KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE VOETBALBOND
Officiëele Mededeelingen
Het Bondsbestuur geeft met leedwezen kennis van het overlijden van den heer J. JERUSALEM In leven voorzitter van de vereenlging H.T.S.V, 1
COMMISSIE VAN BEROEP De Commissie van Beroep, gezien de stukken inzake den gestaakten wedstrijd „NASCGW—AWC” van 3 Febr. ’46, besloot met algemeene stemmen het door de ver. NASCGW aangeteekende beroep toe te wijzen.
CURSUSSEN VOOR CANDIDAATOEFENMEESTERS
Het ligt in de bedoeling van de Technische Commissie om bü voldoende deelneming dit seizoen cursussen voor candidaat-oefenmeester te houden in het Noorden, Oosten en Zuiden in nader te bepalen plaatsen. De aanmelding daartoe kan uitsluitend schriftelijk bij het bondsbureau van den KNVB, van de Spiegelstraat 21 te ’s-Gravenhage, geschieden. Sluiting van den inschrljvingstermlln 30 Januari 1947. Het aantal toe te laten deelnemers zal ongeveer 14 per cursus bedragen. Voor het geval er meer aanmeldinfen zijn, zal door of vanwege de ëchnische Commissie een keus worden gedaan.
ONGELDIG VERKLAARDE WEDSTRIJDEN
Ingevolge Artikel 11, 2e lid, van hst Reglement Competitiewedstry den, werd op verzoek der Vereeniging SEW, de op 22 September gespeelden competitiewedstrijd WWSEW (3—2) ongeldig verklaard.
TWEE WINSTPUNTEN IN MINDERING
Florissant 2 wegens staken van den Wedstrijd Transvalia 2—Florissant 2 op 1 December 1946.
REGISTRATIE VAN CLUBNAMEN
Geregistreerd werden; Ingber Sport te Ingber-Gulpen, Afd. Limburg. Jonathan te Zeist, Afd. Utrecht. Jong Brabant te Enschot. Afd. Nrd.- Brabant. JPS te Tilburg, Afd. Noord-Brabant. Jubbega voorheen SDO te Jubbega, Afd. Friesland. JW te Jispingbourtange, Afdeeling Drente.
Kamerik te Kamerik, voorheen de Schutters, Afd. Utrecht. Klundert te Klundert, voorheen EW, Afd. No^d-Brabant. De Kogelvangers te Willemstad, v.h. WVC, Afd. Noord-Brabant. KSW te Kockengen, Afd. Utrecht. Kuinre te Kuinre, Afd. Zwolle. Lafamo te Rotterdam , voorheen SVM, Afd. Rotterdam. La' iGveen te Lange veen, voorheen LSV, Afd. Utrecht. Leusden te Leusden, voorheen LVC, Afd. Utrecht.
LEL te Amsterdam, Afd. Amsterdam. Lettele te Lettele, Afd. Gelderland. Libertas te Rotterdam, Afd. dam. Lierop te Lierop, voorheen LW, Afd. Noord-Brabant. Ligato te Eindhoven, voorheen Eindhovensche Boys, Afd. Noord-Brabant. MAAS, te Ginneken. Afd. Noord-Brabant. Makkum te Makkum, A.fd Friesland. Mariarade te Mariarade-Hoensbroek, Afd. Limburg. Marienvelde te Achter-Zieuwent, Afd. Gelderland.
EXAMENEISCHEN EN BEPALINOEN VOOR HET VERWERVEN VAN EEN GETUIGSCHRIFT ALS OEFENMEESTER VAN DEN KNVB
Het examen zal worden afgenomen in het tijdvak 15 Maart 1947—15 Juni 1947. Aanmelding moet geschieden bU het Bondsbureau vóór 15 Februari 1947, onder overlegging der vereischte stukken en onder storting van het examengeld ad ƒ 25,— voor het volledig examen of ƒ 10,— voor het herexamen.
