SPORTKRONIEK INTERVIEWS

VAN VEEN over:

Jeugdleiders en Scheidsrechters

Een afspraak maken met dhr Van Veen is goed beschouwd nog het lastigste deel van een Interview, vanwege een zakagenda, waarin lezingen in alle delen van ons land alleen worden afgewisseld met avonden van organisatorischen arbeid.

Wie is Van Veen? Een van die officials uit het katholieke kamp die bij de fusie een aanwinst bleken te zijn. Zijn voornaamste functie? Dat is moeilijk te zeggen, want zowel de jeugd als het scheidsrechtersvraagstuk heeft zijn volle interesse. Verschillende functies in de K.N.V.B. bieden hem gelegenheid om zün grote ambitie in daden om te zetten: de Soheidsrechterscommissie, die voor de opleiding van scheidsrechters en de Schoolvoetbaicommissie. Daarnaast zijn werk voor de Afd. Amsterdam, waarvan hij bestuurslid is.

Van Veen is geen paradepaard; hij laat zich letterlijk ’s nachts uit zijn bed bellen voor een karwei in do voetbalbond.

Jeugdleiders

Ons gesprek begon over de Jeugd, waarvoor de K.N.V.B. in October een circulaire zond aan de afdelingen met de wens, dat men het volgen van jeugdleiderscursussen verplichtend zou stellen voor deze functionarissen. De Afd. Amsterdam, waar men reeds onder leiding _bestuurslld Van Veen met dit bijltje had gehakt, heeft het niet verplichtend gesteld, maar de clubs uitgenodigd jeugdleiders te sturen met als daverend gevolg, dat de inschrijving moest worden gesloten.

Blauw-Wit en De Volewijckers bij de grote clubs en De Germaan en Rap bv. bij de kleinere kwamen ihet vele cursisten. Het mooiste is wel, dat vier leiders van Rapiditas wekelijks de reis naar Amsterdam maken en zelfs een tweetal afgevaardigden van het Utrechtse Zwaluwen Vooruit.

Over het Ned. Jeugdelftal, dat de K.N.V.B. met de Paasdagen in Londen wU laten deelnemen aan het grote Internationale toumooi is dhr Van Veen niet zo enthousiast, omdat hy er niet gerust op is, of de jonge jongens die worden uitgekozen, daar geen te hoge borst van krijgen.

Jongelui van 18 jaar acht hij daarvoor minder vatbaar. Volgens het Moorman-systeem wil men de selectie-elftallen laten spelen.

Bij het grote internationale tournooi van de goed georganiseerde 4e klasser Lij n d e n, waaraan buitehlandse jeugdelftallen meedoen, is Van Veen door de Afd. Amsterdam als official „Ingezet”. Als een extra wedstrijd tussen de winnaar en het Amsterdamse Jeugdelftal op het A.F.C.-terrein een batig saldo mocht opleveren, zal de Afd. daaraan een bestemming geven.

Opleiding Scheidsrechters Het Zuiden heeft een nijpend tekort aan scheidsrechters en dus werd er te Breda een cursus gehouden voor opleiding voor docenten in dat vak, die dan later zelf door Brabant kunnen trekken. De bekende Bredase scheidsrechter M e t z vormde daar een groep cursisten uit officials, behandelde er zelf de spelregels en wie zou er beter psychologie en paedagogie voor scheidsrechters doceren dan Van Veen? Bij een van die tochten in het Zuiden zou hij meteen maar even „oversteken” naar Zeeuwsch-Vlaanderen om daar de helpende hand te bieden, maar het was zó spiegelglad door de ijzel, dat de auto op een kritiek ogenblik gevaarlijk begon rond te tollen. Zeeland bleef toen Zeeland en te voet moest de tocht terug worden aanvaard. In Breda, met 13 uitgereikte brevetten voor scheidsrechtersinstructeurs, was het een succes en in Sittard met eenzelfde cursus met 18 cursisten en Eduard Gielens voor de spelregelafdeiing loopt de zaak al even gesmeerd. Maar Van Veen heeft reeds een deel van zijn vacantie gereserveerd voor Zeeland. Hij vindt het een morele plicht om een zo,geteisterd deel van ons land de helpende hand Je bieden.

