Ajax behoudt zijn voorsprong op Volewijckers

Het is deze week in Haarlem een rage geweest voor kaarten KCH—Ajax. Men herinnert zich, dat de ontmoeting reeds eerder In het programma was, doch toen moest worden verschoven. Dit had tot gevolg, dat verleden Maandag in de voorverkoop al geen zitplaats meer te bekomen was. Zo kon ook aan de Amsterdamse vraag niet meer worden voldaan, behoudens wat staanplaatsen. Nn dient opgemerkt, dat de teleurgestelden wel wat hebben gemist, al zal men de locale „fans” over een tegenvallende wedstryd kunnen horen spreken. Want het merkwaardige van deze 4—2 nederlaag is dan ook, dat het thuisspelende elftal over het geheel genomen meer veldoverwlcht toonde, dan de adspirant kampioene Echter dient erkend, dat de rood-wltte ploeg een gaver geheel vormde en vooral prachtig snel reageerde, welke voordelen hun de verdiende winst bezorgden.

Biesbrouck won voor RCH de toss, wat de gasten in het nadeel van de stevige wind plaatste, die van doel tot doel stond. De gasten trachtten door hun beproefde tactiek om direct intimiderend op te treden een vlug voordeel te behalen. En het leek of een vrije schop en een corner hiertoe zouden meewerken, doch toen hieruit geen tastbaar resultaat voortkwam, kregen wij een langzaam, maar zekere spelverplaatsing, die het Ajax-doel vrij geregeld onder druk bracht. Noch Stoffelen, noch V. d. Hoeven durfden veel risico te nemen en bleven vrij constant bij eigen doel hangen. Daarnaast wekte Beumer de schijn, dat hij niet zijn „beau” jour had, hetgeen tot gevolg had, dat v. d. Pol herhaaldelijk in actie moest komen. Het aantal uitvalstoten van het rood-witte aanvalsquintet was niet groot, doch buitengewoon gevaarlijk. Vooral doordat back Willemink evenmin als zijn plaatsgenoot aan de overzij bijster in vorm was, en toen deze back na een kwartier zich liet overbluffen gleed Bruins bliksemsnel langs hem heen en scoorde van dichtbij. Niet een bepaald fraaie goal, en zeker van minder gehalte dan de keurige kopbal van Briesbrouck, die later de stand 1—1 op het scoringsbord bracht. Wij hebben intussen met grote voldoening gekeken naar het keurig opbouwende werk van Biesbrouck en de Wette, die slechts een speler bij zich vonden, die hiervan profiteerde, dat was Koster. De back Lasschuit, die de nog steeds ziek zijnde Hanse op de middenvoorplaats verving, mist de „feeling” voor deze bezetting, al zagen wij inderdaad verbetering door zijn vrij lopen. Ook de linksbuiten Bleeker is van nature te traag voor wedstrijden met zulk ’n hoog tempo. Deze • opgesomde tekortkomingen waren dan ook oorzaak, dat RCH zijn veldoverwicht niet in doelpunten kon uitdrukken. Dat Ajax in vergelijk met de bauw-witten in dit opzicht een aanzienlijk voordeel heeft, toonde ook het tweede Amsterdamse doelpunt, dat twee minuten voor half-time ter wereld kwam. Bij het doelpunt speelde de rappe rechtsbuiten Los een grote rol, alhoewel Willemink de pech had de bal van richting te veranderen, waardoor keeper v. Vliet hulpeloos moest toezien.

De verwachting, dat de rood■witten na de doelverwisseling dominerend zouden optreden, is niet geheel bewaarheid. Ajax had de lacune in de Haarlemse verdediging ontdekt en wist, dat liet succes niet school in een constante druk, doch door de minder talrijke aanvallen bliksemsnel uit te voeren en door snelle reacties af te werken. £n hoewel Biesbrouck en de Wette geweldig zwoegden en de Ajax-helft, ondanks de stevige wind, tot het toneel van de strijd te maken, werkte, v. Dijk twee aanvallen zo prima af, dat de rood-witte gasten tot 4—1 uitliepen. Vooral de derde van de rechtsbinnen dient gereleveerd, aangezien hij na een „switch” en handige actie van Broekman (die tijdens de eerste helft Bruins was komen vervangen)

met een prachtig hard schot, precies langs de paal scoorde. Iets later nam Krist de plaats in van v. Dijk. Intussen dwong RCH de vijandelijkp achterhoede tot voortdurende activiteit, en hoewel talrijke aanvallen werden gepareerd, kon men niet verhinderen, dat Biesbrouck ten slotte de stand op 4—2 bracht. Tenslotte dient opgemerkt, dat scheidsrechter Heeneman evenmin als de Ajaxied Beumer en de RCH-er Willemink z’n „grote” dag had. „SCHOTEN” 40 JAAR Op 4 Februari passeerde de v.v. Schoten de dag waarop men veertig jaar bestond. Op een latere datum zal dit heugelijke feit feestelijk worden herdacht.

