Voetbalparlement sloeg spijkers met koppen
(Vervolg van pagina 611)
verdedigd en toegelicht werd. In het algemeen was men het eens met de voorgestelde wijzigingen, maar de artt. 5 en 23 ontmoetten critiek. Zo vond Koolhaas (Ajax) het onjuist, een handelaar in sportartikelen op de beroepslijst te plaatsen, al zei Lotsy, dat dit niet pp de bonafide van toepassing zal zijn, maar wel op de malafide. Koolhaas werd door Baltus Meyer terzijde gestaan, die het beneden de waardigheid van een sportartikelen-handelaar vond, dat zo iemand zou moeten vragen: „Mag ik blijven voetballen?” Ook werd het onjuist geacht (zoals te verwachten was. Red.), dat alle gehonoreerde medewerkers aan sport- of dagbladen in de beroepsklas zouden worden geplaatst. Daarover sprak ook dhr. Huisman (Quick-N.) zich uit, terwijl dhr. Pö pplein (BW) het onjuist achtte, dat art. 23 de verenigingen de plicht oplegt zelfs vermoedens van overtreding der Amateursbepalingen ter 'kennis van de Commissie te brengen. „Dan is het hek van de dam”, zei hij —en hij nodigde de Commissie maar vast uit voor uitbreiding zorg te dragen! Vermoedens zijn er zoveel. Wat dhr. Kruyver (in zijn antwoord) verheugde, was het feit, dat niemand zich voorstander van beroepsvoetbal had getoond, ook niet van invoering van een premiestelsel. Maar.... als we dat niet willen, dan ook de zaak scherp gesteld: geen extra-inkomsten door beoefenaren toegelaten. We moeten de spelers leren, iets voor hun sport over te hebben, we moeten de materialistische kant niet uit! Vandaar b.v. het verbod tot beloning voor journalistieke arbeid. En wat die vermoedens betreft, de Commissie is verstandig genoeg om alleen op concrete vermoedens in te gaan en niet op losse beweringen. „Jawel”, zei Baltus Meyer daarop, „maar dan vind ik het toch een ■vreemde zaak, dat mensen, die over findere sporten dan voetbal schrijven, door ons in de beroepsklas worden geplaatst. Bovendien is ’t platteland grotendeels van deze gelegenheidsjournalistiek afhankelijk voor de verslaggeving”. Hij stelt zich ook achter Pöpplein, die meent, dat art. 23 een „verraadstemming” in de clubs zal veroorzaken. De gewijzigde AraateursbepaUngen worden dan zonder hoofdelijke stemming aangenomen, met Uitzondering van art. 23 en lid b. en c. (sporthandel en journalistieke honorering), waarover apart gestemd ■wordt. Er heerst eerst enig misverstand, waarover gestemd ihoet worden, maar op voorstel van Lotsy wordt tenslotte een meni n g uitgesproken over deze artt. en daarna de zaak teruggewezen naar d" Studiecommissie, die de materie opnieuw bezien zal. De vergadering is met 65—29 stemmen vóór verwijdering van art. 5c (sportjournalistieke beloning) uit de bepalingen en wil 5b (sporthandel) en art. 23 (vermoedens) uitgebreid zien.
Geen andere stemmenverhonding Distrlctsvergaderingen
Onze Leeuwarder correspondent Creben was de animerende figuur van een commissie tot herziening van de stemmenverhouding in de Districtsvergaderingen, maar een ongelukkige val (gevolg: enkelfracuur) belette hem, zijn standpunt in de vergadering toe te lichten. Ehi'. B gw a 1 ' ’t u. De voornaamste reden is, dat men pogen wil, de Districtsvergade-
ringen interessanter te maken. Ir. H o p s t e r kan Zich niet herinneren, of hij in de vergadering dér Afdelingen gezegd heeft (zoals in de Sportkroniek te lezen was), dat het voorstel-Greben „quatsch” is, maar hij heeft teveel waardering voor dhr Creben om zijn beoordeling in dit kleed te hullen.
Het voorstel kwam er Intussen niet, ook niet, nadat Baitns Meyer zich er een voorstander van betoond had en een amendement-Bergvelt (dat de afdelingsclubs naar voren wil brengen) ter tafel was gekomen. Dit amendement werd verworpen met 39—55 stemmen en het gehele voorstel met minder dan 2/3 meerderheid (51 voor, 42 tegen) aanvaard, waardoor het er toch niet kwam.