De hierboven bedoelde vereischte ' Stukken zijn: a. diploma als candidaat-oefenmeester K.N.V.8.; b. verklaring(en) van bestuur (uren) van vereenlging(en), bij welke de candidaat optrad als voetbaileider. Deze verklaringen moeten vermelden: a. de periode, gedurende welke de candidaat optrad als voetbaileider; b. het elfttil (de elftallen), dat (welke) door hem werd(en) geoefend; c. een bewijs van goed zedelijk gedrag, gedateerd na 1 December 1946; d. eventueele verklaring(en), waaruit blijkt, dat de candidaat aanspraak kan maken op ééh of meer in deze Exameneischen en Bepalingen vermelde vrijstellingen. Het examen zal bestaan uit een
theoretisch en uit een practisch deel. Het practische gedeelte omvat: a. het geven van een les in oefeningen met den voetbal; b. bedrevenheid in baltechniek; c. het als oefemneester leiden van een wedstrijd; d. het geven van een les in voetbalgymnastxek,
Het theoretische gedeelte omvat: a. kennis der spelregels en speltheorieën; b. methodiek der oefeningen met en zonder voetbal, voor begirmeiingen en meer gevorderden; c. sporthygiëne (voeding, kleeding, baden, verdeeling van arbeid, rust, enz.);
di. theoretische kennis van eerste hulp bü ongelukken; d2. practische kermis van eerste hulp bp ongelukken; e. sportmassage; f. trainingsmethode en het in goede lichamelijke conditie brengen van spelers voor voetbalwedstrijden; g. de psychologische en paedagogische inzichten met betrekking tot de voetbalsport; h. aanleg en verzorging van voetbalterreinen;
j. het keuren van voetbalmateriaal; k. de organisatie van het Nederlapdsche en eenig inzicht in het internationale voetbal; i. de amateursbepalingen en algemeene, wedstrijdbepalingen; m. beheer en administratie van vereenigingen; n. beoordeeling van spelers en gevolgde speltactiek in eén of meer wedstrijden.
Inrichting van het examen Tusschen 15 Februari en 15 Maart 1947 worden de candidaten bekend gemaakt met de tijden, waarop en de plaatsen, waar het examen wordt afgenomen. Het examen in de theorie der vakken, aangeduid onder n, geschiedt eventueel schriftelljk, in den vorm van een technisch verslag van een door da T.C. aan te geven wedstrijd. Het samenstellen van deze verslagen geschiedt onder toezicht van één of meer door de T.C. aan te wijzen personen en heeft plaats direct na afloop van den betreffenden wedstrijd. Uit overwegingen van practischen aard ZEil er naar gestreefd worden om de verslagen te doen leveren van een en denzelfden wedstrijd door de gezamenlijke candidaten. Aan het examen in de theorie der vakken, aangeduid onder a tot en met n, wordt door de gezamenlijke candidaten deelgenomen. Plaats en tijd nader te bepalen door de T.C, Dit deel van het examen duurt ten hoogste één dag.
Vrijstellingen
Voor practljk b spelers of oud-spelers Nederlandsch Elftal; Voor practljk d leeraren Lich. Oef. M. 0.; Voor theorie dl en d2 houders van een nog geldend diploma E.H.8.D.; Voor theorie e houders van een betreffend diploma van het Nederlandsch Genootschap voor Heilgymnastiek en Massage.