Roulering Scheidsrechters Eerst kwantiteit en daarna kwaliteit, is terecht de opvatting van den voorzitter van de commissie voor opleiding van scheidsrechters. Hiermee houdt verband het rouleren van de arbiters in de eerste klasse.

Verschillende rayons wisselen hun beste scheidsrechters uit, in de eerste plaats do sclieidsrechters die op de internationale lijst ; voorkomen; in het Westen dhrn'' Van Moorsel, Van der Meer en Nijs, in het Oosten Bronkhorsten In'het Noorden Schipper.

Natuurlijk komen deze mensen ook het eerst in aanmerking .voor semi-intemationale wedstrijden en bij internationale club wedstrijden, als bv. Blauw Wit tegen Norrköpping. Dat betekent geenszins, dat de andere fluitisten daarvoor niet in aanmerking konaen, maar de genoemde arbiters “rijgen een streepje voor om hen de nodige routine te laten opdoen. Dooreengenomen fluiten meer Westelijke scheidsrechters in het Zuiden of elders dan Zuidelijke in het Westen.

Bovendien is er dit seizoen een uitwisseling van scheidsrechters in de tweede klasse in Zuid- en Noord-Holland. De roulering kost geld en de halve ton was in de eerste helft van het seizoen overschreden. Voor de lagere elftallen is roulering vanwege de kosten moeilijker.

Stijgend peil Het gemiddelde peil van het scheidsrechterskorps is stijgend, heeft Van Veen met een tevreden glimlachje vastgesteld.

Maar toch heeft Van Veen een klacht over de scheidsrechters. Het afschrijven geschiedt te laat en velen, die in de bezettingstijd, terwlUe van de agrarische producten, gaarne in aanmerking kwamen vóór wedstrijden in . VVest-Friesland, blijken nu ineens reisbezwaren te hebben. En dan is er de algemene kwaal van de scheidsrechters, dat ze de wedstrijden te traag volgen.

Maar aan het peil van het korps wordt steeds gewerkt. Bijeenkomsten in Amsterdam, Hoorn en Uitgeest, op 31 Maart een tweede bij-

eenkomst te Amsterdam met als spreker de V.S.V.-voorzitter Dr. Van Leusen over de psychologie van de scheidsrechters en daania nog een in Den Helder.

Voorts is er nog het regelmatig contact met groepjes fluitisten, waarbij de rapporten van de controleurs worden behandeld, zoals men het met de prominenten ook nog individueel doet. Voor de eerste klas van de districten I en II worden eenmaal in de drie weken te Den Haag de scheidsrechters/ aangewezen, waarvoor dan ook Du Crocq uit Delft komt en Van Dam uit Dordrecht en zo nodig Metz uit Breda de uitwisseling voor het Zuiden komt bespreken.

Dat scheidsrechters voor Neptunus ooit enige opdracht hebben gekregen om op het spel van de leiders in district I te letten, is vblgens dhr Van Veen een fabel,

De leeftijdsgrens

Een belangrijk punt dat wé dan is de veelbesproken leeftijdsgrens, waarop scheidsrechters worden afgevoerd, 45 jaar. En dan blijkt, dat hierin verandering komt. '/oortaan zal de Scheidsrechters Commissie bevoegd zijn pm scheidsrechters, die de 45 jaar hebben bereüit, verder te laten fluiten als zij blijk geven nog niet aan capaciteiten in te boeten, hoewel men daarbij zal zorgen, dat de opkomst van jonge scheidsrechters er door niet wordt gestuit.