Mr. E. J. Bulder was de inleider van de voorgestelde wijzigingen' van het Huishoudelijk Reglement en de reglementen voor de Competitiewedstrijden, de Afdelingen, dat voor de wed•Strijden voor de Afdelingen en dat voor de Districtsbesturen. Het kostte geen moeite deze aangenomen te krijgen, maar debat ontstond er over de kwestie of voortaan voor wijzigingen in het Huishoudelijk Reglement 2/3 meerderheid nodig zal zijn of niet. Dhr. Bergvelt achtte 2/3 meerderheid te moeilijk te verkrijgen en meende, dat de vergadering ten onrecht op een „oud” Reglement vergast werd. „Oud of nieuw” zei Mr. Bulder, ~dat is spelen met woorden, ’t s een gewijzigd Reglement”. Maar dhr Bergvelt was nog niet klaar en bracht het chapiter „dames als lid van de K.N.V.8.” ter sprake. Om te horen te krijgen, dat men die mogelijkheid niet scheppen wil. Tenslotte werd er gestemd en bleek, dat er 37 stemmen vóór wijziging der 2/3 meerderheid waren en 57 tegen. Er blijft dus voor wijzigingen in het Huish. Regl. 2/3 meerderheid nodig.
De 5 minuten voor protesten ' Notulen van de vorige Bonds■ vergadering, begroting boekjaar 1948—1949 en Jaarverslag 1947- . ’4B werden goedgekeurd, terwijl de zittende leden van de Financiële Commissie en de Commissie . van Beroep bij acclamatie wer. den herkozen. Even kwam bij de Wijzigingen * RegL Competitiewedstrijden de ! 5 minuten voor protesten ter ! sprake. Er werd voorgesteld deze ■ grens „onder bijzondere omstan' digheden” te verlengen, zoals in ' de practijk al lang geschiedt. Dhr Schröder (Distr. IV) [ wil die bijzondere omstandighe‘ den vastleggen in het woord „overmacht”, maar Mr Bu 1- [ der wil daar niet aan. Over’ macht is een rekbaar begrip, zegt hij. Zo wordt de wijziging aangenomen zonder dat er van ' „overmacht” gesproken wordt. Deze protestkwesiie kwam ook . in het laatste deel van de ver, gadering ter sprake, toen de , voorzitter van „Alliance”, dhr , Rademaker, gelegenheid kreeg, om z’n interpellatie te houden over de oude kwestie van het protest De Zeeuwen—DOSKO. In dat geval was een protest van DOSKO in behandeling ge-, nomen, hoewel ’t pas 13 minu■ ten na de 5-minuten-termijn (18 ■ min. na afloop van de wedstrijd ■ dus) zou zijn ingediend. De ■ Protestcommissie had echter re■ denen aanwezig gevonden, het ■ protest tóch in behandeling te • nemen en ’t was toegewezen bo: vendien. Daardoor was DOSKO , kampioen geworden. Bij af-I wijzing of niet-ontvankelijkverklaring van het protest zou een beslissingswedstrijd met Alliance
noodzakelijk zijn geweest. „Mag dat nu maar zo?” vroeg dhr Rademaker. „Ja”, zeiden dhrn Lotsy en Burgwal, „els de protestcommissie na herhaald onderzoek tot de overtuiging komt (en daarbij blijft), dat er reden was, ondanks de tijdsoverschrijding ’t protest tóch te behandelen, dan kan het Bondsbestuur daaraan niet tornen.” En daarbij bleef ’t. Bij de rondvraag bracht Koolhaas een geval van R.K.-dwang tot spelen in een bepaalde schoolclub naar voren, waarop dhr Kruyver antwoordde, dat het schoolreglement gewijzigd zal worden. Het slot was vredig. Koolhaas, met de pil van de versterkte degradatie pas in de maag, vond desondanks woorden van lof en dank voor het Bondsbestuur, dat ’t personeel van ’t Bondsburean en andere werkers) de zaken weer zo goed gaande heeft gehouden. En na b«na 6 uren vergaderen de rondvraag leverde weinig op -r- was daarmee eeneind gekomen aan een vruchtbare, deels zeer Interessante Bondsvergadering. HERMAN KUIPHOF.
