Burgwal besprak de problemen M. XT-ar» tiol- Van net neclrijrsvoemal

„Laat men de KNVB bij de zo moeilijke kwestie van ’t bedrijfsvoetbal toch vooral niet van dictatoriaal optreden beschuldigen. De Bond doet met het nieuwe reglement voor het bedrijfs- en zomeravondvoetbal, dat de bonds- j vergadering op 10 September van het vorige jaar accepteerde, niet anders dan de belangen van de verenigingen op de enige juiste j wyze te behartigen. , En het Is toch heel logisch, dat j de belangen van onze clubs by , deze kwestie domineren. Het zyn , immers juist de verenigingen ge- j weest, die de Bond hebben ge- < vraagd strenge maatregelen tegen , het zgn. wilde voetbal te treffen." ] Aldus het bondsbestuurslid, de | heer W. Burgwal, op een Zaterdag j.1. te Groningen gehouden buitengewone algemene vergadering van de Afd. Groningen van de , KNVB. , Overigens toonden de verenigingen voor deze vergadering niet , de minste belangstelling. Van de • 151 verenigingen waren er ' 15 in het gebouw aan de Lutkenieuwstraat verschenen. „Het overgrote deel van ons land kent het probleem van het . bedrijfsvoetbal niet. Slechts in Limburg, Groningen en Friesland zit men er mee in de maag. In Groningen is het bedrijfsvoetbal steeds behoorlijk georganiseerd geweest. Doch wat wil men? De KNVB kon voor een deel van het land toch geen uitzonderingen maken. De Bond kon beslist niet toestaan, dat een speler lid is van twee verenigingen. Wij maken geen enkel bezwaar tegen bedryfsvoetbal, doch dat zal men dan moeten doen met niet-KNVB spelers. Laten we het maar ronduit zeggen, de KNVBspelers geven aan de wedstryd tussen bedryfselftallen kleur en sfeer en dus doen de bedrijfsverenigingen niet anders dan pronken met andermans veren. En dat onze verenigingen hiertegen bezwaar maken, kan ik me goed indenken,’’ aldus de heer Burgwal.

Spreker deed op de verenigingsafgevaardigden nog een dringend beroep. „Schroom niet uw leden, die zich aan het bedrijfsvoetbal bezondigen, bij de bond te rapporten. Willen we het kwaad van het wilde bedrijfsvoetbal afdoende besti-ijden, dan is de volledige medewerking van de verenigingen onontbeerlijk." D. MONNINGH. Vergadering in Sittaid In Sittard hield de afd. Limburg van de KNVB onder voorzitterschap van dhr. Kockelmans een vergadering waarop het hoofdbestuurslid Kruyver een inleiding hield over zomeravond en bedrijfsvoetbal. Uit de vergadering kwamen vragen om de strafmaat reeds vooraf vast te stellen en uniform te regelen. De heer Kruyver achtte het wenselijker dit niet te doen, de bond heeft geadviseerd minstens voor de tijd van 1 mnd. te straffen. Maastricht kende z’n bedrijfscompetitie Buf, die buiten KNVBverband staat, en op spelers werd vaak pressie uitgeoefend, zoals de afgevaardigde van Kimbria mededeelde, om hieraan deel te nemen, ondanks het verbod en de gevolgen van dien. Zodra pressie op een speler wordt uitgeoefend om aan bedrijfsvoetbal deel te nemen, moeten deze gevallen aanstonds Worden doorgegeven aan de commissie, deze zal zich dan in verbinding stellen met de directie van het bedrijf, deze is gewoonlijk gestimuleerd door leidinggevend personeel. Aan dergelijke wedstrijden mogen de clubs hun terrein niet afstaan.

„Italiaanse” vreugJe van Juliana om zege op Sp.CI. Emma Acht en tachtig minuten lang had Juliana haar aanhang in angst en vrezen laten wachten op het doelpunt, dat van zo’n enorm belang kon zijn voor de benarde positie welke de thuisclub op de ranglijst Inneemt en het was de kleine pittige Aretz, die op dat moment de Gordiaanse knoop definitief doorhakte. Met kleine pasjes had hy Stroucken handig omdribbeld en zyn voorzet kwam via de lokken van de ver opgerukte Cools by rechtsbuiten J. Somers terecht, die tussen een kluwen van spelers een gaatje zag, dat net groot genoeg was om het enige doelpunt van deze forse doch volkomen faire wedstryd ter wereld te brengen. Dit enige doelpunt betekende tevens de eerste overwinning. Op onvervalst-Italtaanse manier Hepen drommen Juliana-aanhangers het terrein op om uitdrukking te geven aait hun gevoelens. De gehele wedstrijd stond in het teken van lijfsbehoud en over het algemeen waren de verdedigers de aanvallers ver de baas. Het eerste kwartier was een zuivere Emma-aangelegenheid. De gasten trachtten de thuisclub met overrompelende aanvallen een voorsprong af te dwingen, doch stopper Smeets met zijn prachtige kijk op het spel en de onvermoeibare Hermans wisten hieraan het hoofd te bieden. Vier corners voor Emma en een tweetal schoten van de overal opduikende van Heeswijk, die met Palmen het enige gevaar vormden, waren het resultaat van dit Emma. overwicht. In de tweede helft zaten Hermans, Wetsels en Cools geregeld achter de voorhoede aan, doch hoe talrijk de pogingen van Juliana ook waren, de doorzichtige aanvallen misten alle verrassing

