DE GRONINGSCHE DERBY 1
aVj\.V. -BE QUICK 1 – 3
Be-Quick heeft zichzelf en vooral Heerenveen een goede dienst bewezen, door de derde Groninger derby met 3 1 van GVAV te winnen. Verheugend was vooral de goede kwaliteit van het voetbal, dat de withemden demonstreerden. Het grote verschil met vorige ontmoetingen lag in de aanval, waarin Van Kooyk nu ontbrak, doch Bottinga weer present was als linksbuiten. Midvoor Rozema was als altijd actief, maar de grote man was ongetwijfeld de kleine rechtsbinnen Lugthart Beide ploegen speelden W.M., bij Be-Quick ging dit beter dan tevoren, hoewel nog niet helemaal zoals dat hoort. De opbouw in het middenveld werd door Nolle, Rozema en Lugthart verricht en niet. zoals in de lijn ligt, door Nolle, Kammeijer, Brugts en Lugthart. Als eenheid was Be-Quick beter dan GVAV. De blauwen, die cok wel aardig speelden, werkten vaak te individueel en aan de afwerking mankeerde nog al het een en ander. Doelman Spakman was niet erg zeker in z’n optreden Willy Hazeveld is een balvirtuoos, maar vergeet te vaak, dat hij slechts een onderdeel van een ploeg is. Prettig was vooral in de eerste helft de’ activiteit van de blauwe rechtsbinnen de Jonge. In de eerste helft kon Be-Quick de leiding nemen door een combinatie van de felle Lugthart en Van Dijken, waarbij de laatste scoorde, dank zij een aarzeling in de blauwe defensie. Even te voren keurde scheidsrechter Schipper, die goed leidde, een buitenspeldoelpunt van Bottinga af.
Na rust kreeg GVAV de overhand en nadat v. d. Beek een fraaie kans miste, kon linksbuiten Pluim van de middenvoorplaats af, uit een voorzet van V. d Beek, fraai gelijkmaken. Kort hierop was Bottinga zeer rap bij een lange througpass en Be-Quick had weer de leiding. De witten waren geladen en het duurde dan ook niet lang of de actieve Bottinga bemachtigde, weer de bal. gaf afgemeten hoog voor, waar Lugthart gereed stond om de kroon op zijn werk te zetten, met een beste kopbal (1—3), Het was een goede wedstrijd.
HET NOORDELIJK XI
Voor de wedstrijd tegen het Utrechts elftal op 5 Nov. zijn de volgende Noordelijke spelers uitgenodigd: doel: V. Dorst (Velocitas); achter; Jan Lenstra (Heerenveen). Goesten (Sneek); midden: De Jong (Heerenveen), Pienter (Be-Quick), W. Hazeveld (GVAV); voor: Abe Lenstra (Heerenveen), Ploegh (Heerenveen), Roosenburg (Sneek), v. d Beek (CïVAV), Hofma (Heerenveen). Reserves: Bijlenga (Frisia), Luytink (Velocitas), Rozema (Be-Quick). Abe Lenstra is als rechtsbuiten opgesteld en heeft als secondant Jan Ploegh: een interessante proef Verder valt ons op, dat Hilarius, de zeer verdienstelijke linkshalf van Frisia, ontbreekt. De Jong, de Heerenveen-spil, kan men ook als back opstellen: in dat geval had Hilarius zijn kans kunnen krijgen DE BOER.
FRISIA BEHIELD ONGESLAGEN BREVET
Toen Frisia in het vorige voetbalseizoen na een half dozijn gespeelde wedstrijden een wirst had geboekt van slechts twee puntjes, begon men er In het Friese kamp in alle ernst aan te twijfelen of de zonen van Pa de Haan ooit nog eens met een zege uit de bus zouden komen. En nu, nadat Frisia in evenveel wedstrijden met vrijwel dezelfde ploeg ongeslagen is gebleven, vraagt men zich af, wie voor de verrassing van Frisia’s eerste nederlaag zal zorgen.