Programma Landenwedstrijden
1943
26 September:
Denemarken—Engeland
. October:
België—Zwitserland (Brussel)
9 October:
lerland—Engeland
17 October;
Frankrijk—België
24 October:
Luxemburg—Zuid-Nederland
30 October;
Denemarken B—Noord-
Nederland
31 October:
N ederland—België
10 November:
Engeland—Wales
21 November:
België—Nederland
1 December: Engeland—Zwitserland
26 December:
Spanje—België
1949
22 Januari:
Engeland—Wales (Apiateurs)
5 Februari;
Engeland—Noord-lerland (Amateurs)
9 Maart:
Noord-lerland—Wales
12 Maart:
Wales—Engeland (Amateurs)
13 Maart:
Nederland—België
31 Maart:
België—Nederland
6 April:
lerland—België
9 April:-
Engeland—Schotland
23 April:
Nederland—Frankrijk
24 April:
Frankrijk B—Nederland B
24 April:
lerland—België
15 Mei:
Zweden—Engeland
18 Mei:
Noorwegen—Engeland
22 Mei:
Frankrijk—Engeland
23 Mei:
België—Wales (Brussel)
Begin Juni:
Zweden—Nederland Finland—Nederland
Oost Nederland—
Oost-Frankrijk
Voorjaar 1949: Ned. Z.IVT. Xl—Belg. Z.M. XI
HAARLEM
EEN SLAP BEGIN
Wy kunnen niet bepaald van een denderend begjm spreken. on*e beide kampioenen verloor EDO, terwyi Haarlem gelqk speelde* Nn nemen wij gaarne aan, dat de elftallen, ondanks wat beker-oeff' ningen, nog niet de juiste vorm hebben, ofschoon wij altijd huiveriï zijn voor een slappe start. Dit kam zulke funeste invloed hebben oP het verdere verloop. Van de 2e klassers kwam alleen Velsen in be* veld en begon met een 6—B tegen UVS. Hier bestond veel belanS' stelling voor de 3e kl. plaatselqke ontmoeting TIJBB—HBC. kampioen van het vorig jaar, HBC, die als sterkste werd getipt, zich onverwachts met 2—l geklopt.
.E.D.O. ontwaakte te laat! —■ en verloor
Gezien de belangstelling kon men duidelijk bespamren, dat de ware animo voor voetbal er nog niet is. Er zijn nog geen resultaten, die spreken en daarbij is het weer te aanlokkelijk, dan dat men zijn middag op het voetbalveld wilde slijten. Behalve de grote schare getrouwen liet de staantribune tal van open gaten. De wegblijvers waren dan ook geen getuige van de buide, welke de supportersvereniging E.D.O. bracht voor het kampioenschap. Ter herinnering bood dhr. Hirs namens hen een juweel Van een vlag aan, die captain Schijvenaar kon hijsen.
Maar deze vlag heeft de lading niet gedekt.
Dat wii zeggen de kampioensvorm van het vorig seizoen heeft E.D.O. nog niet hervonden. De thuisclub moest zich vrijwel de gehele eerste helft tevreden stellen met een passieve rol, daar D.W.S. van meet af een energie en vaart in het spel legde; die E.D.O. zichtbaar verraste. De Amsterdammers lieten heel tactisch de bal ’t werk doen. Zij waren uiterst bewegelijk stelden zich zeer behoorlijk op, waarvoor zij al na een minuut of vijf met een doelpunt van Kil werden beloond. Het ging alles vliegensvlug in zijn werk. Kanthalf Fanger gaf een fraaie pass aan Diederichs, die zonder dralen het leder naar het midden gaf, waarna een laag en hard schot van Kil doel trof. Natuurlijk stimuleerde zulks de D.W.S.’-ers. En Wille, die soms wat te hokvast is, permitteerde zich kort daarop een wandeling naar de hoek van het strafschopgebied, miste, waardoor Kil eerst kon Inschieten, doch de weggewerkte bal kopte Rijneman direct daarop in het onbeschennde doel. Zowat een kwartier gespeeld en dan een 2—O achterstand.... dat was te erg. En toch kon E.D.O. er niet inkomen. Zij speelde niet tactisch genoeg om de goed geconcentreerde D.W.S.-achterhoede uit verband te spelen. Dit antwoord kwam pas diep in de tweede helft, toen zagen wij E.D.O. weer terug. Het E.D.0., dat het vorig seizoen succes na succes boekte, ofschoon men ’t toch niet verder kon brengen, dan een tegenpunt van Bax. Zien wij het totale beeld van deze strijd, dan kunnen wij nog niet hoog van de toren blazen. De nieuwe trainer, Ware, oud-speler van Newcastle United en Stoke City, zal de ploeg nog eens degelijk onder handen moeten nemen. En als bovendien de eminente kanthalf Karpes na zijn knie-verwonding weer beschikbaar komt, dan zal dit Haarlemse elftal wel weer vreugde brengen aan de van Nesstraat.
