Alleen maar: ~een beetje gevoel voor behoorlijke snelheid en een goed s€hot^^^

Dhr. Verlegh bespreekt de positie van de midvoor voorheen en thans en maakt vergelijkingen. Hij heelt ket over Bakhuis, de beste midvoor? ... Dit vraagteken hoort er bij; hij schrijft „wellicht” de grootste midvoor, want hij stelt W- Buitenweg op één lijn met Bakhuis, die zelfs qua voetbal-int'elligentie niisschien zijn meerdere ivas. De vraag rijst dan: „Hoe zou Bakhuis zich in het moderne voetbal hebben doen gelden?”

Verlegh is overtuigd, dat velg van Bakhuis’ capaciteiten ook in het moderne voetbal tot zijn recht zouden komen, maar dat dit lang niet 20 hel geval zou zijn als vroeger en herinnert daarbij aan het feit, dal Bakhuis in de wedstrijd Nederland-Engeland tegen stopper Barker kwam te staan en er vrijwel gedurende de hele wedstrijd niet aan te pas kwam.

Diegenen, die zich zo gaarne aan het verleden spiegelen, moesten hier maar eens aan denken, bij hun beoordeling van de huidige midvoor. Vergelijkingen gaan dikwijs mank en één wedstrijd zegt meestal weinig of niets, schrijft hij verder.

Inderdaad, mijnheer Verlegh, ik heb Bakhuis meermalen zien spelen en hem hele verdedigingssystemen oan flarden zien schieten, ondanks flinke bewaking, want vroeger is het ook nooit de bedoeling gemeest, dat men moedwillig doelpunten liet maken, slechts noemde men •de bewaker geen „stopper”. En ik heb slechts eenmaal van mijn leven Vont Buitenweg zien voetballen, tenminste hij tvas in het veld, bij Nederland—Uruguay, en die stond toen geloof ik niet eens tegen een bopper. Dit voorbeeld vergat ü aan te halen. En dan heb ik nog een Voorbeeld van een midvoor, die een stopper uitschakelde. Dat was meen tk een zekere Piola, Italiaan, bij Centraal Europa tegen Midden-Vuropa, en die stond tegen een ervaren stopperspil, een Duitser, ik tveet niet eens hoe deze heette, Coldbriinner of Münzenberg, daar tvil ik van af wezen, maar die Piola *peelde de stopperspil weg.

Dus het is maar de vraag: wie is be.ste voetballer, en dan komt het er niet op aan’welk systeem gespeeld wordt.

De schrijver zegt dan verder: „De tnidvoor was in het algemeen de speler van wie de doelpunten moesten komen”.

-Zoveel capaciteiten waren daar-Voor niet eens nodig. Een speler •het een beetje gevoel voor comhihaties,,'behoorlijke snelheid en een goed schot kon als midvoor reeds "eel wat presteren”. Hier in Rotterdam is momenteel Ven stopwoordje, dat luidt; „Nou tnoet je eens even ophouden”, bijvoorbeeld als iemand vervelend tvordt.

..Ben beetje gevoel voor combitmties, .snelheid en een goed schot", tsaar kom je er dus niet mee. Daar tPoet bijkomen een betere uitgebalanceerde techniek en meer ontwikkelde voetbalintelligentie, . Die uitvoering van die combina' Des en -dat goede schot ging vroeger Schijnbaar zonder techniek, want dhr. Verlegh, .dioezeer ook getvenst. was een perfecte bal-techniek tiiet altijd een eis.” Dus dat weten wij nu- Spelers als Bakhuis, Lngendaal, Buitenweg, Pijl v-a. hadden alleen maar dat beetje

«afchuis, ÏMgendaal, Buitenweg, Pijl hadden alleen maar dat beetje voor combinatie, snelheid en dat goede schot, maar, voor de '■6** ... jullie moesten nu eens kodien! Nu jullie niet meer eerlijk, stevig van de bal af gezet mo- worden, zoals vroeger! Ik heb °u idee, dat deze spelers, als ze hun „geringe capaciteiten” van nu speelden tegen een spil, *e niet meer duwen mag, zij om stopper zouden lachen, want ees Pijl bijvoorbeeld had over het veldi waar heen hij ook ging bewaker nodig, zelfs als hij de keet ging om een ander

broekje aan te trekken, want ie kon nooit weten, en toch maakte hij doelpunten bij de vleet.

