KRIS-iCRAS
I DOOR nns I I EN CLUBBI-ADKN I
Bedrijfsvoetbal het paard van Troje
[(Clubblad Velox)
Met het „georganiseerde bedrijfsvoetbal” is het paard van Troje binnengehaald. Nog afgezien van de „indirecte” dwang voor de spelers om er aan mede te doen, dragen de verenigingen de „strop”. Immers zij geven geweldige bedragen uit om hun Bpielers op te kweken, terwijl juist „het georganiseerde Bedrijfsvoetbal” de jongens van die training wegzuigt. Wij gaan met dit „georganiseerde drijfsvoetbal” geheel de verkeerde kant op. Bestuurders, „let op Uw sacck”.
Spert is GemccDtebelang
V.V. VUssingen)
De sport is zo met de geimeente gegroeid, dat ze niet XMer zonder haar is te denken. Jïe gemeentekas vaart er wel bij, «Is de sportvelden afgeladen zijn met mensen. Sportbelang is gemeentebelang, Niet alleen om de kas, maar veel meer nog in H belang van onze jeugd en de «ezondheid van ons allen. Onze gemeente zal er wel bijvaren, «Is de jeugd in haar vrije tjjd de sport kan aangrijpen voor haar geestelijke ontplooiing, morele .teaining en karaktervorming !!! enkele voetbalvelden die er Zijn, zijn beslist onvoldoende. De gemeente beeft hier een plicht te vervullen, De jeugd schreeuwt om sportterreinen! Het wordt dus boog tijd, dat de Gemeente meer sportvelden ter beschikking stelt.
Statistiek van aftcbrgvincen
Sfße Quick-Orsaan)
Bet aantal afschrqvlngen bedroeg voor ons Ie 14, voor het 2e 25 en voor het 3e 4. In totaal 43 afschrijvingen op ruim 900 aanschrijvingen. Wat dit betreft heeft men zich dus goed gehouden. In belangrijke mate heeft hiertoe bijgedragen, het vrijwel steeds ongewijzigd samenstellen van de elftallen % en 3.
Het 2e Is tn zekere zin steeds het kind van d« rekening geweest, doordat het de beste spelers moest afstaan aan het eerste, daar hiermee nu eenmaal geen enkele risico moest worden gelopen. Van de 14 afschrijvingen op 460 aanschrijvingen van het Ie elftal waren met geldige redenen 9, zonder geldige redenen 2, zonder redenen O, wegens ziekte 2, weggebleven zonder redenen 1.
Zweetdruppels zijn voetballers-INMu-len
KClubblad Emmen)
Het nieuwe seizoen nadert en wij staan weer voor de zorgen. Bestuur en Commissie zitten practisch altijd in de zorgen en die neemt men ook wel gaarne cp zich, als men maar weet, dat de leden achter hen staan. Maar is dat wel zo?
Een van de vele zorgen is bet Pfseggen van spelers, en dan liefst op het laatste moment, cm wissewasjes, om vermeende achteruitzettingen, of om opstelling in het elftal op een andere plaats. Nu zult u zeggen; „maar als je wordt opgesteld in het vierde elftal, en je meent in het eerste elftal thuis te horen”, is .dat toch geen wissewasje! Ja, want als elke speler zich afyraagt of hij in het afgelopen seizoen wel zijn uiterste krachten heeft gegeven, dan zal hij tot de conclusie komen, dat zijn tekortkomingen tegenover de club groot waren. Wat we nodig hebben zijn ..Jongens van de daad”, met clubgevoel, die, als het moet, om bet clubbelang, hun persoonlijke belangen achterstellen. Dat moet een Bestuurslid altijd doen, dat zal men eerst bemerken als men zelf tot een functie geroepen wordt. Voetballers moeten „zich steedk Pfvragen, „doe ik wel genoeg voor Bjyn club?” Het komende seizoen zal een
zijn. Misschien Kost dat een paar druppels zweet meer, maar als men zich steeds ®ne gebod voor ogen houdt, dan worden die zweetdruppeltjes de schoonste paarlen
De K.N.V.B. heeft geen tgd f®® L,S.C.’er. Sneek)
K.N.V.B, is een organisatie, zo groot, dat zij heel weinig tiid, of misschien wel helemaal geen tijd kan besteden aan zon kleine club uit het Noorden. Als zo’n kleine club In een hoekje wordt gedreven en zij op een heel bescheiden wijze bü die grote K.N.V.B. een bezwaar Indient, dan spreekt het vanzelf dat deze voor het behandelen van een dergeiyk bezwaarschrift de eerste 4 5 of misschien wel meer maanden, geen tijd heeft. Maar o wee, als die kleine club eens vergeet om op tijd een formuliertje in te sturen, dan laat de boete geen maanden op zich wachten.