Van Veen noemt Zo voor de vuist weg een paar jonge scheidsrechters, dié op het ogenblik naar voren komen: De Boer uit Amsterdam en Marr 1 n k uit het Noorden. Aan het eind van dit seizoen krijgt de commissie nu o.a. te beoordelen of bekende eerste klas scheidsrechters als Dr Van Moorsel, Twisterling en Vervoert al dan niet wegens de leeftijdgrens uit de eerste klas zullen verdwijnen. Natuurlijk kan men zo’n arbiter ook nog een enkel seizoen in een lagere klasse laten fluiten, maar als regel zal 45 jaar toch als grenspaal voor den scheidsrechter blijven gelden.

Het Internaat

Vóór we een streep onder het interview zetten, horen we nog tot onze verbazing, dat de C.0.V.5., die voor ontspanning, spelregeltesten, voetbalwedstrijden tegen andere ;eams enz. zorgt, zonder voorkennis ■an het K.N.V.8,-bestuür ol de jcheidsrechterscommissie het plan oor het internaat van seheidsrechars opstelde. |

r De voor de opleiding van scheids■echters verantwoordelijke instantie xreeg van dit plan kennis door de aers! Maar als het plan van de C.O. V.S. nuttig en voor verwezenlijking vatbaar is, zullen de betreffende bondslnstanties er hun medewerking niet aan onthouden. JAN WEENINfc

J INTERLANDWEDSTKUDEN J é m 1047 J

é 23 Maart: J f Franklijk—Portugal. Parijs J Luxemburg—Frankrijk B \ f 7 April: \ t Nederland—België, Amsterdam J è 12 April: J f Schotland—Engeland. Glasgow J è 27 April: J f Italië Florence i 4 Mei: J f België Antwerpen J t lerland—Portugal. Dublin J è 6 Mei: i

f Nederland van Europa, i f Botterdam. > r 7 Mei: 1 f Engeland—Frankrijk Londen J lO Mei: i # Gr.-Brittanje— Rest v Europa, i f Glasgow i f 17 Moi: J

f Nederland—-Eng. Amateurs. \ f Nijmegen. i f Zwitserland B—Luxemburg. J St. Gallen l 5 18 Mei: i f België—Schotland. Brussel 1 f Zwitserland—Engeland. Zürich i f 26 Mei: 1 f Frankrijk Parijs i f 28 Mei: 5

f Nederland—Schotland. I T 1 Juni: 1 r Frankrijk—België. Parijs > f 8 Juni: 4 f Zwitserland—Frankrijk. i f Lausanne i f Frankrijk B—Zwitserland B. i f Marseille i f 15 Juni: \ i f Portugal Lissabon i f 18 September: f België—Engeland. i

f 21 September: i f België—Engeland. Brussel i f 12 November i f Engeland—lerland } f 26 November; \ f Engeland i

65 Jaar Robur et Velocitas

Op 6 Mei a.s. hoopt het aloude ApeT. doornsche Robur et Velocitas haar 65-jarig be.staan te herdenken. Deze vereeniging werd in 1882 oorspronkelijk ais cricketclub opgericht. Vijf jaren later trokken haar ledén de voetbalschoenen aan. Dhr. H. Th. Daendels Sr. was de grondlegger van het populaire H.8.5.-clubje Robur et Velocitas, bijgestaan door dhrn. Jhr. W. Bas Backer en T. A. R. Baron van Ittersum. Zij zullen toen wel nimmer gedacht hebben, dat hun club in den loop der jaren zooveel ups en downs zou ondervinden en dat haar een zoo lang leven beschoren zou zijn. In het seizoen 1890-’9l werd voor het eerst in competitieverband gespeeld en wel in de 2e klasse, met o.a. Go Ahead (Wageningen). Sparta en Victoria uit Rotterdam, Haarlem en Hercules (Utrecht). Het eerste kampioenschap werd in 1902-’O3 behaald, maar voor de promotie werd bedankt, daar men liever 2e klasser bleef. In 1907-’OB werd Robur ongeslagen kampioen, en dit luidde tevens een tijdperk van glorie voor haar in.

