Roemenië, Tsjechoslowakije en als Bondstrainer In Noorwegen, thans trainer van Hoofdklasse In Zwitserland, zoekt betrekking In Nederland. Prima referentiën. Aanbiedingen met vermelding van salaris: Karl Pannagl, Rue du Haut-Forneau 5, Delsberg, Schwelz. Trainer, In vaste dienst van bekende Óostel. 2e klasser, heeft nog 1 av. p. week beschikbaar. Brieven no, 120, Bur. Sportkroniek.
Oad-West. Ie kl. speler, momenteel trainer bij Ie klasser, z. z. g. per 1 Juni a.s. geplaatst biJ Ie of 2e kl. ver. Prima ref., diploma sportmassage. Br. onder no. 121, Bur. Sportkroniek. Noordel. 2e klasser vraagt trainer In vaste dienst. Brieven met uitvoerige inlichtingen onder no. 122, Bur. Sportkroniek.
HOTEL-RESTAÜRANT „OUD ST. JAN" Jaasweg 20 * Haarlem Veer Ow Laneh. Diner en Logies
Korte, doch hevige explosie van Chevremont bracht Juliana op de knieën
Laten ,we beginnen met vaststellen, dat we wel slechtere promotiewedstrijden gezien hebben. We zagen Chevremont ook in de vorige promotiewedstrijden aan de slag en we slaan de plank niet mis als we vaststellen, dat de Geitenbergers in technisch opzicht furore gemaakt hebben. Een speler als Vroomen mag dan qua snelheid veel gelijkenis vertonen met een boemeltreintje maar als de Chevremont-nestor de bal eenmaal in zijn bereik heeft kun je er amen op zeggen, dat hij er iedere keer iets goeds mee doet. Veelal ontliep hij de duels en fungeerde meer als tweede aanvallende spil, doch toen in de eerste helft op een gegeven moment zijn aanwezigheid in de voorhoede vereist werd meldde hij zich present met een doeltreffende kogel. Over het algemeen genomen zat er iets beter verband in de gelederen der thuisclub en bepaald last van zenuwen hebben zij niet gehad. Uitblinkers waren er niet aan te wijzen evenmin echter zwakke plekken. Juliana viel eerlijk gezegd tegen. De eerste klassers hadden om te beginnen ruim een kwartier nodig om over haar zenuwen heen te stappen. In deze periode stapelden de mistrappen in de Julianaverdediging zich op doch het bleef bij sissers. Eén ding staat zo vast als een paal boven water: als de Juliaantjes er niet in slagen een andere voorhoede op de been te brengen vrezen we het ergste. Hermans en Cools gaven In het elftal de toon aan, stopper Smeets had zijn dag niet.
Reeds In het prille begin wierp de thuisclub zich onvervaard in de strijd en aangezien Juliana meer dan een kwartier naar haar vorm zocht deelden de ditmaal in ’t rood gestoken Olympianen de lakens uit zonder het echter tot doelpunten te brengen. Het eerste bezoek aan het Juliana-doel zou reeds een doelpunt ais vrucht hebben afgeworpen, als Belski niet ijlings was toegesneld om Offermans het inschieten te beletten. Toen Juliana zich eenmaal uit de greep had losgewerkt werd Brandse het slechte schieten zijner voorhoede schijnbaar te machtig en mikte ver opgedrongen een schot op doel. Pas had Kemp bij een schot van Vinders de bereids geslagen Esser op de doellijn vervangen of Chevremont kwam na 29 minuten spelen aan de leiding toen Belski hoog boven de kopgrage hoofden uit een voorzet van H. Pöttgens voor de voeten van Vroomen sloeg, wiens schot het net deed oplichten. Deze achterstand inspireerde Juliana tot grotere activiteit en prompt vijf min. later was een misverstaan tussen Esser en Havenith voldoende om Somers de gelijkmaker te doen scoren. Hermans drong zelfs tot aan het strafschopgebied door, doch met een gelijke stand brak de rust aan. Na de hervatting kregen we aanvankelijk een geheel ander Juliana fe zien en ’t scheelde maar een haar of de eerste stormloop was reeds raak geweest. Uit een voorzet van Vinders kopte Caelen over de uitgelopen Esser, doch met een katachtige lenigheid herstelde spierwit geklede Ch.-doelman zich, waaima Pauwels voor verder transport zorgdroeg. Aan de overkant was een prachtige safe van Belski nodig om het schot van Offermans corner te werken. De door Vroomen genomen hoekschop werkte Offermans met zijn hand In doel, hetgeen het argusoog van scheidsrechter Bronkhorst niet ontgaan was. Precies na een half uur werd de teerling geworpen. Op dat moment vloog een laag schot van H. Piitt-
gens via de geknielde Belski hoog in de 'touwen en toen binnen de minuut zijn grotere en oudere broer met een schot van 20 meter afstand Belski andermaal sloeg, was hiermede Juliana een geslagen ploeg. Het moreel van Juliana bleek niet sterk genoeg om deze plotselinge slag te kunnen verhapstukken. De leiding van scheidsrechter Bronkhorst verried internationale klasse.
