iCRIS-KRAS

IDOOR PERS EN CLUBBLADEN

Kaufman wist dat hij voor voetballers sprak

[füit het Clubblad van M.0.C.):

Dhr. Kaufman vond in de tot Ihet uiterste hoekje gevulde zaal een aandachtig gehoor. Op een buitengewoon vlotte wijze sprak hij W 2. uur voor de vuist ■weg. Het was daardoor zeker geen weldoorwrocht of hoogdravend betoog, maar overduidelijk bleek, dat de spreker ■wist, dat hij voor voetballers sprak

Hoe men zijn tegenstander .onschadelijk maakt

'(Vit het Clubblad van L.S.C.).

Afbraak! Leuk spel toch dat Voetbal. Hebben we met L.S.C. de laatste jaren ook niet vaak onprettige wedstrijden gesjoeld? Hoe is KI. Poelman in één van deze wedstrijden niet „bespeeld” door een tegenstander, je werd er zeeziek van. Zo ■worden maar al te vaak je beste, je sportiefste spelers onschadelijk gemaakt. Geen wonder dat zo’n jongen na afloop tegen je zegt: „Als ik altijd zo moest voetballen, hield ik er direct mee op”.

S.S.S.-Systeem: 5.0.5.-Systeem!

l(Uit het Clubblad van Blauw-Wit):

Voetbal heeft zijn frisheid en Zijn aantrekkelijkheid grotendeels verloren. Voetbal telt \/el de meeste beoefenaars, maar niet meer de voetballers, die zich voor hun sport opofferingen willen getroosten en die er ook maar iets voor willen laten staan. De tijd is voorbij, dat men met voetbal opstond en mat voetbal naar bed ging. De „natuurlijke” concentratie Is verdwenen en wat er voor in de plaats is gekomen is surrogaat, een surrogaat, dat steeds slechter is ge Worden Na In de gang reeds door diverse Blauw-Witters te zijn begroet, kwam ik naast twee Ajaxieden te zitten, met wie ik allergenoegelijkst heb zitten praten over hetzelfde onderwerp. Er zijn er die de schuld geven aan het S.S.S.-systeem, dat zij herdopen in 5.0.5.-systeem.

Houdt hoog het amateurisme

(Uit het Clubblad van Unitas);

1000 gulden voor een overwinning!... Ik zal me niet verdiepen in de vraag wie van de verdachten als de hoofdschuldige van dit voetbaldrama moet worden beschouwd, Van meer belang is de wetenschap, dat de ~verwording”, de immorele erfenis uit de bezettingstijd, ook in onze zuiver gewaande sportorganisatie nog een rol speelt, welke onze sport onverdiend in Opspraak brengt. is het, dat men t)innen bepaalde verenigingsgrenzen denkt te honoreren met een bepaald bedrag per speler. Het is bedroevend, dat binnen het raam van onze Bport-organisatie, de wetten van het amateurisme willens fen wetens worden verkracht. ' Ik zal me niet wagen aan een voorspelling omtrent de afstraffing van de delinquent (en) door het Bondsbestuur. Het kan ons tot zekere hoogte >n-Verschilllg laten. Maar... wat óns niet onverschillig mag blijven. is de onder de tegenwoordige generatie, welke kan leiden tot uitwassen als het Zuidelijke omkoopgeval. Als goede sportlieden, die het si>el spelen om het spel zelve, door wie elk wedstrijd-resultaat wordt aanvaard als de meest juiste beloning voor de

geleverde spopt-prestatde, dienen wij elke poging tot afdwaling bij voorbaat af te wijzen. Als beoefenaars van het voetbalspel op de grondslag van, het amateurisme, dienen wij vooral onze jeugd op te voeden in de door ons als juist aanvaarde richting. Als sportlieden met gezonde begrippen, dienen wij met zorg te waken voor verkeerde beïnvloeding van buiten. In dit verband dient men het werk van de zg. Supportersverenigingen van dichtbij te volgen, want ook onder het supportersgras kunnen soms gevaarlijke addertjes schuilen, die hun , „giftig” werk kunnen uitvoeren.

Wat zich enkele weken geleden in het Zuiden heeft afgespeeld, dient vooral voor nog onervaren clubleiders een les en een waarschuwing te zijn.

