Zes Kampioenen Een stopper?
Teruglopend door de Schiedamse straten, die na afloop van SVV—Ajax zwart van de mensen zagen, zei een collega: „’t Zou wel aardig zijn, indien alleen VSV in het kampioenschap van Nederland de eer van de SSS-elftallen moest ophouden. Wel aardig, dat terwijl zo gaarne gezegd wordt, dat 80 % van onze eerste klassers stoppert dan slechts één enkele slopperclub in de zes districten meedoet aan de strijd om de hoogste voetbaltitel”. Wij vonden dit een optimistische redenatie en hebben dat deze broeder gezegd. Maar hoewel wij minder anti zijn dan hij pro is volgt U me? toch is het aardig, om eens even met dat idee van die „1 op 6” te Spelen. In district I, aldus deze theoretische redenatie, wordt SVV kampioen, in district II is VSV al zover, in 111 moet AGü VV ’t dan maar worden, in IV maakt Limburgia de beste kans, in V kan Heerenveen niks-niemendal meer gebeuren en in VI heeft NO AD de minste verliespunten. .En op VSV na zijn dat altegaar „conservatieve” clubs... Hetgeen een nieuw bewijs zou zijn voor de stelling, dat geen enkel systeem heeft afgedaan en dat goede voetballers belangrijker zijn dan het keurslijf Waarin zij gegoten worden of soms NIET-gegoten worden, in dat, laatste geval: des te beter.
O – SVV heeft een eerste klasploeg, maar een tweede klas-accomodatie. Dat is jammer, maar begrijpelijk. Stel je voor, dat een nieuwbakken eerste klasser meteen maar een stadion uit de grond stampt, van geleende duiten dan natuurlijk. Alleen is ’t nu jammer voor de Schiedammers, dat zij moeilijk hun kampioenswedstrijden (even aangenomen, dat zij kampioen, morden!) in Schiedam kunnen Spelen. Dat zal dan wel Spangen of ’t Feyenoordstadion worden.
p Een matige wedstrijd anders, dammer, dat zelfs twee onzer heste voetbalclubs uit het hele ]and als SVV en Ajax .er niet ib slagen, onder de druk van öe. belangrijkheid van ,zo’n "tfiatch uit te komen. Een „getvone” wedstrijd als SVV-Haar-
lem, zeven dagen eerder op hetzelfde terrein gespeeld, was veel en veel beter. We vragen ons af, of heel in ’t algemeen gesproken bestuurders, elftalleiders en trainers wel altijd de juiste weg bewandelen in het mentaal voorbereiden van de spelers. Men kan hen ook téveel en té nadrukkelijk op het belang van de match wijzen. En supporters en andere enthousiastelingen kunnen zelfs heel wat bederven door hun opporren, dagen tevoren al. Speciaal SVV maakte in de eerste helft de indryjc, wat „overgeconcentreerd” te zijn. Overigens: een kranig kluppie! En Ajax, niet een heuse Engelsman in de gelederen (Taylor), kan zich alvast concentreren op het volgende seizoen. Hetgeen een schaarse vertroosting is, dat beseft. HERMAN.
VSV Kampioen door fikse zege op KFC!
VSV—KFC. Een overzicht van het VSV-terrein, op het moment, dat de Velsenaren het kampioenschap voor het grijpen krijgen. Sterk (compleet mét kuif!) scoort hier' het 2e doelpunt. De Koger keeper Ugt verslagen op het gras, van Onselen loopt nog toe, maar ’t is al niet meer nodig. (foto De Boer).
Inderdaad, tenslotte werd KFC beslissend geslagen, maar bet beeft tot 25 minuten voor het einde geduurd, alvorens de VSV aanbang zicb rustig gevoelde. Toen echter Sterk bet derde doelpunt bad gescoord, voelde men, dat KFC, dat zicb voor bet grootste deel van de tot dat moment gepasseerde speeltijd op verdedigen bad moeten toeleggen, de kracht niet meer zou
bezitten de stand zelfs ook maar gelijk te maken. j'.-De KFC-ers waren begonnen met na aen kwartier spelen uit een aanval waarin Baljet terdege een aandeel had gehad, door toedoen van rechtsbuiten Molenaar de leiding te nemen (O—1). Vooral na dit doelpunt zaten de Haagse verdedigers vinnig op de bal, zó zelfs, dat de VSV-aanval niet tot zijn gewone spel kon komen. Wel waren de roodwitten in het veld de meerderen, maar pas toen Stijger zich met de zaak ging bemoeien en de bal van de doellijn af voorzette, slaagde <van Onselen er in gelijk te maken.