Juxamennorm
B 8 het examen voor oefenmeester worden praedicaten toegekend. A. voor ieder tier vakken van het practische gedeelte, aangeduld door a, b, c, d; B. voor ieder der vakken van het theoretischet gedeelte, aangeduid door ’ c! voor het gemiddelde der geza> menlpke vakken van het theoretische gedeelte, aangeduid door b en f; D. voor het gemiddelde der geza> menlijke vakken van het theoretische gedeelte, aangeduid door h, k, 1, m; E. voor het gemlddele der gezamenlijke vakken dl, 2, c. Om voor het getuigschrift als oefen, meester in aanmerking te komen moet voor ieder der vakken onder A en onder B en voor het gemiddelde der vakken onder C, onder D en onder E, tenminste het praedicaat „voldoende" worden behaald: een candidaat wordt afgewezen, indien hij meer dan drie praedicaten behaalt, wélke minder zijn dan voldoende. Indien naar de meening dei examencommissie, een candidaat een foed examen heeft afgelegd, behouens ten hoogste één eindpraedicaal met betrekking tot de vakken theorie „a t/m n”, dat minder luidt dan voldoende, beslist de T.C. inzake het toekennen van het getuigschrift Deze bepaling geldt zoowel ten aanzien var het examen, als ;van een eventueel toe te staan herexamen. Een candidaat heeft het recht op het aflegger van een herexamen, indien het aanta praedicaten, welke minder zijn dar voldoende, ten hoogste drie bedraagt Een herexamen betreft alle vakker van het practische gedeelte, aange duid door a tot en met d, en alh vakken van het theoretische gedeelte aangeduld door a tot en met n, vooi zoover voor deze vakken een moedi caat werd toegekend, dat minder wa dan voldoende. Dit herexamen za kunnen worden afgelegd bij het eerst volgend te houden examen voo: oefenmeester, of zooveel eerder, al door de T.C. wordt noodig geoordeeld na storting van een bedrag, evenredij aan het examengeld, verschuldlgi voor het volledige examen.
Voor examinatoren, die door de T.C. worden aangewezen, komen li Eianmerking: Voctbaltechnici, practijk a, b, c theorie a (h), f, h, ] k, 1, m, n;
Leeraren Lich. Oef. M.O. practijk d; theorie b (f); Medici, theorie c, dl, d2, e; Sportpaedagogen, theorie g.
Examenduur Practijk c, % uur; Practük a en b, % uur; Practijk d, % uur; Theorie a, % uur; Theorie b en f, % uur; Theorie h en j, % uur; Theorie k, 1, en m, % uur; Theorie c % uur; Theorie dl en d2 % uur; Theorie e, % uur; Theorie g, % uur; Voor theorie onder n zie: Inrichting van het examen, .alinea 2.
Wijze van examlneeren Bij alle onderdeden, zoowel die der theorie, als die der practijk, zijn steeds ten minste twee examinatoren aanwezig. Als ondervrager treedt op degene, die daartoe is aangewezen, overeenkomstig het bedoelde onder „Examinatoren”. De bijzitter, die ook op de hoogte moet zijn van de materie houdt aanteekening van gestelde vragen. Na overleg tusschen examinator en bijzitter kan één der navolgende praedicaten worden toegekend: slecht, on. voldoende, voldoende, goed, zeer goed. Het vaststellen van den examen, uitslag geschiedt uiterlijk 1 maand na afloop der examens. Na de aammelding der candidaten wordt een volledige examenrooster ontworpen.
Tot het examen worden toegelaten zij, dfe in het bezit zijn van een, diploma candddaat-oefenmeestcr en gedurende een tüdsverloop van ten minste twee achtereenvolgende jaren practisch als voetbaJleider zijn werkzaam geweest.
Aan personen, die niet in het bezit zijn van het getuigschrift van candidaat-oefenmeester kan, onder goedkeuring van de Technische Gommissie, toestemming worden verleend aan het examen deel te nemen, indien kunnen worden over gelegd: 1. een nog geldend diploma EHBO; 2. een diploma sportmassage vanwege het Nederlandsch Genootschap voor Heiigymnstótiek en Massage; 3. een bewijs, waaruit blijkt, dat aanvrager gedurende :es achtereenvolgende jaren, waarvan tenminste twee jaar achtereen bij dezelfde vereeniging, als oefenmeester werkzaam is geweest bij vereenigingen, gielende in de competitie van den J4.V.8. (schriftelijke verklaringen af te geven door het betreffende ver. eenigingsbestuur, dat aanvrager als oefenmeester is werkzaam geweest). EÏen exemplaar van deze exameneischen en bepalingen Is op aanvraag bij het Bondsbureau van den KNVB verkrijgbaar.
