Kerdrade – Voetbalstad Nr. 1
Samenwerking tussen de 4 Eersteklassers
Nog nooit waren de Kerkraadse prestaties in de K.N.V.B. zo daverend als in het voorbije seizoen. De opschuiving o»er alle linies spreekt duidelijke taal: 4 Kerkraadse verenigingen gingen met één slag een toon hoger zingen. Kerkrade promoveerde naar de Ie klas, Chevremont nam de plaats van Kerkrade in de 2e klas over, Spekholzerheide vulde de vacature van Chevremont in de 3e klas aan en als klap op de vuurpijl zette Hopel de kroon op dit knap stukje promotievoetbal door de plaats van Spekholzerheide in de 4e klas voor zich op te eisen. Deze gang van zaken heeft Kerkrade, in verhouding tot haar 40.000 inwoners, met drie Ie klassers tot voetbalstad no. 1 van Nederland gemaakt. En al wordt er nu beweerd, dat Kerkrade teveel van het goede heeft en boven haar stand leeft en dat deze uitbreiding wel eens diepe rimpelen zou kunnen veroorzaken in het voorhoofd der diverse penningmeesters, al deze veronderstellingen doen niets af aan het feit, dat Kerkrade dan toch maar een unieke prestatie geleverd heeft.
Om moeilijkheden te kunnen opvangen en ondervangen hebben de eerste klassers elkaar gezocht en gevonden in de K.E.K., een samenwerkend orgaan, gevormd door de dagelijkse besturen der drie Ie klassers. Uniforme entréeprijzen en contributies en aparte onderlinge overschrijvingsbepalingen heeft de K.E.K. reeds als vruchten afgeworpen. Deze lovenswaardige samenwerking is hecht genoeg om aan toekomstige moeilijkheden het hoofd te bieden. Daarnaast heeft de competitieleiding van Afd. VI, met de wijze waarop zij het programma in elkaar timmerde, de K.E.K. en ook de lager geklasseerden een helpende hapd toegestoken.
De huisvesting der diverse Kerkraadse verenigingen heeft onze stoutste verwachtingen overtroffen. Onze eerste belangstelling gold de kersverse Ie klasser Kerkrad e, die de bekende Engelse trainer BUI Julian broederlijk met R.F.C. Roermond gaat delen. Het speelveld is nu in overeentemming gebracht met haar nieuwe omgeving. Een tweede en behoorlijk oefenterrein, dat is klaar gestoomd, betekent een welkome ontlasting van het hoofdterrein. Kerkrade, dat zich vast gaat klampen aan de stopper. zal met het volgende elftal starten: J. Arets, M. Arets, Schreurs, Stevens, Geraedts, Hoe-
len, Vondenhoff, Schings, Schet-Strolenberg en Esser. De accommodatie van het B 1 e ij e r h e i d e-terrein heeft genomen. pracht-staantribunes zijn gestampt, waarmede capaciteit op 10.000 denkt kunnen brengen. Onder de inmiddels gearriveerde Oostenrijijeinlein, heeft Bleijerheide weer de eed afgelegd op S.S.S. Elftal: Hubben, Kemmerling, Rabuda, Schlangen, Coerver Barwasser Hoenen Adang, Lamers, Struver en Haas (Groene Ster) j u 1 i a n a zal het nog met een noodtribune moeten doen, maar behoefte van de afgebrande kleedkamers is voorzien. Pol den fjoed experimenteerde met een jysteem, dat veel gemeen had met het grendelsysteem, doch de opgedane ervaringen deden hem grendel weer gauw wegneen inmiddels keerde hij tot oude liefde van aanvallenspil terug Opstelling: Stuf-Fohler, Ramakers, Hermans, Kan, Somers, v. d. Berg,
Smeets, v. ’t Hooft, Vinders en Raaymakers.
De resultaten der laatste oefenwedstrijden van de Ie klassers: Kerkrade—DHC 2—6, Bleijerhei—Xerxes 2—7 en Achilles—Juliana 3-3 stemden niet erg hoopvol, doch men trooste zich met ’t gezegde, dat na een slechte generale repetitie een goede voorstelling volgt. Chevremont, dat de voetballessen van Wim Groenendijk blijft krijgen en zich een fonkelnieuwe grasmat permitteerde, komt versterkt met de ex-Bleijerheide-doelman Esser voor de dag, terwijl Miranda, dat haar terrein ook al een goede beurt gaf, naast de inmiddels uit de tropen weergekeerde Delabaye mogelijk nog over Lenssen (Kerkrade) en Nievelstein (Jutiana) zal kunnen beschikken, De 3e klassers R.K.T.S.V., F.C.K., Haanrade en Spekholzerheide komen in goede conditie binnen de lijnen en zullen gewis in hun omgeving hun mannetje weten te staan. Het startschot kan vallen.... Voetballend Kerkrade is klaar! RHODELAND.
