KRIS-KRAS , I DOOR PERS I I EN CLUBBLADEN |

.Waar het bij de Sport 0m móet gaan ’,(üit het Clubblad van R.K.F.V.V.):

Daarom werd in onze Omroep ook stelling genomen tegen de „magische kunst”, het „tovermiddel” bij uitnemendheid, de hooggeroemde „mentaltraining en concentratie”, waarbij geestelijke krachten voor de sportbeoefening mobiel worden gemaakt om toch maar topprestaties te bereiken. Deze geestesgesteldheid voert af van de werkelijke amateuristische geest; reduceert de opvoedende waarde van het spel tot nul en schiet haar doel voorbij. Neen, ontspanning, vriendschap, eerlijkheid, geestelijke verfrissing die meer geschikt maakt om de dagelijkse arbeidsplichten weer met nieuwe moed te kunnen hervatten en volbrengen, dat moet bij de sportbeoefening voor ogen staan.

N.E.C. en Quick helpen Bwakke clubs

.''(Uit het Clubblad van Schiedam):

Toen de gehate indringer verslagen was, was er in Nijmegen nog slechts één terrein dat de toets van bespeelbaarheid kon doorstaan. N.E.C. en S.C.H. beschikken over terreinen, welke heel voorzichtig gezegd, te bespelen zijn. Het terrein van Quick moet opnieuw „gegrast” worden en S.C.H. moet haar terrein verlaten en weet nog niet waar zij heen zal moeten gaan. De Chr. Voetbal- en Athletiekclub beschikt over 3 terreinen, waar in de winter sporadisch op gespeeld wordt, maar die mogen niet door andersdenkenden gebruikt worden. Met de nood der terreinen van 3e en 4e klassen en van de onderafdeling is het al heel erg gesteld. De grote verenigingen doen wat zij kunnen om deze „kleineren” moreel, maar vooral ook financieel, te steunen. Zo heeft N.E.C. In ’t begin der competitie spontaan ƒll.OOO en Quick ƒ3OOO uit hun kas overgeheveld naar hun mindere stadsgenoten.

Senzatie-Sportpers l(üit het Clubblad van Bloemendaal): In de sportbladen valt het ons steeds weer op, dat kolommen vól geschreven worden over techniek en tactiek, over wedstrijdverslagen, competitie-standen, prognostics en nabeschouwingen, maar zelden of ooit (de Sportkroniek maakt hierop een gunstige uitzondering) lezen we artikelen met een paedagogische strekking. Er v/ordt ge. zwegen over de lange straflijsten, welke we wekelijks in het Officieel Orgaan zien afgedrukt. Gezwegen wordt over het overschrijvingskwaad, dat zich vooral in December van elk jaar steeds sterker demonstreert, men mist geharnaste taal over de steeds voortschrijdende materialisering van de sport, over de Olympische Spelen, die zich al maar meer distanciëren van de betekenis, welke de vader dezer spelen. Bare. de Coubertin er aan gaf. Neen, de Maandagochtendbladen moeten uit de handen gerukt worden van de krantenjongens door een op sensatie belust publiek, dat hunkert Baar uitslagen, kampioens- en degradatiekansen. En de sportjournalisten. die daarbij nog voetbal willen laten leren uit boeken (populair gesch'révéh en verkrijgbaar tegen populaire (?) prijzen!) lachen in hun vuistje als ze zich in hun luxe auto’s laten gliiden langs ’t hun krantenen boeken lA7er)d nublipk En zii profiteren ven een Hid wmrin het volk brood en spelen eist.

LIMBURG MIJN VADERLAND

Wlttenh. 20 12 4 4 28 60—31 Sevenum 20 13 2 5 28 40—24 Juliana X 9 10 4 5 24 51—35 FCV 19 9 3 7 21 44—27 IVO 20 7 6 7 20 41—37 Boxmeer 20 5 8 7 18 31—36 Venray 20 6 6 8 18 22—36 Venl. B. 20 7 3 10 17 42—42 RKDEV 20 6 4 10 16 33—50 Montag. 20 5 6 9 16 30—50 HRC 20 4 4 12 12 38—66

Wij deden het dnt Seizoen niet zo best!

Nog een enkele wedstrijd en het seizoen 1947—48 is, wat Limburg betreft, afgelopen. Wat het eerste opvalt is het feit, dat van de 8 Limburgse eerste-kiassers, er slechts één een serieuze gegadigde voor een kampioenschap is geweest. De Sittardse Boys hebben precies als vorig seizoen, aan het einde van een veeibelovende raee, weer juist te weinig adem getoond om de laatste loodjes door te worstelen en zo is er deze keer in de strijd Brabant—Limburg een Brabantse victorie op aile fronten.

