ROTTERDAM
De Heer P. Burik over de Terreinen
Aan de Rechter Maasoever is Jn het gesloten seizoen niet gevoetbald, maar aan de overkant heelt men toch nog de bal laten rollen, zonder veel belangstelling. Coal hield nederlaagwedstrijden ten bate van het terreinlonds. Er was goede sport te genieten, vooral in de wedstrijden tegen HOV, CVV en DHZ. Beide laatste clubs haalden met 1-3 het beste resultaat, zodat een extra ■Wedstrijd nodig is om de winnaar aan te wijzen.
Hillesluis hield seriewedstrijden en DHZ laat een groot aantal junioren as. Zondag hun laatste ■Wedstrijden spelen. DCL ontvangt 15 en 22 Aug. SIOD, Feijenoord 11, DHZ, EDS. CW 11, RFC 11, DHL, HOV, Hillesluis, FSV Pretoria en The Rising Hope ter voorbereiding van het a. 6. seizoen. De Gordelweg-commissie organiseert 15, 22 en 29 Aug. de* reeds bekende Gordelwegserie. Jammer dat deze weer zo ongeveer gelijk met de Zilveren Bal Wedstrijden vallen. Voor de toch al niet te beste terreinen in Rotterdam zijn deze wedstrijden echter niet gunstig, wat mij in een gesprek met dhr. P. Burik, Beer. van de Bond voor Lichamelijke Opvoeding, „Sportstichting”, nog eens duidelijk bleek.
CVV, zei dhr. Burik, ziet een lang gekoesterde wens in vervulling gaan, want ze komt in het hartje van Oud Charlois terug, de Dorpsweg bij „Het Wachtje”, ■waar ook de Tempowoningen gebouwd zullen worden, zodat de club van Ververs in een volkrijke buurt komt.
Ook SMV komt in September in eigen vertrouwde omgeving terecht, n.l. op Woudenstein. Laat Woudestein de roodwitte jeugd inspireren om eindelijk eens de vierde klas aan de goede zijde te verlaten, tot vreugde van haar grote aanhang.
Excelsior huist weer In zijn geheel op Woudenstein en het terrein is keurig verzorgd. Kosten nocsh moeite zijn gespaard, wat evenwel zijn rente wel op zal brengen voor de club van de on- Maasstad-mijmeraar Kenters.
Ook EDS keert in eigen omge■ving terug. De blauwwitten kregen van dhr. Burik toezegging, dat Vreelust hun standplaats wordt, zodat aan de jarenlange omzwerving een einde komt. Het clubleven zal er belangrijk door verbeteren, want het is niet bevorderlijk voor een goede clubgeest, als men met 6 ballen op stap moet voor 3 thuiswedstrijden, één Ban de Heyplaats bij RDM, één aan de V. Stolkweg en één aan Laag Zestienhoven. „Vreelust blijft een vaste recreatie”, zei dhr. Burik, doch alvorens de clubs die er komen te spelen, vaste gebouwtjes mogen optrekken, wil men eerst afwachten, wat de grond van Vreelust doet bij de werkzaamheden aan de Spoordijk ten behoeve van de Havenspoorweg. Voorlopig zet de Sportstichting een grote houten loods voor alle clubs, doch als de grond uitge■werkt is krijgen de clubs vrijheid om te bouwen. De Stichting wil echter voorkomen, dat de kleine verenigingen voor stroppen komen te zitten.