De Taak van het Verenigingsbestuiir en J)e Werkwijze van de K.N.V.B.
door ' G. J. BLOM
0 Voordracht «en de Eindhovense Voethalschool
„Wat hebben wij daar nu mee – te maken, dit is toch niets voor ons”, zullen de meeste jeugdvoetballers zeggen. Zij bekijken de zaak echter maar zeer oppervlakkig, want alle junioren worden nu eenmaal geen „cracks”. En wat dan Ite doen, als ze je vanwege onvoldoende capaciteiten niet meer kunnen gebruiken? Of wat aan te vangen als je *bij het voetballen een ongeluk oploopt, waardoor je verdere voetballoopbaan in duigen valt? Moet je dan de voetbalsport vaarwel zeggen? ! Welneen! Er zijn dan nog ver- ' schillende manieren om je voor de sport verdienstelijk te maken; je kan scheidsrechter worden, officia], bestuurslid van je vereniging enz. Daarom is het wel eens goed. dat we op de bovengenoemde takken van de voetbalsport eens wat dieper ingaan. Maar eerst zou ik nog eens iets willen zeggen over het ontstaan van het georganiseerde voettjal in het algemeen. We weten allemaal, dat er in Engeland het langst gevoetbald wordt. Maar hoe lang speelt men er eigenlijk al in clubverband? Dat blijkt uit betrouwbare gegevens ongeveer 100 jaar te zijn, want de oudst© voetbalclub in Engeland. „Sheffield Amateur Club” bestaat in 1950 een eeuw. Er was toen echter nog geen sprake van georganiseerd voetbal. ledere ploeg speelde op zjjn eigen manier. Maar toen meer clubs elkaar regelmatig bekampen, ontstonden hierdoor grote moeilijkheden. Men. besloot toen een organisatie in 't leven te roepen, die voortaah de wedstrijden, de uniforme reglementen enz. zou bepalen. En zo ontstond toen in 1863 de Engelse voetbalbond. Van toen af is er dus sprake van een z.g. voetbalsamenlevlng. Deze kunnen we splitsen in drie groepen, n.1.: le. de spelers, die door middel van het voetbalspel een gezonde en nuttige ontspanning tvillen hebben; 2e. de beatunrdereo en organisateren. Zy werken in het belang van de spelers, om een *0 «goed mogelijk georganiseerde voetbalsport mogeiyk te maken; 3e. de toeschonwers en de supporters, die noch speler noch bestuurslid of organisator zijn en alleen maar financieel of een kleine morele steun verlenen. Nu is van deze drie groepen de eerste natuurlijk de voornaamste, want zyn er geen spelers, dan houdt alles op. Maar ook de an-
-dere twee groepen, vooral de tweede, kunnen niet gemist worden. Want wat moesten de spelers beginnen zonder een bestuur en zonder organisatoren? Het voetbalspel zou een ongeordende bende worden, die spoedig ten onder moest gaan. Besturen en organisatoren zijn in de voetbalsport dus onmisbaar. Daarom heeft men ook, topn in vele landen georganiseerd gevoetbald werd In 1882, een wereldorganisatie gesticht nl. de F.I.F.A. Alle landen zijn lid van deze bond. Ook ons land is tot de F.I.F.A. toegetreden en dhr. Karei Lotsy onze voorzitter van de K.N.V.8., heeft ook hier reeds veel goed werk verricht
A- Oe werkwijze en de samenstelling van de K.N.V.B.