Na de rust bleek echter al ras, dat de Koogers het hoge tempo van VSV niet zouden kunnen ~bijsloffen”. Plotseling kreeg Balvers, die tot dusver no.g niet zo opgevallen was, het op zijn heupen en gaf Sterk de kans oiji te doelpunten (2—1). En toen was het hek van de dam Drie minuten later was -het opnieuw de uitstekende VSVlinksbuiten die scoorde (3—1). KFC gaf nu de strijd practisch op. Nadat van Onselen tegen de lat had geschoten, noteerde Stek 4—l- Zes minuten voor het einde zorgde Stricker voor een prachtig doelpunt (s—l). De Koogers waren over een en ander to ontdaan, dat ze zelfs een penalty misten.
Na afloop trokken de kampioenen met muziek voorop naar bun clublokaal, alwaar ze vele felicitaties in ontvangst hadden te nemen. O.a. kwam de volledige Stormvogels-ploeg zijn gelukwensen aanbieden, wat zeer op prijs werd gesteld.
Voorbereidingen voor 1950:
Indeling Wereldkampioenschap Voetbal is nu bekend
De organisatie die vastzit aan oet wereldkampioenschap voetbal, •lat in 1950 wat de eindronden betreft in Brazilië gehouden Zal veelomvattend. De*er dagen heeft de organisatiecommissie (onder voorzitterschap Karei Lotsy) in Genève ver-Eaderd en belangrijke besluiten Senomen. Zo werden wereldkampioen Italië en organisatrice Braz:ilië zonder meer gequalificeerd 'vóot de eindronden. Veertien anuere ploegen zullen geplaatst gorden na zich .door de voorronden te hebben heengewerkt, die Vóór 28 April 1950 gehouden moe‘®P..zijn- Er zijn voor de voorwedstrijden 10 groepen gevormd, Waaruit de 14 aanblijvende landen .6 voorschijn moeten komen. Deze indeling is als volgt:
®uropa en bet nabije Oosten: Ie groep: Oostenrijk tegen winaar Turkije—Syrië (1 finalist); -ae groep: Frankrijk tegen winnaar Zuid-Slavië—Palestina (1 I‘nahst); tegen winnaar finale groep; Zweden tegen winnaaj
Finland—lerse Vrijstaat (1 finalist; 5e groep: Spanje tegen Portugal (1 finalist: 6e groep: Engeland—Schotland —Wales—Noord-lerland, (2 finalisten). Ziiid-Amerika: 7e groep: Argentinië—Chili— Bolivia (2 finalisten); 8e groep: Urugay—Peru—Ecuador (2e finalisten). Noord- Midden-Amerika: 9e groep: Ver. Staten—Cuba—Mexico (2 finalisten). Azië: s 10e groep: Birma—lndia—Philippijnen (1 finalist). De wedstrijden voor de eindronde beginnen op Donderdag 29 Juni 1950 en eindigen op 16 Juli d.a.v. Er zal tweemaal per week gespeeld worden Donderdags en Zaterdags en niet steeds in Rio de Janeiro, maar ook in Sao Paulo en Porto Allegre. De spelers moeten de nationaliteit bezitten van het land waarvoor ze uitkomen en daar ten minste 3 jaar woonachtig zijn.