Wat de algemene toestand van de velden betreft is het te betreuren dat de Afd. Rotterdam de nacompetitie heeft gehouden, temeer daar deze achteraf geen succes bleek, zei dhr. Burik. Nu kreeg hij de velden pas midden Juli tot zijn beschikking en kon er niets meer aan gedaan worden, daar het te laat was om nog terreinen om te gooien, want er zit
geen groei meer in de grond- Om dit succesvol te doen moet men er eind April of begin Mei mee beginnen. Men heeft een Frais-machine, die een heel veld in één dag omgooit en als men de velden met rust laat, gaat de verbetering snel. Door het late seizoen echter kon men dit jaar niets meer uitrichten, Hij heeft deze kwestie met dhr. Weekenstroo besproken. In het volgende seizoen zal o.a. het ter-
rein van Het Noorden een beurt krijgen. De Bond heeft nu 140 HA velden, doch komt er nog 100 tekort. Men rekent, zei dhr. Burik op 4 vierkante meter per persoon, zodat Rotterdam met ruim 600.000 inwoners, 250 HA sportterreinen nodig heeft, wat ruim 200 terreinen betekent. Het zal nog wel even duren eer dhr. Burik aan zijn maximum is.
Ook wielrennen, zwemmen.
strandbaden, athletiek. Schoolsport enz. ressorteren onder zijn afdeling. Zo zal binnenkort de Nenijtobaan onderhanden genomen worden. Er komen dan kleedlokalen aan de zijde bij de tennisbanen en als ook het Lange Pad in orde gebracht is, zal in overleg met de KNAU en de RAC een regeling voor de athletiekchibs gemaakt worden, zodat de Nenijto niet meer zo overbevolkt is.
Jammer vindt dhr. van Burik het, dat hij 1 September a.s. dhr. J. M. de Kor V e r zal moeten missen, daar deze de dienst met pensioen gaat verlaten. leder, die met dhr. de Korver, chef van de afdeling Sportzaken, te doen gehad heeft zal dit gevoelen met dhr. Burik delen, want allen kennen de sportieve inslag van dhr. de Korver. Men verliest een prettige en sportieve collega aan hem, die een open oog liad voor ieders moeilijkheden. Voor de Korver was er geen verschil in grote of kleine clubs, ze waren hem alle gelijk. Welwillend als immer zegde dhr. de Korver mij toe een praatje met me te houden voor de lezers van de Sportkroniek over zijn langdurige ervaringen ais ambtenaar.
Een sportieve Oerloof de
Mevrouw de Vroedt en de verloofde van Wim Landman, U weet wel. eeuwige reserve achter Kraak, zaten gezellig bij onze internationaal thuis voor de radio te luisteren naar het verslag van de wedstrijd Engelajid —Nederland.
Op het moment dat de omroeper een Engels doelpunt aankondigde. gevolg van een fout van Kraak, riep de verloofde van Landman uit de grond van haar hart:
„Öh, wat vind ik dat erg voor Piet Kraak."
Kijk. da* is nu eens een sportief gebaar. Hoe licht had dit meisje met enig leedvermaak naar de woor. den van de omroeper kunnen luisteren? Niets daarvan hoor en daarom: ..Hulde."
AARNOVDSE
Bij Arie de Vroedt thuis
