Go Ahead-Haarlem 1-2, rust 0-1

De technisch beter spelende Haarlemploeg veroverde een 2—B voorsprong. De Deventenaren slaagden er in de tweede helft ondanks grote veldmeerderheld slechts eenmaal In, met het mooiste doelpunt van de wedstrijd, tegen te scoren.

De eerste kampioenswedstrijd is voor de Oostelijke kampioenen op een nederlaag uitgelopen. In de eerste helft domineerden de gasten, doch howel hun positie-spel, vooral het positie-kiezen, veel beter was dan bij hun tegenstanders, en ze daarbij ook diverse handigheidjes vertoonden, slaagde bun aanval er toch slechts eenmaal in de Go-Ahead-verdediging te passeren, een vrij gelukkig doel punt, uit een hoekschop gescoord. Hierbij vergat doelman Brand de scherp voor ’t doel geplaatste bal Weg te stompen, waardoor Groeneveld gelegenheid kreeg het leder in te kopen (0-1). Jan Kolkman had even te voren een keurige rush ondernomen doch schoot de bal juist over. De roodgelen bleven zenuwachtig spelen, terwijl er over de Haarlemse ploeg meer rust kwam. Kick Smit bouwde sanvallen uitstekend op, passeerde nu en dan drie, vier tegenstanders, gaf dan keurig af, doch zijn medespelers wisten hiervan niet te profiteren. Groeneveld plaatste bij zo’n aanval de bal voor het door Brand verlaten doel, doch daar was geen Haarlemmer aanwezig. Brand was Roozen, die zeer actief was, eens juist te vlug af. Een kopbal van Poelman werd door de roodgele keeper met een snoeksprong fraai gehouden. Steeds keerden de gasten terug, daar ’t spel van de Deventenaren veel te primitief, te opportunistisch was, waarmee v. Bakel c.s. weinig moei te hadden. Na fraai samenspel tussen Smit en Groeneveld zond eerstgenoemde een verraderlijke schuiver in doch Brand was op zijn qui vive. Een goede-.G.A.-aanval werd door Haes besloten met een schot op doel waarbij v. Bakel het leder op de doellijn staand nog juist wist te keren. Het publiek juichte reeds voor doelpunt, doch scheidsrechter Marrink, die op de rand van ’t strafschopgebied stond, liet doorspelen. Bij ’n hoekschop van De AVinter liet Brand de bal uit de handen waUen en volgde er een scrimmage voor ’t G.A.-doel, doch het leder werd het veld weer ingezonden. Zo kwam de rust met I—O voor Haarlem. De hoekschoppen-verhouding was tot dat moment gelijk: 3 tegen 3.

In de tweede helft werd het meest op de Haarlem-grond gespeeld. De Deventenaren waren voortdurend in de meerderheid, doch de finishing touch ontbrak. De verdediging der roodbroeken kreeg het enkele malen hard te verantwoorden. Overigens speelde de roodgelen de bal tot in den treure te hoog voor het doel, waar

de langere en hoger springende Haarlem-verdedigers bijna steeds koppend redding wisten te brengen. De Oosteiyken voelde thans aan, dat hoewel hun tegenstanders technisch beter waren, zij niet behoefden te verliezen en zaten geweldig op de bal. Direct na de hervatting ontstond een duel voor ’t doel van Kluit, die zich op de bal wierp en zo een einde aan deze bedreiging maakte. Ook daar na moest de Haarlem-doelman nog enkele malen actief ingrijpen. Eerst na een kwartier volgde een gevaarUjke aanval der gasten. Roozen was plotseling doorgebroken en rende op het roodgele doel af. Herman Koopman veroorzaakte een strafschop toen hij de snelle Haarlemmer tegen de grond werkte en de toegekende strafschop werd door Smit benut. Hiermede hadden de gasten een vrij veilige 2—d voorsprong veroverd, maar Go-Ahead gaf de moed niet op. Kluit wist de bal nog juist voor de voeten van Jan Kolkman weg te trappen. Een plotselinge doorbraak van Roozen, die handig een paar tegenstanders passeerde, doch op enkele meters voor ’t doel liep De Winter over zijn kalme voorzet heen. 10 min. voor ’t eind kwam het verdiende G.A.- tegenpunt. Uit een voorzet van Bloemendal schoot A. Kolkman de bal ineens hoog langs de verraste Haarlem-keper in de touwen. Bepaald pech hadden de Deventenaren toen een schot van Jan Kolkman, buiten bereik van Kluit, door de lat gekeerd werd, waardoor hun de gelijkmaker ontging. A. Kolkman kreeg nog een kans, doch in zijn enthousiasme liep hij over de bal. ’n Onverwachte doorbraak van Roozen besloot deze met een gloeiende kogel, echter recht op Brand af. Zo kwam het eind met een I—21—2 nederlaag voor de Oostelijke kampioenen, die echter getoond hebben, dat zij best mee kunnen komen.