' Kittibria’s Zilvcreii Bal-Tournooi
Het waren ditmaal geen op de voorgrond tredende deelnemers, die om Kimbria’s Zilveren Bal gestreden hebben. Kimbria als tropheejioudster, Willem I, Waub. Boys en EVV uit Echt, hebben, op het nieuwe hulpterrein 2 Zondagen gevoetbald en 5 Sept. werd de eindstrijd Kimbria—EVV ?uitgevochten.
EVV had- tevoren Willem I uitgeschakeld, tertvijl Kimbria zich met wat te veel moeite Waub. Boys van het lijf had gehouden. Die eindstrijd was niet veel bijzonders en werd door Kimbria op haar slofjes met 5—2 gewonnen. •Met rust was het nog 2—2, doch nadien had de Echter keeper te veel zwakke momenten en te veel last van de gladde bal, waardoor hij zich geheel onnodig tweemaal liet passeren. Kimbria had een slechte generale repetitie, het zal als het „echt” gaat worden anders uit de hoek moeten komen om een vooraanstaande rol te kunnen spelen. De prominente middenvoor Rondagh gaat daarbij deze maand de weg van vele voetballers: Indonesië.
Na afloop reikte de nieuwe voorzitter van Kimbria, dhr. Hustinx, de Zilveren Bal maar weer aan zijn eigen aanvoerder uit en borg het kleinood daarna maar weer voor een jaartje op. A.s. Zondag wordt het hernieuwde hoofdterrein der Kimbren officieel heropend met de competitiewedstrijd Kimbria— Standaard. Het eertijds grasloze, effectvolle en feitelijk onbespeelbare terrein is nu herschapen in een prachtige grasmat, zodat we – menen, dat een der hoofdoorzaken van het wegblijven der gfo-
tere verenigingen bij Kimbria’s Zilveren Bal-tournooi vervallen is. Overigens komen we nog nader op de opening van dit veld terug.
Als soldaatjes spelen ... Dat gebeurde in het kader van de feestelijkheden in Maastricht. De burgervader was op het MVV-terrein en stak een Benelux-rede af want er zou gevoetbald worden door 11 Belgische piotten tegen I—l3 R.I. een Belgische officier bracht een driewerf hoezee uit op Koningin Wilhelmina en de „Koninklijke” speelde 2 Benelux Volksliederen. Ik weet zeker, dat die Belgische piotten beter kunnen vechten dan voetballen. Ze verloren met 8—0; dat was meer dan het handjevol publiek hun gunde en toen de jongens uit Tongeren en omgeving vlak voor het einde hun eerste kans kregen, schoot de middenvoor nog stomweg en keihard tegen des keepers buik, zodat de eer zo die al te grabbel lag nog niet gered werd 00k.... MVV charterde Zaterdag in Beek een K.L.M.-vogel en vloog naar Leiden om tegen Edo een wedstrijd te gaan spelen. De Maastrichtenaren zullen dit seizoen weer stopperen met Van Kerkoele als stopperspil. In de eerste helft tegen Edo ging net bar slecht en een 2—o-achterstand was de beloning. Na rust, toen Bremen in de voorhoede door Voorjans vervangen was, „floepte” het plotseling en de beloning bleef niet uit in de vorm van een 3—2-overwinning. Een rechtervleugel van Es-Voorjans met Tap als middenvoor, schijnt het in „het systeem” te zullen doen.
RAMAER.
N.E.C. wint het St. Rosa-tournooi De laatste van de drie wedstrijden in dit tournooi is geëindigd in een kleine overwinning voor Sittardse Boys, zodat NEC (Nijmegen) dat de Boys een 2—4 nederlaag toebracht de winnaar van 1948 is.
Deze laatste wedstrijd gaf geen denderende dingen te zien. Beide ploegen verschenen met enkele invallers. Als er een half uur gespeeld is geeft Poyck Wals met een hard schot het nakijken. Na de rust lost Daalman een harde schuiver die via de voet van Pfennings over de Munck in doel verdwijnt (1—1). Poyck lost andermaal een hard schot dat doel treft (2—l). Uit een voorzet van Peeters weet Bux Wals met een boogballetje te verschalken (3—1) In de laatste minuten benut Moonen een voorzet van links, zodat einde komt met een 3—2 overwinning voor Sittardse Boys.
Waubach „Oranje” 35 jaar Op 12 September herdenkt de RKVV Waubach Oranje haar 35- jarig bestaan. Het bestuur recepteert van 11.30 tot 1 uur in de zaal van Jos Herberigs. Om 2 uuy speelt Waubach I tegen Sittard I en om 7 uur is er een gezellig samenzijn voor leden en begunstigers eveneens in de zaal van dhr Herberigs aan de Markt.
