Betekenis van de „trechter”

Men ziet hier dus uit, dat het voetbalveld en dan met name de „trechter”, als zijnde het vitale deel van het terrein. Volkomen zuiver in elf delen is verdeeld. ledere speler heeft dus bij de aanvang van de strijd eenzelfde deel van het terrein als operatiegebied om te bestrijken. In de „trechter” is iedere be.Wegingsvrijheid gelijk.

En waarom Is nu die „trechter” belangrijker dan de rest van het veld? Bekijkt u de tekening maar eens, dan Bult u het zien! Er kan nimmer een doelpunt ontstaan, wanneer de bal binnen die trechter is. Het is dius zaak voor de verdedigende partij om zich speciaal op het stuk terrein, dat de trechter omvat, in te stellen. Dat heeft ook ongetwijfeld de knappe ontwerpers van het voetbalspel voor ogen gestaan, toen zij voetbal door elf man lieten spelen.

Vanzelfsprekend wordt na de aanvang van de wedstrijd de bewegingsvrijheid en de te bestrijken en te beheersen oppervlakte voor elke speler groter, maar we moeten van de aanvangsopstelling uitgaan om tot een oplossing te komen van de Vraag: waarom elf man? U zou thans kunnen zeggen : Ja, maar we kunnen toch ook met zes man in de voorhoede gaan spelen, dus ploegen van twaalf spelers ? Nee, dat gaat niet! Dan zou het een ongelijke strijd worden, Want dan zouden zes voorhoedespelers komen te staan tegenover vijf verdedigers (drie midden- en twee achterspelers) en aou dus telkens één der voorhoede-spelers vrij komen te staan. Zou men tot een dergelijke wijziging willen overgaan, dan zou de rol van de doelverdediger een geheel andere moeten worden, m.a.w. hij zou als derde back moeten gaan fungeren. Maar dat zou ineens het karakter van het voetbalspel fundamenteel en totaal wijzigen. Dan zult u wellicht zeggen: Nou, dan nemen we er ook nog een verdediger bij, dus dertien tegen dertien man! Dat gaat ook weer niet, want dan zou de bewegingsvrijheid van iedere speler en de oppervlakte van het terrein welke hij moet beheersen, ijiO't voor ieder gelijk zijn. De spelers zouden onge 1 ij k bèlastj worden, de één zwaarder, de ander lichter en zij zouden elkaar in de weg lopen. M.a.w. de harmonische opzet zou verdwijnen, de balans zou weg zijn. Ten slotte zou men, oppervlakkig gesproken, kunnen zeggen : Maar het speelveld is toch niet altijd even groot ? Inderdaad, maar al naar mate het speelveld breder of langer, korter of smaller wordt, wordt ook de afstanden in de trechter. Zoals we die zo juist behandelden, in evenredigheid korter of langer.

Tekening No. 2A

11l wat ik hier behandeld heh, zal het duidelijk geworden zijn, dat het van groot nut is om de van bet voetlmlveld nauwkeurig te bestuderen en bij het bepalen van de tactiek en het spelen van systeem-voetbal, waartoe de ontwikkeling van het moderne voetbal ons heeft gedreven, ook wel degelijk te letten w de strategisch belangrijkste delen van het terrein.

Het strafschopgebied

Niemand zal ontkennen, dat dit tot één der belangrijkste delen van het voetbalveld behoort, ja het belangrijkste en meestomstreden stukje grond is. Laten we het daarom eens aan een bespreking onderwerpen. IJ zult verrassende resultaten zien! In de „Handleiding voor scheidsrechters” lezen we: „Aan 'elke zijde van het speelveld moeten daarin twee lijnen tvörden getrokken, rechthoekig op de doellijn, op een afstand van 16,50 nieter van elke doelpaal. Deze lijnen zijn 16,50 meter lang en worden aan het uiteinde verbonden door een lijn evenwijdig aan de doellijn lopend.” Deze maat is internationaal en wordt in alle landen gebezigd, die bij de F.I.F.A. of FJt. zijn aangesloten en dus volgens de regels van de International Board spelen. Waarom deze maat nu juist 16,50 meter is, staat niet in de spelregels te lezen en het is nu juist toch zo belangrijk om dit „waarom” te weten, want het kan voor een belangrijk deel onze tactiek in het strafschopgebied bepalen. Raadpleeg daarom eens tekening No. 2. Op tekening 2A zien we een zij-aanzicht van de 16,50 meter-lijn, waarop aan het uiteinde het doel staat ter hoogte van 2,44 meter. We trekken een denkbeeldige lijn van de bovenkant van het doel naar het uiteinde van de 16,50 meter-lijn. Deze lijn AH maakt ieen hoek met de lijn CB van het grondvlak. Nemen we thans aan, dat op de rand van het strafschopgebied een directe vrije schop wordt gegeven. Bij deze vrije schop moeten de spelers van de tegenpartij zich volgens de spelregels ten minste 9.15 meter (d.i. 10 yards volgens de oorspronkelijke Engelse regels) van de bal opstellen. Brengen we thans een speler van het doel uit zover naar voren, dat zijn schouder de denkbeeldige lijn AB raakt (als gemiddelde schouderhoogte van een voetballer wordt 1.50 meter aangenomen) dan zien we dat hij juist 9.15 meter van de bal afstaat, n.l. 9 meter -b 0.15 m doorsnede van de bal. Welke conclusie kunnen we hieruit trekken ? Dat men bij het bepalen van de maten van strafschopgebied en doel zomede van de verplichte afstand van de bal bij een vrije schop rekening heeft gehouden met het geven van een eerlijke kans voor de verdedigende partij en de bal bij een dergelijke vrije schop te kunnen houden. Gaat U maar na! Wordt immers de bal nu uit een vliegend schot over de schouders van de verdediger geschoten, dan gaat de bal onherroepelijk over het doel! En hier ziet u het belang van inzicht in de maten: Het gaat er nu dus maar om zich bij zo’n directe vrije schop op de juiste wijze op te stellen. Daarover de volgende maal! (Slot volgt)

