Medische Raad voor Voetballers
Genotsmiddelen, en Training
door D. Heymans, Arts
Men zou zoo meenon, dat het in de heeie sportwereld wei dóórgedrongen zou zijn, dat het gebruik van alcohol en nicotine voor de trainende sportbeoefenaars verboden is. Dat men deze genotmiddelen, die beide echte vergiften zijn, wel afdoende geschrapt had uit het ai was het dan niet dagelijksche menu van de serieuze cpo.'tbeoefenaars, die de gezonde eerzucht bezitten het maximum in hun -port te willen bereiken. Wil men dit laatste, dan dient men te bedenken, dat zulks onvereenigbaar is met 'iet gebruik van rookartikelen en alcohol. Kleine hoeveelheden alcohol vóór het begin van een wedstrijd kunnen de nerveuze remmingen wegnemen. Toch mag een voetballer daartoe nooit z’n toevlucht nemen, want uiteindelijk wordt de prestatie door het gebruik van alcohol verlaagd. Men wordt er traag door, de reactiesnelheid vermindert, werk, dat heel secuur gedaan moet worden, kaï niet meer goed verricht worden. Wie niet gewend is alcohol te gebruiken, is daarvoor veel gevoeliger en vertoont bij gering gebruik reeds vergiftigingsverschijnselen. Er mogen dan voetballers zjjn met „startkoorts”, maar die verdwijnt meestal spoedig wanneer ze eenmaal het gras onder en de bal tegen hun voeten hebben gehad. Wil men iemand die last van z’n zenuwen heeft, wat rustiger doen zijn, zonder dat hij er gedurende den wedstrijd ' nadeellge gevolgen van ondervindt, dan geve men hem een onschuldig middel in den vorm van maximaal 20 druppels vaieriaantinctuur, eventueel in een klein beetje water. Ook bij onrustig en slecht slapen in den nacht vóór den wedstrijd neme men het bovengenoemde middel of een lepel gewone broomdrank.
Maar men zij voorzichtig met het gebruik van slaapmiddelen. Ze geven zoo vaak den volgenden morgen nog een moe en loom gevoel in hoofd en beenen, hetgeen voor den wedstrijdspeler funest kan zijn.
Soms dient men bij een wedstrijd spelen in de rust een glas cognac of champagne toe als stimulans. Dit is een gevaarlijk experiment, daar de meesten er direct slecht op reag 3ersn, geheel uit hun gewone vorm raken en verschijnselen gaan vertoonen als hierboven reeds aangehaald. Zeer enkelen zuilen er iets anders op reageeren, zich opgekikkerd voelen en een half uurtje beter spelen lan van hen verwacht w'ordt, maar dfiirna toch ongetwijfeld een inzinking krijgen. Tenslotte moge de wei. nig sportieve geste, die hieruit spreekt, Ai. het trachten door het toedienen van een medicament de sportprestatie te verhoogen, ook voor de w’are sportbeoefenaars een reden zijn om dat nooit te doen. Voor tabak geldt hetzelfde. Zoowel nicotine ais alcohol werken schadelijk op de hartspier en wat dit beteekent voor sportbeoefenaars behoeft nauwelijks gezegd.
Ook coffeïne, het wezenlijke gift van de koffie, die men ook liefst aan de trainende en spelende sportlieden verbiedt, heeft een nadeellge werking op het hart.
Dat het rookverbod voor serieuze voetballers nog lang niet algemeen doorgevoerd is, moge blijken uit een ervaring die ik opdeed op een cursus voor adspirant-oefenmeesters van de K.N.V.B, Een der vragen die ik stelde was: „W elke maatregelen neemt U in de rust, opdat Uw spelers weer In de allerbeste conditie het veld betreden?” Hoe interessant en verleidelijk het ook moge zijn bij deze vraag wat uitvoeriger stil te staan, toch zal ik volstaan met het antwoord van een van mijn beste leerlingen, aanvoerder van een vooraanstaande club in Nederland, ni.: „dat hij z’n spelers het rooken zou verbieden gedurende de rust”. Hieruit blijkt slechts dat het nog lang geen regel is in de voetbalwereld, dat een voetballer niet rookt.
Tenslotte wilde ik nog iets zeggen over „Doping”. Velen van mijn lezers zuilen nauwelijks weten wat hier onder te verstaan: Gelukkig! Doping is het langs medicamenteuze of andere kunstmatige weg verkrijgen van een verhoogde sportprestatie. Helaas is het niet zoo onbekend ais men denkt. Hier en daar wordt het wel degelijk gebruikt.
NEPTUNUS—DFC. De Dordtsche keeper Wil kennelijk met het heele geval niets te maken hebben.