S’rRArOOMMISSIE
Voorloopig geschorst, in afwachting van de eindbeslls.sing: ingaande 19 December 1946 wegens wangedrag in den wedstrijd „Enschedesche Boys 3—Enschede 3” op 1 December ’46: Nr. 4034 G. H. Stegehuis, Haaksbergerstraat 235, Enschede, lid van Enschede; wegens wangedrag In den wedstrijd „RKHW 2—WSN 2” op 24 Nov. ’46: Nr. 4035 P. Hutting, St. Jacobslaan 49, NUmegen, lid van WSN; wegens wangedrag in den wedstrijd „AVW—Velpsche Boys” op 24 November ’46: Nr. 4036 C. H. Goenraadt, Beltjeshofstraat 22, Velp, lid van Velpsche Boys; wegens wangedrag in den wedstrijd „UW—SVV” op 24 November ’46: Nr. 4037 J. GUsbertse. v. Swindenstraat 7, Utrecht, lid van „UW”; wegens wangedrag in den wedstrijd ~Venray—Panningen” op 1 December ’46: Nr. 4038 G. Lommen, Rijnstraat 9, Panningen, lid VEin „Paningen”; wegens wangedrag in den wedstrijd „RKDW—Theothome” op 17 November ’46: Nr. 4039 F. Hartjens, Kloosterstraat, Doesburg, lid van „RKDVV”; wegens wangedrag in den wedstrijd „Zutphen—de Hoven” op 1 December ’46; Nr. 4040 M. Wentink, Wambuisstraat 1, Zutphen (lid van Zutphen);
ingaande 20 December 1946 wegens wangedrag in den wedstrijd „GW 2—Vriendenschaar 2 op 1-December ’46: Nr. 4041 C. de Bie, Langeinde C 121, Geldermalsen, lid van „GW”; wegens wangedrag in den wedstrijd „Watergraafsmeer op 1 December ’46: Nr. 4042 G. J. Kuyper, Ger. Doustraat la, Amsterdam, lid van „Watergraafsmeer” ; wegens wangedrag in den wedstrijd „Heerenveen 2~Alcides 2” op 1 December ’46: Nr. 4043 E. A. M. v. d. Ploeg, Veensluis-Zuivelf. Heerenveen, lid van Heerenveen;
ingaande 24 December 1946 wegens wangedrag in den wedstrijd „Oosterparkers—De Kooi” op 24 November ’46; Nr. 4044 A. de Jong, Torenstraat, Joure ,lid van „De Kooi”; wegens wangedrag in den wedstrijd „RU(3—Brederodes” op 24 Nov. ’46: Nr. 4045 P. G. Jochems, Buitenstad, Vianen, lid van „Brederodes”; wegens wangedrag in den wedstrijd „HW 2—SW 3” op 24 Nov. ’46:
Nr. 4046 H. Meydam, Maasstraat 8, Schiedam, lid van „SW'”;
wegens wangedrag in den wedstrijd „OVV—Merweboys” op 1 Dec. ’46: Nr. 4047 Fr. Cornelissen, Hevering-Echeweg, Oostvoome, lid van „OW”;
wegens wangedrag in den wedstrijd „HiUegom op 1 Dec. ’46: Nr. 4048 H. Hoogervorst, Vossendwarsstr.. Hillegom, lid van „Hille. gom”;
wegens wangedrag in den wedstrijd „DHC 2—ADO 2” op 24 Nov. ’46; Nr. 4049 A. Damme, Hoefkade 1026, Den Haag, lid van „ADO”;
OVERSCHRIJVINGEN
Ingekomen: U 1824 E. de Prouw van DJS naar Sparta U 1825 A. J. V. Rumpt van DJS naar Sparta U 1826 J. R. Vielvoije van HWS (Afd. R’dam) naar Sparta UIS27 N. Witstok van Fevjenoord< naar Sparta UlB2B C, Burgstede van UHSV (Afd. Utrecht) naar DOS U 1829 D. Kaverlee van Stichtsche Boys naar DOS UlB3O A. V. Zeist van Robur et Velocitas naar Columbia
