VOETBAL IN ENGELAND Slecht weer hield toeschouwers thuis

Laten we eens even stilstaan bij de belangstelling voor Leaguevoetbal in Engeland. De interesse is er groot, zeker. Maar Zaterdag j.1., toen er een storm met regenvlagen blies over de Britse eilanden, zijn vele voetballiefhebbers thuis gebleven. Er werd tenminste een laagterecord aan publieke belangstelling voor wat dit seizoen betreft, geboekt.

Bij Bolton-Aston Villa waren slechts 19.000 toeschouwers. Bij de enorm-eenzijdige strijd tussen Derby County en Manchester City waren 23.000 mensen aanwezig. Stoke-Middlesborough trok 20.000 toeschouwers. De plaatselijke strijd in de derde divisie, tussen Notts Forest en Notts County trok daarentegen weer of geen weer 38.000 aanwezigen. Maar daar zag men dan oojs Tommy Lawton spelen, cUe weer een formidabel doelpunt scoorde en zijn club aan een 2—l zege hielp, welke promotie heel dicht bij de County bracht. Intussen moeten de clubs niet zo heel veel slecht-bezochte Zaterdagen hebben, want clan loopt ’t mis met de financiën ... Bert Williams, de Engelandkeeper, w’as de held van de Arsenal—Wolverhampton Wanderers wedstrijd welke onder grote belangstelling (60.000) I—l eindigde. Hjj stopte zelfs een penalty, uitstekend genomen door de Arsenalspecialist Barnes (die er nog nimmer een miste). De uitslagen waren:

Ie divisie: Arsenal-Wolverhampton 1-1 Birmingh. City-Charlton Athl. 2-0 Bolt. Wanderers-Aston Villa 1-1 Burnley-Everton 5-1

Chelsea-Blackpool 1-1 Derby County-Manch. City 7-0 Liverpool-Portsmouth 2-2 Manch. Unit.-Newcastle Unit. 1-1 Stoke City-Middlesborough 1-0 Sunderland-Huddersf. Town 1-1 West Bromw.-Fulham 4-1

2e divisie: Barnsley-Sheff. Wednesday 3-4 Coventry-Chesterfield 3-0 Grimsby Town-Blackb. Rov. 1-2

Leeds Ünited-Leicester City 1-1 Luton Town-Plymouth Argyle 1-1 Prest. North End-Tottenh. H. 1-3 Queens Park. R.-Cardiff City 1-1

Sheffield United-Brentford 1-1 Southampton-Bradford 3-1 Swansea-Bury 1 -2 West Ham United-Hull City 2-1

Stormvogels en West-Frisia delen 8 doelpunten

Van de acht doelpunten welke in de wedstrijd Stormvogels—West Frisia werden gescoord en welke door beide ploegen broederlijk werden gedeeld, werden er drie in het laatste kwartier gescoord, of, om het nog sensationeler te maken, twee in de laatste minuut. Piet Kraak, onze nationale doelman, speelde een onfortuinlijke wedstrijd. Bij het eerste doelpunt gleed hij uit en bij het tweede was hij de dujjc van een misverstand in de achterhoede. Door Visser en C. Stelling voor West Frisia en de Boer en Goedhart voor Stormvogels was het met de rust 2—2. Na de rust had do jeugdige rechtsbinnen Venus Stormvogels al vrij spoedig een 3—2 voorsprong bezorgd, maar na een half uur maakte Simons toch weer gelijk.

De laatste minuut was wel sensationeel. Een dei’ Enkhuizers loste een fel schot en nog voor de bal de doellijn was gepasseerd, klonk een fluitsignaal. Een der Stormvogels maakte zich gereed om een vrije trap te nemen en de spelers van West Frisia stelden zich op. Tot ze er plotseling achter kwamen, dat de scheidsrechter

naar het midden wees en dus blijkbaar een doelpunt had geconstateerd. Verwoed viel Stormvogels aan en inderdaad slaagde Van Opbergen erin, vlak voor het laatste fluitsignaal nog gelijk te maken.

Kleine VFC-zege op Laakkwartier (1—0)

VFC heeft haar positie aanmerkelijk verbeterd door een kleine maar nuttige I—O zege op Laakkwartier. Na een kwartier scoorde Groeneveld; midvoor Ole kopte hem de bal voor de voeten en met een formidabel schot passeerde hij Mooyman via de on-I derkant van de lat (1—0). In dfe tweede helft begon het benauwend voor VFC, vooral toen Peters de bal dicht voor doel in zijn bezit kreeg terjvijl Damme pp de grond lag. Hij schoot echter in het zijnet. Tegen de verwachting in kwam ook Laakkwartier,- nu met het voordeel van de sterke wind. niet aan doelpunten. De Hagenaars schoten wel iets meer en ook iets beter, doch Damme bleek uiterst betrouwbaar.