Doping is echter gevaarlijk. Men tracht bij het lichamelijk te kort schieten, uit het vermoeide lichaam het laatste greintje energie te halen wat er te halen Is, waarbij een toestand van volkomen uitputting kan ontstaan.
Vele middelen worden er aangeprezen, waarvan vele zware vergiften, als coffeïne, cocaïne, strychnine, adrenaline enz. bevatten. Maar niet slechts is het gebruik van medisch standpunt niet te verdedigen, uit sportieve overwegingen is het volkomen ontoelaatbaar, waarom doping zelfs door veie sportbonden verboden is. Er zit dan ook weinig sportiefs in om langs dergelijne kunstmatige weg te willen winnen »is men beseft, dat het langs de normale sportieve weg niet meer gaat. Als voorbeeld van doping ais uiting van onsportiviteit, hoewel daartegen medisch geen enkel bezwaar eigenlijk bestaat moge ik de gedragingen van de Japansche zwemmers in 1932 op de Olympische Spelen te Los Angelos even memoreeren. Deze hadden ni. de gewoonte alvorens te starten eenige malen zuivere zuurstof diep te inhaieeren. Dit gaf hun een groote voorsprong op hun tegenstanders. Ze konden langer onder water blijven en werden minder gauw moe, daar ze langen tijd op hun overmaat van zuurstof konden teeren. Van medische zijde bestond er geen enkel bezw-aar tegen. Maar sportief was net in geen enkel opzicht!
Laat men eerlijk en sportief z’n tegenstander, zooveel mogelijk onder gelijke omstandigheden, met z’n eigen natuurlijke, zelf gecultiveerde middelen tegemoet treden, opdat uit een gezonde rivaliteit een faire, in alle opzichten sportieve strijd resulteert- Haarlem.
' Handhaaft onze Organisatie!
Er wordt de laatste tijd veel geschreven en gepraat over de organisatie van onze K.N.V.B. en in ’t bijzonder over het competitiestelsel (pyramide), de P.- en D.-wedstrijden en de stemverhoudingen. Deze strijd nu, geachte lezers en jongeren In onze voetbalgemeenschap, is reeds gestreden in Augustus 1923, wat Moorman In de vorige Sportkroniek beschreven heeft. Toen is met vrijwel algemeene stemmen de organisatie aanvaard, zooals deze thans Is. De resultaten hiervan geven ons de tastbare bewijzen, dat de besluiten toen zeer goed zijn geweest. De Bond had rust en ontwikkelde zich in een gezonde richting, werd groot en sterk. Ons Ned. Elftal bereikte steeds goede resultaten tegen gelijkwaardige tegenstanders. De vereenigingen konden zich rustig ontplooien en behoefden geen angst te hebben, dat als zij bulten hun schuld, dus door ’t spel van derden op de laatste plaats kwamen, zij zonder meer er uit gewipt werden. Dit geldt voor alle klassen. Zij ontwikkelden zich rustig, getroostten zich vele opofferingen, maar werden geleidelijk sterker en vormden een sieraad voor onze Bond.
De stemverhouding is gebleken ook juist te zijn, want men moet hiij nog eens aantoonen, wanneer
de Eersteklassers misbruik hebben gemaakt van deze stemverhouding. Houden wij ons aan de beslissingen die in 1923 genomen zijn, ook wat betreft de P.- en D.-wedstrljden, welke met op 6 na algemeene stemmen zijn aanvaard, temeer daar In de laatste Districtsvergadering zeer vele lagere klassers ons standpunt hebben gedeeld. Nu geen geroddel meer, maar als kerels ons gehouden aan resultaten van dien strijd van 1923, waar ook ons Bondsbestuur vóór heeft gestemd en waarvan wij nooit spijt hebben gehad. Ik zelf ben in de loop der jaren ook wel eens van andere meening geweest. Maar mijn vereeniging, D.H.C., is vijf maal kampioen geworden, is daaruit sterk te voorschijn gekomen en weet zich te handhaven. Daarom vrienden, hoofden koel en bl ij ft kerels!
Delft. 1. R. VAN TIL.
KRONIEK
Frankrijk—Portugal. Zondag .1.1. werd in Parijs de ontmoeting Frankrijk—Portugal gespeeld. Een matige vertooning (de Britsche per.s sprak van 3e klas-spel!), die door de gartheeren met I—O1—O gewonnen werd. E: waren 60.000 toeschouwers.
ROTTERDAM
_ _ – – t -p. RJF.C, houdt de eer van Rotterdam op * * r
Sparta, Feyenoord en Excelsior gingen de hoer op en kwamen met leege handen thuis. Daar praat je dan maar liever niet meer over. Xerxes ging roemloos onder tegen D.O.S. uit Utrecht, 2—5, Carver tegen v. d. Leek. RFC zorgde voor een prettige verrassing door DWS met 3 O te slaan; rust O—O, doch in de tioeede helft, aantrekkelijk en sensationeel, maakte de jeugdige Snijders tivee hijna precies eendere doelpunten, waaraan v. Oirschot nog eentje toevoegde, zoodat de jongens van v. d. Wal twee kostbare puntjes in de wacht sleepten.