Door de teleurstellende uitslag tegen Engeland was het Nederl. elftal al vroegtijdig in ons land terug. Ik wilde dp mening van onze aanvoerder horen, dus toog ik naar ergens in Rotterdam-Z. Spijt van mijn veri'e uitstapje had ik niet, want Arie weet onderhoudend te vertellen en een charmante gastvrouw laat het de bezoeker aan niets ontbreken. En dan gaat onze aanvoei'der vertellen: „Laat ik beginnen”, zegt hij, „dat geen onzer spelers enige blaam treft, want alle waren we zeer gebrand op de overwinning en we hebben ons uiterste best gedaan, om de volgende ronde te bereiken en zo lang mogelijk in Engeland te blijven. We vochten echter tegen een elftal, dat kostte wat kostte wilde winnen, met alle oirbare en onoirbare middelen. Wat dat betreft zijn de Engelsen mij al bitter tegengevallen, omdat deze ons altijd ten voorbeeld worden gesteld, maar van een Olympische sportgedachte heb ik bij hen niet veel kunnen ontdekken. Hardisty bijv., die in Amsterdam beslist sympathiek speelde, was in Londen gewoonweg niet te herkennen. Voeg hierbij een scheidsrechter, die niet tegen zijn taak was opgewassen en waarvan onze spelers meer de dupe waren dan de Engelsen en de nederlaag is voor een deel verklaard.” „Voor een deel zeg je; zijn er dan nog meer redenen?” „Ja,” gaat Arte verder, „en dan bedoel ik niet de bepaald ongelukkige momenten van Piet Kraak, die wel zeer pech had, doch ik denk aan Kees Rijvers. Tegen Ierland ging het nog met hem, hoewel hij niet was als anders, doch tegen Engeland was hij gewoonweg niet te herkennen en kon bijna geen adem krijgen. Wat bleek nu? In Breda had de een of andere halve gare hem spelenderwijs een tik op zijn neus gegeven, waardoor hij in Engeland doorlopend last van hoofdpijn had. Na afloop van de wedstrijd ging dhr. Herberts met hem naar een dokter en toen bleek, dat er een beentje in zijn neus was gebroken, waardoor de ademhaling buitengewoon werd
bemoeilijkt, niet normaal kon functionneien, zodat de kleine onruststoker der vijandelijke verdedigingen practisch tot werkloosheid was gedoemd, zonder dat hij zelf de oorzaak wist. Kleine oorzaken dus, maar grote gevolgen, want een Rijvers op volle oorlogssterkte had ons vooral na ons openingsdoelpunt heel wat verder kunnen helpen.” „Ik las hier ergens, dat Roozenburg met zijn gewonde been naar huis was gestuurd, klopt dat?” „Neen,” zei Arie, „hij is tot het laatst gebleven en gelijk met ons naar huis gegaan. Weer het een of andere sensatiebericht. Sommige journalisten mogen wel wat meer op hun pen letten. Van mij schreven ze, dat ik een slecht aanvoerder was en niets deed om mijn jongens in toom te houden. Ik durf te verklaren, dat de Hollanders fair hun kans hebben verdedigd en ik vond geen aanleiding om hen af te remmen hetgeen eerder fnuikend zou hebben gewerkt. Wij zijn om zo te zeggen „met de vlag in top ondergegaan” en zo dacht ook onze leiding er over. Over Slijkhuis schreef een journalist, dat hij zijn kans op de 5000 m niet heeft verdedigd en een persoonlijke kwestie met de KNAU-bestuurders niet kon verkroppen. Vergeet niet, dat wij amateurs zijn, dat we er trots op waren ons land te vertegenwoordigen en dat wij alles hebben gegeven wat in ons was en dat heeft Slijkhuis ook gedaan. Iedereen, die verstand van sport heeft, Iet wel, „verstand”, heeft kunnen constateren, dat onze lange afstandloper niet meer kon geven en niettemin een prachtige prestatie leverde. Let wel, wij zijn amateurs, dus verdienen geen geld met onze sport, maar die mijnheer, die zijn onkunde demonstreerde in zijn artikelen, verdient wel zijn geld door sentatieverslagen, over amateurs. Dat vind ik nou eens onsportief. Deze mensen bouwen niet op, maar breken af en zijn een gevaar voor de Sport.”