GVAV heeft dat niet kunnen doen, Be Quick al evenmin en ook Velocitas slaagde er niet voldoende in de zwakke plekken van de LAC te ontdekken en moest na geruime tijd een O—2 voorsprong te hebben gehad, uiteindelijk nog met een 2—2 gelijk spel genoegen nemen. Voor de Friezen dit vierde! gelijke spel hadden bereikt, heeft het nog geducht gespannen op Cambuur. Reeds in de Ie helft, toen de Groningers beter voetbal speelden dan de Leeutvarders, heeft Velocitas een uitstekende kans gehad de overwinning veilig te stellen. Bijlenga werd, dank zij puik werk van Slijfer en Groenier tweemaal gepasseerd, voordat de wedstrijd 25 minuten oud was. Een derde voltreffer zou tevens het voltrekken van het vonnis hebben betekent daar de Frisianen, die reecte na twee minuten spelen de steun van linkshalf Hilarius moesten ontberen, maar weinig vat kregen op het rappe spel der Velocitanen. Met Rem aan het hoofd hield de blauwgele verdediging evenwel
de poort verder gesloten en toen Santema nog voor de rust had tegengescoord, verkregen de Leeuwarders een overwicht, ook in de 2e helft. Herhaaldelijk moest van Dorst in actie komen, en slechts het te slappe aanvalsspel van Frisia was oorzaak, dat de verdiende gelijkmaker voorlopig uitbleef. Eerst kort voor het einde kon van den Borg de balans in evenwicht brengen SCHOUSTRA.
Twee gelijke spelen in Drenthe
Het Fries duel op 2 fronten leverde voor geen der partijen voordeel op. De overeenkomst tussen Achilles—Leeuwarden en Emmen—Sneek ging zelfs zover, dat ook de doelcijfers dezelfde waren. Bij Emmen—Sneek waren de Drentten iets sterker, vooral vóór rust. Zij begingen de fout, teveel over rechts te spelen, waar Kool tegen Goesten weinig had in te brengen. Bij de Emmenaren was Ten Berge het struikelblok. Door slecht schieten en goed verdedigen duurde het tot 10 min. na rust eer Karaten Emmen de leiding gaf maar een grove fout van doelman Hidding leverde de gelijkmaker op (1—1). Het begin van Achilles—Leeuwarden was veelbelovend,. vooral voor de Assenaren, die reeds met de eerste aanval succes hadden, toen Kamphuis een voorzet van Snijders benutte. Maar daar bleef het dan ook bij wat goed spel betrof. Bij Achilles waren het Kamphuis, Jonkman en Dekker, die er nog iets van terecht brachten, terwijl Drenth bij de gasten af en toe wel . eens aardige dingen liet zien. Toen er gedraaid werd, was de stand nog steeds I—o. Vijf minuten waren gespeeld in de tweede helft, toen Drenth met een vleugelschot de gelijkmaker scoorde, maar daar bleef het dan ook bij.
Tussen Dinkel en Regge
Forse Strijd tussen Heracles en Enschedé
De strijd tussen Heracles en Enschede is zeer fors gewor- ti den, waarbij de fam. Dekkers " wel erg onfortuinlfjk optrad, ” want alle drie broers geraakten in deze ontmoeting geblesseerd, p terwijl Busschers van Enschede d als 4e het veld moest verlaten, g De doelman van Heracles brak „ 10 min. vóór rust bij het stoppen ° van een penalty een vinger. Er werd enthousiast gespeeld en er viel meermalen van goed .voetbal te genieten. Möring was ó bij Sportclub de man waar het d hele elftal om draaide, doch hoe- f wel hij vooral tegen het einde f zijn voorhoede opstuwde, wist de ' uitstekend spelende L. Willemink doelpunten te voorkomen, g Reeds na 3 min. had Heracles v succes toen Hoevenberg een pass van Willemink benutte t (1—0). Doordat Dekkers een » penalty van G. Moddejonge keerde wist de thuisclub deze voorsprong tot rust te behou- j den. Heracles herbegon met en- i kele gevaarlijke aanvallen waar- i bij de deklat een bal van Bezie i keerde. Toch had ze nogmaals j succes toen Wanningen bij een doelworsteling de bal inkopte. , 2—o. Het fraaiste doelpunt van J deze ontmoeting scoorde Reits- | ma uit een pass van Möring, i waardoor het 2—l werd. Hier- 1 door aangemoedigd zette En- ; schede alles op alles, doch de Almeloërs hielden stand.
E. Boys wonnen van Wageningen
Het was een slechte wedstrijd, die de Enschedese jongens op het Volkspark tegen Wageningen speelden, doch het povere spelletje stopperen leverde de groenhemden twee kostbare punten op, zodat het resultaat had. Bruggeman was de man, die als stopper optrad, doch had in zijn medespelers List en Schuurhuis niet de mensen, die zich voldoende aanpasten. Ondanks dat Wageningen aanvallend speelde wist ze bijna geen enkele keer gevaarlijk te worden en de kleine overwinning is voor de thuisclub dan ook zeer zeker verdiend. Bij de gasten was het Jansen, die als back nog een puike wedstrijd speelde.