De K.N.V.B. is opgericht in 1880, ongeveer een jaar of zeven nadat de eerste voetbalclub in ons land U. D., in Deventer was opgericht. Op het ogenblik telt de K.N.- V.B. plus de onderafdelingen ruim 300.000 leden. Al deze leden zijn met naam en voornamen op het Bondsbureau in Den Haag geregistreerd. Dit is noodzakelijk voor de contributies, overschrij. vingen, schorsingen, enz. Er zijn in ons land een 3000 verenigingen, die ook alle geregistreerd zijn. Deze verenigingen moeten inleggeld, contributies enz. betalen, dat afhankelijk is van het aantal elftallen en de klas, waarin de vereniging speelt. Verder zijn deze verenigingen in districten, klassen enz., verdeeld. Er worden leder jaar ongeveer 65.000 wedstrijden gespeeld. Men kan deze wedstrijden niet zo maar op papier zetten, men moet daarby met allerlei omstandigheden re. kening houden, zoals stand van de competitie,' plaatselijke om. standigheden, aanvangsuren, enz. Dan moeten er voor al deze wedstrijden scheidsrechters aangewezen worden. We zien dus, dat hiervoor een geweldige administratie nodig is. De besturen der voetbalclubs moeten begrip heb. ben voor deze moeilijkheden en niet onmiddellijk op iedere slak zout proberen te leggen, want als de besturen der clubs geen achting en waardering hebben voor hun overheid, de K.N.V.8., hoe kunnen ze dan verlangen, dat hun leden achting en waardering hebben voor hen. En dit behoort toch in een goede vereeniging. Men hoeft echter ook niet alles wat de K.N.V.B. zegt, voor zoete koek aan te nemen. Men mag gerust • crH i e k uitoefenen, maar dan moet het gez on. de critiek zijn en geen afbrekende!
De Bondsvergadering van de K.N.V.B. wordt op democratische wijze, door stemming, samengesteld. Omdat het onmogelijk was, om alle leden stemrecht te verlenen, heeft men een bondsvergadering benoemd, war.ivan de leden gekozen worden door de verenigingen. De bondsverga. dering bestaat uit: le. 13 leden van het Bondsbestuur; 2e. 12 afgevaardigden van de afdelingen, b.v. ■ Brabant, Limburg, Amsterdam. We moeten deze afdelingen niet verwarren met de districten. 3e. Van elk district: a. 6 vertegenwoordigers van de Ie klas; b. 3 vertegenwoordigers van de 2e klas; . e. 2 vertegenwoordigers van de 3e klas; e 1 vertegenwoordiger van de 4e klas.
De Bondsvergadering bestaat dus eigenlijk uit 3 groepen: een die het algemene voetbalbelang vertegenwoordigt, n.l. Bondsbestuur en vertegenwoordigers van de Afdelingen; een groep van Eerste klassers; een groep van Lagere klassers. Na de oorlog is er veel over deze samenstelling te doen geweest. De lagere klassen £n afdelingen waren van mening, dat de Eersteklassers teveel macht hadden en wilden daarin graag verandering hebben. Deze drie groepen moeten even sterk zijn, zodat geen enkele groep de twee andere kan over. heersen. Maar zover is het nog niet. We kunnen de Bondsvergadering het best vergelijken met de Tweede Kamer. De Bondsvergadering beslist over alle reglementen voor zover de samenstelling daarvan niet aan het L dsbestuur is voorbehouden. Het Bondsbestuur heeft zich te houden aan de reglemen. ten. Het bestaat uit 13 personen. Het Bondsbureau is gevestigd in Den Haag. Hier werkt een 40 man personeel onder toezicht van het Bondsbestuur, waarvan iedere Bondsbestuurder een eigen arbeidsterrein heeft. Dhr. D e Vries verzorgt hef wedstrijdprogramma. De tweede voorzitter, dhr. C o 1 d e w e y, beheert schorsingen en straffen. Ir. Kopster regelt het junioren- en schoolvoetbal enz. De districten en hun be. sturen zijn niet in de eerste plaats ingesteld voor de wedstrijden, maar voor de organisatie! lemand uit het Noorden b.v. kan de mensen en toestanden aldaar beter beoordelen dan een ander. De districten staan in nauw verband met het Bondsbestuur, want voor. zitter van ieder district is een lid van het Bondsbestuur. Zo is b.v. dhr. Valkema districtsvoorzitter van district V. Voorts worden nog vele werkzaamheden verricht door commissies. Er zijn 14 commissies o.a. strafcommissie, medische commissie, technische commissie, jeugdcommissie, financiële com. missie enz. AI deze organen moeten mensen hebben, die hun werk goed uitvoeren. Zo zijn ei behalve het Bondsbureau nog bureaux tn de afdelingen. Deze afdelingsbesturen worden ook weer bijgestaan door verschillende commls. sies, b.v. een commissie voor
jeugdvoetbal, toezicht Katholiek voetbal enz. Ik zou dit punt willen besluiten met hulde te brengen aan allen, die in onze organisatie werken, van de grootste tot de kleinste, van de voorzitter Lötsy tot het personeel op het Bondsbureau, want zij allen werken met hart en ziel voor het slagen van een goed georganiseerd voetballeven. Daar moeten we hen allen dankbaar voor zijn!