en juiste afwerking. Met een Juliana-meerderheid liep het tegen het einde en toen een ieder reeds vrede genomen had met een gelijk spel kwam het twee minuten voor einde tot het bovenomschreven doelpunt, dat uiteindelijk voor de thuisclub een wel zeer kostbare eerste overwinning betekende.

Rotterdamse Scireidsrechters i—' Donderdag jl. heeft de commissie van onderzoek, bestaande uit dhrn. v. Senus,, Selbeck, Moerkerk, Waayenborg en v. d. Kuil, verslag uitgebracht over het beleid van het bestuur der R.S.V, Een groot aantal leden was opgekomen, alsmede dhrn. Burgwal en Jonker en dhr. Keur van het Afdelingsbestuur. De vergadering had een rustig verloop, dank zij de uitstekende leiding van dhr. V. d. Kaa, hoofdbestuurder van de C.O.V.S. Laten wij over het gedrag van de heren bestuursleden zwijgen. Onze sport is niet gediend met sensationele schandaaltjes, dus volsta ik met te vermelden, dat dhrn. M. J. de Smale, voorz., A. W. Spermon penningm. en H. C. Michels, met bijkans algemene stemmen voor het leven van het lidmaatschap van de R.S.V. vervallen zijn verklaard. De overige bestuursleden kwamen met de schrik vrij, maar zij kunnen overtuigd zijn, dat de vergadering niet enthousiast was over hun voorbeeld als bestuurslid. Nu zitten onze scheidsrechters met de stukken, maar daar komen wij wel weer overheen, want dhrn. Dick Nijs, Bob v. d. Heyden en Waayenborg zullen de lopende zaken tot het einde van het boekjaar afhandelen. De in de aanhef genoemde commissie zal van advies dienen, (wordt dus een Commissie van goede diensten) en nu gaat men op zoek naar een nieuw bestuur, dal er ook wel weer zal komen. Vorige week schreef ik over di goodwill, die door het oude bei stuur verloren ging, nu durf ik te beweren, dat de namen val hen, die de leiding genomen hebben, een waarborg zijn, dat den goodwill teruggewonnen worS maar dan mogen de leden nieuwe bezit in de toekomst wa beter beschermen. De vergadering toonde grote waardering voor het werk van de commissii van onderzoek. AARNOUDSE.

Rijvers maakte in de laatste minuut gelijk

Nog slechts een tweetal mi- | nuten waren er te spelen, toen e Rijvers, die tot dan toe nog i maar weinig had kunnen pres- 1 teren, omdat hij voornamelijk \ door P. Hooijmaaijers, stopper t Kools, Vissers en Kops danig 1 op zijn huid werd gezeten, zich i eerst, even over het midden- ] veld, ontdeed van P. Hooij- 1 maaüers en daarna van Kools, 1 om vervolgens alleen voor doel- < man Baaten, terwyi deze lang- ] uit in de goal viel, nog onder diens lichaam door de bal in het net deponeerde. Vreugde heers- j te in het Nae-kamp, want de t Bredanaars hadden zich al zo- j wat met een nederlaag ver- , zoend en spijt las men op de j gezichten van de blauw-witten, nu zij hun schip met de veilige < haven in zicht zagen stranden. , Toen er goed en wel was af- ( getrapt, blies Karei van der , Meer einde. j In de eerste helft speelde TSC ’ met de wind mee, die in de J lengte over het veld stond. De . blauw-witten hadden toen een ‘ voortdurend overwicht. Dit is ' ook op te maken uit de corner- j verhouding, die 6—O bedroeg. ' Maar met schieten hadden de TSC-ers er geen geluk op. Hoe meer de tijd vorderde, hoe meer TSC in ver opgedrongen positie speelde, zelfs zo, dat op een gegeven moment rechtsback Zijlmans een schietkans kreeg en bijna een doelpunt maakte. Doelman Kools kon nog maar net de bal over da deiclat tippen. De daaruit toe-