S.O.S. I

5.0.5.; een alarmsignaal! Die «erste S betekent Sport, en wat Sport is, weet de gemiddelde Nederlander wel zo’n beetje, zij het meestal alleen door aanschouwing, dus in hegatieve zin. En zou diezelfde Nederlander niet weten wat Op-Voeden is? Zou er één land ter wereld waar aan de schoolgaande zoveel zorg wordt besteed? *®aar helaas is er nog weerstand sportbeoefening als leervak daast het reeds bestaande, magere Wekelijkse uurtje gymnastiek. En nu het volgende hoofdstuk. Kuiphof schreef in de Sportkroniek van 4 Aug. ’n lezenswaardig artikel onder het motto: „In het tabyrinth der Onwetendheid”. hij aantoonde „Te veel Nederlanders weten nog bitter weinig van Sport af”. Sprekende ®ver de bioscoop schrijft hij terecht over de uit propagandis«sch oogpunt veelal slechte weergave van het sportgebeuren. En daarmede komen wij aan het derde punt van mijn betoog, V ®-OS--cyclus (Sport-Opoeding-Sportpropaganda) sluit. hPortpMpaganda! Doelbewuste en gerichte propaganda en. .toett V ®dder de laatste versta 'k b.v. De O.S. van 1928, Europese Athletiekkampioenschap-

pen. Wereldkampioenschap Wiel rennen 1948, ja zelfs het Wereld schaak-kampioenschan, waarvan het eerste deel in ons land gehouden zal worden. Toevallige propaganda is van onschatbare waarde. Wie herinnert zich niet het voorjaar van 1928? toen de Brits-Indische hockeytovenaars hier op de O.S. als nummer 1 uit de bus kwamen? Naar rangorde op de voet doch naar spelpeil op straatlengten gevolgd door ons dappere Oranjeteam. Wie herinnert zich niet, hoe toen na de grote finale tussen deze twee (door ons met slechts 3—l verloren) onze spes patriae tot in alle uithoeken van de stad, de straat onveilig maakte met straat-hockey. Helaas verliep het standje door gebrek aan voorlichting.

Straathockey zonder reglements- en spelkennis gespeeld, zonder enig hockeymateriaal, was gedoemd even snel te verdwijnen als het was opgekomen. Ter illustratie van wat toevallige propaganda vermag is dit wel een uitgelezen voorbeeld, dat beter lot had verdiend. Dit voorbeeld had te bevoegder plaatse, (propagandacommissies) een vingerwijzing moeten zijn, een teken, dat niet was mis te ve’"- staan. Jeugd, eenmaal ontvlanwi. moet opgevangen worden. Het sportjournaal in de bios, zou een doelbewuste, permanente propaganda kunnen zijn, als dit filmonderdeel beter was ver-

zorgd en van dit soort vertoningen meer uitging. De Duitsers kunnen, (gelukkig maar, want onze wonden zijn nog te vers) geen goed bij ons doen, maar organiseren kunnen ze! Zo waren de O.S. 1936 te Berlijn één stuk Nazlpropaganda tevens. De volgende maatregel was genomen om alle prestaties zo goed mogelijk in beeld te kunnen brengen. Om de verrichtingen op de voet te kunnen volgen had men op het Stadion van het Rijkssportveld (een woord even pompeus als het hele Stadion) aan de „langszijde” van het terrein een betonnen sleuf in de grond gebouwd, niet ongelijk aan sommige plaatsen bij Feyenoord, In deze sleuf liepen over de gehele lengte, horizontaal derhalve, stalen kabels en geleidingsdraden. Half op, half in deze langgerekte kazemat was een soort cabine gemonteerd, waaruit men kon filmen en zich electrisch kon laten voortbewegen, in hetzelfde tempo als het te filmen object. Zo kon men dus elke willekeurige 100 meter-loper van de start tot de fmish volgen. Nog dezelfde avond kon men een reprise bewonderen van hetgeen men ’s middags in natura had aanschouwd en bij spannende races onderging men practisch dezelfde sensatie. Deze films draaiden tijdens de Spelen in alle steden en dorpen, ik meen ook in ons land. Deze suggestieve

weergave moet wel geleid hebben tot een spontaan en enthousiast toestromen van leden bij de clubs. Technisch bleek het mogelijk met 2 zulke apparaten, die iéder een terreinhelft bestreken, een zeer goede voetbalfilm te maken, natuurgetrouw, „ongetruct” en zonder dat het beeld hinderlijk versprong.