EEN NIEUWE BUITENSPEL-REGEL
Schotland wil er de proef mee nemen
IVAN SHARPE schreef in de i Sunday Chrónicle' van 16 Jan.: | Het'beste nieuws van het jaar: : er is een officiële stap gaande om ■ de buitenspelregel te veranderen. ■ Negen mensen van de tien gevan de schuld aan deze regel, 1 zoals hij in 1925 werd gewijzigd, voor de daling-in het spelpeil en voor de stortvloed van critiek op de kwaliteit van eerste klas voetbal in dit seizoen. Het peil is te laag. Opwinding? Ja. Vaardigheid? Neen. Schotland zal, omdat het voelt, dat de buitenspelregel met zijn derde back-boeman de oorzaak er van is, deze week overwegen een stap te doen, die ver strekkende gevolgen kan hebben. De Schotse V.B. is van plan aan bet Internationale Bestuur voor te stellen toestemming te vragen om een nieuwe buitenspelregel te proberen in de openbare oefenwedstrijden in Augustus a.s. volgens onderstaand stelsel: 1. Inplaats van de middenlijn, die bet veld in twee helften deelt, komen twee lijnen, ook dwars over bet veld, die bet veld in DRIE gelijke delen verdelen. 2. Een speler van de aanvallende partij kan slechts buitenspel staan in bet verdedigingsvak van zijn tegenstander (één derde deel van bet veld) en in dit vak geldt de oude buitenspel-- * regel van vóór 1925, d.w.z. de aanvallende speler moet 3, inplaats van 2 spelers, tussen ziek I zelf en bet doel hebben. Het terreindeel, waarop men niet buitenspel kan staan, wordt dus vergroot van de helft tot I twee derde van bet veld. I HET DOEL van deze voorge-I nomen wijziging is: van het derde I backspel af te komen en het voor• hoedespel te verbeteren. • Door aan de verdediging de bescherming van de oude buiten-
spelregel in 1/3 van het veld te geven, verwacht men, dat de midden half-back zijn oude aanvallende rol weer zal gaan vervullen. Dit is de grote noodzaak, die het moderne geslacht niet ten
volle beseft, omdat door het terugtrekken van Stanley Cullis van Wolverhampton er geen aanvallende middenhalfspelers meer zijn Franklin voor Engeland? Neen. Young voor Schotland? Neen. Vernon voor lerland? Neen. De middenhalf bestaat tegenwoordig niet meer. Hq is niet meer de SPIL. De belangrijkste plaats in bet elftal is de gemakkelijkste geworden, want iedere speler, die lang is en zwaar en afbraakkracbt bezit kan een stopper zijn. Maar dat is geen voetbal!
Als we geheel en al naar da oude buitenspelregel zouden terugkeren, zouden we weer vervallen in een ontelbaar aantal buitenspelgevallen. Deze nieuwe stap biedt een welkome jniddenweg en veel proefnemingen in oefenspelen kunnen de waarde bepalen. Tot de vele deskundige officials, die het nieuwe voorstel verwelkomen behoort William Birrell, manager van Chelsea en oud Schots voorhoedespeler van Middlesbrough. Hij zegt: „dit Schotse plan belooft de hogere klas van halt-back en voorhoedespel, waarnaar wij allen verlangen. Ik hoop van harte dat de proefnemingen zullen plaats vinden. Zij zullen een zeer nuttig plan dienen, belangstelling voor onze oefenwedstrijden opwekken en kunnen geen schade doen”. In ieder geval zal er iets gewonnen worden, want als het vak van 1/3 van het veld te veel gelegenheid voor buitenspel geeft, dan kunnen wij het proberen met een vak van 1/4 van het veld. Bang voor te veel lijnen in het veld? Neen, want de middellijn vervalt. Ja, dit is het beste nieuws van dit jaar, ik wens Schotland geluk en dit doen ook de leidende officials van lerland en ik weet, dat ze in Wales zeer verlangend ,uitzien naar een verandering van de buitenspelregel. Er is nog een belangrijke, verandering op komst. Schotland wil ook een verandering, die een in; valler toestaat voor een gewonde doelverdediger (luid en lang ap; plaus in Nottingham) en mij wvordt gezegd, dat Engeland dit I vborstel zal steunen. Als deze ver• andering doorgaat, zal de invaller . niet verplicht zijn in de goal te gaan.
ooelelftal„A’ -fp BUITENSPEL-GEBIED f VOOR ± ELFTAL P”
BUITENSPEL-GEBIED VOOR Jl” ELFTAL „ A
mM DOEL ELFTAL„D