gekende hoekschop leverde echter geen resultaat op. Na ruim een half uur spelen moest Langenberg het veld verlaten wegens een blessure, doch ook toen TSC dan numeriek in de meerderheid was kon zij het niet tot doelpunten brengen. Jo Hooijmaaijers kreeg nog een niet te versmaden kansje, maar toen hij schoot, trapte hij gedeeltelijk in de grond en de bal rolde langs de verkeerde kant van de paal. Na de thee zetten de Bredanaars, die Langenberg weer terug hadden, direct een fel offensief in. Langenberg en Rijvers vuurden beiden een paar felle kogels af, maar Baaten was op zijn post eh stopte schitterend. TSC liet zich echter ook niet onbetuigd en bleek beter tegen de felle wind te kunnen optornen dan de NAC-ers. Beurtelings waren beide doelen in gevaar maar zowel de verdediging van NAC als die van TSC konden tot in de 25e min. het gevaar keren. Toen kreeg de linksbuiten, invaller van der Schriek, een voorzet op kophoogte van Kops. Hij aarzelde niet en over doelman Kools heen verdween de bal in het net. (1—0). Zo mogelijk nog feller vielen daarna de Nac-mensen aan, maar de TSC-ers wisten van geen wijken. Er deden zich verder geen vermeldenswaardige bijzonderheden meer voor tot het reeds genoemde sensationeel slot.

PSV wiïtt wederom de derby

Kollenburg van Velox breekt een scheenbeen Over het geheel werd vooral in de eerste helft fanatiek gespeeld, doch het plaatsen en opbouwen van aanvallen kwam hierdoor zeer in het gedrang. Gelukkig hield arbiter Twisterling de teugels volkomen in handen, zodat de sportiviteit niet in het gedrang kwam. Brabantia schoot te weinig en we noteren slechts schoten van Mollen en Trines die enig gevaar voor Steiger gaven, anderzijds waren de aanvallen van PSV niet zonder gevaar.Wouters had moeite met harde schoten van Dillen, die ditmaal op de rechterwing speelde doch ondanks alle inspanning van beide partijen komt de rust met blanke stand, wat voor PSV gunstig was. Na de thee is het bijna alles PSV wat de klok slaat. Nu komt de betere techniek tot uiting. Nog kruipt Brabantia door het oog van een naald als Byen iets eerder bij de bal is dan doelman Wouters, doch hij schiet via diens been corner. d’Hooghe, nu linkshalf, vangt een weggewerkte bal op, schiet zeer hard op doel en doelman Wouters kan de bal uit het net halen, O—1. Even later schiet van Elderen van Brabantia bijna buiten bereik van Wouters in eigen doel. Pero, die overigens zeer behoorlijk de spilplaats bezette, beoordeelt een harde voorzet van linksbuiten van Elderen verkeerd en kopt de bal in plaats van corner wel in eigen doel, O—2. Dit is de beslissing, want PSV zet verder het Brab. doel zo onder druk, dat het geen wonder is als Dillen uit een voorzet van Franssen na 35 min. de stand met een onhoudbare kopbal op O—3 brengt. Franssen kopt nog net naast, maar partijen hebben hun kruit letterlijk en figuurlijk verschoten en de zo fel begonnen strijd eindigt als een nachtkaars. Dat deze zege PSV toekomt staat buiten elke twijfel, want inderdaad was er ’n behoorlijk verschil in speelsterkte. De wedstrijden tussen Veloc en de Valk kenmerken zich altijd door grote spanning. Ditmaal was het begin zeer ongelukkig. Na 3 min. een botsing tussen de Valkspeler van Dooren en de Velocman van Kollenburg. Met een gebroken scheenbeen moet de laatste naar het St. Jozefsziekenhuls (kamer 5) worden overgebracht. Wij wensen hem spoedig volledig herstel toe. Na de hervatting heeft de Valk ietwat de meerderheid. Na 29 min. schiet de Wit hard op doel en doelman André Muskens is zo onfortuinlijk de bal over de lijn te werken, O—1. Van de aftrap neemt de Veloc-voorhoede de bal mee en zonder dat de Valk-verdedigers er Iets aan kan doen, kopt midvoor Jansen de gelijkmaker in, 1—1. Een minuut voor rust brengt Smolders voor de Valk de stand op 1—2. Na rust is het meerendeels Veloc die de toon aangeeft, doch de Valk-verdediging is zeer hecht. Toch heeft men te veel aandacht voor midvoor Jansen, waardoor van Campfoort vrij komt te staan en onhoudbaar gelijk maakt, waarmede het einde komt (2—2)

