In daar gaat het matig
Als men bedenkt, dat onze Rotterdamse Ie en Ze klassers totaal 18 punten knnnen behalen en het resultaat is zegge en schrijve 3, dan past bescheidenheid. De reenltaten waren niet daverend en al is de prestatie van Feyenoord nog niet zo heel slecht, bij de leiders een gelijk spel af ie dwingen, als de roodwitten kampioen willen warden, moet er in uitwedstrijden gewonnen worden. In bet Stadion klaren ze het wel en de enige overwinning in de Ie klas, die van Xerxes tegen het Gooi stemt tot vreugde, want Xerxes blijft hierdoor meetellen en dat is voor het nieuwe terrein, dat nog wel enige dniten zal vorderen, een niet te onderschatten debetpost. Voor de rest niets dan narigheid; Sparta liet de punten aan A.D.0., zij het met de kleinst mogelijke cijfers. Excelsior stuurt weer aan op degradatiewedstrgden, als jaarlijkse vaste post op de inkomsten, want D.W.S. ging met I—31—3 naar Amsterdam, Neptunus liet de eer aan de H.B.S.’ers en neemt ook een nederige positie In, ook hier waren de cijfers 3—l, terwijl B.F.C. in Velsen C—l in haar nadeel deed noteren, zodat al bg al de opbrengst in totaal beneden pari bleef. Oin de maat vol te maken verloren •nze 2e klassers C.V.V., Overmaas en Coal vlot met I—2, I—2 en 2—6 van resp. 0.D.5., Quick en de Kennemers, zodat we er in ieder gevol, dat is niet te boud gesproken, dit jaar' geen eerste fclasser bij, maar misschien wel één minder knnnen krijgen.
Sparta—A.D.O. O—l. Misère bij de thuisclub! v. d. Lehe en Nijssen waren er niet, waardoor de verdediging gevormd werd door v. Gorkom en Wepster, die de matig spelende voorhoede van A.D.O. de hele wedstrijd op één keer na het scoren wist te beletten, maar die ene keer was net voldoende voor de nederlaag. In de voorhoede mangelde het aan schotvaardigheid. Den Boer liep zich vast in de A.D.0.-fuik en Weber wist zijn heroptreden niet tot een eclatant succes te maken; hij faalde volkomen en had nog pech ook, wat meestal samenkomt. Zyn weinige goede voorzetten werden niet benut, wat zijn schuld niet was. De mlddenlinie van Sparta treft geen blaam, want v. d. Berg, v. d. Water en Jong hebben goed gespeeld en dirigeerden heel wat ballen naar de voorhoede, maar ei werd geen gebruik van gemaakt. van Male, anders productief, kon zijn draai niet krijgen, v. Eede is op de rechter-Wing beter dan in het midden, zodat de A.D.0.-ers met deze aanval niet veel moeite hadden. De eerste helft verliep zonder doelpunten, al moesten Niezen en Hellwich er nogal eens aan te pas komen, doch in de tweede helft rhoest Hellwich éénmaal de vlag strijken, toen Ciavan een Voorzet gaf, waar Eversteyn en Kampen listig overheen stapten, zodoende de Jong, de snelle en gevaarlijke linksbuiten van A.D.O. een kans biedende, die enhoudbaar inschoot. Sparta vocht tegen deze achterstand, bracht wel meermalen de A.D. 0.-defensie in moeilijkheden, doch wist het door slecht schieten niet tot de gelijkmaker te brengen. Niezen was onvermurwbaar en Rosmalen en Kortekaas, de beide Haagse achterspelers, speelden op safety first en handhaafden zich tot het einde.
Excelsior—D.W.S. I—3. De thuisclub speelde zwak en de Amsterdammers behaalden de eerste overwinning zonder moeite. Reeds na 10 minuten hadden de bezoekers succes door
Dijkstra en Wiertz vergrootte de voorsprong tot o—2. De hoop op succes voor Excelsior ging in de tweede helft al spoedig te gronde, toen Dijkstra de stand op O—3 bracht. Excelsior bracht het slechts tot één tegenpunt door een goed door Wigman genomen strafschop.
