Pri|s 33 cent

SPORTKRNIEK

WAARIN OPGENOMEN DE OFFICIËLE MEDEDELINGEN VAN DE KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE VOETBALBOND

en yan de Afd. 's-Gravenhage K.N.V.B.

Hoofdredacteur >j. moorman redacteur . h. p. kuiphof ORGAANCOMMISSIE, K. J. J. LOTSY, S. COLDEWEY, li. H. F. KOPSTER

BUREAU. DEN HAAG, ZWARTEWEG 1. TELEFOON 18.23.55 ABONNEMENT, ƒ 4.- PER KWARTAAL INCASSO. 15 CENT.

MAANDAG 9 AUGUSTUS 1948

No. 32 – Weekblad 47e JAAR

MOORMAN'* PERIODIEKE PERS. DEN HAAG

NADRUK VERBODEN

Postrekening 4 4 71S

t N In dit Nummer: Arie de Vroedt over de wedstrijd Groot-Brittannië—Nederland De Westelijke Eerste Klassers na de be vrij ding V. J

Engeland-Nederland en het ruwe spel

Op deze manier zijn Olympische A j j 1. voetbaltournooien zinloos

Londen, 3 Augustus. Al heeft Nederland dan verloren de Olympische Spelen-1948 gaan verder en het enige wat men nog van ons voetbalelftal merkt, zijn de vertrouwde gezichten van spelers en officials op de athietiek- en zwemtribunes, waar zij en dat demonstreert de prachtige eenheid in de gehele Nederlandse sportploeg enthousiast en doeltreffend onze landgenoten aanmoedigen. Vraag het Fannie Blankers-Koen of Nei van Vliet of Wim Slijkhuis maar, welk een hart het hun onder de riem steekt. Maar inmiddels beheersen andere naties, waaronder sommige zwakkere dan de onze, het vocthaltournooi. Een hard gelag voor Oranje!

EEN beschouwing van de wedstrijd tegen Gr.-Brlttannië Zaterdag 31 Juli op Highbury, hioeten wij wel tot de slotsom komen, dat naast pech en ®cheidsrechtersfouten ook onze filoeg tactische fouten heeft Semaakt en als geheel, als eenheid, onder de Britse ploeg is Rebleven Zeker, het was hiterst moeilijk onder deze om®‘andigheden waarbij met alle hiiddelen gepoogd werd, ontplooiing van het spel der te* llonstanders te voorkomen, eer. PPbouwend spel te deraonstr® maar de Britten zijn daal koslist beter in geslaagd dan "'Ü. Hun ploegtechniek er. ta# waren moderner, doeltrej ïender en hun spel in oBt rustiger dan het onze "lermee bedoelen wij helemaal . hiet onze dapper strijdende Jongens achteraf met harde Ptitiek te lijf te gaan. Het i| de schrijfmachine praten over ta8 ‘°k en techniek, maar bij di1 te harde spel kón redelij niet verlangd worden str t-Onze spelers een demon' van mooi voetbal tl gaven. Maar des te meei ■tQp'''onderden de Britten del k®®Phouwers. dat zij wèl tel' goed'overlegd samen-L, ons doel onder vuur naetith' terwijl wij een zeer ZiiiPeusiast, maar meestal on- aanvalsspel — dat toch genoeg was — ten örit ®lP''en Als linie was de dere?® voorhoede onze meerbetpi was onze defensie kon t P *ter Engelsen. Zo SchiJJu gebeuren, dat de beste tpfi ykansen en de fraaiste scho- ops boekje kwamen te tenswr'Pt Britten dan toch derp wonnen, heeft een an* bei(jp eorzaak. Het verschil in Van p Keepers viel ten gunste pQrtyPReland uit en Vrouwe ten tn i~ vaak ten onrechte SchfjjPPPle gevoerd door sportwas nu beslist aan?P Piet aan onze zijde. van onze dnsldip jP stukken beter dan lloal Hritten. Appel’s eerste kps- "'as een pracht stuk Wil' j * ePSeloofUjk-fraai, twp, ‘ de Engelsen minstens *aeBn ®b*balletjes in ons doel «Ben verdwijnen.

En nu nog iets over het ■ RUWE SPEL. We hebben in Engeland niet de hele Tederlaiidse pers er over kunnen nalezen, maar onze indruk van i.at we onder ogen kregen, was, dat men algemeen het Engelse optreden veel ruwer en onsportiever vond dan dat onzer landgenoten. Als dan echter „Het Vrije Volk” in grote opniaak meent, het spel der Nederlanders als een „schandvlek” voor ons voetbal te moeten iialificeren, kunnen we moeilijk anders doen dan daarover onze beveemding en ontstemming uit te spreken. Het moge waar zijn dat er in totaal meer vrije schoppen tegen ons dan voor ons zijn gegeven het gaat hier niet om het aantal, maar om de ernst van de overtredingen, Ln dan slaat in ieder geval de scliaal in ons voordeel door. Bovendien verdienen de Britten zeer zeker de twijfelachtige eer als meest-geraffineerde freekickveroorzakers te worden uangemerkt hetgeen hun veie vrije schoppen scheelde. Tenslotte was de Deense scheidsrechter na rust en tijdens de gehele verlenging niet tegen het forse en snelle spel en de vele ingewikkelde situaties opgewassen.