Hero—De Baronie O—l De Baronie, koploper (met RK TVV) in 2 B, heeft van het laaggeplaatste Hero gewonnen maar met het kleinst mogelijke verschil, O—l.

Méér verdienden de gasten ook niet, het was een slecht gespeelde strijd, waarin vóór rust Hero zeker niet slechter speelde dan de Ba'-onie. Na rust ging het bij de Baronie iet beter, vooral toen Hero tenslotte snelheid ging verliezen. Maar toen toonden de beide Hero achterspelers met stopperspil en keeper Herzog een ondoordringbare muur te zijn. Het enige doelpunt van De Baronie werd na een kwartier in de tweede helft gemaakt dooi' Graumans uit een voorzet van Lokhof.

Alliance—VHssingen I—O1—O Het eerste half uur was Vlissingen iets in de meerderheid; maar de kansen werden teniet gedaan door het i'esoluut optreden van de Alliance-verdediging. Langzamerhand nam de thuisclub het initiatief over. De rust ging in met dubbelblanke stand. Ook hierna legde Alliance haar wil aan Vlissingen op. doch het was pas in de 30e minuut dat uit een voorzet van Smolders midvoor v. Dorst de hal over de vallende Struiwigh in het net joeg.

Heracles en AGOVV kregen allebei hun deel – 1-1

In de wedstrijd Heracles—AGOVV bereikte het spelpeil geen grote hoogte en vooral het plaatsen liet veel te wensen over. Beide ploegen waren volkomen aan elkaar gewaagd en de uitslag (1—1) is dan ook een juiste afspiegeling van de krachtsverhouding.

Bij Heracles was Frans v. d. Veen weer de grote man. die zijn medespelers herhaaldelijk afgemeten passes gaf waarvan echtej. niet voldoende werd geprofiteerd. Bovendien schoot hij ditmaal herhaaldclök zelf waarbij doelman Veenhuizen dikwijls in grote moeilijkheden kwam.

In de Apeldoornse ploeg waren het vooral Dijkgraaf, Brummel en Hanskamp, die op de voorgrond traden en vooral Hanskamp was een voortdurende bedreiging voor de Almelose verdediging. In de eerste helft deden zich " geen uitgesproken scoringskansen voor.

Heracles startte in de 2e helft met een heftig offensief, dat resulteerde in enkele gevaarlijke •schoten van v. d. Veen en Pezie waarbij de lat zelfs eenmaal red- ' ding moest brengen. Het was min ci meer onverwacht, dat AGOVV i in deze periode de leiding nam. Toen linksback Dekkers n.b. niet snel genoeg wegwerkte kreeg 1 Hanskamp op het middenveld de 1 bal vrij toegespceld. Een snelle rush v/erd besloten met een har- j de lage schuiver waarbij doelman t Dekkers in eerste instantie de ' bal nog wel stopte, doch niet geheel onder controle kon krijgen, waarna de goed meegekomen Looys inschoot. Heracles kreeg het toen even zwaar te verduren en doelman j Dekkers moest herhaaldelijk in actie komen. ( _ . . . – r

Geleidelijk kwam Heracles 3 wat meer in het offensief waarbij de Apeldoornse verdedigers i Alferink en vooral Jonker nogal ' eens agressief ingrepen. De ge- ( lijkmaker kwam 10 minuten – voor het einde uit een vrije schop op ongeveer 20 meter afstand van het doel. Ondanks de gevormde Apeldoornse muur vond Kamphuis een gaatje en ] kogelde hard in. ]

Voetbal voor Liefdadigheid

Welk een goed werk onze voetbalclubs doen door het houden van liefdadigheidswedstrijden, blijkt het volgende versje van Jettse, voorgedragen op het Sint Nicolaasfeest voor de Rotterdamse blinden, op 2 December:

22 ; Twee en twintig voetbal- 1 [.speZens ' staan voor BLINDEN in ' [Ziet veld. Twee en twintig voetbal- * 1; spelers oogsten voor de blitiden geld! Twee en twtinig voetbal- ' [spelers ‘ schonken blinden dit festijn! ' Twee en tivintig voetbal- ' [spelers ‘ brachten blinden.... zonne- ' [schijn! | (

GRONINGEN

Be Quick speelde gelijk tegen de Deense club HIK

Het was geen sterk elftal, dat Kopenhaagse H.I.K. Dat bleek vooral vóór de rust, toen de gasten tegen de stormachtige wind moesten optornen. Wel kon men al spoedig vaststellen, dat de Deense spelers stuk voor stuk een betere balbeliandeling hadden dan de Groningers en misschien was het wei juist, dat ze onder deze weersomstandigheden het spel kort hielden, om de wind zo weinig mogelijk kans te geven, roet in bun combinaties te strooien.