Xerxes—’t Gooi 3—2.
Wilkes besloot een solo-ren met een goed schot en het was
1— 0. Voorbereidend werk van Wilkes stelde Beun in staat er 2 O van te maken. Na de rust was ’t Gooi meestal in de aanval en een slechte uittrap van doelman Wflkes gaf Kreuning een kans op een tegenpunt. Lat en palen hielpen Xerxes en tegen het spelverlcop in scoorde Beun na fraai solowerk no. 3. Eén minuut voor het einde bracht Kreuning in zijn eentje de stand op 3 2, waarbij het bleef.
DE TWEEDE KLASSERS
C.V.V.—O.D.S. I—2. Een aardige strijd van middelmatige krachten. Groeneweg gaf de bezoekers uit een pass van de Groot een o—l voorsprong, die door Reus teniet gedaan werd. Van Vliet en spil de Vries stonden verder succes vogr C.V.V. in de weg. C.V.V. verloor doordat doelman Blinksma een corner, door Fok genomen, door zijn handen liet glippen.
Coal—Kennemers 2—6. Een scherp schot van linksbuiten Verbeek liet Huysman passeren, doch de andere linksbuiten maakte gelijk, Bakker van Coal. Na de rust brachten Veenstra, de Bruin en linkshalf Breekers de stand op I—4 voor de Kennemers, waarna weer Bakker tegenscoorde. De Bruin en Veenstra maakten met 2 goede doelpunten aan alle Coal-illusies een einde.
Overmaas—Qnick I—2. Door onfortuin en door slecht benutten der kansen verloor Overmaas. Nadat het Haagse doel onder zware druk was geweest, kwam het doelpunt aan de andere zjjde, toen de midvoor van Quick een kans kreeg en deze uitbuitte. De stand werd O—2, toen de doelman verkeerd
reageerde op een hoge voorzet van rechts. Spekman verkleinde de achterstand. Wat Overmaas in de tweede helft ook probeerde, de Quick defensie sleepte de overwinning uit het vuur. Overmaas hoeft met dit elftal echter de toekomst niet donker in te zien.
Opening Musschen-terrein. Voorzitter Nijs sprak over de moeilijkheden, die overwonnen moesten worden eer de Musschen dit nieuwe nest konden betrekken. V. d. Slik sprak na-
I mens de K.N.V.8., W. M. Vier■ gever namens de Afd. Rotter; dam. Ververs vertegenwoordig• do C.V.V., Kramers Overmaas, 1 Phida Wolff Feyenoord en Been ; D.H.Z. Er waren bloemen en : Been offreerde een doos koeken 1 voor de spelers, om het gebrek 1 van een cantine aan te tonen, ■ maar die komt ook nog wel. Het is de 10e maal, dat de Musschen een veld openen, en het zal de laatste maal wel niet zijn, want de vereniging kan met 3 maanden opgezegd worden. Alles wordt echter gewoonte en wie dan . leeft, wie dan zorgt, denkt Nijs er over. De wedstrijd tegen G. SV, leverde een 2—O overwin, ning op, kort na het begin scoorde van Dijk en kort voor het einde maakte Ronteltap er 2—o van, waardoor de Musschen weer meetellen.
V.O.C. veteranenfeest. Aan de Kleiweg hield V.O.C. een geanimeerd veteranentournooi, waarbij het gezellig toeging. Oude vrienden waren de bezoekers, te weten A.F.C., Kampong, D.F.C., U.D. en Middelburg. De eerste dag behaalde Middelburg de beste resultaten, doch er zat een Zaterdagavond en -nacht tussen en toen is er natuurlijk te zwaar geconcentreerd, zodat tegen U.D. in de eindstrijd de geest wel gewillig was, maar het vlees te zwak. U.D. won dus de Ie prijs, V.O.C. de 2e en A.F.C. de 3e pr. Men besloot toen maar een schoonheidsprijs uit te loven, waarmede Middelburg opgescheept werd. Mr Piek, onze spelregelspecialist, scheidsrechterde en deed dat natuurlijk onberispelijk en ook van Welzenes hanteerde de fluit nog eens. De ouwetjes hebben natuurlijk genotvolle dagen beleefd! AARNOUDSE.