Er waren 18000 toeschouwers. Scheidsrechter Marring uit Groningen kon ons maar matig bekoren.

In 3 C van afd. 111 behaalde Daventria ’t kampioenschap door in Hattem met 0-—2 te winnen. Wij wensen de club van Jansen van harte geluk met dit succes en in de a.s. promotie-wedstrijden. J. P. N.

Möring’s Ongeval Henny Möring heeft Jl. Zondag

A- KJ te AVageningen bij een ongevaarlijke aanval van de tegenpartij het ongeluk gehad ’n been te breken. Terwijl hij een bal wilde spelen werd hij, volkomen reglementair door een speler van Wageningen aangevallen, die eveneens naar de bal trapte met ’t gevolg, dat zijn been onder tegen de voet van de betreffende AVageningen-speler kwam en hij bleef liggen. Hij had zeer veel pijn. Een dokter meende, dat dit niet gebroken was, maar da< het beenvlies geraakt was, wat ook de pijn veroorzaakte. Möring zelf was er toen al van overtuigd, dat het een beenbreuk was. AVij hebben hem in de autobus gedragen.

Terug in Enschede constateerde een chirurg, lid van onze vereniging, dat het scheen- en kuitbeen waren gebroken, ofschoon bij het kuitbeen meer van een scheurtje dan van een breuk kan worden gesproken. De dokter is er van overtuigd, dat hij na zes weken weer kant en klaar is. Met een gipsloopverband moet hij er al weer mee lopen.

De belangstelling voor Möring is overweldigend. Reeds Maandagochtend werden er bloemen van dhr. Lotsy, fruitmanden van Keuze Commissie en Bondsbureau bezorgd, terwijl hij uit alle delen van het land brieven en telegrammen ontvangt, met de wens voor een spoedig herstel. Ook Mermans, de middenvoor van het Belgische elftal (u weet wel, die door Möring’s toedoen een hersenschudding opliep zie Algemeen Dagblad!) schreef Möring een brief, waarin hij zijn grote spijt uitspreekt, dat Möring geblesseerd is geraakt en nu op 18 April a.s. niet tegenover hem kan uitkomen.

Golto Kampioen van 3B Het is „Golto”, de Hengelose 3e klasser, gelukt het kampioenschap van 3B te behalen. „Golto” werd opi 10 April 1914 opgerieht en kwam tot 1920 in de R.K.V.V.B. en 1.V.C.8. uit. Van 1921 af neemt „Golto” deel aan de competitie van de K.N.V.B. Reeds het eerste seizoen werd het kampioenschap van de 3e klas behaald met promotie naar de 2e klas, na een beslissingswedstrijd tegen Go Ahead H op het sportpark te Almelo.

Tot 1935—36 strelen de kampioenen met wisselend succes in de 2e klas en nadien in de 3e klas waarvan voor het eerste het kampioenschap sinds 1936 werd behaald.

Bij de viering van het 35-jarig bestaan zeer' zeker een fraai geschenk. W.

Zwartemeer 1 1 002 I—o Veendam 1 0 010 o—l Friesland/Alcldes

Heerenveen Jl 1 4—2 2 Haarlem 1 1 2 Go-Ahead 1 1 I—2 P.S.V. 1 1 2—4 B.V.V. E.D.O.