Ik heb niets tegen systeemvoetbal, als het maar goed uitgevoerd wordt en men er het materiaal voor heeft, maar ik geloof, dat men ons Ihederlandse voetbal,in een keurslijf wil wringen, waarin het niet past. IVij verloochenen onze aard er mee, want wat was de grote attractie van de wedstrijden van ons I\ederlands Elftal in de gloriedagen van Bakhuis, Veis, Drok, Mijnders, Lagendaal, Van Heel, Vente, enz. enz.? Zijn onberekenheid, het ongewisse, het systeemloze, bruisende, onweerstaanbare, echt Hollandse spel, waardoor technisch hetere tegenstanders soms in een kwartier van de kaart werden gespeeld, dat bekende kwartiertje, waartegen geen kruid gewassen was en waarop wij allen zaten te wachten en dat-voor ons de glorie betekende. Maar toen hadden wij nog geen voetbnlhandboeken en nu wij deze wel hebben zijn onze restdtalen maar zo, zo, al bleven wij tegen België ongeslagen, maar daar moeten wij ons maar niet op Uiten voorstaan, want dat was niet zo denderend.

Ik geloof heus dat menige voetbalclub graag zo’n midvoortje zou hebben, die alleen maar „een beetje gevoel voor combinatie, behoorlijke snelheid en een goed schot” heeft....

AARNOUDSE.

(Zie ook het artikel van Dirk Lotsy: „Middenvoor-probleem, Eigen Schuld” op pagina 77).

•Zal Sliedrecht’s I—-O zege, de genadestoot voor HVV betekenen?

Men zal geneigd zijn de kampioenskansen van HVV, dat in haar laatste drie wedstrijden slechts één doelpunt heeft gescoord en ditmaal van de hekkesluiters verloor, niet hoog meer aan te slaan. Toch geven de verrichtingen van „de Haagsche” in Sliedrecht voor de HVV-aanhang geen aanleiding tot ernstig pessimisme. In de eerste plaats is Sliedrecht in deze vorm spelende, geen- ploeg, die op de laatste plaats thuis hoort Verder is voor HVV een belangrijk winstpunt, dat onvolledigheid het opstellen van een. middenvoor uit het derde elftal noodzakelijk maakte. Deze speler, Esscher, bracht het als regel mankerende tempo en doorzettingsvermogen in de H'W-voorhoede. Hij maakte weliswaar geen doelpunten, maar dit komt goeddeels op rekening van de goede achterhoede van Sliedrecht, in het bijzonder van de voortreffelijke linkerback en de keeper, die met talent en vooral met moed en geluk zijn doel schoon hield.

Sliedrecht speelde een weinig gecompliceerd maar doelmatig open spel. In haar voorhoede was Vogel als gewoonlijk de beste speler. Bij HVV heeft de proef om Van Heeswijk in plaats van Gentis als rechtsachter op te stellen wel voldaan. Benninck toonde zich als midhalf beter bruikbaar dan als centervoor. Rechtshalf Meyer, die Gentis als aanvoerder opvolgt, had zijn beau jour, maar linkshalf Schuur bracht er ditmaal wel heel weinig van terecht. Colthoff remde ondanks goede techniek en hard w’erken het tempo door de bal te lang bij zich te houden en ook de rest van de voorhoede zal goed doen zich in de komende wedstrijden beter op het bezit van een bewegelijke en snelle middenvoor in te stéllen. De rechtsbinnen van de thuisclub maakte na tien minuten spelen het enige doelpunt doende ingrijpen van Kennink én Deibert.

Noord-HoUand boven ’t IJ

Zaandijk kroop door ’t oog van een naald

De strijd tussen no. 10 en 11, Zaandijk en Hilversum, werd eerst na 82 min. spelen het aankijken waard. Degenen, die een kwartier voor ’t einde het veld reeds hadcten verlaten, zullen u misschien gezegd hebben, dat de wedstrijd was geëindigd in een O—O gelijkspel. Zij hebben het mis gehad, want heb was 2—2. Slecht schieten en het goede doelverdedigen van de Hilversum-keeper waren de oorzaken, dat Zaandijk tot die tijd geen doelpunten had kunnen maken. Want kansen hadden de blauw-witten genoeg gehad. In ’t veld waren zij verre superieur.

Zoals gezegd: het eerste doelpunt ontstond 8 min. voor tijd, toen Burgers uit een van rechts komende voorzet de Zaandijkers de leiding gaf. Het was echter van korte duur, want bij de eerstvolgende aanval der Hilversummers schoot van Meningen uit een verwarde situatie langs keeper Kat (1—1). Dadelijk daar op was het dezelfde speler, die de bal in ’t net deponeerde en in de laatste minuut ving Burgers een hoekschop keurig op eh onhoudbaar verdween de bal in de touwen, waarmee de stand weer op gelijke voet was gebracht en waarin ook geen verandering meer kwam.