e Begrafenis M. J. Overeynder s _ •'
Donderdag 23 October 1947 g zal een droeve datum blijven in de geschiedenis van Sparta, ■ want op deze dag werd haar I ere-voorzitter, de heer M J. f Overeynder, op Oud-Kralingen ter aarde besteld. Zün overlijden is voor de rood-witten ■ een zware slag. want een groot – deel van zijn leven heeft hij 1 gewijd aan zijn vereniging, die – hem zo lief was en waar hij 1 alles voor over had. Reeds in . 1884 was hij lid van Sparta, van 1908 tot 1914 penning– meester en van 1914 tot 1945, dus 31 jaren, voorzitter, waar' na dhr. Saltecs hem opvolgde, niet omdat hij zijn plaats niet meer waard was. maar omdat hij meende in verband met zijn leeftijd zijn taak aan jongeren te moeten overdragen. Door zijn benoeming als ere-voorzitter bracht Sparta hem -dank voor zijn vele verdiensten.
VCiC VCAUICIIÖCCU. Niet alleen voor Sparta heeft de overledene ontzaglijk veel gedaan, ook voor het gehele Rotterdamse voetbal heeft hij belangrijk werk verricht, waarvoor de KNVB hem het bonds. I onder.scheidingsteken heeft toe-I gekend als erkenning voor zijn verdiensten in het belang van het Nederlandse voetbal in het I algemeen Zijn heengaan zal bij i zijn clubgenoten, jong en oud, I een grote leegte achterlaten;
7 men zal de vertrouwde nobele 3 figuur van Overe.ynder niet 1, licht vergeten en zijn nagedachr tenis in grote ere houden
• Voor de teraardebestelling bestond uit sportkringen zeer ■ grote belangstelling. Ingevolge , de wens van de overledene . werd er niet gesproken, doch J ieder was diep onder de indruk : en voelde, dat men hier afscheid I nam van iemand met een hoge levensopvatting, die aller hoog' achting had genoten.
Aanwezig waren o.m. dhm. K. J. J. Lotsy, Sfaal en Boeljon, het voltallige Spartabestuur, t W. M. Viergever. A. Tordoir, t Ir. L. G Versteege, Pres.- j Comm. van het Stadion, H G I J. de Monchy, H. W. A. van . Oordt, C W. van Hasselt, de . hoofdcommissaris van Politie t Staal, Ir. J. W. Klps, J. M. de Korver, Cocheret. J Sen, D t Croll, voorz. van de Ned Ten] nisbond, J. Mutters, L.’ v. d. a Slik, L. V. Zandvliet. Harry van j Esch. E. G Mundt. Dr. J. M. J, . Vuylsteke, H A. Meerum Ter. wogt, J. G. Harcksen, Ir J. M. . Neuerburg, voorz. van HVV, F. , Timmerman en vele oude en 1 jongere Spartanen.
DJi.C. D.F.C.: Dans om de leren kogel. Twee D,F.C.-ers schijnen onbarmhartig op elkaar in te stormen, hitz aemakkelijk herkenbaar! is er één van,
De zoon van de overledene dankte, mede namens zijn moeder. voor de grote belangstei-Img Rust in vrede!