AARNOUDSE Het D.W. Recourt-Tonrnooi. — Ter nagedachtenis aan hun onvergetelijke voorziter D. W. Recourt houdt de R K. ver. De Spartaan 1920 een omvangrijk tournooi voor Senioren, Veteranen en Junioren van 14 tot 29 Aug. a.s. Voor de senioren is een fraaie beker uitgeloofd, die 3 keer achtereen of 5 maal in totaal gewonnen moet worden. 1
BU ELKE SPORT! „
AMSTERDAM
Goed debuut van Suriname tegen Ajax 2-2
Toen de Surinaamse spelers in hun frisse, groene truien het Stadion-gras betraden, de vlag tussen zich dragende, en front maakten naar de goed-bezette tribunes, hadden zij de harten der hoofdstedelijke voetballiefhebbers reeds gewonnen. Sympathie. die zich demonstreerde in haltelij ke aanmoedigingen, nog versterkt door de neiging van sporttoeschouwers om de zwakkere te steunen. Men was er immers van overtuigd, dat deze gasten uit de West, hoe goed werk de Bois dan ook verricht mocht hebben in de afgelopen 4 maanden, toch nog maar een primitief spelletje zouden spelen en door Ajax vriendelijk, maar gedecideerd zouden woi'- den geklopt. Maar toen de zaak zo’n kwartier aan de gang was, werd het duidelijk, dat deze Surinamers wel degelijk begrip van het spel hebben, veel meer dan ik. eerlijk gezegd, had durven verwachten, en dat Ajax er moeite mee zou hebben. Ajax, met de ex-Gooi keeper Van der Heide in het doel, van der Hart op de plaats van Van der Linden en de vroegere DWS-er van der Hoeven in de halflinie, had er dan ook' moeite mee en mocht tevreden zijn met de 2—2 uitslag. Nu verkeerden de roodwitten zeker niet in fighting mood zij speelden duidelijk nog vacantie-voetbal en de stimulans om te winnen was bij de gasten rPerkbaar groter, maar de Surinamers zouden ook in een competitiewedstrijd niet zo maar verslagen zijn. Zjj trokken het meest de aandacht door een fantastische persoonliike snelheid, die zij tot het einde (zij spelen zelden of nooit wed.strüden van anderhalf uur!) konden handhaven; individuele loopduels eindigden steeds in het voordeel van de gasten. Daarbij bleken enkelen over een aardige balbehandeb'ng te beschikken en over inzicht om vrij te lopen. De zwakste zijde van hun snel lag in de dekking, die nu en dan
volkomen mis was. De beide achterspelers lieten Drager en Fischer bijna steeds vrij en slechts hun verbluffende snelheid stelde Zorgvol en Gil! dan in staat om hun tegenstanders toch nog te hinderen. Van het stopper-spel lyvam dan ook niet veel terecht, daar ook middenhalf Leeuwin dit niet consequent toepaste. Aanvallend zag men herhaaldelijk aardig werk, waarbij linksbuiten Declercq opviel door zijn ferme schot. De Surinamer.? namen de leiding, toen rechtsbinnen Samson met een hard schot uit een hoekschop onhoudbaar scoorde. Door Fischer en Bruins hernam Ajax de leiding, die zij tot ver in de tweede helft behield. Maar toen het einde begon te naderen, heten de bezoekers nog eens flink door en Kamperveen bracht de stand op 2—2. Een knap resultaat voor de Surinaamse ploeg tegen een club met een voetbal-eruditie als Ajax, dat al landskampioen was toen de Surinaamse Bond nog opgericht moest worden. VAN DEN BERG.
Frankendael-Tournooi f raniteiidael-1 ournooi D.E.C. houdt dit jaarlijkse toumooi ditmaal op één dag, 15 Augustus. A. 11.30: Theole—JOS; B. 12.45 DEC—Tubantia (Belgische Ie kl.) verliezer A—Verliezer B; jg 45 winnaar A—Winnaar B (fi„gjg) ' Het V.V, „Halfweg” Toumooi wordt Zondag 15 en 22 Aug. voor de eerste maal gehouden om de zilveren „Jan Visser” Beker, een herinnering aan het vorig jaar overleden ere-lid. Deelnemers; AFC 2; EDO 2; Halfweg 1; NAS 1; SAVM 1. de Spartaan 2, de Volewijckers 2 en yVD 1 15 Aug.; 12.00 EDO 2-WD 1; I—SAVM 1. 14.30 AFC q. ivtac i 2-de Spartaan 2, NAS 1-de Volewijckers 2.