Olympisch Voetbal Voorronde Ierse Vrijstaat— Nederland 1—3 Luxemburg— Pakistan 6—O Ie ronde Ys finales Groot-Brittannië— Nederland 4—3 Zuid.slavië—- Luxemburg 6—1 Egypte—Denemarken 1— Frankrijk—India 2—1 Korea—México 5—3 Zweden—Oostenrijk . 3—u China—Turkije 0—4 Italië—Ver. Staten .. 9—O

2e ronde % finales Zuldslavië—Turkije .. 3—1 Zweden—Korea 12—O Groot-Brlttannië— Frankrijk 1—O Denemarken—Italië . 5—3 Program 3e ronde, V2 finales volgens loting 10 Aug. Denemarken— Zweden 11 Aug. Groot-Brlttannlë—Zuldslavië.

Wat doen we de volgende maal?

We vragen ons in gemoede af. of het wel zin heeft, door te gaan met Olympische Voetl*altournooien. Heus niet, omdat nu juist de«ze wedstrijd, waarin Nederland betrokken was. /.o onpleizierig verlopen is, maar bij Oostenrijk—Zweden was het

geen haar beter. En voor de rest van het tournooi verwachten we i-og meer ruwe ontmoetnffcn En de ppsrhiedpnis der ingen. En de gesciiieaems oer Olympische Spelen geeft aan, dat het nimmer sportief toeging bij de Ook al blijven we met beide benen op de grond staan, dan kunnen we de Olympische Spelen -liet . j -j • scheiden van de idealen van hun oprichter De Coubertin. En in jót dat licJit plegen de voetbalnea strijden een aanfluiting te zijn. Zodat het ons goed lijkt, een volj . ... gend maal ernstig te overwegen of het zin heeft, aan dergelijke vertoningen deel te nemen Ook al zou men tenslotte kampioen worden. Op d ze manier is de grootste voldoening er af.

Het Nederl. Elftal op weg . . .

Zweden en Groot-Brittannië hebben de beste finale-kansen

Londen, 8 Augustus,

Het Olympisch Voetbaltoumool verloopt ook verder niet zonder verrassingen. Denemarken b.v. klopte Italië in de kwartfinale met 5—3 wat men niet algemeen verwachtte. Dat Zweden zich tot de kwartfinale zou opwerken, werd daarentegen wèl verwacht. Toen de Zweden eenmaal van Oostenrijk in een zeer ruwe wedstrijd (waarin de Oostenrijkse rechtsachter uit het veld gestuurd werd) hadden gewonnen, was de barricade, die elf onthutste Koreanen konden opzetten, niet groot meer. Het werd 12—O voor de Zweden. Korea had slechts door een voordelige loting de eerste ronde overleefd. Daarin w'as n.l. het vreemdsoortig spelende Mexico haar tegenstandster geweest. Deze Mexicanen speelden met een doelman, die maar zelden tussen de palen stond. Vandaar de 5—3 zege der Koreanen.

Groot-Brittannië zette haar overwinningenreeks voort, maar wederom werd het eep narrow escape. Van Frankrijk werd gewonnen met o—l in een ontmoeting, die op lager peil stond dan de strijd tegen Nederland. En dat niet alleen, maar het verloop was ook geheel anders. De Franse amateurs zijn niet sterk, zodat de Britten voortdurend een meerderheid hadden. Hun productiviteit was ditmaal echter gering en slechts een kopbal van aanvoerder Hardisty in de eerste helft gaf hun de leiding, die niet meer werd afgestaan. De Engelsen speelden met 3 invallers. Hun doelman had last van een oude blessure gekregen (niet tegen Nederland opgelopen, maar tijdens een oefenmatch in Nantes) de achterspeler Manning was op Highbury geblesseerd geraakt en rechtsbuiten Hopper had het ziekenhuis verlaten om de wedstrijd van de tribune af te volgen. Midvoor Mcllvery speelde aanzienker beter dan tegen ons, maar Peter Kippax was niet op dreef.

Scheidsrechter van der Meer

Er is in de Engelse pers algemene waardering voor het optreden van onze scheidsrechter Karei van der Meer bij Engeland—Frankrijk. Hoewel de bladen van mening zijn, dat hij het door zwaar spel der Fransen niet gemakkelijk had. Zuid-Slavië sloeg de Turken, hetgeen wel iets, maar nog niet veel zegt over de kracht der Titolieden. Ook de uitslag (3—1) geeft weinig houvast, maar het schijnt, dat Groot-Brittannië opnieuw fortuinlijk geloot heeft, nu de Britten Woensdagavond 11 Aug. op Wembley tegen de Zuidslaven in de tweede hah'e finale spelen. De aadere halve beslissing wordt de dag tevoren tussen Denemarken en Zweden bestreden. Het meest voor de hand ligt de verwachting. dat de finale Zweden-Groot-Brittannië wordt. En daarin zouden de Zweden met de beste kansen aan de start verschijnen.

HERMAN KUIPHOF.