Bleyerheide en Juliana begonnen schijnbaar overweldigend, maar er mankeert toch nog te veel aan het spel dezer mijnstreekclubs, om de strijd voor een kampioenschap met succes vol te kunnen houden. De volgende keer beter. Limburgia en MW hebben geen geruchtmakend seizoen achter de rug en de prestaties, die zij leverden, brachten hen op de billijkste plaats: de middenmoot. Beiden hebben dit jaar gesukkeld met de voorhoede, waarin de middenvoor verdween. Visser bij Limburgia en Westerhuis bij MW. Maurits heeft een goed seizoen achter de rug. Paauwe zag bijtijds in, dat het SSS voor zijn ploeg niet dienstig was en nadien kwamen er opvallende successen die de blauwhemden een goede plaats in de middenmoot verzekerden.

VVV eindigde van de 8 Limburgse ploegen het laagst, maar qua spel is de Venlose ploeg toch zeker tot de besten te rekenen. Slechts de schotvaardigheid is onvoldoende geweest; als deze verbeterd kan worden, ook zonder van der Veen, is er een volgende keer zeker meer uit Venlo te verwachten.

Met opzet bewaarde ik Sp. Club Emma voor het laatst. De Hoensbroekers hebben in de tweede helft van de competitie opmerkelijke prestaties geleverd en bleven de laatste 7 wedstrijden ongeslagen, waardoor zij zelfs tot de derde plaats klommen. Tegen MW echter, Zondag jl., gingen zij met 3—l ten onder en dat was geen goede aantekening voor „de Emma”. Niet zozeer om het feit,

dat verloren werd, want dat is het risico van de arbeid, maar wel om de manier waarop dit gebeurde. Het was een wedstrijd tussen twee clubs, die een vete schenen te willen beslechten en daardoor leed het spelpeil zodanig, dat het uit voetbaloogpunt niet veel bijzonders werd. De omstandigheid, dat MW iets meer aandacht aan de bal dan aan de tegenstander wijdde, bracht haar ten slotte de overwinning. Maar voor het overige was het een droevige vertoning.

Waar blijft op deze manier de idee sport? Het was in de eerste minuut al merkbaar, dat dit geen normale voetbalwedstrijd zou worden. We hielden ons hart soms vast en dat er geen ongelukken zijn gebeurd, mogen we meer op rekening van het toeval dan van de scheidsrechter schuiven, die nogal lankmoedig optrad. Voor de eigenlijke voetballiefhebber viel er in de eerste helft al helemaal geen schoons te bewonderen. Een tot drie maal overgenomen vrije schop op de rand van het strafschopgebied van Emma leverde MW een doelpunt op, maar er was buiten spel bij betrokken. Palmen kreeg eigenlijk een gedroomde kans toen hij v. Bun passeerde, maar toen hij alleen voor het MVV-doel kwam, schoof hij de bal naar De Wette, die wel scoorde, maar.... in buitenspelpositie.

De tweede helft leverde tenminste doelpunten op. F. Ruyters gaf na 5 minuten Emma de leiding, toen V. Kerkoerle de robuste Versleyen even niet kon houden. En toen M’W’s rechtshalf Nicolai een corner scherp op het doel schoot, sloeg de gehinderde Schotanus de bal in eigen doel (1—1). Vanaf dit moment begon MW zich meer met de bal dan met de tegenstander te bemoeien, iets, wat Emma verzuimde. Het gevolg was: kansen voor MW en hard, te hard, tegenspel van Emma. In de huidige MVV-voorhoede is Berkhof de meest technische en intelligentste speler en van zijn voorzetten kwam dan ook het noodlot voor Emma. Kaanen kreeg zo’n pass vrij op z'n linkerschoen en passeerde Schotanus 10

minuten voor het einde, terwijl de overigens te onbesuisd voetballende Verdonschot vlak voor het eindsignaal z’n hoofd nu eens wèl gebruikte en met een derde doelpunt het te onbeheerste spel der Hoensbroekers bestrafte.

RAMAER.