Neptunus heeft twee maal drie kwartier geprobeerd om in haar spel te komen, doch het wilde niet. Vente ' speelde rechtsbinnen in de plaats van ■ de geschorste de Kok. Jorissen verving ■ Van Druenen, die op de ziekenlijst ■ stond en had het niet gemakkeljjk : tegen de wing Bergeijk—De Ridder. De Ridder muntte uit door goede voorzetten en gaf den Dordtenaren de leiding, toen hjj een ver naar voren geplaatste bal kreeg, zij het in buitenspeipositie en alleen op Landman afstevende en tusschen diens beenen door schoot. Mtjnders had het tegen de vasthoudende Everse niet zoo gemakkeiijk ais zijn overbuurman. Kort voor het einde kreeg hij kans om vrij voor te zetten en toen werd het vonnis over Neptunus voltrokken. Vente kan op een zeer goede wedstrijd terugzien. Hij opereerde achter zijn voorhoede en pikte heel wat ballen in het middenterrein op, hielp de verdediging en zwoegde ais een paard, doch zijn medevoorhoedespeiers konden hun draai niet krügen. Nu hadden ze het tegen de Dordtsche verdediging niet gemakkelijk, want Litz en Advocaat met in laatste instantie Groeneveld gaven niet veel kansen weg, terwijl Zwaan een sterke partij stopperspil speelde. Ook de linkshalf De Rood speelde nuttig, zoodat v. d. Horst en Batsieer het niet gemakkeiijk hadden. Gelukkig voor Neptunus hielden de beide In ’t Velds het spel nogal eens door treuzelen op. Landman ging bij het eerste doelpunt niet geheel vrij uit, maar bracht op fraaie wijze redding bij een daverend schot van In ’t Veld Jr. De D.F.C.’er pasten zich beter aan de moeiilijke terreinomstandigheden aan. De O—l-stand met ae rust was dan ook niet onverdiend. Groeneveld, maakte een fout door een schot van Lucas onvoldoende te stoppen, waardoor v. d. Horst de stand gelijk maakte. Tevoren had Litz wonderbaarlijk een ver schot van Batsieer uit het doei gekopt, toen Groeneveld reeds gepasseerd was en had In Veld Sr. tegen de staander geschoten. Sensatie genoeg dus. De Kreek en Everse stuwden hun aanval op, Vente bleef zwoegen in snel tempo. Neptunus viel terug, de achterspelers raakten vermoeid en toen tweemaal achter elkaar Everse met lange trappen gepasseerd werd, kreeg Mynders zijn kans. De eerste voorzet voor doei vond geen medespeier.s in de buurt, docli bij een tweede was In ’t Veld Jr. ter plaatse en het was I—2. Kluin hield In ’t Veld Sr. vast en de daarvoor door Dr. van Moorsei toegekende strafschop werd door Mijnders benut. Neptunus speelde ais een geslagen elftal den tijd uit. Een vierde D.F.C.-doeipunt vond geen genade in de oogen van Dr. van Moorsei. Neptuiius is nu heelemaal vrij van ‘ recordzorgen. Landman is op eigen ■ terrein gepasseerd en het ongeslagen ■ thuisrecord is vanzelf ook van de ■ baan. Eigenlijk wel zoo rustig voor een elftal.
Feijenoord B. 1 naar Engeland. 1 April a.s. gaat het juniorenelftal f-.1 ,vaf Feijenoord'met reserves en dr,e leiders voor een 14 daagsch ver‘ blijf naar Engeland. Er zullen drie wedstrijden worden gespeeld, te Sheffield, Bolton en Wigan (Lancs). Fabrieken worden bezocht en zij zulsheffield United-Sheffield Wednesday bij wonen. Voor de jongens belooft het een herinnering voor het leven te worden. Laten we hopen dat ze door hun spel en hun gedrag de naam van Feijenoord en van ons jand hoog zullen houden.
' 45 jarig bestaan Excelsior. Het bestuur van Excelsior heeft gemeend, omdat het 40-jarig bestaan niet feestelijk herdacht kon worden, het 45-jarig bestaan op 23 Juli te vieren. De feestcommissie bestaat uit dhrn. W. Appelo, J. Bijleveld, A. H. Kenters, M. Vermaas en H. Zon.