Een kostbaar Doelpunt voor Velox
Gejaagd door de wind... Aan deze suggestieve titel dachten we in de 2e helft, toen A.F.C. ' met I—O achter het enorme pro* fijt van de wind dacht uit te buis ten. Het drong onstuimig op en I het ging lijken op een berucht f kwartiertje. Velox was gedoemd i het zwaartepunt naar de verde-I diging te verleggen. Het stop-I prefende Utrechtse trio kreeg het hard te verduren, maar het hield met geluk stand en dhr. Kaiser, die rustig had geleid, bracht met zijn laatste fluitje een ware verademing voor de geelzwarten. De uitslag had evengoed andersom kunnen zijn. Een serie handige manoeuvres van linksbinnen Veenendaal, besloten door een scherp schot, gaf Velox onmiddellijk de leiding, welke het niet meer afstond. De zege is geen moment zeker geweest. Daarvoor was het een te waaierige wedstrijd met hard geknal, hoge zweefbalen en kaatspartijen tussen twee kleumerige doellieden. Slechts weinig spelers konden nu hun balcontröle demonstreren. Hoevers en Veenendaal brachten het er aardig van af. Het veldspel van A.F.C. was aantrekkelijk, maar onproductief. Zelfs D. Disselkoen kanjerde, gedragen door de wind, hard naast bij 2 vrije schoppei. wegens free-kick van Velox. Schutters gevraagd... de2e in zwang zijnde slagzin hing ook boven Utrecht! O
Dezelfde plaat kon gedraaid worden in het Utrechtse Stadion, waar Hercules de zooveelste O—l nederlaag te slikken kreeg. Wordt het nu weer een reprise van vorig jaar? Natuurlijk zorgde ook nu de wind er weer voor, dat de score andersom had kunnen zijn, maar er moet heel wat gedokterd worden aan de voorhoede van good old Hercu. Klaas Ooms zorgde het enige doelpunt, dat door een tweede gevolgd had kunnen worden als D.W.V. een penalty had benut. Nu keerde de 17-jarige Ducroo het schot!
C.D.N. blijft de baas in SF en behaalde op het nieuwe terrein een 2—l op Holland. Het heeft gespannen. C.D.N. is ongeslagen leider met 12 pnt. Holland is 2e met 3 pnt. achterstand. Zeist leed in Amersfoort een B—l nederlaag tegen A.P.W.C. maar blijft derde. Amersfoort verdrong
echter R.U.C., dat in Zeist met 4—2 onderging tegen Patria. B.V.C. overtrof aller verwachtingen en versloeg H.M.S. op eigen terrein met O—3. Het Stichtse D.W.S.V. begint zich te roeren: de eevste zege op Fortitudo met 3—l.
Een opmerkelijk succes was de uitwedstrijd van Elinkwijk tegen Hilversum, 2—3. Een belangrijke morele steun na de aanvankelijke depressiel VAN VEENENDAAL.
Hilrersum door Elinkwijk geslagen
In Rotterdam kan ’t Cool het tegen Xerxes niet tot succes brengen. Hilversum verloor verdiend van Elinkwijk, dat technisch en tactisch superieur was. Nog steeds speelt hier Hol een prima spllpartij, terwijl In de voorhoede Blom en Vonk gevaarlijke spelers zijn. De thuisclub speelde verdedigend goed, doch de voorhoede Is te zwak.
De Bussumse 3 klassers in de D. afdeling brachten het belde niet verder dan een gelijk spel. A.W., bij Bloemendeei op bezoek, deelde met 4—4 de punten, terwijl het gelijke spel van S D.O. (2—2 tegen Scheten) mee valt. De belangrpkste wedstrijd In E 3 tussen de leidende teams Rapldltas en B.F.C. leverde de Weespenaren een gedecideerde 4—l zege op. In een spannende wedstrijd deelden hier Baarn en Donar de punten (2 Deze stand kan echter nog wijziging ondergaan, daar belde clubs een protest hebben Ingediend. Ook E.M.M. en Halfweg deelden de punten (O—0), waarbij aan beide kanten de voorhoeden schotloos bleken. Laren kon in Alsmeer niet tot winst komen (3—2). Sp.
Jnbileum-Uitgave Naaldwijk” De bekende WesUandse vereniging „Naaldwijk” bestaat een kwart eeuw en herdacht dit feest zwart-op-wit door de uitgave van een gedenkboek van bescheiden opzet, „Jubileumuitgave” genoemd. Wel en wee van de afgelopen 25 jaren zijn met vaardige pen opgetekend, diverse aardige foto’s en humoristische tekeningen verhogen het uiterlijk schoon. Bekende figuren uit de voetbalwereld leverden bovendien korte, van waardering getuigende bijdragen.