B.V.V, werd Kampioen

Kerkrede 11002 2—o Vlissingen 10010 o—2 Sittard

Goede start van Heerenveen en Haarlem in Kampioenscompetitie

B.V.V. 20 12 3 S 27 58—21 Kindhov. 20 10 6 4 26 38—29 Willem 11 19 9 5 5 23 44r-33 Sitt Boys 20 8 7 5 23 29—25 Maurits 19 8 5 6 21 37—39 Juliana 19 7 5 7 19 41—41 Spechten 19 7 4 8 18 38—40 Longa 20 5 5 10 15 37—52 Bar. DNL 20 5 5 10 15 35—51 T.S.C. 20 5 5 10 15 37—54 Helmond 20 5 4 11 14 35—42

De kampioenscompetitle is nog in Maart gestart en zal dus. menselijkerwijs gesproken, op een redelijk tijdstip geëindigd zijn. Zij is eveneens met 2 mooie zeges van de uit-spelende clubs gestart: Heerenveen, dat P.S.V. met 4—2 sloeg en Haarlem, dat Go-Ahead met 2—l overwon. Natuurlijk kunnen nog geen of weinig conclusies daaruit getrokken worden, maar wel schijnt Heerenveen weer een flinke rol te gaan spelen. Van Haarlem werd dit eigenlijk bü voorbaat al aangenomen. Haarlem—E.D.O. za! ontzaglijke belangstelling trekken, volgende week! Alle kampioenen zijn nu bekend: B.V.V. is met de hakken over de sloot gekomeui doordat Eindhoven de Sitt. Boys niet baas kon, maar de Bossche* naren zijn nu dan toch kampioen. Onze gelukwensen! De stand in de kampioenscompetitle is nu:

De enige normale eersteklasontmoeting was Sittardse Boys—Eindhoven, een blanco gelijkspel, waardoor B.V.V. kampioen van district IV werd.

P. en D.-wedstrijden. In district I hebben de aanvallers het vuur op de Ie klas geopend. Niet erg succesvol nog, want door gelijk te spelen, kwamen U.V.V. en Z.F.C. aardig in het straatje van R.F.C.

In II staat Excelsior er al weer zorgelijk voor, evenals vorig jaar. Nu van Emma verloren werd (2-0) kan men nog slechts op een wonder hopen, terwijl S.V.V. en Emma een verwoede strijd gaan voeren om een plaats In de Ie klas.

In ni en IV is men nog niet zover, maar ’t Noorden is gestart en dat was een hoopvol begin voor Zwartemeer, de 2e klasser, die Veendam er onder hield. De derde gegadigde is nog niet bekend, ’t Wordt Friéslarid of Alcides.

'VUssingen staat er in 'VI al even slecht voor als Veendam in V, hoewel alles nog niet verloren is. Maar intussen werd in eigen huis van Kerkrade verloren. De Limburgers zullen kracht putten uit deze goede start!

K.F.C. 1 0 1 0 1 0-0 U.V.V. 1 0 1 0 1 o—o R.F.C.

BESCHIKBAAR N / Grote #1» kleine prectitch Ingericht# fy talen voor yergaderingen. \ f ƒ recepties, conferenties. \ |É lamii'efeesten enz. met ■ accommodaGe.ln H H het centrum van den Haag, ■ H dus voor een ieder ■ gemakkelijk te bereiken. H H TijcOge reservering ■ H gewenst, vooral H voor de mooie

De schoen van Abe en de trein van Posthumus

Het zou niet gek zijn, meneer Posthumus Meyjes van de Spoorwegen eens te vragen, waarom hij de treinen niet op de aanvangsuren der voetbalwedstrijden kan laten lopen. Kom je Paasmaandag om tien over half twee in Eindhoven, vyf minuten later draagt een mensenzee je tot vóór de poorten van de Philips-veste.... eij dan moet je je trappelend van ongeduld drie kwartier bed'wingen eer je de eerste kampioensbal kunt zien rollen. Dat is hard voor een man, die meer dan vijf uren tussen de wielen is om anderhalf uur voetjebal te-aanschouwen, maar hij put zijn vertroosting o.a uit de mede-aan■wezigheid van een kleine twintigduizend Zuiderlingen, die de Paasfeest-etenspot vroeg verlaten hebben om Philips de eerste konten in de kampioenspap te zien brokkelen.... •

Een enkele zal wellicht gekomen zijn voor het spel van Abe Lenstra. Een enkele, want clubsupporters overigens niets dan

goeds over hen, zjj zijn me dierbaar! plegen nogal , eens zozeer gebiologeerd te worden door het spel van hun favorieten, dat er maar een half oog en een restje aandacht voor de tegenpartij over blijft. En hoewel Abe Lenstea nu helemaal, niets van een waard heeft: Eindhoven had buiten de Heerenveense waard gerekend, toen zij deze internationaal buiten haar berekeningen had gehouden. Misschien ook waren de Philips – lieden niet overtuigd van de Friese klasse, maar slechts onmachtig om het juiste antwoord te geven.

