veel tijd nodig om te schieten. Had hg echter de tgd, dan volgde formidabele kogel; zo heeft hg er 2 gelost: één voor de rust, die de keeper er in de eerste minuten prachtig uithield en één na de hervatting. Nu ging de bal keihard langs de bovenhoek van het doel, ver buiten bereik van doelman Michaux.
Ook Rgvers was zeer ongelukkig met zijn schoten het was of er een fatum over zijn spel lag, of was het zijn faam, die bewerkte, dat hij weinig kansen kreeg en, zo die al kwamen,’ hem noopte te haastig te schieten ?
Van Roessel switchte voldoende, stelde zich meestal vrij op, deed steeds iets goeds met de bal, maar ook hij kreeg geen opgelegde kans, waaruit een doelpunt verwacht kon worden. O
De tang, waarin we zo gaarne de Luxemburgse voorhoede hadden geknepen, werkte wèl tegen onze eigen voorhoede. Onze tang backs, stopper, kanthalfs bleef steeds een eindje te ver openstaan en daardoor was elke aanval tegen ons gevaarlijk, vooral vóór de rust toen van Bun de rust in zijn spel nog niet had gevonden, die hij later wel bereikte.
Hnybregts had er van de aanvang af goed het oog op, speelde constant een degelijke back. partij, paste uitstekend in het systeem en trad zelfbewust op. Saris heeft zijn doel uitstekend verdedigd, hg trad menigmaal als redder in de nood op en de nederlaag zou zekeer groter zijn geweest indien Dré niet zo in vorm zou zijn geweest. Dan schakelen we de laatste goal even uit, want het leek ons, dat Saris hierbij, toen de bal uit de corner hoog werd voorgezet en hij het leer wilde onderscheppen, zwaar werd gehinderd.
Onze stopper, Beenhakkers, speelde nu eens zoals van een stopperende spil verwacht mag worden. Zgn kopwerk, van de situaties, bet op t|jd doorschuiven naat /.gn kanthaifs of binnenspeiers en het eventueel met forse trappen opruimen het was aiieo tot in de perfectie verzorgd. En wat ik van Saris heb gezegd, geldt in niet mindere mate voor Beenhakkers. Ons compliment.
Over de Luxemburgers niets dan lof! Vooral de halflinie, met spil V. Feller aan het hoofd beheerst, kalm, goed plaatsend en op tijd prima verdedigend en 2 hardwerkende kanthalfs, Wagner en Guth, was de pijler waarop het elftal steunde. Ook de backs mochten er zijn en de voorhoede had voor haar intelligent werk meer goals verdiend. Cettal doorzag de situatie uitstekend en kon op tijd van de fouten in onze verdediging profiteren. Want hoe snel was hij er bij toen Vondenhof te lang drentelde, de bal kwijt raakte, beduusd bleef staan en daardoor zijn dekking loslatend. Cettal was er onmiddelltjk bij om Saris kansloos te passeren!
Niet één van de voorhoede der Luxemburgers faalde, de heren begrepen elkaar zeer goed, speelden links en rechts, maar vonden na de rust de gaten in onze verdediging zó goed gestopt, dat er geen doorkomen meer aan was, uitgezonderd dan bij het reeds gememoreerde winnende doelpunt.
Een hartelijke hulde aan het P.S.V.-bestuur, met secretaris Spierings aan het hoofd! De regeling was in alle opzichten af en ons compliment is dan ook welgemeend'
NAUD VAN DER VEN.
Wat ts er met Ajax aan de hand?
Verdedigingen bleven meestal de aanvallers de baas
Met de winterse temperaturen schenen de verdedigingen grotere hechtheid verkregen te hebben, want in 17 van de 20 competitiewedstrijden der Ie klas kwam een O of 1 in de uitslag voor. En met de doelpunten bleven ook de surprises meestal uit, zodat het een rustige Zondag was. Een kleine tegenvaller was de nederlaag, die wjj in semi-internationaal voetbal leden, door in Eindhoven met Zuid-Nederland van Luxemburg te verliezen (2—3).