H. M. de Koningin te gast Het toenmalige veld aan de Arnhemscheweg werd vanwege de stijgende publieke belangstelling te klein en daarom sloeg de club haar tenten op Welgelegen op. In 1909 speelde Robur op Koninginnedag een vriendschappelljken wedstrijd tegen een Apeldoornsch elftal. De belangstelling was zeer groot en tijdens de wedstrijd werd Robur vereerd met een bezoek van H. M. de Koningin, die de wedstrijd met volle belangstelling gf desloeg.

Eindelijk 1e klasser In 1913 ging de hartewensch van Robur in vervulling en stond de poort van het voetbaidorado voer haar open, edoch, Forward stak een spaak in ’t wiel. Robur was n.i. weer kampioen geworden en moest met de Groningsche Studentenclub Forward uitmaken wie eerste klasser werd. Beiden wonnen eenmaal van elkaar, waarna de beslissingswedstrijd in het voordeel van de Groningers uitviel. Fortuna was. echter op haar hand en stelde een Zuidelijke Ie klasse in. U zult zich afxTagen: wat heeft dit er mee te maken? De zaak was deze: 'Wilhelmina uit Den Bosch speelde in de OosteUike Ie klasse, werd door den K.N.'V.B. overgeheveld naar de Zuidelijke Ie klasse en Robur mocht als 2e klasse-kampioen haar plaats in de Oost. Ie klasse innemen. Het doel was bereikt!

In dit milieu speelde Robur tot in 1918, toen zil degradeerde en het huidige terrein aan de Asseischestraat in gebruik nam. Acht jaren zou het duren vóór dat Robur haar verloren plaats herwon. Na een uitstekend seizoen 1925-’26 onder leiding van trainer Fawcett, speelden Karei Feith c.s. het klaar om haar rentrée in de Ié klasse te maken. Het was een nek aan nek race met haar plaatsgenoote A.G.O. V.V., welke door Robur met 1 punt voorsprong op haar rivale werd gewonnen.

Het, seizoen 19?9-’3O werd een zwarte bladzijde. De onderste plaats werd Robur’s eindstand en zij moest haar titel verdedigen tegen Rigtersbleek en N.E.C. Na een emotioneele strijd wist zij haar concurrenten van zich af te houden en baar Ie klasserschap te prolongeeren. Als belooning voor deze kranige prestatie kreeg het Ie elftai, dat inmiddels versterking van den intern'tioial Jan Elfring had gekregen, een Paaschtoer naar Dusseldorf. Tijdens deze tournée overleed temidden van z’n jongens plotseling Robur’s'eminente voorzitter Notaris J. H. V. d. Poll. Een uitstapje met een droevig einde en een zwaar verlies!

De degradatie intusschen was uitstel van executie, want het seizoen 1932-’33 bracht haar wederom in de 2e klasse, na degradatiewedstrijden tegen Hengelo en S.C.H. Eerstgenoemde nam haar plaats in. Hierin strijdt zp sindsdien en de laatste seizoenen heeft zij bedenkelijk dicht bij de onderste plaats doorgebracht. Uit het Ie klasse milieu is thans Henk Kres nog overgebleven in het huidige Ie elftal. In al deze jaren van voor. en tegen, spoed heeft Robur et Velocitas zich steeds gekenmerkt als een pionier voor de sport, een vereeniging die het spel speelt om het spel, en haar gemaakt tot een graag geziene gast. Mogen deze eigenschappen er toe bijdragen, dat R. e. V. 1882 spoedig weer van zich doet spreken, en haar plaats zal innemen, die velen haar gunnen.

Het bescheiden programma ter herdenking van dit jubileum vermeldt o.a. een jubileumwedstrijd, waarvoor een principieele toezegging reeds door enkele vooraanstaande vereen!gingen is gedaan. Voorts zullen de oude Roburbandeit nog weer eens worden aangehaald op een réunie voor leden en oud-leden. Een revue door eigen krachten opgevoerd zal het feest besluiten. Apeldoorn. J. D.