Ü-V.V., de oude Utrechtse, de kamvioen van 2B in het Ie district, zal met KFC en RFC de strijd aanbinden. Zal Utrecht een tweede eerste klasser krygen?

li. V.V., Kampioen 2e Klas B District 1

Lange tijd heeft het protest van De Spartaan de sportwereld in het onzekere gelaten, wie de uitverkorene zou zijn voor de hoogste titel, maar UW is het dan toch geworden in het Stadion, dat voorlopig het home van de geblokten zal zijn, omdat het eigen terrein is afgekeurd. UW kampioen! Dit is voor de Utrechtse voetbalgemeenschap een belangrijke gebeurtenis, want UW is nog steeds de club met een roemrijk verleden, met het vermaarde binnentrio Bep van Dillen, Wout Buitenweg en Jan de Vos. Het is de derde maal in tien Jaren, dat UW kampioen is in de tweede klas. Driemaal is scheepsrecht en wij hopen dus dat Utrecht de tweede eerste klasser krijgt, hetgeen voor de vierde stad des lands niet meer dan normaal zou zijn. UW ontstónd 10 September 1902 uit een fusie van Vitesse en Victoria. In 1904/05 debuteerde UW in de 3 e klas KNVB en reeds een jaar later werd de 2e klas bereikt. Het wit van de voetbalplunje werd veranderd in rood-wit gestreept, doch de rode broek bleef. In 1908 nam UW het knusse terrein aan de Willem Barentszstraat in gebruik. De Ie klas werd bereikt in 1913 na promotiewedstrijden tegen het Bredase Velocitas. Dit bracht weer gedaanteverwisseling met zich mee: de rood-wit-geblokte shirts om verwarring met het oudere Sparta te voorkomen. Tot vorig jaar streed men aan de Lage Weide en hier hebben alle UW-stormen hevig gewoed, zowel in de Ie als 3e klasse, daar hebben we voetbalvreugde en verdriet beleefd. In 1916/17 werd UW afdelingskampioen en he-

reikte in de grote wedstrijden de 2e plaats met de sterren Buitenweg, De Vos en v. Dillen. Hun namen zijn overal bekend. Het genadeloze schot van Jan de Vos uit de cornerhoek en de ontelbare goals van Wout Buitenweg vormen de hoogtepunten in de conversaties tussen oudere Utrechters. Verder was er de fenomenale doelman Leo van Rhijn. Er is veel geschied, heel veel narigheid kwam over de Lage Weide. Ook de band in de vereniging was aan vele spanningen onderhevig. Onenigheden van interne aard verzwakten de positie van UW. In 1928 kwam UW in de 2e

klas en nog was de ramp niet ten einde; het volgende jaar zagen we haar in de 3e. Dat waren zwarte dagen voor de Utrechtse sportwereld. De opleving kwam echter spoedig, zo sterk werd de clubgeest, dat de geblokten in 1931 de 2e klas bereikten. Tweemaal werd UW nadien kampioen. In 1938 streed UW met DFC en SW, maar kon het niet bolwerken. Nog zwaarder werd het programma in 1942, toen Neptunus en ’t Gooi de gevreesde tegenstanders waren. De Hilversummers bleven heer en meester. Niet minder zwaar is de strijd met KFC en RFC. Wij weten, dat de geest goed is, dat de vechtlust aanwezig is, dat UW alles op alles zal zetten, om het verloren terrein te herwinnen. Het Stadion wacht af! H. A. V. VEENENDAAL.

Indische Brief

BATAVIA, 10 Maart 1948. Heden 10 maanden in de Oost, zo’n klein beetje gewend. Toen ik verleden jaar naar Indië vertrok had ik zeker niet verwacht van 4 eerste klas clubs oefenmeester te zullen worden. Een dezer clubs heb ik jammer genoeg moeten bedanken omdat mijn gezin is aangekomen. De reserveleider, die ik bij deze club heb opgeleid, is naar Holland vertroklr.en, doch de secr. heeft nu de training in handen. Deze club is Vios en heeft het evenals de andere drie clubs heel goed gedaan, is kampioen van de Afd. A geworden doch kon in de strijd om het kampioenschap tegen U.M.A. Chinezen het niet tot een overwinning brengen.

De 3 andere clubs, Hercules, Measa (Menadonees) en de Marine zijn als 2, 3 en 4 geëindigd. De reserve elftallen zijn ook of twee of drie geëindigd, waarvan Hercules 3 kampioen.

De training is hier zwaar en menig Hollands Oefenmeester zou zich nog wel eens bedenken hier zovele clubs te gaan trainen. Velen hebben dan ook gedacht, dat ik dit niet lang vol zou kunnen houden vooral omdat ik hier nog niet gewend was aan het slopende klimaat. Voor mijn sportvrienden hier in Indië zal ik echter stand houden tot hier de mogelijkheid bestaat om evenals in Holland ’n serie oefenmeesters te kweken. De training bij de clubs Is hier prettig werk doordat de spelers leerzaam en volgzaam zijn.