Roocl-^Vit'-'Doslco Dosko opende uit een goed opgezette aanval over links keurig via Bennaars de score. Rood-Wit komt er dan beter In en de Dosko-achterhoede werd voor zware problemen geplaatst. De Rood-Witspil Valentijn viel op door zijn keurige passes naar de vleugels, die op hun beurt steeds de bal gevaarlijk voor de Doskoveste plaatsten. Rechtsbuiten Luijkx zette goed door en gat op het juiste moment over aan de vrijstaande de Bruijn, die onhoudbaar Inschoot, even later gevolgd door eenzelfde doelpunt 2—1. Even voor de rust werd de DoskoUnks-

binnen unfair in het strafschopgebied aangevallen en de scheidsrechter gaf een penalty. Door het uitsteken van zijn been kon da Roodwitte doelman de hard door Verdaasdonk ingeschoten bal uit het doel werken. Na de hervatting waren de partijen goed aan elkaar gewaagd, maar gedoelpunt werd er niet meer.

Voetbal in de Langstraat Als voornaamste gebeurtenis mocht wel gelden de wedstrijd tussen RKC en Wilhelmina, twee aan elkaar gewaagde ploegen, die traditioneel gewoon zijn tot de laatste minuut te blijven strijden om punten. Ook nu was dit weer het geval, al deed het overdadig gefluit van arbiter Suikerbuyk dikwijls afbreuk aan een goede spelontplooiing. De thuisclub nam reeds binnen 5 minuten een voorsprong toen Dancewicz een uitzonderlijk fraai voorzetje lanceerde, dat door H. van Steenbeek te traag werd behandeld. Gelukkig belandde het afsluitende leder bij Jan Duquesnoy en deze schoot fel in. 1—0. Het spel ging razend snel op en neer en was linksbuiten van de kanaries beter op schot geweest, dan had hy al spoedig de gelijkmaker kunnen scoren. Nu slaagde hij eerst 10 min. voor rust in en zijn lage schuiver was te zwaar voor de vergeefs uitvallende doelman Leijtens. Na de thee is het een voortdurende strijd om de leiding gebleven. We zagen uit een fraaie RKC-aanval de bal tegen de paal komen en we zagen Jan Ruitenberg een mooie kans door hoog overschieten om zeep brengen. Een misser van Voogt gaf Jan Duquesnooy de kans een onverwacht schot te lossen, waaruit de bal naast de paal verdwijnt. Een fraaie kopbal van v. Steenbeek uit een voorzet van Dancewicz, weet doelman v. d. Tang over de deklat te tippen. Wilhelmina boft ais Dancewicz na goed solowerk juist vóór langs het doel schiet. Maar ook de geelblauwen boffen als doelman Leijtens een goed Ingekopte bal ijzig kalm weet te stoppen. Zo bleven beide verdedigingen verder de baas en i.unnen beide ploegen met de uitslag tevreden zijn. Juliana te Waalwijk ontving de derde klasser BSO uit Roosendaal voor de KNVB-beker en slaagde er in met 2—O de baas te blijven. Na 14 min. wist Juliana een licht overwicht in een doelpunt tot uitdrukking te brengen toen haar linksbuiten H. v. Gelder naar binnen zwenkte en inkogelde. Tot de rust bleef het hierbij, De tweede helft was een herhaling van de eerste en in een goed opgaande strijd kon de debutant R. V. Corstanje kort voor afloop de BSC-doelman verrassen en de zege veilig stellen. Ondanks de harde wind was het een goede wedstrijd.

Slandaard—Gelecn 4^0 Door het zwakke spel van Geleen en de felle wind w&rA het een slechte wedstrijd, die door Standaard gemakkelUk gewonnen werd. Keeper Janssen en stopperspil Boers waren bö Geleen de enige opvallende krachten, die Geleen voor een debacle hebben behoed. Standaard had, tegen de wind In spelend, een half uur nodig, eer Kraft het eerste doelpunt scoorde. Na de hervatting was Standaard met voor het doel van ’ Geleen weg te slaan. Wlgny ' scoorde door een fout In de Ge' leen-achterhoede, terwijl «vm * later Verhuist met een kopbal ■ de stand op 3—O bracht. Stan■ daard deed het verder I kalm aan. Kraft bracht tegffli • het einde do stand op 4—«•