Het Belgische Elftal

De Technische en Keuze-Commissie van den K.8.V.8. heeft de volgende .?2 spelers in training genomen om uit hen een keuze te doen voor de samen, stelling van het Belgische XI:

Doel:

Boogaerts (White Star)

Daenen (Tilleur)

Meert (S.C. Anderlecht)

Achter:

Aernaudts L. (Berchem Sp.)

Aernaudts M. (idem)

Debruyn (Racing C. B.)

R. Gerard (Schaarbeek)

Pannaye (Tüeur F. C.)

Winand (Stade Louvain)

Midden:

Debuck A. (Eendracht Aalst)

Devos (Beerschot)

Henriet (Charleroi S. C.)

Huenens (White Star)

Massay (Standard C. L.)

Puttaert (Union St Gilloise)

Vaiet (S. C. Anderlecht)

Vercammen (Lyra)

Voor:

Anoul (F. C. Liêgeois)

Ceuleers (Racing C. B.)

Chaves F. (Gantoise)

Decleyn (F. C. Malinois)

Dimanche M. (White Star)

Epinaenide (01. Charleroi)

Gillau (Charleroi S.:C,)

Govard (F. C. Liêgeois)

Lembrechts (F. C. Malinois)

Hermans (S. C. Anderlecht)

Thirifays (Charleroi S. C.)

Vandenberghe (Lyra)

Van Steenlandt A. (St.-Niklaas)

Van Vaerenbergh (S. C. Andeiiecht)

Voussure (Racing C. B.)

Het definitieve Belgische Elftal, dat de twee wedstrijden tegen Nederspeelt, één tegen Frankrijk en het hoogtepunt zal zijn een wedstrijd tegen Schotland ter gelegenheid van het gouden jubileum van den K.8.V.8. O

Het Belgische Tjlad Sport schrijft

32 candidaten

óver de keuze van de 32 candidaten: Wat ons bil het lezen van de Hjst treft is het feit, dat de T.K.C. teruggedeinsd ' is voor experimenten, die zouden getuigd hebben van initiatici en durf! Onder de 32 gekozenen treft men weinig nieuwe namen aan, nocll . namen van spelers, die op aller mond liggen, wpl ze in den loop dezer competitie bij herhaling uitblonkei» door hun voortreffellijk spel. Een a.idere vergissing is het terzij schuiven van zoovele goede krachten uit d« eerste klasse, zooals Vervoort (XJkkel), Potti (Turnhout), Appelthnns (St. Truiden), Dreissen (Hasselt), De Deken (Tubantia), Van dor Auwera (Racing Mechelen), Sauvage (Tongeren,), Éd. Soetewey (Capellen), .Tans. sens (Leuven), enz.

Men zal aanvoeren, dat 32 spelers al ruimschoots genoeg is! Men zal zelfs toegeven, dat de opgestelde lijst niet definitief is en steeds spelers kunnen af- en bügevoegd worden, maar ik zou het toch anders aan boord hebben gelegd, door buiten den Heysel ook in de provincie een drietal trainingskampen te organiseeren, als b.v. te Gent, Luik en Charleroi, waar de beste elementen uit de streek zouden gekeurd worden. Zich blind blijven staren op steeds dezelfde spelers is zeer gemaKkelijk, maar het brengt geen nieuw leven in het team en houdt vele goede krachten uit de beweging. Laten we intusschen crediet aan de trainers en zien wat ze zullen voortbrengen. Dan zullen we' meteen weten welk systeem wordt' gevolgd, welke richting de training uitgaatj of er genoeg zorgen besteed worden aan techniek en lichaamsoefe. ning. We willen de menschen beoordeelen naar hun arbeid en onthouden ons dus van verdere critische beschouwingen, die van geen waarde zijn als men ze niet bouwen kan op feiten en resultaten!

VERZEKERINC-MAATSCHAPPIJ

MOVIR

DIRECTIE: W. H J. KAMERLING

,

I Ufrecht – Wilhelminapark 28A – Telefoon 21155 s !