Wit Zwart kampioen. Plotseling kwam in de 3e klas D. aan de vinnige E.V.V.—Wit Zwart achtervolging een einde. Nadat Tegelen en Swift de race niet konden volhouden bleven in deze boeiende afdeling de verleden seizoen gedegradeerde Weertenaren en de kampioenen van dat tijdvak E.V.V. over om de hoogste buit te verdelen. De Bera-luitjes wonnen met de regelmaat van een uurwerk, de Echtenaren zegevierden ook al op inslaande wijze. Met 3 wedstrijden minder gespeeld dan Wit Zwart begon E.V.V. aan een moordende poursuite. Een hernieuwde beslissingswedstrijd lag reeds in het verschiet. De moeilijke P.S.V.-klip werd genomen en het geval tegen de P.S.V. op E.V.V. bodem zou natuurlijk eveneens in winst eindigen. Dit liedje werd evenwel fataal anders gezongen; in de eindfase scoorde P.S.V. tweemaal en zo kreeg E.V.V. een sensationele 2—l nederlaag te slikken en daar Wit Zwart tegen Belfeldia geen misstapje deed kwam de titel in Weert terecht. Onderaan houdt het gedrang nog altijd stevig aan. Rios maakte zich tijdig uit de buurt, maar Panningen, R.V.V. en Tiglia hangen prompt in elkanders buurt. Door een 3—l zege op Tiglia kwam in de R.V.V.-familie hoop en gezien de resterende thuiswedstrijden lijkt een R.V.V. ontsnapping nog zo gek niet.

Wlttenhorst-Sevenum. Boxmeer kon Sevenum niet de das omdoen; het werd 3—O voor de achter Wittenhorst aanspurtenden Sevenum-mannen en derhalve werd een apart verlengstuk nodig om de kampioen van 3 E. aan te wij-

zen. Dat zal veel publiek trekkejy Onderaan verloor H.R.C. met 7—l in Mill en mag zich dus op de* gradatiewedstriiden voorbereiden.

Horn sprong gelukte. Wat S.V.- V.M. het vorig jaar mislukte, in één wip van Afdelingskampioen naar de 4de klasse titel, was nu voor Hom weggelegd. Óp de eindstreep werd SVVM door Tiglia geslagen, maar zover lieten de Hormanen het niet komen en met 3 punten voorsprong op Swalmen kwam het begeerd kampioenschap annex daverende fuif uit de bus. Indien Meyel in de over te spelen wedstrijd thul* van Heel wint dan gaat een Meyel beslissingswedstrijd over de rode lantaarnplaats beslissen. Aan een gelijkspel heeft Heel dus genoeg.

Voor de wedstrijden om de Moorman-beker is het Limburgse Aidelingselftal ingedeeld bij Brabant en Utrecht. Er wordt een halve competitie gespeeld, waarvan nr. 1 in de finale komt. Liinburg ontvangt Brabant en gaat bij Utrecht op visite. G. SILLEN.

Horn 18 12 6 0 30 50—22 Swalmen 18 13 1 4 27 53—23 SVHR 18 10 3 S 23 53—27 SVS 18 9 3 6 21 43—29 MHD 18 7 4 7 18 38—40 RKSNA 18 7 3 8 17 35—53 Thom 18 4 5 9 13 31—53 SWM 18 4 3 11 11 46—50 Heel 17 3 4 10 10 23—46 Meyel 17 2 4 11 a 31—61

W. Zwart 22 17 3 2 37 86—21 EW 19 13 3 3 29 57—23 Tegelen 20 13 2 5 28 50—30 Swift 20 12 2 6 26 51—32 Linne 19 8 3 8 19 37—43 Belfeldia 17 7 1 9 15 33—34 Steyl 18 6 3 9 15 38—38 PSV 19 8 0 11 16 33—44 Bios 20 7 1 12 15 29—56 Fanning. 21 5 2 14 12 34—69 RVV 18 4 2 12 10 21—45 Tiglia 19 5 0 14 10 31—65