De Valk verloor van Kerkrade Dat deze door de thuisclub uiteindelijk met vrij grote cijfers werd verloren, is voor een goed deel te wijten aan gebrek aan beheersing voor doel. Evenals tegen Woensel werden vele doelrijpe kansen door onbesuisd schieten om zeep gebracht. Door het ontbreken van enkele spelers was de 43-jarige Maenen op de backplaats gezet, die het er daar nog zeer behoorlijk afbracht. Merkwaardig genoeg had Kerkrade de reeds grjjswordende Schreurs als rechtsachter. Daar doelman v. d. Heyden bg Kerkrade wat onzeker begon, ontstonden voor het Limb. doel tal van hachelijke situaties, waarvan de Valk voorhoede niet voldoende profiteerde. Later herstelde V. d. Heyden zich schitterend en gerust kan worden gezegd, dat hij zijn club voor rust voor een nederlaag behoedde. Hoewel Kerkrade in het Veld inderdaad beter speelde, vooral door de zuivere passes van Von. denhoff, hielden ze ook daar het spel te kort en het meeste gevaar kwam dan ook van de beide buitenspelers. Na ongeveer 35 minuten kon de Wit inkoppen (1—0). Na de thee liep Kerkrade hard van stapel en reeds na 5 mln. was het linksbuiten Esser, die zeer mooi gelijk maakte (1—1). Toen na 28 min. wederom de snelle Essers doorbrak, was zijn hard schot Lavrijssen te machtig (1—2) en hierna was ■ de Valk een geslagen team. Na 37 min. veroorzaakte Maenen een strafschop toen hij een der aanvallers bij de benen vasthield en Vondenhoff maakte geen fout (1—3). Midvoor v. Dongen kon er na doorzetten I—4 van maken. De zege was misschien wat geflatteerd, maar zeker verdiend.
Gcleen—ltene In deze P. en D.-wedstrijd werd het lot van Geleen bezegeld. Maar het eigenaardige was, dat Geleen de beide doelpunten scoorde. Het eerste kwam toen Beurskens (Irene) een bal in het doelgebied plaatste. Janssen liep uit zijn doel om het leer op te vangen, maar Henssen kopte in het verlaten doel. Het tweede was eveneens van Henssen. Nu was het kort voor het einde, dat van Eyck hard voorzette *en Henssen kogelde daaruit keihard in eigen doel. Irene was voor de rust sterker, maar het schieten was hopeloos. En daar de Geleense defensie haar taak uitstekend vervulde, was er voor de bezoekers geen doorkomen aan.
Vocltallers bouwen aan Militair Tekuis
Ten bate van het te bouwen R.K. Militair tehuis in het Venlose garnizoen, organiseert de Kring Venlo een voetbaltournooi, waarvoor het volgende programma is vastgesteld; 13 Mei; VVV—Venlose Boys, Irene—Blerick. 14 Mei: Quick Boys—VCH, Reuver Pinkster-Maandag: Venlo—Pannlngen, Bleslo—KVC, Baarlo—HBSV,
Standaard kampioen Aan een gelijk spel tegen Blerick had Standaard voldoende om kampioen der 2e kl. B te worden en dat heeft de Maastrichtse ploeg in een forse, maar faire wedstrijd voor elkaar weten te krijgen. Standaard werd in 1932 opgericht, kwam in het 2e seizoen in de 3e kl. van de KNVB uit en werd in 1935 kampioen. In 1939 promoveerde Standaard naar de 2e kl., werd in 1940/41 kampioen, maar verloor de promotiewedstrijden tegen Limburgia, RBC, Miranda en Picus. In het juist beëindigende seizoen begon Standaard slecht, had nogal pech en zweefde dicht bij de laatste plaats. Plotseling kwam er een ommekeer en sindsdien verloor de ploeg geen enkele wedstrijd meer. Zij eindigde toen gelijk met Blerick en Wilhelmina ÖB. In de beslissingsronde won Standaard met 2—l van Wilhelmina en kwam vandaag door een I—l tegen Blerick, waar zij zijn wilde. Het eigenaardige is, dat voetballend Maastricht het oog op Kimbia had gevestigd voor dit kampioenschap, maar dat Standaard er feitelijk zonder gedruis mee is gaan strijken. De ploeg, die niet zozeer technisch als wel zeer enthousiast speelt, heeft o.i in de promotiewedstrijden tegen Juliana en Chevemont een redelijke kans.
AGOVV WON VOEK JEÜGDTOURNOOI AGOW won te Hengelo het Juniorentournooi van de Oostelijke eerste klassers, waaraan elftallen van alle eerste klassers deelnamen en bovendien een ploeg van Be-Qulck, Zutfen, die vorig jaar degradeerde. Hengelo werd tweede, Be Quick 3e en Heracles 4e.