’t Gooi en Neptunus speelden gelijk (l^l)

Het was duidelijk, dat hier twee degradatiecandidaten aan ’t werk waren, want het spel was zeer zwak. Vooral voor rust viel er al zeer weinig te genieten. De gasten, nog steeds zonder Everse, speelden toen nog het minst slecht. En mede door de steun van de krachtige winden konden de Rotterdammers een belangrijke veldmeerderheid ten toon spreiden. Vooral spil Mink speelde een fraaie partij en stuwde zijn voorhoede steeds ten aanval. Doch hierin ontbrak alle stootkracht. Want welke fraaie voorzetten linksbuiten de Kok en zijn collega J. Luyten op de andere vleugel ook gaven, het binnentrio faalde telkens weer. De Kreek, die zich kort voor rust moest laten vervangen, miste de eerste serieuse kans. Verschillende corners werden geforceerd, doch ook deze leverden niets op. Mosterd kreeg in ’t Gooldoel niet veel gevaarlijk werk, maar toch moest invaller Paulick, die Boekhorst verving, éénmaal op de doellijn redding brengen. Bij de minder talrijke Gooiaanvallen bleken H. Mol en in meerdere mate Kreuning nog steeds zwakke punten, terwijl ook V. Dam geen ideale midvoor is. Schaap zocht het daardoor in individuele . pogingen, die echter faalden. Na rust, die met O—O inging, kwam ’t Gooi aanvankelijk beter uit de hoek. In het eerste kwartier zetten de geelzwarten, enige snelle en goede aanvallen op. En doelman Zondervan bofte, dat bij schoten van Los en Rinus Schaap (de laatste zelfs tweemaal) de bal tegen de bovenlat terecht kwam. Toch was het Schaap, die na een kwartier spelen zijn club de leiding gaf, indirect uit een voorzet van H. Mol (1—0). Neptunus ging toen langzamerhand de bakens verzetten. De achterhoede drong ver op, zodat de Gooiaanvallen verschillende malen door buitenspel werden onderbroken. Voorlopig kon de Gooidefensie, goed op dreef, voorlopig stand houden, doch tenslotte hadden de gasten, 10 min. voor het einde toch succes, toen A. Luyten inschoot (1—1). In de spannende nu en dan felle slotphase kwam er geen wijziging meer in de stand.

uw SUCCESis de verzorging van in emailie, broos en zilver door Zilverbedrijf V6LIZ6T STeintaan 2? zeisT •n=L6FOOn K^404-4408

Grepen uit de bekerresultaten

In de tweede ronde van de strijd om de beker zijn gisteren ai weer verschillende verrassende resultaten bij elkaar geschopt. De grote broeders hebben bun voetbalneuzen in de bekerwedstrijden nog niet getoond, maar ook bij de lagere clubs hebben al hardnekkige gevechten gewoed. In West I waren de slechte resultaten van de derde klassers in hun strijd tegen de vierde klassers opmerkelijk. Zo werden b.v. Schagen en Helder door gelijke spelen tegen de vierde klassers Randers en Texel uitgeschakeld. Succes ging in Andijk met s—l ten onder en de derde klasser Terrasvogels moest in de vierde klasser ZAP de meerderheid erkennen. De enthousiaste spelers van de Amsterdamse vierde klasser KBV bereikten tegen het technisch betere Allen Weerbaar een gelijkspel (2—2) waardoor AW is uitgebekerd. In West II klopte het Haagse VCS Slikkerveer niet 4—l maar vooral in bet begin ging dit niet zo gemakkelijk. RFC deed bet maar ineens goed en stuurde DHZ met een 6—l nederlaag terug. In Gorincbem deed SVW bet niet minder royaal. Hier moest Siod er met 7—2 aan geloven. Axel en Terneuzen, in de competitie in Zuid I op een vooraanstaande plaats, bekerden al heel slecht en werden in deze ronde beide door een vierde klasser, resp. door Biervliet en EMM gewipt. Middelburg trok tegen IJzendijke met 4—l aan het langste eindje. Zierikzee, RCS en Zeelandia bleven in de strijd, de laatste zelfs door een dikke 6—O overwinning op lerseke.