De Twentse Tweede Klassers
De beide Hengelose clubs Hengelo en Tubantia hebben door overwinningen op Neo en Phenix zich ongeslagen weten te handhaven en staan nu met het zelfde aantal verliespunten no. 1 en 2. Achilles verloor in een puntloos gelijkspel in Oldenzaal een kostbaar punt, doch bleef, doordat Phenix verloor, , in de running. Tubantia speelde voor de rust tegen Phenix een uitstekende wedstrijd en vooral : de linkervleugel, met Visser de ■ beste, was een doorlopend gevaar voor de Phenix-verdedi- I ging. Ook Booy, als midhalf, ■ speelde een prachtparti) en > stuwde met verre trappen de ; voorhoede tot daden. Bij Phenix ' waren ter Riet en ter Avest de i beste spelers. Met rust hadden . de Hengeloërs reeds een 3—O ; voorsprong. Phenix scoorde na– dien een verdiend tegenpunt, ; waardoor de strijd aan spanning ' won, maar Tubantia wist door uitstekend keepen van Wijkman de strijd in haar voordeel te be. slissen.
g Vosta en Borne speelden een s zeer matige wedstrijd. Het ge-1 lijke spel is een goede verhouding. Ook OUlenzaal en Achilles J wisten het niet tot doelpunten te ■ brengen, ondanks opgelegde g kansen van Achilles. Een uit|l stekende wedstrijd speelden e Neo en Hengelo, die tenslotte !t door Hengelo met I—2 werd ge;s wonnen. Hengelo nam door Vink de leiding en uit een penalty ? maakte Van der Kuilen er O—2 van. Na de rust zag Neo kans ;t uit een strafschop de eer te redden. I—2,
LIMBURG MIJN VADERLAND
Waingedrag en Goede Manieren
In de Sportkroniek van 20 October neemt de rubriek „Strafcommissie” onder de officiële mededelingen een wel zeer opvallende plaats in. Wordt deze naargeestige serie niet maandelijks groter? Aan voorlopige en definitieve schorsingen zijn 27 gevallen opgesomd; 24 wegens „wangedrag”, 10 wegens „slaan of trappen naar een tegenstander” en 3 wegens „bedreigen van de scheidsrechter”. Is onze jeugd nog door de oorlogspsychose bezeten, is zij door de onevenwichtigheid van deze tijd nog steeds uit haar lood geslagen? Er is nog en weerom heel veel braak land door de clubbesturen te ontginnen. Het begrip „sport” dreigt verdrongen te worden door de wens „wedstrijd winnen” en dat is fataal voor de sportiviteit. Er is ook een tekort aan goede manieren. Een scheidsrechter moest in een uithoek van onze provincie een wedstrijd tussen twee derde klassers leiden. Het was de eerste keer, dat hij op het terrein der thuisclub zou fluiten en de ligging van het veld was hem onbekend. Er was niemand aanwezig om hem van de bus af te halen en hem naar het terrein te begeleiden en toen hij na veel gevraag eindelijk zijn doel gevonden had, achtte ook niemand zich verplicht, hem te begroeten. Het enige contact, dat hij met de twee elftallen had, was de toss en na het eiijdsignaal gaf ook geen der aanvoerders zich de moeite hem voor zijn leiding te bedanken. „Die scheidsrechter is er toch voor en hij krijgt toch z’n onkosten vergoed!” was blijkbaar het motief om de beleefdheid tegenover hem niet niet in acht te nemen. Eerst toen hij zich in z’n hokje stond te verkleden, stak een bestuurslid zijn hoofd om de deur met de vraag: „Mag ik uw naam weten voor het ruilformulier?”
Deze behandeling van scheidsrechter bewijst het gebrC" aan fatsoen in sommige spon kringen, dat doorvreet tot in P® kolommen van de strafcommis** toe. Het is tevens een der oo>' zaken, waarom men met naiOj in de Afdeling Limburg zo het gebrek aan scheidsrechten zit te tobben.
Veel belangrüker dan „SSS”, de W-formatie, lende spil of welke technlsr*j of tactische vraag ook, is begrip sportiviteit, voortspruit uit: beschaving Hier ligt een dankbaar terrei* braak voor een energiek veren' gingsbestuur, een taak, die al te vaak verwaarloosd wor® en die toch zo broodnodig is vo® onze na-oorlogse jeugd.