UlB3l C. Slieker van VDL naar GOAL U 1832 G. J. V. Es van Steeds Volharden naar HOV U 1833 J. C. Spek van Sunrise naar HOV U 1834 E. Habets van Aalbeeksche Boys (Afd. Limburg) naar Minor U 1835 J. Lemmens van Sittard naar Minor U 1836 G. Hf Oude Veldhuis van DTO *39 (Afd. Twenthe) naar ASV
U 1837 P. Aben van Schilberg (Afd. Limburg) naar EW UlB3B H. Liberg van SSS (Afd. (ïelderland) naar Be Quick Z. U 1839 A. Ligt van Alexandria naai Apeldoorn UlB4O L. V. Haren van Kraijenhoff (Afd. Nijmegen) naar Nijmegen UlB4l H. M. Blankenstein van DOS naar BVC U 1842 W. H. Honee van Marsna naar Heer U 1843 C. Donker van ABIM naar OVVO U 1844 J. Vos van Emmerschans (Afd. Drente) naar Emmen U 1845 H. J. Brouwer van AWV naar APGS
U 1846 P. de Vries van KBV (Afd. A’dEim) naar .^i’GS U 1847 H. W. v. d Ende van Blauwwit naar 'ftW . UlB4B J. Swibben van Blauw-Wit naar TIW U 1849 J. H. de Niet van UDI naar ASV UlB5O M. Jonkheid van Quick H. naar HW UlB5l H. J. (ïeurtjes van RVW naar CHRC U 1852 C. J. Boere van WSC naar RKC U 1853 K. F. Poelman van LSC naar Haarlem
U 1854 P. A. de Koeijer van CW naar GOAL U 1855 J. J. Schiphorst van Quick H naar UD U 1856 J. W. Holtes van WA naar UD U 1857 H. Roozendaal van Quick N naar Hercules UlB5B J. H. Maessen van Tricht naar RKWL U 1859 L. M. Souren van Lemirsla (Afd. Limburg) naar VTV UlB6O G. M. Polderman van RFC naar Leonidas UlB6l F. H. Nieste van FCM naar Standaard
U 1862 H. Kars van RCA (Afd. A’dam) naar DJK U 1863 E. A. Pouwels van Chevremont naar Bleijerheide U 1864 W. A. V. Beek van PVWA naar DJK U 1865 J. J. Jurgen van Miranda naar Chevremont U 1866 A. Berwers van SSW naar Emma U 1867 R. Schollens van Maurits naar Emma UlB6B L. Veldhuis van RCD naar Emma
U 1869 M. Tuppert van GVRAJO (Afd. R’dam) naar DHZ UlB7O G. Eijkelenboom van Archipel naar VUC UlB7l L. Blokland van Zwijndrecht naar Pelikaan U 1872 E. M. Horn van de Meer naar de Meteoor U 1873 J. J. Huiskens van ABIM naar Ahrends VC U 1874 M. Maas van LW naar LSV U 1875 G. J. /. d. Heuvel van St. Willebrord naar GUDOK
U 1876 C. H. Smans van Vincent (Afd. N. Brabant) naar GUDOK U 1877 F. C. V. Dun van Hieronymus naar SARTO UlB7B J. M. Plum van Sittard naar Sittardsche Boys U 1879 F. Hawinkels van Maurits naar Geleen UlBf E. Dekker van VAKO naar Excelsior M UlBBl J. Peute van VDL naar Excelsior M
UlBB2 L. P. V. Hoof van RKTW naar SET UlBB3 P. V. Beek van Renovatum (Afd. A’dam) naar DVAV UlBB4 C. Kraaijer van EDO naar WFC UlBB5 A. H. Bierens van Tivoll naar , Eindhovensche Boys UlBB6 W. I. V. Lent Van VOC naar Excelsior UISB7 T. Kreukniet van Nestoro (Afd. R’dam) naar Excelsior UISBB W. Th. v. (Jent van Leonidaa naar Excelsior UlBB9 H. V. Gelder van (3KC naar Excelsior