„D.C.0.” zal op 26 Sept. haar nieuwe terrein aan de SchaJkwijkerweg openen met de competitiewedstrijd tegen D.S.S. De opening zal geschieden door dhr. v. d. Aart, voorzitter van de afdeling Haarlem.
Hermes-D.V.S. viel bitter tegen
VSV, met de nieuwelingen Stijger, van Gelder en Hazeveld Muskee (ex-West-Frisia) was niet opgesteld heeft het tegen het deze middag al zeer zwak I spelende Hermes-DVS niet moei- I lijk gehad. De anders zo agres. sief spelende Schiedammers aten I als het ware uit de hand der lJmuidenaars, die reeds na 4 minuten door toedoen van het duo Sterk-van Onselen een I—O voor' sprong hadden. Wel wist Lex ' Jansen na ongeveer een kwartier '■ spelen gelijk te maken, maar toen kwam VSV dusdanig opzet■ ten, dat het met de rust 3—l stond door doelpunten van Balvers, die de hele HDVS-verdedi-
ging aan zijd voetbalschoen lapt®’ en Sterk. ■Na de rust bleek Hermes haa opstelling gewijzigd te hebben e stond V. d. Tuyp o.a. Ook dit hielp niet, want V. S. *” bleef de toon aangeven. Vaa fantastisch doelverdedigen. va Pil voorkwam evenwel erger, f°‘ flat de 3—l stand ongewijz*ë bleef.
HET MIDDEN-KENNEMEB' LAND-TOURNOOI
Dit tournóoi is gewonnen 0.0. E. uit Wijk aan Zee, nadat deze pittige ploeg uit de bad' plaats in de finale Velsen 3—2 klopte; de Velsenaren P®' zetten de tweede plaats. Om .d derde en vierde plaats ging P® tussen de oude tegenstander Kennemers en Klnheim. wedstrijd eindigde zoals ze P®' gonnen was. Klnheim legde wel beslag op de derde pJ®®! door het beter nemen van stmf' schoppen.
Opening Van Gelder-Sportpadt Zaterdag 18 September zal nieuwe Van Gelder-Sportpa‘ te Beverwijk officieel in gebru' genomen worden. Deze middi*® zal er een elftal, samengeste* uit personeelsleden der versch* ' lende v. Gelder’s fabrieken, sP®' len tegen een elftal uit de se stad Rijssel, eveneens een eb tab der papierfabriek in Noo® j Frankrijk. Dit sportpark voorts bespeeld worden „Klnheim”; het oude gelegen nabij de Pont, valt o**' der het nieuwe en wordt bebouwd.
’t Gooi door D.O.S. geslagen (O—2)
Met een verdiende O—2 g winning heeft DOS de competitie ingezet ’t Ciooi jvooral aanvallend en hetment met Wiggemanse op de . voorplaats mislukte dermate, wij er Wel geen herhaling zullen zien. Dit beïnvloedde het spel van Schaap, die ove gens weer talrijke individu® staaltjes van zijn technisch kn nen demonstreerde. ,r
Ondanks het gemis van v. .j, »ls rechtsbuiten en Temmif'® de half linie ontwikkelden jjj Utrechtenaren in de eerste n , een snel, soms overrompel spelletje, waartegen de ander® hechte Gooi-verdediging jg grootste moeite had zich tè houden. Vooral de linkervleugel was zeer 6®'' 0. lijk. Na 8 min. spelen won voor Valk een duel met passeerde Mosterd (O—U jp, kwam ’t Gooi er toen bete® j,, doch de aanval was te onsahi hangend en ook het schot h® Wensen over, f
De Utrechtenaren bleven vaarlijker, forceerden enig® ners, doch eerst na 35 len was het andermaal na prachtig voorbereidend _jvan Baljet ten tweede mal® puntte <o—2). Na rust speelde ’t Gooi val, maar zij kon, zelfs man Pindus enkele malen uitliep en de bal miste, m scoren komen. ,rfell*'’^ Een wijziging in de bracht wel enige verb® een schot van tegen de lat, maar in de ,j,ggeH kwam geen wijziging meerhet einde was het spel geworden, maar de d®du jgjscheidsrechter Horn hield ding goed in handen.