Het clubleven hier is minder gezellig: de lui zijn hier minder bij elkaar dan in Holland. Er zijn geen gelegenheden om elkaar regelmatig te ontmoeten, de afstanden zijn zeer groot en het vervoer is kostbaar. Het spelpeil is zo ongeveer tweede klas in Holland.

Het bondsbestuur van de V. 8.0. Batavia, zijn erg prettige en zeer gezien sportlieden, zij doen al het mogelijke om de sport zo goed en zo kwaad als dat gaat, naar boven te werken. Men zou hier best tweemaal per jaar een competitieprogramma kunnen afwerken. De competitie is dan ook al afgelopen en de P. en D.-wedstrijden zijn op enkele na al gespeeld.

Men is daarom doende om een na-competitie te spelen door alleen de burgerclubs nog een halve competitie te laten spelen. Voetbalmoe wordt men hier niet. De spelers zijn wel flink bezweet na de strijd, doch nooit doet zich een geval van oververmoeidheid voor.

Hartelijke groeten aan het Bestuur van de K.N.V.8., Secretaris Staal, Hoofdconsul Boeijon, de oefenmeesters, alle sportvrienden en vriendinnenl

J. B. GAGEL,

cand. oefenmeester.

Maasstad-Mijmeringen

„LEBENSRAUM” „

Hij kwam bij me en ik begroette hem met vreugde, om. dat hij een sportman is, voor wiens opvattingen, wars van kampioenschappen a tout prix en andere zakelijkheden ik altijd het grootste respect heb. Hij keek ernstig, —■ Jij schrijft altijd van die waanzindingen, zei hij vriendelijk, ik heb iets serieus voor je, Graag, zei ik, opkijkend van een zeker biljet, ik ben juist in de goeie stemming, want de, fiscus zit weer aan mij te peuteren, Je verdiende loon. Moet je ’t maar niet zo groot opdoen, Maar daar wou ik het juist over hebben. Er zijn mensen, die vinden, dat wij het als grote clubs te hoog in ons 'hoofd hebben en te veel velden er op na houden. Doe net als wij, zeggen ze, Eén knollentuin, dat is genoeg. Dat is gezellig en dat is goedkoop. Ze moesten eens weten, hoe we op onze knieën liggen voor nóg een veldje. Toe maar

Ja, Wat kerel, je moest eens weten, hoe het me aan mijn hart gaat, als we weer zo’n stelletje knapen moeten weigeren, omdat we geen plaats voor ze hebben. Selectie, noemen ze dat. Tussen haakjes, verduveld moeilijk, want vooral bij jongens is het helemaal niet gemakkelijk, even ■ gauw uit te vinden, wat ze kunnen, wat er in zit en wat er uit kan komen. We doen dat natuurlijk op voetbalcapaciteiten, maar ook het uiterlijk telt mee, al zegt dat bij jongens erg weinig. Een voorbeeld. Een poosje terug komt er een knaap van een jaar of IS{ Zo’n echte boef met een wipneus eri sproeten, laat ik maar ronduit zeggen, een echt sing-sing-gencht. Afwijzen, zeiden we. Begint me die knaap ié snotteren en met veel moeite vertelt-ie. dat-ie al alles heeft. Een shirt, broek, kousen, ja zelfs schoenen. Toen hebben we ’m maar genomen en er zijn weinig jongens, vari wie we zoveel plezier hebben als van die knaap. Kan je je indenken, hoe hard het is, zóveel jongens te moeten afwijzen? Waar blijven ze? Misschien vinden ze het bij een andere club. Kan zijn, maar die zitten in hetzelfde schuitje. Doen „ze” dan niks? .

Wij hebben in onze stad niets te klagen. Van alle instanties hebben we dé grootste medewerking. Men begrijpt en doet wat men kan. Maar velden zijn duur en je weet, hoe begrotingen worden betuurd en... besnoeid, Jarhmer, doodjammer, want, man, er zijn zo dringend velden nodig, vooral nu. Men klaagt over de jeugd. Ze is bandeloos, brutaal baldadig, oneerlijk. Jawel, praat-eens niet ze. Luister eehs, wat er „thuis” te koop is. Armoede, zorgen, scheiding, ruzie en andere narigheden. En niet bij één, bij 10 van de 50. En daarom vind ik het fijn, dat mijn club de jongens een beetje omhoog helpt, door ze reisjes te laten maken, door ze van goede dingen te vertellen. Er zit aan dat balletje trappen heel wat meer vast dan velen en zelfs zeer verstandige notabelen denken. Velden, velden! Ik vond geen woorden om hem moed in te spreken A. H. K.

SUf€^QA«ANTt6 (i« tui <2n UCtt)lt2Só«3l \u>uD>A,)

Ii II IÉ I I iii