UlB9O H. V. VUet van WIA (Afd. R’dam) naar Excelsior UlB9l H. Grotenhuis van EDON naar Sallandia U 1892 J. Grotenhuis van EBON naar Sallandia U 1893 E. J. Vogels van MVC (Afd. N. Brabant) naar Eindhoven U 1894 M. A. Oostdam van Postalia naar Texas U 1895 C. Heijmans van TEDO (Afd. den Haag) naar VOGEL U 1896 G. Linkerhof van VIOS naar VOGEL U 1897 J. Runneboom van Witkampers (Afd. (ielderland) naar Reunie
UlB9B A. G. Janmaat van *s-Graveland naar Actief UIS99 L. M. Pernot van Armada naar Sittard Ul9OO G. A, Bekker van RKWS naar PSC Ul9Ol H. J. Kruijff Jr. van Schoten naar Ripperda U 1902 F. Maessen van Maurits naar PSV U 1903 J. P. v. Leusden van Hoogezand naar PSV U 1904 A. P. v. d. Ven van Woensel naar PSV U 1905 J. E. v. Loo van SEW (Afd. N. Brabant) naar PSV U 1906 C. Jonkers van Tongelre naar PSV
U 1907 P. J. V. Wanrooij van Tongelre naar PSV Ul9OB A. P. V. Wanrooij van Tonfeire naar PSV h. M. v Buenen van Woensel naar PSV Ul9lO P. O. Matheeuwsen van Woensel naar PSV Ul9ll F. O. v. d. Hurk van Woensel naar PSV U 1912 H. Cramer van WMS naar APGS U 1913 A. Tennissen van CEWA (Afd. A’dam) naar Amersf. Boys U 1914 J. H. (ïosen van SSVN (Afd, Nijmegen) naar Nijmegen U 1915 C. Rijshouwer van Xerxes naar Feyenoord U 1916 J. W. V. d. Berge van Groen Witten (Afd. R’dam) naar Feyenoord
U 1917 H. Kapma van Bellen (Afd. Drente) naar Feyenoord Ul9lB J. J. Schaap van Merwesteijn naar DFC U 1919 M. Raemaekers van Standaard naar RAPID U 1920 J. H. Tholen van Armada naar GVCG U 1921 C. M. Koolwijk van Vlissingen naar Papendrecht U 1922 H. Hendriksen van Amsvorde naar APWC U 1923 W. M. V. d. Hoek van Amers* foortsche Boys naar APWC U 1924 D. v d. Heuvel van ASW naar ODS U 1925 F, G. Mengelers van Lindenheuvel naar Maurits U 1926 G. Th. Romers van Lindenheuvel naar Maurits U 1927 W. J. Hanssen van Lindenheuvel naar Maurits U 1928 W. L. Geelen van Sittard naar Maurits
U 1929 F. J. Bouvrle van St. Pieter naar Maurits U 1930 Th. Nelissen van Marsna naar 1 Maurits U 1931 H. V. d. Hoofd van Hoena broek naar Maurits U 1932 I. v. d. Blom van Roodenburg • naar LDWS U 1933 A. J. Schluter van OMS (Afd. • Utrecht) naar Vitesse U 1934 M. C. Oogkaas van AVW naar T Vit6K6 U 1935 C. Kaasjager van Eindhoven naar PSV
\ feestavonden” DAN EEN PROGRAMMA MET T O P-ABTISTEN Wist U dat wö programma’s leveren voor iedere beurs? Wist U dat wi) vrijblijvend aile gewenschte inlichtingen geven? Wist U dat wi) steeds over de beste artisten beschikken? [ Bi) ons een programma gevraagd Uw feestavond geslaagd. Internat. Gooische Theater Organisatie I SNEULIUSLAAIN 87 HILVEBSUM \