Wereldcrisis door Abe Lenstra

Hendrik Hagenaar schrijft in de duvelshoek van de Nieuwe Courant: Het is alsof de mensheid niets bespaard wordt. Nauwelijks een week nadat Harry S. Truman heeft openbaar gemaakt, dat de vmterstofbom in serie zal worden vervaardigd en Visjinski heeft medegedeeld, dat de Unie der Sovjet-republieken deze bom reeds lang onder de knie heeft, of daar komt de derde bominslag: Abe Lenstra is gepasseerd voor het nationale voetbalelftal. Onmiddellijk heb ik door middel van mijn correspondenten het oor te luisteren gelegd aan de geprangde boezem der wereld:

WASHINGTOON. Minister Dean Acheson wacht op ’t bezoek van ambassadeur Eelco („toothy”) N. van Kleffens, alvorens hij het officiële standpunt van het State Department kan kenbaar maken. Acheson wilde voorlopig slechts verklaren, dat hij persoonlijk achter Lenstra blijft staan. De ambassadeur der Ver. Staten in Nederland, Selden Chapin, heeft een onderhoud gehad met Koning-stadhouder Karei Lotsy en deze een scherpe voorlopige nota overhandigd. MOSKOU. Het Kremlin hult zich in zwijgen. Jo Stalin is verkouden. Visjinski heeft griep. Ambassadeur baron v. Pallandt antichambreert. De Prawda kondigde een extraeditie aan. HEERENVEEN. Voor het gezantschap van Holland is een dubbele politie-bewaking opgesteld. De vlaggen hangen halfstok. De winkels zijn ten teken van rouw gesloten. Fedde Schuier, hoofdopsteller van de Heerenveense Koerier en Anne Wadman van de Tsjaerne hebben een gezamenlijke oproep tot de bevolking gericht om deze tot kalmte aan te sporen. De gemeenteraad komt heden lil spoedvergadering bijeen. De avondklok Ls op 5 uur gesteld. Na het melken mag niemand zich op straat vertonen.

NEW DELHI. Pandit Nehru heeft de Nederlandse ambassadeur, Zijne Excellentie Lamping onomwonden te kennen gegeven, dat hij het een belachelijke veronderstelling acht, dat Lenstra achteruit zou zijn gegaan. De regering van India heeft de Staten van Friesland een brief van rouwbeklag gezonden. „Het

k' te gek om los te lopen: Abe gepasséerd”, riep Nehru uit. LAKE SUCCESS. De vertegenwoordigers van de Libanon, Israël, San Marino, Guatemala en de Randstaten hebben Trygve Lie verzocht onmiddellijk ’n plenaire vergadering van de Verenigde Volken uit te schrijven. In de wandelgangen wordt gefluisterd, dat de Sovjet-delegatie bezig is haar veto op de niet-verkiezing van de heer Lenstra te formuleren. Cuba zoekt naar een tussenvoorstel. Lord Cadogan is ijlings van zijn vacantie teruggekeerd. PARIJS. Het nieuws over Abe Lenstra heeft de aandacht van de regeringscrisis afgeleid. Premier Bidault heeft een onderhoud met baron van Boetzelaer, de Nederlandse ambassadeur, gehad. De Avenue de l’Opéra heeft een naamsverandering ondergaan. Zij heet nu Avenue Abe Lenstra. Men mag hierin een (officieus) teken zien voor de stemming in Frankrijk. NEW YORK. De beurs is gesloten. LONDEN. Het unieke feit heeft zich voorgedaan, dat Churchili en Attlee tezamen zijn aanyetroffen op ’n bank in Greenpark. De belangstelling voor de verkiezingen en de"windhondenraces is tot onder het nulpunt gedaald. LEIDEN. De Maatschappij van Nederlandse Letterkunde heeft de heer Abe Lenstra tot lid gekozen. PORT-AU-PRINCE. Haïti heeft de diplomatieke betrekkingen met Nederland verbroken. De Nederlandse Consul heeft een (rotte) banaan tegen de linkerslaap gekregen. President Estimé zal Zondagavond op het Champ de Mars een verklaring afleggen. De garde is gemobiliseerd. EL SALVADOR. De verloven zijn ingetrokken. President Juan Oerman y Mendoza heeft gezegd: „het passeren van Abe Lenstra is een slag, die geheel Midden-Amerika treft. Het is eenvoudig krankzinnig te veronderstellen dat Sir Lenstra ooit minder goed zou voetballen. Karei Lotsy is een desperado. Elementen als hij behoren uitgeschakeld te worden ” HEERENVEEN. Abe Lenstra heeft heden in zijn tuin gewerkt. Hij heeft geweigerd de zaakgelastigde van Luxemburg te ontvangen.