Genialiteit is altijd lastig te beant'-'-'-'rden. Allicht. Zelfs de kundige arbiter '''an der Spek had er even moeite mee, maar dat had weinig met Lenstra's genie en vee’ met diens kapotte schoen te maken. Ook Hannibal was zonder olifanten nooit de Alpen over gekomen en toegegeven: ’t is een gedurfde vergelijking! Abe kan zonder schoenen, die heel zijn, de ballen niet goed raken. Maar toen zijn schoen dan- in een heftige crimmage voor het radio- en gloeilampendoel in een onwaardige.

loszolige toestand was geraakt, moest Abe het veld uit. Mannenaan-de-kant deden felle hamerslagen op Abe’s kick neerkomen en toen de schoen weer zat, liep de eigenaar ’t veld weer' in. Om er prompt uitgestuurd te worden! Want zeUs internationaals moeten wachten, tot ’t spel „dood” is, eer ze na moedwillige verlating weer tot hun „premier amour” mogen terugkeren! O

In deze boezem klopt voor de Lenstra’s een medelevend harte, maar dat ze broers zün, die Jan en Abe, dat schijnt van voettaloogpunt bezien ongelooflijk, ’t Zijn beide donkere jongens, stevig, maar niet groot Tot zover klopt ’t, maar hun speelwijze verschilt hemelwijd. Bij Abe spreekt alles van soepelheid, intelligentie, raffinement en artistieke opbouw. Bij Jan zwaait de stoere onverzettelijkheid haar knots. Vreemde verschillen bij mensen van één stam, die beiden toch volkomen passen in deze homogene ploeg. HERMAN.

S.V.V. 1 1 0 0 2 4—l Emma 1 1 0 0 2 2—o Excelsior 2 0 0 2 0 I—6

DORDRECHT

Weinig overtuigende zege van Emma

De promotie-wedstrijd van Emma tegen Excelsior zal de 14000 bezoekers geen bevrediging hebben geschonken. Waren ’t de zenuwen die de overhand hadden? Dit was toch heus niet nodig want Excelsior was geen ploeg om erg benauwd voor te zijn. Met uitzondering van 'Vermeer, die individueel aardige dingen deed, kwam er niet een speler boven de middelmaat uit. Er werd door beide elftallen slecht gecombineerd en het toch anders technisch goede binnen* trio van Emma was maeir zelden gevaarlijk.

Toch begon Emma met het voordeel van de wind niet slecht en de «chterhoede ”an Ex* selsior kreeg volop werk, zodat Vermeer steeds zijn hulp moest verlenen. Op zeer fortuinlijke wijze kwam Emma aan de lei* ding. Een hard vooruitgespeelde bal van de achterspeler Starre werd door Van der Torre ver* keerd beoordeeld en Van Wel* senis profiteerde hiervan. Toen kwam Excelsior even aan bod en het leek of de Rotter* dammers spoedig zouden gelijk maken. Niet zonder geluk wist Scholte zijt doel schoon te hou* den, doch spoedig luwde ook dit offensief en bleef het een vrÜ futloos en onsamenhangend spel>

Ook in de tweede helft bleei het spel beneden de middelmaat-Onverwacht verhoogde Emm® haar voorsprong. Eten missen vau Verboom bracht de bal bij O®' kenburg, die met een fraai scbo V. d. Torre geen kans gaf. , Excelsior was een geslagen eW' tal en alle vutir ontbrak om uoB verandering in de stand te bred gen. Emma legde begrijl^ld haar kracht in de verdedigid* en daardoor kon Excelsior enis overwicht uitoefenen. 4 was Scholte reeds maar Roubos kon op de doelW redding brengen. – Het was een opluchting de scheidsrechter het einde a® kondigde en Bknma zal zeer ker beter voor de dag komen om a.s. Zondag van » te winnen.

KRONIEK . _ rrflf!.

Van Vliet toch naar T.S^- Naar w« vernemen, heen^^^^^ Goes-speler L. van overschrijving n T.S.C, Enkele weken werd het tegengesproken voor de Oosterhoutse cluo komen.