Afdelingen spraken zich uit over het Bedrijfsvoetbal
Met uitzondering van die der afdelingen Dordrecht en Noord-Brabant waren alle afgevaardigden naar Utrecht getogen, om te verhalen van het wel en wee hunner rayons. 'Voorzitter Hopster leidde de besprekingen in met een kort woord, waarin hij aandacht vroeg voor de ambtenaren van de K.N.V.B. Het spaarfonds is onbevredigend, er moet een pensioenfonds komen en hij ried de afdelingen aan, zulks ook voor haar ambtenaren te overwegen. Het jeugdkamp te Nunspeet is ’n groot succes geworden. Wat de a.s. Bondsvergadering betreft; Over het rapport Greben kon men maar weinig goeds vertellen. De voorzitter noemde stemverhouding wijzigen met het doel meer belangstelling voor de districtsvergaderingen te wekken, zonder meer „quatsch”. Het is beter de te behandelen onderwerpen aantrekkelijk te maken. Dhr. Bergveld (Amsterdam) zal dit onderwerp op de Bondsvergadering aansnijden. De tongen kwamen eerst goed los bij het behandelen van het zorgenkind: bedrijfsvoetbal. Er waren afgevaardigden, die het heus niet erg vonden, maar er waren er ook, zoals die uit het Noorden, die geen compromis wensten.
De voorzitter stelde de vraag: wat wenst ge? bedrijfsvoetbal buiten de K.N.V.B. of reglementeren in de K.N.V.8.? De grootste liefde bleek voor het laatste te bestaan. We kunnen het meespelen in bedrijfsvoetbal, aldus dhr. Hopster, voor incidentele gevallen overlaten aan de toestemming van de vereniging, waarin de speler in de K.N.V.B. uitkomt. Afd. Twente zag heil in een absoluut verbod voor actieve spelers, doch wil een concessie doen aan z.g. niet-actieve spelers in genoeglijkheidscompetities. Dhr. Hendriks vond een algemeen verbod eenvoudig, de voorzitter niet, omdat het gevaar bestaat, dat er bij halsstarrige houding een bond naast een bond gecreëerd wordt. Bedrijfsvoetbal gaat immers toch door, want de fabrieken zitten er achter. In dit verband werd Keesje Rijvers nog even in het zonnetje gezet. In Enschede werd een speler anderhalf jaar geschorst. Keesje kwam er met een berisping af, waarop de altijd slagvaardige praeses antwoordde, dat de vereniging dit gedaan heeft. In Limburg schijnt grote verwarring te bestaan over de status van het bedrijfsvoetbal, omdat de afdeling weigert medewerking te geven. De voorzitter kwam hierna met een bevredigend voorstel: .voorlopig vasthouden aan het instellen van een zomertijdperk, waarin ieder zich aan bedrijfsvoetbal mocht geven. Buiten die periode een absoluut verbod. Dhr. Welle (Utrecht) wilde differentiatie afhankelijk maken van plaatselijke omstandigheden. Zijn Rotterdamse collega, dhr. Weekenstroo, wilde kalm aan doen en eerst het rapport bestuderen. Afd. Den Haag was verbitterd over de groente- en melkboeren, die ruim gebruik maken van de gemeentelijke sportterreinen, terwijl K.N.V.8.-clubs moesten smeken om een half uurtje gebruik hiervan.
Terugtrekken van elftallen Er ontspon zich een hevig debat over het besluit der Afd. Rotterdam dat het bestuur zal beslissen of bij terugtrekken uit de competitie de wedstrijden als niet gespeeld zullen worden beschouwd. Bergveld vond het onredelijk, een beslissing van het groene veld naar de bestuurstafel te transporteren. Mr. Piek zag in het besluit van het bestuur het gevaar voor vreemde beslissingen, het zoek raken van een vaste lijn. Een prima tip kwam van dhr. De Boer (Den Haag) die zei, dat een vereniging verzoekt om zich terug te trekken. De afdeling kan dit weigeren. Het voorstel van Rotterdam werd verworpen (2—16).
Moormanbeker-toumooi Dhr. V. Kesteren werd gehuldigd voor zijn puike organisatie. Afd. Friesland had enige aanmerkingen: het rapport was te laat gekomen, de onkosten waren te hoog en de plaats, waar de finale gespeeld wordt, moet „winstgevender” gelegen zijn. Het was die dag te heet, zuchtte dhr. V. Kesteren.