Groningen Boys'—BNC gelijk Op Oosterhogebrug ontvingen de Boys BNC uit Finsterwolde voor de promotie-competitie. Dit was een sportief duel, waarin aan beide zijden hard geploeterd Is, een wedstrijd, die nu niet bepaald fijn spel te zien gaf, mtiar waarnaar men toch geboeid kon kijken. Vooral de lange linkshalf der Groningers Bram Pluym blonk uit. Ook de linksbinnen der Boys Boven deed af en toe knappe dingen. Bij de gasten vielen rechtshalf Drenth en de aanvallende spil Bakker op door hun harde werken en in de aanval was rechtsbuiten Jan Bulten een snelle knaap met een vurig schot. Na 10 min. namen de gastheren de leiding door een schot van rechtsbuiten E. Pluym (1—0) en nog in de eerste helft zorgde de rechtsbuiten van BNC Jan Bulten voor de gelijkmaker (1—1).
Frisia' 8 jeugdtournooi De LAC Frisia 1883 hield Zondag haar jaarlijks jeugdtournooi in twee klassen. In de oudste klas namen deelt Achilles, HFC „Helder”, Frisia, WW, LSC en Leeuwarden. De uitslag was: Ie prijs Leeuwarden, 2e prijs Frisia, 3e prijs WW. Leeuwarden won in de finale met I—O (na verlenging) van Frisia. In de jongste klas kwamen uitl WW, Velocitas, Frisia, Be-Quick, HFC Helder en Leeuwarden. Hier was de uitslag: Ie prijs Velocitas, 2e prijs Be Quick, 3e prijs WW. Velo klopte Be Quick in de eindstrijd met 2—o.
Promotiewedstrijden VFC II Met Alphen 2, Laakkwartier 3 en ADO 4 moet VFC'2 een hele competitie spelen voor één plaats in de reserve 2e klas KNVB Het Vlaardingse elftal speelt Woensdag 7 Juni een wedstrijd tegen een elftal van de Nederlandse luchtstrijdkrachten. De militaire kapel verleent medewerking.
Uit de Zeeuwse Hoek
De tweede wedstrijd van De Zeeuwen voor de promotie-degradatie 3e klas is op een teleurstelling voor de Vlissingers uitgelopen. Het reisje naar Terneuzen gaf hen te grote moeilijkheden en met een 3—l nederlaag moest de reis over de Schelde terug worden gemaakt. Reeds voor de rust had Terneuzen het beste van het spel en na 19 minuten benutte Klouwers een goede kans en gaf hij doelman Leynse voor de eerste maal het nakijken (1—0). Het duurde tot kort voor de rust dat Bram de Smit uit een indirecte vrije schop de partijen op gelijke voet kon brengen (1—1) maar de vreugde was van wel heel korte duur want onmiddellijk daarop was het weer Klouwers die zijn club de leiding hergaf (2—l). Na de rust had Louwers reeds na 1 minuut succes en dit doelpunt betekende voor de bezoekers wel de genadeslag. Weliswaar kreeg de Zeeuwen nog enkele kansen maar de thuisclub niet minder en met een verdiende zege voor de Zeeuws-Vlamingen kwam het einde. Doordat MOC de lastige uitwedstrijd tegen Hero in volle winst omzette, niet minder dan 4—O werd het voor de Bergenaren, zijn de papieren van de Bergen op Zomers hoog gestegen.
Om de Moormanteker
I BcnauwJc overwinning van I Twente op Gelderland t Het vertegenwoordigende elftal ' van de Afd. Twente heeft door een 2—l overwinning op Gelder-I land, de tweede ronde van het : tournooi om de Moormanbeker 1 bereikt. s De wedstrijd kenmerkte zich door twee volkomen verschillent de speelhelften. In de eerste helft . een veel beter spelend Twente, dat steeds maar weer ten aanval trok en zich in deze periode een ’ 2—O voorsprong verschafte. Een • voorsprong, die echter met iets ! minder pech verschillende ke, ren kwamen lat en palen de Gel-1 derse doelman te hulp zeker enkele doelpunten groter zou zijn geweest. Na de rust waren de bordjes echter verhangen. Gelderland herstelde zich volkomen en toen 5 min. na de rust de achterstand 1 tot 2—l werd verkleind geraakten ■ de Twentenaren hun zelfvertrou. – wen kwijt en zag Gelderland in I dat een nederlaag, die vóór de ■ rust zo onafwendbaar scheen, toch heus niet zo zeker. Wellicht , ging de Twentse ploeg in de c tweede helft met een te grote do– sis zelfvertrouwen het veld op, De zaken werden o.i. minder energiek aangepakt dan voor de rust en toen Gelderland zo spoe-
dig succes had en de kans als het ware rook, geraakte de Twentse ploeg steeds meer uit zijn spel. Het was een geluk voor de Twentenaren dat de achterhoede zo goed op dreef was en alleen daaraan heeft Twente het te danken, dat Gelderland er niet in slaagde meer dan het éne doelpunt te scoren, waardoor Twente zich voor de volgende ronde plaatste,
Fries EHtal--DrentB Elftal 0--0 De verdedigingen waren da aanvallers verre de baas te meer daar de aanvalsquintetten slordig werkten. 2 Verlengingen waren nodig om een maagdelijke stand te bevestigen. Een nieuwe ontmoeting tussen de beide ploegen wordt voorgereid.
„De Oude Meet^'
Zalen voor vergaderingen en partgen UeereitrMt SO OEONINGEI* ffeletoom 51669