District I: Wat er' met Ajax aan de hand is, schflnt niet recht duidelijk. Voor de 3e achtereenvolgende maal werd puntenverlies geleden en al is een derby lastig winnen, een zo prominente ploeg had over de onervaren Zeeburgianen baas moeten blgven. De witmensen intussen ons compliment voor deze kranigeprestatie: het gelijke spel tegen de Land.skampioenen. V. S. V. profiteerde daarvan het meest, want zelf hadden de Velsenaren geen moeite met R.F.C. (6—1) en de leiding is nu stevig in hun handen. Maar Xerxes (dat ’t Gooi sloeg) en Haarlem (dat De Volewyckers maar juist bedwong) zijn er ook nog. En Kermes (dat vrijaf had) komt tevens in het stuk voor. Ook aan de staart is beweging, want H.B.S. wisselde met Neptunus dank zij een zege op deze Drietanders. Het was voor de Residentie een beste dag, want in district II behaalde A.D.O. de eerste overwinning.
District II: Fel was de strijd tn Haarlem tussen E. D. O. en Feyenoord en duur waren de doelpunten: niet één kwam ter
wereld en dit onbesliste duel tussen de kopploegen is oorzaak van de ongewijzigde situatie aan de kop. Een kranige prestatie van de Haarlemmers, die niet alleen door Feyenoord, maar ook door D.F.C. op de hielen worden gezeten. D.F.C. won met „pijn” van D.H.C. Nog een ander duel bleef onbeslist: 81. Wit contra Stormvogels (1—1). Ook zij staan gunstig, wat niet van Excels. gezegd kan worden, nu de roodbroeken van hun naaste buurman (D.W.S.) verloren. Even lelijk voor de Woudesteyners was, dat A. D. O. in Rotterdam van Sparta won en daardoor voorlopig „ongrijpbaar” geworden is. De Spartanen daarentegen bleven in de buurt van hun stadgenoten.
District UI: Het Nijmeegse Quick heeft niet ten onrechte de reputatie, kampioenen te weerstaan. Ditmaal werd met A. G. O. V. V. en nog wel in Apeldoorn afgerekend. Een bijzonder genoegen deed men daarmee stadgenote N.E.C., dat door de gedecideerde zege op Be-Quick de enige ongeslagen club in het Oosten is. Wat te verwachten
viel aan de Staart, is gebeurd: Heracles vond het zegepad en klopte Enschede. Maar Ensch. Boys voelden blijkbaar wat komen ging en wonnen ook, n.l. van Wageningen. En ook Vitesse en de Boys uit Zwolle waren op hun hoede: zij speelden gelijk tegen elkaar, wat de spanning doet toenemen.
District V: Het is alweer jammer voor de spanning, maar er is in ’t Noorden niet één club, die Heerenveen regelmatig concurrentie kan aandoen. GVAV leek de Friezen min of meer te zullen bijhouden, maar de heren struikelden over Be-Quick en raken lelijk achterop. L«nstra leerde Veendam voetballen (1-5) en Frisia bleef nog steeds zonder nederlaag door een draw tegen Velocitas: het 4e gelijke spel in 6 ontmoetingen! Ook Sneek weet van puntendelen: ditmaal, met Emmen. Achilles en Leeuwarden brachten het evenver, wat voor Veendam niet prettig was.
N.E.C. 5 4 1 0 9 16—4 A.G.O.V.V. 5 3 1 1 7 13—5 Quick 5 2 2 1 6 7—6 Go Ahead 4 1 2 1 4 10—6 Enschede 5 2 1 2 5 15—11 Be Quick 4 1 2 1 4 fr-9 Wagening. 5 2 1 2 5 4—6 Ens. Boys 4 1 1 2 3 5—12 Zw. Boys 5 0 3 2 3 5—9 Vitesse 4 0 2 2 2 6—12 Heracles 4 1 0 3 2 2—9
Het Spelverloop
Elftallen van rechts naar links: Zuid-Nederland: Doel: Saris (8.V.V.); achter: Van Bun (M.V.V.) en Huybregts (8.V.V.); midden: Vondenhof (Juliana), Beenhakkers (N. A. C.) en van Tuyl (P.S.V.); voor: Nass (V.V.V.), Donhurjzen (8.V.V.), Van Roessel (Longa). Rijvers (N.A.C.) en Mulders (P.S.V.).