Lagere voetbal moet *•** populair worden Dhr. Weekenstroo brak danks de financiële bezwaren – lans voor de popularisering ’ het lagere voetbal: Meer ganda, vroeger beginnen mag geen bezwaar zijn. jtlvoetbal is een belangrijke j_ mulans voor het gehele voe* De K.N.V.B. moest dit vooral zien! Dhr. Hopster betoogde, vooroorlogse subsidie maxm*" ƒ 500 bedroeg, welk bedrag is verdubbeld. .^1 Het Moormanbeker-tomP g heeft een tekort veroorzaakt . ƒ404,98. De afdelingen zullen zelf bijpassen. Voor het tournooi bestaat belangstelling. Volgend met alle wensen rekening wor gehouden. „„n De vaststelling van het r« ging nogal vlot. Klachten over zullen schriftelijk '’H pnd-Bondsbestuur worden ingedi De promotie van de afdeling jg bracht de gemoederen nogPLjg j beweging. Dhr. Hopster de j mede, dat iedere afdeling ggd' gave moet doen van de standa en reserve-elftallen. . In de Rondvraag Weekenstroo, dat de aanvragen te lang duren. jjewenste hij de overdracht va® 0 zittingen der afdelingen gerae te zien. .jg Dhr. Keur gooide een op over de toewijzing van Kgg, ten. voor interlandivedstrffigf, dhr. Weekenstroo eveneens. De Boer wenste een doening van registratie der p‘gg< namen. Om 7 uur werd de ve dering gesloten.
ROTTERDAM I
Ook S.M.V. opende nieuwe veld „
Als alle goede wensen m gfl vulling gaan, die De MuynC'jjpi) Selbeck bij de opening van nieuwe terrein op Woudeste horen kregen, dan worden jjcf roodwitten a.s. seizoen kampioen. S.M.V. weer op 'giKe destein, het ideaal van ge-S.M.V.-er is in vervullme ge' gaan. Aan het kleedlokaal nog wel iets gedaan '’y iia®’ maar zo lang Excelsior nog. gebuur is wordt deze zaak regeld. De openingsrede ' Muynck getuigde van zijn (o* aan eigen leden, die all®“ jge>> stand hadden gebracht door 1 initiatief en liefde voor o®jgpdf' J Dhr. Weekenstroo sprak v*’ggeii® j lijke woorden voor het ei' 1 lidmaatschap van de Afdem roemde Selbeck, die hij }/e(' > terdamse Kei noemde in enigingsleven. Nog vele e» sprekers voerden het cadeaux en bloemen waarna wedstrijden werden tussen S.M.V. sior-elftallen van elke * gKrJ; Laat ook ik de wens. uitsP d dat S.M.V. eindelijk »c derde klas opklimt, aan ‘ stuur zal het niet liggeO' pfld*! thans het woord aan d® is, die met een kampioe' hun bestuur de beste nen brengen voor zijn ® arbeid.
Assurantie Voetbal*ToOf*® 1948
Het Haagsche Assurant’® bal elftal heeft in het A®® ch* a 6 Voetbal Tournooi te Dor“ gp ® door de Heren uaar Keyser in 1945 besclnk stelde „Rotterdamse wisselbeker” voor de dei gewonnen.
De uitslagen warem Amsterdam o—2, Dordrecht I—l, Den sterdam O—O, Rotterdam – O—l, Dordrecht—Den A’dam—Rotterdam l-r"ctetdW Den Haag 0-3, Dordrecht o—o, Haag o—l, 7, . Den Behaalde punten: Amsterdam 6, Utrecht % 2, Rotterdam 1. df Aan de maaltijd sP vaP j', K. J. J. Lotsy, Brandverzekering MO- Tjoom jje' tafelpresident, dhr. a. ggyst® adj. Directeur van de » derlandsche” e.a.
In- en Verkoop van Bruikbaar IJzer Handel in afbraak en sloop Firma J. VAN OER END OPSLAGPLAATS: BUITENHAVENWEG 60 . SCHIEDAM ' Tel. 38243—67960
GEOPEND Indisch Restaurant „Melati” ' (Eigen. Coöp. „Setia”) Bezuidenhoutseweg 17 (bij Staatsspoor) T.h. Thomsonlaan. Tel. 72.33.61 – DEN HAAG Het enige adres voor Indische rijsttafel
Kleedkamers, Tribunes, Clubgebouwen enz.
NIEUWBOUW MODERNISERING ONDERHOUD EN SCHILDERWERK UITVOERING ONMIDDELLIJK DOOR HET GEHELE LAND
FORTUNA
i HAAGSCHE BOUWONDERNEMING Kant.: Jac. Gillesstr. 18. Telef. 556129 Badhuisweg 53. Telef. 552761 , 'B-GRAVENHAGE.