ZFC—Raplditas 3—l. ZFC heeft ook Raplditas aan haar zegekar gebonden en de Zaandammers hebben nog maar één punt nodig om kampioen te zijn. Het is evenwel geen hoogstaand voetbgl geweest, dat zij lieten zien. Wel waren zij technisch de meerderen van de Weespenaren, maar van een ploeg, die in de eerste klasse wil uitkomen, wordt beter spel verlangd. Na een half uur maakte ZFC het eerste dotelpunt. De R.-keeper Mouw stompte de bal in de lucht, die toen daalde op het hoofd van Harm Dijkstra. Met een kopstoot verdween hij daarop in het net. Het tweede doelpunt werd gescoord door Kuyper uit een wegens hands toegekende penalty. Nog voor rust verkleinde Kok met een strak schot de achterstand tot .2—l.

Na de rust streed Raplditas met groot enthousiasme om de achterstand in te lopen, hetgeen haar door slecht voorhoedespel en schieten niet gelukte. De Zaandammers Vergrootten de voorsprong zelfs nog, toen Roos uit een voorzet van Prijs scoorde (3—l). '

Derde klas. Zilvermeeuwen verbeterde haar positie aanmerkelijk door WE in eigen huis beide punten af te snoepen. Een fraai resultaat en de kans is groot geworden, dat de Zaandammers voor de eerste maal in de 3e klas uitkomend reeds de kampioensvlag kunnen hijsen. KW behield haar theoretische kans door de uitwedstrijd tegen ADO te winnen (2-—4), Beverwijk dat bescheiden (O—1) van Vitesse won, zal voor de "meeuwen wel de grootste concurrent blijven. In B verspeelde GVO beide punten door op eigen terrein met O—l van HRC te verliezen, waardoor de roodjakken ook hun kans op de kampioenstitel behielden. Doordat Purmersteyn van Hollandia won, wordt het voor de Krommeniéërs nog oppassen. l'W hees de kampioensvlag door een royale zege op Zandvoortmeeuwen (4—1). QSC sloeg de aanval van ZW op haar tweede plaats keurig af De Wormerveterders wonnen met 3—l. (En dat met 5 invallers uit het derde!). Jammer, dat zij te laat zijn gestart. Naar onze mening zijn de rood-witten de sterksten in hun afdeling, ook sterker dan IW. doch in de aanvang van de competitie zijn te veel punten verspeeld om de achterstand in fe kunnen lopen.

LEAGUE-NIEUWS VAN DE BRITSE VOETBALVELDEN

Prachtig werk van Portmouth; Arsenal heeft pech met Compton; Een nieuwe goalgetter dient zich aan; ook hier ruwe wedstrijden

In de eerste League van de Britse voetbalcompetitie waren do doelpunten duur. Elf wedstrijden leverden slechts 16 doelpunten ia totaal op. Vier ontmoetingen eindigden dubbelblank. In 7 ontmoetingen kwam de nul voor in de einduitslag. In de 2e divisie werd er levendiger op los geucoord,, maar daar speelt odk een zekere meneer Rowley, die in 2 wedstrijden op achtereenvolgende Zaterdagen nu al zesmaal gescoord heeft. Ja, dat Is een eigenaardige historie met deze George Kowley, een 22-jarige knaap, een jongere broer van de internationaal Jack Rowley, die voor West-Bromwich—Albion speelt, George behoorde ook tot de W/B/A-profs, maar de eftalcommissie zag geen reden, hent regelmatig In de keurploeg op te stellen en daarom wa>i deze Rowley blij, dat hij naar Fulham kon- verhuizen, waar men wèl een plaatsje voor hem openhield. Het gevolg? Fulham heeft een prachtige kans op de titel en George Rowley scoort er vrolijk op los. In Engeland gaat men zich afvragen, hoelang het duren zal, eer de twee broers Rowley tezamen In het Engelse elftal spelen.