B. De taak van een vereniginf*- bestnnr. ’
Wat is een vereniging eigenlijkï Volgens de grondwet is een vereniging een groep van mensen, die zich aaneengesloten hebben, om hetzelfde doel na te streven, b.v. muziek, voetbal enz. Er mag bij een vereniging echter geen winst gemaakt worden, dus ook daarom moeten wij het professionalisme in de voetbalsport niet toestaan. Want zodra de voetballers „Profs” worden, is de club geen vereniging meer! Zodra het amateurisme verdwijnt zal de achting, vriendschap en waardering voor elkaar een flinke knaus» krijgen, want dan kunnen we een club vergelijken met een circus. Het Bestuur kunnen we dan beschouwen als de exploitanten en de spelers als de artisten. Dab gaat het ideaal van de sport' eigenschappen kweken voor bet latere leven, totaal verloren! Een clubbestuur bestaat uit 9, 7 of * leden, oneven om "Ie voorkomen, dat men bij het stemmen niet tol ee.i uitslag zou komen. Uit deze leden is het dagelijks bestuur samengesteld: a. devoorzitter, de ziel van d© vereniging. Hij moet een zeer goed spreker zijn; b. de secretaris. Deze moet alle besluiten uitvoeren en alles regelen;’ c: depcDningmeestcf. Deze moet zorgen' voor de ontvangsten en een goede besteding van het geld. Ook het bestuur van een vereniging wordt op democratische wijze gekozen. De spelers kiezen uiteindelijk het eigen bestuur. Bestuur en spelers moeten geen twee gescheiden groepen zijn, maar al* collega’s met elkaar omgaan. moeten elkaar begrijpen, waarderen en achten. Men moet van een vereniging kunnen zeggen, dat het een grote vriendenkring is!
Limburgse Vlucdtjes
Een voetbalclub van vandaag zit. met twee zorgenkinderen te kijken: de centen en het 'zuivere amateurisme. Los je de ene zorg op dan wordt soms de andere dubbel vervelend. Luistert, vrienden, hoe de Vaalser vereniging V.V.V. (Vanuit Vaals Victorie) in 1940 kwam de victorie nog een eindje verder vandaan -de centènkwestie oploste. Er was 1600.— in kas, maar Joep de penningmeester was eerst met /1000.— content. En een weidefeest met groot bal tot 9 uur, omdat de burgemeester niet later wilde lafen dansen, moest ’t hem doen. Deed het hem ook, dank zij de vindingrijkheid van Joep en z’n comiteitsleden. Hij bedacht allerhande goedkope aardigheden, die evenwel duur geld opbrachten en de beste mop zal ik u verklappen. Ze sloegen vier palen in de grond, daar ergens in de buurt van het hoogste punt vnn Nederland, op die Alpenweide dus. Tussen die vier palen spande Joep een doek en legde er verleidelijke zaken in: flessen '(platte) vuurwater, pakjes dgnretten uit Gemmenich, tabletten chocolade uit Verviers (hetgeen nog niet bewijst dat iedere 'Vaalsenaar smokkelt!) en meer bonloze distributie-artikelen. Het publiek, dat in groten getale was komen opdagen.
mocht nu proberen een dub' beitje zo naar die spvUen tt gooien, dat het op een voof' werp bleef liggen. Deed het dat, dan was het voorwerp vtin hem, zo niet, dan was het dub' beitje voor de kas en mocht het nog eens of zo dikwijls wildet, met een ander dubbel' tje proberen. Joep en z’n makkers gsiU' nekten breedvoerig, want het lukte haast nooit, totdat hij de middenvoor van het eerst* en enige elftal opmerkzaod* werd gemaakt. Deze knaap had twee ft**.' sen jajem en enige pakjes gareuen onder z’n eigen men verdeeld, terwijl hij grote koek al half verslonden had. I „Daar klopt iets niet,” ?*! Joep en onderzocht de afjon eens nader. De waarheid overtrof ?, somberste vermoedens. De w’"' denvoor had z’n dubbelt)* met lijm bestreken en die bi* ven daardoor netjes op de b* geerde spullen plakken. tiet bestuur van V.V.V, spreekt thans de vraag, of zijn middenvoor n op de beroepslijst zal worden geplaatst, wijl hiJ } gi mera een aanmerkelijk van zijn borrels en eigarett uit andere dan amateursna delingen heeft verkregen. ~ Waarmee ik maar wit: leve de amateursbepo' gen! .