Luxemburg: Doel: Michaux (Stade); achter: Pauly (U.S.D.) en Feller (R.R.);
E.D.O. 5 3 2 0 8 B—4 Feyenoord 5 3 1 1 7 14—5 D.F.C. 6 3 2 1 8 12—8 Stormvog. 6 2 3 1 7 12—11 Blauw-Wit 6 2 3 1 7 10—10 D.O.S. 5 2 1 2 5 12—5 A.D.O. 6 1 3 2 5 5—9 D W.S. 5 1 2 2 4 6—7 D.H.C. 5 1 2 2 4 6—12 Sparta 6 2 0 4 4 7—9 Excelsior 5 0 1 4 1 2—14
v.s.v. 5 4 1 0 9 19—8 HD.V.S. 5 3 2 0 8 12—7 Haarlem 5 '3 1 1 7 10—9 Xerxes 6 3 2 1 8 18—12 Ajax 5 2 2 1 6 11—6 Zeeburgia 5 2 1 2 5 11—9 ’t Uooi 5 2 1 2 5 B—B H.B.S. 4 1 1 2 3 7—lo R.F.C. 6 1 1 4 3 9—23 Volewijck. 6 1 0 5 2 B—lo Neptunus 6 1 0 5 2 9—lB
midden; Wagner (Stade); v. Feller (Stade) en Guth (Union) voor: P. Feller (Stade), Paulus (The National), Kettel (Stade), Schammel (Union) en Braas (Niederhom). Na het spelen der volksliederen wint Zuid-Nederland de toss en trapt Feller voor de Luxemburgers af voor circa 17.000 toeschouwers. Een vrij scherpe Oostenwind staat van doel tot doel. Rood-wit Luxemburg doet de eerste aanvallen, doch na 5 minuten schiet Mulders hard in, doch het eerste schot wordt gestopt.
Heerenveen 5 5 0 0 10 25—7 Be Quick 6 4 0 2 8 15—9 G.V.A.V. 6 3 2 1 8 17—11 Frisia 6 2 4 0 8 12—8 Velocitas 6 3 1 2 7 10—8 Leeuw. 6 1 3 2 5 9—lo Sneek 5 0 4 1 4 B—9 Achilles 5 1 2 2 4 9—15 Emmen 5 1 1 3 3 7—17 H.S.C. 5 0 2 3 2 s—lo Veendam 5 0 1 4 1 7—20
Na 10 min. heeft Feller pech als hij buiten bereik van Saris tegen de paal schiet, doch over het geheel hebben de gasten wel iets meer van het spel in handen en Saris toont zijn niet geringe capaciteiten door met snelle uitlopen enige malen redding te brengen. De Zuiderlingen werken zich hierna wat los en noteren 3 corners snel ach-
tercen, die alle goed door Mulders worden genomen. Als na 20 minuten Mulders weer eens scherp voorzet komt de bal bij Nass, die geen fout maakt en de score opent, wel wat tegen de verhouding in. Even later heeft Luxemburg weer pech als Feller tegen de paal kopt, doch 5 min. na het doelpimt van Nass komt de verdiende . gelijkmaker, als Pauly onlioudbaar voor Saris in de bovenhoek schiet, I—l. Zonder een grote hoogte te bereiken blijft het spel spannend. Onverwachts maakt de voorheen goed keepende Michaux een grote blunder tils hij
over een vrij tam schot van van Roessel heen valt, I—2.
Nog voor de rust komt wederom de gelijkmaker als Vondenhof het weer eens te netjes wil doen en zich de bal door Feller ziet ontnemen, die daarna geen moeite heeft Saris van dichtbij te passeren, 2—2.
De kanthalfs van de Zuidelijken zgn wel technisch onderlegd doch geven zeer slecht de bal af en zijn niet snel genoeg, zodat telkens de mlddenlinle van de gasten zijn voorhoede kan opstuwen. Inmiddels heeft de achterhoede van Bun en Huybrechts zich hersteld en kan met behulp van Saris het doel schoon houden; bovendien combineren de roodwitten niet onverdienstelijk, doch teveel in de breedte, zodat de tegenaanvallen niet zonder gevaar zijn. Helaas zijn zowel Rijvers als Donhuizen totaal van slag. Een vrije kans mist Nass, wat later van Roessel hem nadoet Ondanks de minderheid is het aantal schoten van de Zuidelijken na de rust 8 tegen 5 van de Luxemburgers, doch tot 7 minuten voor het einde wordt niet gescoord.
Tot grote teleurstelling komt het doelpunt niet aan de kant waar het publiek dit gehoopt had, echter wel verdiend. Als bij een der drie corners Saris niet bij de bal kan, is het linksbuiten Braas, die geen moeite heeft de bal in het net te werken, 2—3, en als de prima lei- Belgisclie arbiter het 'uit heeft Luxemburg' een Ie overwinning behaald.