Maar ondanks deze opzet, was hun samenspel te onzuiver en te weinig gevarieerd, om tegen de Be Quick-defensie veel succes te hebben. Het spel liep herhaaldelijk vast, ondanks de Individuele staaltjes van knap voetbal en er kwam voor de rust zelden een redelijk schot uit de bus. Vuyck kreeg in de eerste helft dan ook weinig te doen. Maar na de thee kwam er een ander Deens elftal in de wei! Nu hadden de Vikingers het Hollandse winterbriesje pal in de zeilen en onophoudelijk konden hun aanv'allers rennen op soms zeer fraaie passes, die kwamen van binnenspelers en halves, i'esp. Jensen en M. S. Hansen en Jantzen en Ginsborg, waarvan vooral rechtsbinnen Ole Jensen een fijn speler bleek. Voeg daarbij de betere techniek der gasten en het is duidelijk, dat de tweede helft duidelijk voor de Denen was, zoals men in de eerste kon spreken van een Be Quick overwicht. Afgaande op deze vriendschappelijke ontmoeting méér dan een globaal oordeel over de Groningers geven, zou onbillijk zijn. Er viel heel wat te waarneren bij de Esserbergers, die iiet, mdat ze met 2—O voor stonden, kalmpjes aan deden. Op volle toeren heeft Be Quick echter haast niet gedraaid deze middag. Er was niet het onverzettelijke en onweerstaanbare, dat zo typisch Be-Quick is. En daarom volstaan we met de conclusie, dat er geen on\ oldoende bezette plaatsen in het team waren, al bleven enkele Groningers aanzienlijk beneden hun kunnen.

Toen rechtsbuiten Bolk al spoedig de bal goed door Brugts kreeg aanpegeven zette hij scherp voor nsar middenvoor Vogt, die met eon schampschot do goede Deense doelman Ziener passeerde (1-0). Het tweede Groninger doelpunt kwam van Lugthart’s voet, die een pass van Vogt besloot met een indrukwekkende solo, die

eindigde met een strakke kogel (2.0). No de pauze haalde middenvoor Helge Hansen na een soortgelijke actie eerst op tot 2—l. Bij een moeilijk moment rechts voor Vuyck’s kooi kreeg Ole Jensen onder een slechte hoek een kans, doch via Terpstra ging het leer corner. Jörgensen plaatste de bal hoog voor het doei. waarin Vuyck weinig reageerde, zodat Helge Hansen, hoog opspringend vrij baan had de gelijkmaker in te koppen (2—2).

Enschede was minder doortastend dan Zwolse Boys

Een taai verdedigende en doortastende Zwolse ploeg heeft de zwarthemden een verrassende, maar verdiende nederlaag bezorgd. Het spelpeil dat daarbij werd vertoond kon nauwelijks aanspraak maken op het praedicaat eerste klasse en het was vooral de thuisclub, welke er ditmaal weinig van terecht bracht. Aanvankelijk was Enschede het meest in de aanval, maar het viel reeds dadelijk op, dat de bekende stug verdedigende Zwollenaren ook nu weer een goed oog hadden op de eerste gevaarlijke aanvallen van hun tegenstanders. Reeds dadelijk kreeg echter de linksbuiten van Enschede een opgelegde kans, maar schoot hoog over. Aan de andere kant waren de aanvallen der Boys evenmin van gevaar ontbloot en toen eerst ten Dries en daarna Möring zich lieten verschalken, was de rechtsbinnen van de gasten er vlug bij om Gerberink onhoudbaar te passeren. O—l.

Er volgde onmiddellijk daarop een gevaarlijke aanval van Enschede en slechts even later had Moddejonge jr. na goed doorzetten de stand op I—l gebracht. Het gladde veld veroorzaakte de spelers heel wat moeilijkheden, maar de vlugge Zwolse voorhoede kon zich nog het beste aanpassen en het was dan ook loon naar werken, toen haar centervoor na 22 min. spelens de stand op 2—l bracht. Na de hervatting leek het er aanvankelijk op, dat Enschede het verloren terrein zou herwinnen. Voortdurend werd op de helft der gasten gespeeld, maar deze begonnen zwaar te verdedi. gen, zodat er geen doorkomen aan was.