Huldiging Cor Pieters. Zaterdag is in het Sparta-kasteel Cor Pieters
gehuldigd bij zijn 25 Jarig Jubileum als terreinknecht. Voorzitter J. M. Salters roemde de trouw en toewijding
van Cor Pieters, die voor Sparta alles over heeft, m wenSChte hem nüg vele jaren gezondheid en kracht toe.
Dhr. Overeynder huldigde hem ook namens het Comité van den Gouden Onafhankelijkheidsbeker. Bij Sparta worden hooge eiSchen gesteld, alles moet goed in orde zijn en blijven en Cor heeft in dit opzicht steeds zijn plicht gedaan. Dhr. Weekenstroo roemde de prettige samenwerking, die de Afd. Rotterdam altijd met
Pieters had, als het Rotterdamsch elftal op gpangen te gast was. Namens de Zilveren Voetbal Comm. zei dhr j, M de Korver dat Cor iemand was om „mee uit visschen te gaan”, Jan Sen memoreerde, dat Cor ontelbare malen de feestzaal van Sparta versierd heeft voor feesten en huldigingen en dat het hem plezier deed dat"nu de familie Pieters eens in de bloemetjes zat. Vestergaard voerde het vvoord Voor de Sparta-supporters en tensiotte dankte Loe Castelyn hem voor de prettige samenwerking, die hij steeds ondervond als hij ’t Spar la. veld kWam keuren. Alle sprekers boden geschenken aan, de meeste onder couvert. Bewogen voor zooveel hulde dankte Cor Pieters allen, die deze dag voor hem onvergefelijk hadden gemaakt, ook voor zijn vrouw en dochters. Sparta was hem dierbaar geworden ‘en hij hoopte nog vela jaren zyn krachten aan haar te kunnen wijden,
AARNOUD«E ,
We voetballen weer...
Het regende klagelijk, toen duizenden Hagenaars zich Zondagmiddag veldwaarts spoedden om den voorjaarsslag in het Zuidersportpark mee te maken. Zij vernieklen daarmee een tcere Zondagmiddagfamilieband, die gedurende een drie-en-een-halve maand voetballoos tijdperk gegroeid was. Hun zoontjes en dochterkens, hun verloofden en anderen, ten nauwste bij hun lot geïnteresseerd, staarden de bezetenen weemoedig of woedend —■ al naar den aard der wederpartijen ■— na, en grepen doelloos naar de krant. Om daarin te lezen, behalve de gebruikelijke Linggadjatiaansche toespelingen, het ontstellende' bericht, dat de voetbalcompetitie gewoon uitgespeeld zal worden.... Wij, die nu weer quasi-uapper de elementen gaan trot&eeren, hadden tevoren ome Zondag.sche slaapoogjes uitgewreven, toen we moeizaam tuurden naar de Afkeuringslijsten, die zooveler schoone verwachtingen met één harden potloodschrap den bodem insloegen. Het ADO-veld was niet afgekeurd! In gedachten zagen wij voorzitter Lëlyveld en al die andere, •nijvere voormannen met tonnen zand sjouwen, er werden (al weer in onze gedachten) ontelbare greppels gegraven, een kunstig net van groote, roodbruine rioleering.sbui.zen slorpte alle gesmolten sneeuw kunstig op en pompte het elders gelijk eens een potvisch met Jona deed uit.
En toen de zooveelste Maartsche bui naar het IJselmeer was af gedreven en een, dappere r.on onvervaard •. begon te schijnen, bleek het terrein er ; nog minder slecht bij te liggen, dan, i men denken kon. We werkten het : mos van onze persplaatsen en keken. : Het was allemaal nog net als altijd; de scheidsrechter zag er werkelijk ala . een heer uit, de shirtjes en broekjes . van beide regimenten waren smette. loos gewasschen en gestreken, het . was alles correct en bar-genoegelijk. Alle ADO-getrouwen gaven acta ■ de présence: Ben Tap trainde vanaf ■ /de zijlijn en raakte in een xdoug van felle begeestering zelfs een ouer. ■ schoen kwijt. Een trainer op oi;er. schoenen, daar moet ik even aan 3 wennen’ Maar ja, wat doe jb. als je i een .zorgzame vrouw hebt. Willem s Koek, die zon vaak ons IlaagsclLe ■ hart angstig deed Hoppen ia z'n .spe-3 lersjarcn, kan z'n 'Tab maar niet i vergeten en ha.lieerde de vlag op i sublieme tvijie. Zijn Zwitse'rsrh aa :- ■ doend, uiterst pracHsch eostaum lej tvees hem daarbij voortreffelijke ; diensten.
Mijn vriend, de spelpeil- en sy.s. ieemmaniak, heb ik na aftooij met een ■ bliksemsnelle beweging den radden ’’ mond gesnoerd. Vijf Haagscha doeU ® punten, danrhij past geen critiek, maar uitaluilend bewondering ri !. HERMAN.