JAC. VAN WAARD.
SPORTKRONIEK Voor EUtal-leiders! Een Voorbeeld nit Vele „Goed geredigeerde artikelen, zoals die geregeld in de „Sportkroniek” voorkomen, werken niet slechts ontspannend, doch ook ontwikkelend en zijn ABSOLUUT ONMISBAAR voor ieder, die leiding heeft te geven in een vereniging of elftal. Wij hebben daarom besloten om via de clubkas de leiders van onze elftallen een abonnement op de Sportkroniek te verstrekken. Dit brengt zijn rente dubbel en dwars op!” P. Hofmans, Secretaris R.K.V.V. „Sparta” Sevenum
HAARLEM
Het Haarlemse Voetbal doet van zich spreken
De Haarlemse elftallen blijven de aandacht voor zich opeisen. We moeien ver in de geschiedenis teruggaan om een periode te ontdekken, dat ons voetbal 20 snccesvol Werkte als thans. V.S.V. en E.D.O. beiden ongeslagen aan de kop. De Velsenaren hadden niet zo’n lastig karwei, wat de cijfers 6—l tegen R.F.C. duidelijk aantonen. Op E.D.O. kwam het tot een gelijk spel (O—0). Haarlem won tegen Volewegckers met 2—l, terwijl Stormvogels tegen Blauw Wit door het gelijke spel (1—1) lang niet slecht voor de dag kwam.
In de 2e klasse blijft R.C.' H, verdienstelijk werk leveren en won met niet minder dan 4—O van Unitas, waardoor deze Haarlemmers een goede 2e positie innemen. Velsen sneuvelde, doch de Kennemers heeft zijn supporters met nieuwe hoop vervuld.
E.D.O.—Feijenoord:
Sterke Verdedigingen
Voor een uitverkocht huis hebben beide ploegen zich ten uiterste gegeven om een zege te behalen. Geen van de spelers beijverde zich om de stand gelijk te houden, maar dat het tenslotte O—O werd, is voornamelijk te wijten aan de' uitstekende verdedigingen. Open kansen kwamen niet veel voor, feitelij.k heeft E.D.O. nog de beste doelkansen gehad. Slechts één keer juichte de massa, maar de uitmuntende scheidsrechter v. Aussum annuleerde dit doelpunt, omdat een der E.D.0.-spelers V. d. Heyde had vastgehouden. Het was een snelle, spannende ontmoeting, die echter zelden fraai ewrd. Jammer genoeg moet 'Wille na 20 minuten met een ontwrichte arm uitvallen, als hij na een prachtige save ongelukkig neerkomt. Het is typisch dat invaller v. d. Berg feitelijk geen enkel gevaarlijk schot behoefde te verwerken, daar de E.D.0.-achternoede fanatiek van zich afbeet en geen kans weggaf. Bax daarentegen ontdoet zich verschillende keren van zijn lastige Bewaker Kroon, maar is met zijn snelle schoten niet fortuinlijk. Spek geeft verschillende keurige voorzetten maar doelman v. d. Bijl onderschept deze meestal. Behalve in he: aütrlaatste gedee’te van oe wedstrijd is E.D.O. na rust meer aanvallend geweest dan Feyenoord. Hoewel dus de techniek dikwijls in het gedrang kwam, deed de geweldige werklust weldadig aan.
Grcndelsysteem en S.S.S. gaven elkaar ditmaal niets toe, want ze kregen beide een nul op de rekening.
Fr. P.
E.D.O.’s secretaris gehuldigd. De heer W. Hirs, die dezer dagen 25 jaar zitting had in bet E.D.0.-bestuur, is Zondagavond in „Spoorzicht” gehuldigd. Tal van officials kwamen de jubilaris complimenteren, hem werd het ere-lidmaatschap van zijn verenging aangeboden.
Weer een nieuw boek over Voetbal
Bij De Boekerij te Baarn zal verschijnen „Voetbal kreeg een ander gezicht” door Aad van Leeuwen, de bekende sportcommentator van de radio, met een voorwoord van Karei Lotsy.
„Zwaluwen” Op 13 Juni 1948 de „Zw luwen” in Bratislava tegen een Tsjechische B-ploeg.