>D.E.S.K. Kampioen 2e Klas B District IV

R.K. V.V. DESK werd opgericht 25 Mei 1930. Desk 1 werd in de eerste klas 8.V.8. reeds het eerste jaar kampioen, kwam in 1931—1932 in de 3e klas KNVB en eindigde op de 4e plaats. Toen werd een felle actie gevoerd om Desk in katholiek verband te krijgen en de lang gekoesterde hoop van de „Voetbal Kapelaan” F. de Klein werd verwezenlijkt. Desk trad toe tot de RKF. In 1932-’33 kwam Desk in de 3e klas 1.V.C.8. uit en eindigde als no. 3. 1934— 1935, werd het „roemrijke seizoen”. Van de 12 wedstrijden werden er 11 gewonnen en één gelijk gespeeld. 48 goals voor en 19 tegen, ongeslagen werd het kampioenschap behaald van de afdeling. De promotie-wedstrijden tegen WVO én Nieuw Borgvliet werden alle gewonnen, zodat ongeslagen de 2e klas werd bereikt. Een bizonder schitterend resultaat! In 1935—36 kwam Desk in het prachtig gelegen sportpark. In 1936—37 stond Desk geruime tijd no. laatst, maar met vereende krachten werkte zij zich op tot de 5e plaats. Aan het einde van het derde jaar werd voor de derde maal de vijfde plaats bezet. Seizoen 1938—39 was. het vierde jaar van de 2de klasse 1.V.C.8. het meest succesvolle als tweede geëindigd. Bij de fusie kwam Desk in 1940—’41 in de 3e klas K.N.V.B. en met vlag en wimpel werd het kampioenschap behaald. De promotie naar de tweede klas werd

echter niet gehaald. In 1942—’43 werd wederom het kampioenschap behaald, maar promotie had niet plaats, omdat het kampioenschap twee opeenvolgende jaren moest worden behaald. Zo niet, dan zouden de kampioenen van beide jaren een beslissingswedstrijd moeten spelen, wie promotiecandidaat zou zijn. En dit had ook plaats, want in het seizoen 1943—’44 werd R. K. C. kampioen. Na 3 wedstrijden, waarvan de tweede onder mitrailleurvuur van de Duitsers, viel de beslissing in het voordeel van Desk. De promotie kon aanvangen. De mede-gegadigden Veloc

en R.A.C. konden Desk niet weerstaan en Desk promoveerde naar de tweede klas K.N.V.B. Slechts een wedstrijd werd in het seizoen 1944—45 gespeeld en hiermede was de competitie ten einde, want de bevrijding was in aantocht. In 1945 werd na ’n succesrijke bekercompetitie gestart in de 2e klasse A K.N.V.B. Er werd geëindigd op de vijfde plaats. In 1946—47 werden ze ingedeeld in afd. B en eindigden op de vierde plaats, en nu, seizoen 1947—48, is het kampioenschap uit het vuur gesleept. Een mooie beloning voor de kranige elf, die getoond hebben Door Eendracht Sterk te zyn.

Ze Speelden Systeem...

't Is een clubje In een dorpje, ergens in ons kleine land en zijn naam „gaf” Nêerland’c spel weer immers die luidt: „Kik en Rus"« Maar sinds kort speelt men mo* dern, heeft aan systeem z’n hart verpand. led’re, speler krijgt z'n opdracht. ,Jij speelt zo en lij speelt zus”, zegt mijnheer de plan* nenmaker en doet zeer geëcci* deerd. Vóór de wedstrijd, in het clubhuis, wordt ’t nog eens gerepeteerd.

Eindelijk staan ze voor de wedstrijd zeer planmatig opgesteld. Door het fluitje des arbiters wordt de „machine” ingesteld. Een penetratie wordt gegrendeld door een dubbele S.S. Glunder kijkt Hij: „Kijk dat kloppen, leder kent precies zijn les! Maar wat bl dat doet Plet nou, dat is toch niet zo het hoort”. Want de achteruit-linksbinnen gaat er met de bal vandoor, een schot.... en leder wordt er stÜ van Kik en Rus” staat I—O1—O voor! De midvoor roept nijdig: „Suf* fert, de kool was toch vandaag voor mijn”. „Heel het plan is naar de haaien”, roept de baas, ook aan de lijn.

„Nu met tien man achterblijven trap maar uit en ruim maar op! En jij stomme achterover» jij krijgt straks wel op je kop”. Piet heeft nu zijn straf te pak* ken. Omdat hij te scoren dorst, toen hij niet was aangewezen, 1® hij veertien dagen geschorst!

Ned. Studenten Xl—Engels Militair XI

Het Studentenelftal, dat 3 Apfl te Leicester tegen de Engels militaire ploeg speelt:

Doel: Zimmerman (AFC): Boekema (Sparta) en van de Brugge (D.F.C.).. m.: J. Borg (Frisia), Bennink (H.V.v./ en Balde (Concordia); v.: Coltho (H.V.V.), de Ronde Bruins (Ajax), v. Leusden Wit) en Cammeraat (Xerxes). v