Feyenoord-Suriname 3-1
De Surinamers trokken niet de r belangsteling. die destijds de Cu- 1 ragaoers hadden. Plm. 25.000 be- t zoekers waren er in het Stadion g die zich echter niet verveeld i hebben. Niet dat de bezoekers s zulk daverend spel, vertoonden, t want dat was niet verwacht, doch door het prettige enthousiasme, \ dat de kleurlingen ten toon c spreidden, zorgden ze er voor, dat c de balans tamelijk in evenwicht ( bleef, al was Feyenoord tech- \ nisch natuurlijk veel beter. Het spel der bezoekers was tamelijk primitief en al heeft trainer Dubois, die ik nog even sprak, al heel wat verbetering in hun speelwijze aangebracht, toch is deze trainingstijd te kort gebleken, om hen al als gelijkwaar- 5 dige tegenstanders te beschou- ( wen van de doorsnee Hollandse Ie klasser. Feyenoord. dat ook al j geen grootse indruk maakte, had j niet veel moeite om met 3—1 te c winnen. De nieuwe opstelling der i roodwitten was niet direct een c doorslaand succes en de elftal- j commissie "zal nog wel enige < hoofdbrekens hebben, voor de s definitieve ploeg voor het nieuwe ( seizoen zal zijn gevonden. Van I Munster bijv. als was 1 geen succes en Hoogvliet als r. ■ < half speelde ook geen daverende 1 partiji De Vroedt speelde nog in vacaptiestemming. Brandes maakte twee gave doelpunten, maar 1 voor de rest klopte het nog niet 1 al te best bij de roodwitten. Bijl in het doel weerde zich kranig en met de beide achterspelers ■ Smulders en Oldenburg is het achter wel in orde, al hadden ze het tegen de Surinamers, die wel enthousiast, maar allerminst 1 doelmatig speelden, niet al te . moeilijk. De bezoekers, alle goedgevormt de athleten, hadden een slechte 1 gaven heel wat r corners cadeau, schoten slecht en 1 tippelden onophoudelijk in de i buitenspelval, hoewel deze niet – moedwillig werd opgezet. Enthou£ siaste bruine supporters op de t tribunes zorgden voor de vrolijke noot en hun medeleven was ver-
makelijk, doch ze moesten met lede ogen aanzien, dat Brandes tweemaal hun doelman met strakke schoten passeerde, alvorens Nelon via de paal tegeoscoorde. Na de hervatting profiteerde V. d. Korput van een fout van doelman Graanoogst (3—11- waarmede het einde kwam, want de Surinamers kwamen niet verder meer dan de F.-verdediging, en de roodwitten geloofden het verder wel. _ AARNOUDSE
Seizoenvoorbereiding in Schiedam De beide Schiedamse Ie klassers bereiden zich serieus voor op de komende, ongetwijfeld zware competitiewedstrijden. De 20 jaar in ’t hoogste competitieverband spelende blauw-witten, gaan over op de z.g. moderne speelwijze. De nieuwe Engelse trainer R. DelloY onderzoekt ’t Hermes-materiaal-As. Zondag zal de eerste poging aangewejïd worden om het systeem te spelen, als de club van de Belgische international Van Steelandt ,de St.Niklaasse S.K., ’n bezoek aan de Jeneverstad brengt-Op 29 Aug. volgt de return nt België. SW is zich terdege van de komende zware strijd bewust, m haar afd. komen heel wat wat verenigingen met klinkende namen uit. Ieder in Schiedam en velen in voetbal-Nederland zijn benieuwdhoe rood-groen ’t er af zal brengen, ook al omdat SVV vasthoudt aan de aanvallende spil. 1 aldus voorzitter Maitha, ,.omda wij tegen de stopper zijn, maar omdat we ’t spel spelen, dat on* spelers 't beste ligt.” Na onië friendly-games tegen en DHC (de eerste gewonnen, d tweede gelijk) volgt de o®rst serieuze oefening in de Zilvere Bal-serie. De Havendij k-accoinv datie wordt met enige staantribuj nes uitgebreid, maar verder ’t knusse terreintje onverander A. B'