Als wij in het Olympisch Stadion een dergelqke accomodatie zouden kunnen aanbrengen, zou dat van een geweldige propagandistische waarde zijn. I

Wil men een gezond sportvolk kweken, dan moet men naast sport op school, sport als deel der opvoeding derhalve, (wat kost het de Gemeente Amsterdam alleen niet aan herstel yan openbare terreinen, gebouwen en plantsoen door de straatschendende jeugd te weeg gebracht?) een doelbewuste sportpropaganda ter hand te nemen.

En aan de ouders; Sport, een integrerend deel van de opvoeding van Vw kind! Maakt propaganda voor de schoolsport op oudercommissievergaderingen en waar gq maar kunt! In de eerste plaats, een gezonde ziel, maar ook: een gezond lichaam!

ANDRE MELCHEBS

VoetbaU

Wenen wint. F.C. Wien uit Wenen sloeg in Parijs de Red Star Olympique met 3—l. Daarentegen won de F.C. Toulouse bij een bezoek aan Budapest met 2—O van Csepel. Tournee in Mexico. De Hongaarse ploeg F.T.C., die, zoals reeds gemeld, in Mexico op tournee is, won opnieuw met 6—4 van een gecombineerde ploeg van Atlas-Guadalajana. Philips-Dlreeteur als scheidsrechter! Toen kortelings de ploegen van de Philipsfabrieken te Eindhoven en te Zürich elkaar ontmoetten op het voetbalveld, onderbrak de directeur van Philips, Ir. F. Otten zijn vacantie om deze wedstrijd persoonlijk te leiden. Zelden zal een scheidsrechter zoveel respect voor zijn leiding hebben ondervonden!

Flymouth Argyle. De club uit Flymouth heeft in de tweede divisie in het afgelopen seizoen aardig werk gedaan en zich een behoorlijke plaats veroverd. Men gunt het Flymouth graag, want door de geografische ligging zit er weinig” gang in de sport aldaar. De stad heeft veel van de oorlog geleden en het terrein van de club was volkomen vernield na een luchtaanval. Men heeft de zaak herbouwd, een aardig team, met de gebr. Thomas als cracks opgebouwd, en nu voor komende seizoen zijn er weer nuttige aankopen gedaan, gefinancierd door de supporters, die elke thuismatch in een aantal van 30.000 bijwonen.

Invasie in — Zoals dat reeds voor de oorlog was, zijn ook thans de Franse clubs weer druk bezig zich te versterken met buitenlanders. In vele elftallen is het merendeel der spelers buitenlanders en zal men er eerder de Duitse of Hongaarse taal dan de Franse taal horen spreken.... Ziehier een lijstje van spelers, die in Franse elftaler geen Nederlander onder aan, len zullen uitkomen. Zwitserland: Eggert (bij C. A. Paris); Italië: Pellino (Red Star); Letland: Arens (bij Racing Club de Prance); Denemar|ken: Soerensen en Hansen (Stade Francais); Zweden: Gunnar Gr en (Stade Francais); Ijsland: Gudmunssen (Nancy); Luxemburg: Libar .Straatsburg); Engeland: Blaiwe (Cannes); Schotland: Airlie, Mac Laren (Cannes); Tsjecho-Slowakije: Tichy, Sikora, Michlowski (Sochaux). Marseillé F.C. slaat alle records met Bihel, Vratil (Tsj.-Slow.); Nagy (Hong.); Martin (Eng.) en Zilizi (Italië).

Lot voor Nederlands voetbal. • George Antonio, de binnenspeler van Derby County met de Spaan* se naam, is kortelings uit Nederland teruggekeerd in Derby, waar hü het League-seizoen heeft aangevangen. Hij heeft een gezellige werk-vacantie in Nederiand doorgebracht. In Leiden heeft hij twee maanden de 2e klasser UVS getraind, een ciub die twaalf elftallen de start brengt zoals Antonio, bö terugkeer in Engeland, ais merkwaardigheid vertelde. George was sterk onder de indruk van de gretigheid, waarmee de Hollandse jongens voetbal wilden leren. Hij zal graag aan het verzoek van de Leidenaars voldoen en volgend jaar terugkomen. George vond dat het zwakke punt in het spel van UVS een te ver doorgevoerd shortpassing was, waardoor vergeten werd te scoren. Verder was er groot gebrek aan positie-kiezen op die ogenblikken, wanneer de speler niet in het bezit of in de buurt van de bal was. Inderdaad! Antonio geeft hier een grondfout van ons spel aan.