„Wangedrag” wijst op gebr®* aan zelfbeheersing, een der ste vereisten voor een sportb® oefenaar. Het wijst ook op brek aan fatsoen jegens tegenstander of onderwerp'j', aan de leiding van de scheKv, rechter, wat een kwestie ; tucht is. „Slaan of trappen 1 een tegenstander" en „bedreië®, . van de scheidsrechter” is ' gedrag in de zoveelste macht, „ 1 Het komt alles op hetzeh® ; neer; op leiding en opvo ; di n g in de vereniging zelf, f i Daarom is er aanleiding , commissies voor morele op''® f 1 ding, districtsgewijs, want ■ district heeft een eigen ge^^Lfi ■ heid; een Fries is anders ® k I een Limburger en moet dus ® , anders aangepakt worden. j, 1 Zulke commissies, onder ■ ding van een deskundige op ‘ r terrein der opvoeding en |) 1 wikkeling zullen door t en lezingen zeer veel en é®j|( 1 werk kunnen verrichten en , twijfel >er niet aan, of ze i de taak der Strafcommissie op ; duur aanmerkelijk verlichten- RAM^]
ZWOLLE
Z.A.C, wint van Doetinchem De strijd om de leiding van de 2B is ten gunste van Z.A.C. uitgevallen. Z.A.C. was zowel tactisch als technisch beter dan de gasten, die bovendien de bal veel te hoog speelden. Voor de rust was Z.A.C. betekenend sterker en wist deze meerderheid al spoedig in een doelpunt uit te drukken als Meekers een terugkomende bal van de doelman fraai inschiet. Na rust is de strijd meer verdeeld; als de Z.A.C.-achterhoede even weifelt maakt Halkerstadt gelijk. De strijd is nu bijzonder spannend. Een kwartier voor het einde maakt midvoor Hackers de winnende goal (2—1).
Zw. Boys behaalde haar 3e gelijke spel, in Arnhem tegen Vitesse. P.E.C. deed keurig werk door in Winterswijk het sterke W.V.C. met 4—l te slaan. De groenwitten hebben nu de minste verliespunten uit hun afd.
NIJMEGEN
Be-Quick was kansloos tegen N.E.C.
Onmiddellijk na het startsignaal begonnen de groen-roden een offensief, dat niet eerder luwde, voordat keeper Stoker ‘ door Disveld was gepasseerd. Stoker sloeg namelijk mis bij een j verraderlijke corner van van Hemert en de rechtsbinnen kon toen de bal gemakkelijk in het j net lopen. De grillige wind had ; veel invloed op het spel. De Nij; megenaren hadden er de minste 1 last mee, in balbehandeling, po-1 sitiekiezen, lichaamsbeheersing j waren zij superieur aan de Zut– phenaren. Ook schoten zij veel < beter. Na de hervatting scoorde jr Krebbers met een kalm schot 2 het 2e doelpunt, terwijl even la-8 ter Disveld met een gloeiende e kogel doelman Stoker, die er na een onzeker begin goed mkwani/
kansloos passeerde. Krebh® zorgde met een uitstekende bal nog voor een 4e doelpunt-
APELDOORN
Quick, zonder Engelsm»®» won van A.G.O.V.V. Ad
* d' Toen bekende werd da» Nijmegenaren het in deze strijd zonder Engelsman moeten stellen, meenden reeds dat de thuisclub een gemakkelijke zou kunnen boeken, want zonder Engelsman
. -pe'* Hoe geheel anders is het beeld echter verlopen. De kers demonstreerden een kende partij voetbal en v. bleek een waardig plaatsvet ger, die met rechtsbuiten daal zelfs het beste deel voorhoede vormde. pel* De thuisclub vertoonde .jje technisch knap spel, doch de factor tempo en dit d® OVV noodlottig. Steeds bezoekers een fractie seconde eerder bij de bal ten door enthousiasme de voor rust in evenwicht te den. Toch was het dat de eeijste serieuze kans kreeg. Bij een aa jjpK* het roodzwarte doel ha buiten Loois zich gp ® p Moolhuizen geslingerd vende op Steinvoort a • Pauwe niets beters j,reelr„p dan vasthouden. Bronkhorst kende een s toe, die door Peters jgp geschoten. Enkele pjts rust wist Rosé met . kende kopbal uit een van ten Oever de bez J leiding te geven. -gp o J De- 2e helft heeft o^J ■ een voortdurend ppe . wicht gekenmerkt. D ! blauwe voorhoede oo» jn ; men zag geen kans e jpakch „ji • Nijmeegse defensie t jj,ah ! Miel de Vos 1 wisten stand te ne p_ C> |