UITSLAGEN VAN ZONDAG 20 NOVEMBER 1949

DISTRICT WEST I Ie Klas: ADO—Sparta 2—l. Blauw Wit—KFC 6—l, Feyenoord—Haarlem I—l. 2e Klas A: Vriendenschaar—de Spartaan I—2. B: Stormvogels— Westfrisia 4—4. 3e Klas A: Beverwijk—HßC O—4. C: WE—Den Helder I—3. Er Holland—BVC 2—o, BFC—Fortitudo I—o. 4e Klas C: RCZ—Schellingwoude 7—4. F: DSS—ASV 2—3. H: DJKADW 3—o. Ripperda—THß .B—3. J: Victoria—Quick A I—l, Olympia ’2.5 —de Stichtse I—l, de Zebra’s—DEV 1— Donar—PVC I—l. K: ’s-Graveland—Maarssen O—o. DISTRICT WEST II Ie Klas: Gooi—DWS 3—o, SVVde Volewijckers 2—3. 2e Klas A: DCV—Scheveningen 2 B: DHC—Quick o—l, Gouda—Excelsior O—2. 3e Klas A: Wassenaar—HßC 4—o. C: VFC—Laakkwartier I—O,1—O, Moordrecht—RVC 3—o. E: Fluks—CKC 3 4e Klas C: Te Werve—DHL 3—l. E: Duno—VDV o—l. F: SMV—Florissant 2—l. G: Strijen—Shioonhoven 4—3. II: Flakkee—Dindua I—2.1—2. Germinal—DDC 3—l. I: Poortugaal Volharden 3—l. DISTRICT OOST Ie Klas: JlcraclcH—AGOVV 1—1; Enschfdc—Zwolse Boys I—2. 2e Klas B: Lahor—ZAC 3--0. 3e Klas U: Helios—Quick ’2O 2—■»,. E: RVW—BVC 'l2 2—l; SCE—CHRC I—2.

4e Klas C; WWV—Olst I—o. G; Haten—Nijmoes'se Boys 1—i): NAS CGW—Union o—o. DISTRICT ZUID I 'Zn Klas; B: Internos—RKTVV 3—4: Alliance—Vlissinpen 1—0; Hero—Baronie O—.1; SET—Goes O—l. Klas A; Deurno—Budol Schoot 2—o; BSV ’29—WVVZ 2—.3; Bladella—Rooci-Wit (V) 2—2. C: E-)eim.?cr —On.s Vios 1- -1: VES ’35—Dong'en o—3. D: Steenbergen—ODlO O—0; RCS—MOC 2—2; BSC—Nieuw Borgviiet 3—5; MOTO—Middelburg I—Q. E: Oü.'^tburg—lloofdplaat 3—o; Clmge—lTonteiiis.se 4—o; Sluiskil—Cornwerdcr Boys I—3;1—3; Aardenburg— St(‘on i—l. 4e Klas C: Opünen—Nooit Gedacht 1—1: D: RKFSV—KWB o—2; F; Gasteis Sportcl.—Kaaise Boys 2—2. <i: EMM—Schoondijke 6—l. DISTRICT NOORD 2e Klas A: Steenwiik—Black Boys 2—o. 4e Klas A: Renado—St. Anna Parochie 4—l. D: Harkema Opeinde—VVG 3—2.

: DISTRICT ZUID II * Ie Klas: TSC—Willem II I—o. 3e Klas A: Willem I—Ammelie 2—l. B: KEV—FCK 3—o. 4e Klas A: Eijsden—SCG 4—o. F: ’ Wanssum—Resia 4—o. RESERVE KLAS DISTRICT WEST lï Res. Ie Klas: Sparta 2—Neptunus 2 2—3, Feyenoord 2—ADO 2 O—2. Res. 2e Klas B: Excelsior 3—Neptunus 3 I—2. C: EBOH 2—SVV 3 4—2. Res. 3e Klas A; SJC 2—VCS 2 2 C: Hoek v, Holland 2—DHC 3 4—l. E: ONA 3—FSV Pretoria 2 O—e. . DISTRICT ZUID I Res. Ie Klas; NAC 2—PSV 2 4—2. Res. 2e Klas C: NAC 3—TSC 2 o—o. Baronie 2—RAC 2 5—2. D: Axel 2—RCS 2 6—l. ZATERDAGMIDDAGVOETBAL district west i 3e Klas: Kennemerland—SSVtI 3

PEPERMUNT I BUELKESPORTV ..