Gemakkelijke zege van DFC

Het was maar een matige vertoning, die DFC en Leerdam in Dordt ten beste gaven. De thuisclub begon met de wind mee, maar het duurde wel een half uur voor de „oude” linkervleugel Mijnders-Bergeijfc een beetje warm werd, waardoor de gasten aanvankelijk een nogal onsamenhangend offensief konden volhouden, dat dank zij het evenmin sterke spel der Dordtse achterhoede, ééns ’n zeer goede kans opleverde voor midvoor Klaver, wiens kogel echter over de lat vloog. Toen de Ridder eindelijk via het been van een tegenstander scoorde en Bergeyk kort daarop de weinig hokvaste doelman van Gent passeerde buiten het strafschopgebied, was de Wolf zo attent er 2—O van te maken. Deze speler bleek overigens fortuinlijker met zijn schoten dan de Ridder, die telkens zijn beste inzetten door v. Gent zag onderschept. In de tweede helft kopte de Wolf weldra een ouderwetse voorzet van Mijnders fraai in en na een doorbraak met een flink schot besloten bracht hij zelf de hattrick op zijn naam. DFC scheen de 4—O voorsprong voldoende te vinden en zakte geducht af, maar eerst 18 minuten voor het einde

kon Klaver met een strak laag schot een welverdiend tegenpunt fabriceren. Een strafschop voor de gasten moest vervolgens door doelman v. Gent een tweede goal gaan opleveren, doch onder grote hilariteit stopte v. Luyn de schuiver van zijn collega. Met schoten van de Jager en de AVolt resp. tegen lat en paal eindigde de ontmoeting op zeer laag peil. Bergeijk was voor rust met een knieblessure uitgevallen en vervangen door J. V. d. Gijp. De leiding van scheidsrechter v d. Kuyl vermocht een voldoend cijfer nauwelijks behalen.

Dubieus doelpunt in laatste minuten besliste ODS-RFC ODS—RFC zal doelman van Vliet nog lang in herinnering blijven. Immers, nadat hij de gehele wedstrijd door op waarlijk fraaie wjjze zijn doel verdedigd had tegen de stormlopen van de Rotterdamse voorhoede, moest hij enkele minuten voor het einde een bal doorlaten uit een scrimmage voor het doel, waarin het vrij hard toe ging en waarmee de Rotterdammers de overwinning behaalden. Ondanks

protesten van de Dordtenaren wees de scheidsrechter naar het midden en was de strijd beslist. ODS belegerde reeds spoedig de Rotterdamse veste. Apon als stopperende spil stuitte deze stormlopen. Slechts zelden kwamen de Rotterdammers tot gevaarlgke aanvallen. Het was steeds ODS dat aanviel. Dit resulteerde in een doelpunt. Een combinatie tussen Hamels en Spoor besloot laatstgenoemde met een hard schot, waarna de Rotterdamse doelman vergeefs greep. RFC begon nu wat meer aanvallend te spelen en de raakte meer verdeeld. Doelman van Vliet kreeg meer werk maar kweet zich voortreffelijk van zijn taak. Toch kon hij niet verhinderen, dat de rechtsbuiten der gasten hem nog voor de pauze paseerde, waardoor de stand weer gelijk was. In de tweede helft kon ODS ook nu het Rotterdamse doel belagen. Het schieten was echter slecht Aan de andere zijde bracht van Vliet in menige situatie redding. Enkele minuten voor het einde een aanval van RFC waarbij de bal voor doel geplaatst wordt, maar van Vliet gehinderd wordt met ingrijpen. Hieruit ontstond een scrimmage, waaruit door een der Rotterdammers de bal over de wordt gewerkt.