De een als rechtsbinnen, de jongste als midvoor. Want de tegenwoordige aanvalsleider, Jack .Milburn, van Newcastle, zorgde er weliswaar voor, dat zijn club een I—O gelijkspel behaalde tegen Stoke City, maar hij scoorde zijn doelpunt als linksbuiten, want Newcastle wil hem niet meer als, aanvalsleider opstellen. Portsmputh, de leider, ging rus tig voort, benauwd-klinkende overwinningen te behalen. Een menigte van 61.000 toeschouwers was in Londen getuige van de Pprtsmouthzege op Charlton en Pompey speelde dermate goed, dat men al rekening gaat houden met een dubbele triomf: Cup en League beide door Portsmouth gewonnen. Zo ver is het intussen nog lang niet, maar de League- • voorsprong bedraagt nu al 3 punten, Een enoinne mensenmenigte was in Birmingham op de been om Aston 'Villa tegen Arsenal te zien spelen: 65.000 toeschouwers zagen, hoe Leslie Compton,, de ; befaamde Arsenal-spil, ernstig gebleseerd werd en met verbon- ] den hoofd en „groggy” na 10 i minuten oponthoud verder speel- • de als linksbuiten. De Gunners kwamen deze tegenslag niet te : boven en verloren verdiend. De , grootste mensenmenigte was in ; Manchester getuige van de plaatselijke strijd tussen de United en de City, die zonder doelpunten- i verliep. Bijna 67.000 njensen. zagen dit aan. Ook Engeland kent zijn ruwe wedstrijden. De match Brentford —Chesterfiel werd volkomen ont sierd door ruwe, onverkwikkelijke tonelen. En door toeschouwers, die zichzelf vergaten en de spelers bombardeerden met limo'adeflesjes. Twee spelers moe" ten na afloop naar het ziekenhuis worden vervoerd. Eén had een gebroken neus, de ander een hoofdverwonding. De uitslagen waren: Ie Leagne-divisie: Aston Villa—Arsenal 1—0; Bolton Wanderers—Liverpool o—3; Burnley O—0; Charlton Athletic—Portsmouth O—1; Everton—Chelsa 2—l; Manchester Utd City 0— 0; Preston North End mingham O—0; Sheffield Utd—Huddersfield Town O—0; Stoke City—Newcastle Utd 1—1; Bunderland—Derby County 2—l; Wolverhampton Wand.—Blackpool 2—l. 2e divisie: , Barnsley—Queen’s Park Hangers 4—o; Bradford—Coventry 2—l; Brentford—Chesterfield 1— 1; Fulham—Plymouth Argyle 6—l; Grimsby Town—Cardiff City 2—r2; Leeds United-Sheffield Wedn. 1—1; Leicester City—Lincoln City 5—3; Nottingham Forest—Blackburn Rov. 1—0; Southampjon—Luton Town 1—1; Tottenham Hosp.—West Bromwich 2 West Ham Un.—Bury 2—l.

Wereldkampioenschap met $0 landen. Nu de inschrijvingsdatum verstreken is, blijkt, dat 30 landen hebben ingeschreven voor de wereldkampioenschappen voetballen. waarvan de eindronden in 1950 te Rio de Janeira gespeeld worden. Tot deze 26 landen behoren: België, Bolivia, Brazilië, Birma, Chili, Cuba. Ecuador, Eire, Engeland, Finland. Frankrijk, Indonesië, Italië, Zuid-Slavië, Luxemburg, Oostenrijk'. Palestina, Peru, Philippijnen, Portugal, Spanje. Syrië, Zweden. Zwitserland, Turkije, Uruguay en de Verenigde Staten. Ook Wales, Schotland en Noord-lerland zullen van de partij zijn.

Helmond werd overrompeld

Helmond dat voor rust toch zo uitstekend partij gegeven en met 2—O de leiding genomen had, zag zich na rust geplaatst tegen een herboren W. 11, waartegen geen kruid gewassen was. Het was toen W. Engel diö in een niet aflatend enthousiasme zijn spelers meesleepte en zo de weg naar de overwinning wees en de Helmond-verdediging een druk oplegde waaronder deze moest bezwijken. Wat W. II voor rust had laten zien kon kwalijk anders genoemd worden dan armzalig. De W. II kanthalfs gaven korte passes over en weer in de breedte van ’t veld, de pretentieloze voorhoede latende voor wat zij was. Neen, hierbij stak het Helmondse spel gunstig af. Fris, zakelijk met stopper Verheyen als onneembaar steunpunt en midden voor V. Stiphorst als handig uitbuiter. 2 Doelpunten in 2 min. tijd van zijn voet waren even zoveel zwakke momenten van'de W. 11-verdedigers. Het lag in de lijn dat Helmond zich na rust geheel in de verdediging zou terugtrekken ter consolidatie van haar voorsprong. Te meer daar Helmond in deze meedere successen heeft geboekt. Was het doelpunt van back Warrenburg in eigen doel zeker nog aanleiding tot toepassing van deze tactiek, de hevige druk waaronder tot stand gekomen, stempelde het tot prelude van een nederlaag. Engel bleef rukken en trekken en gaf W. de Jong de gelegenheid met ’n kopbal gelijk te maken, 2—2. ’t Dropshot van Engel dat via van Beers’ rug in doel verdween (3—2) ontnam Helmond niet de kracht nog eens alles op haren en snaren te zetten, evenwel zonder resultaat. Nog te vermelden dat de jeugdige Helmonddoelman Peters geen fout maakte en optrad met de rust en betrouwbaarheid als een oudgediende. .