E. vanLinge’s critiek op „Huddersfield”

En een redactioneel wederwoord

In het Be-Quick-opgaan oefent E. van Linge critlek op de samenstelling van het Ned. Elftal, dat tegen Engeland speelde en op het aanvaarden van dezen wedstryd. liy schryft 0.m.: „Er zyn m.i. twee ernstige fouten gemaakt, en wel:

1. De Nederleindsche voetbalbond heeft te hoog gegrepen door op dit moment de uitnoodiging vsin Engeland te aanvaarder», omdat wij momenteel niet over een homogeen Nationaal elftal beschikken. Ik ben met den bond de meening toegedaan, dat contact met sterkere tegenstanders dringend noodzakelijk is, maar dit contact kan ook op een andere manier plaats vinden, zonder onze nationale voetbaleer daarbij op het spel te zetten. De tweede fout berust m.i. by de Technische Commissie, die met geconcentreerde overleden voetbalroem naar de overzyde van het Kanaal is getrokken. De fout: om een niet voldoend elftal kracht te geven door wat oude voetbalkoeien van stal te halen, is zeer verleideiyk en daardoor gemakkeiyk te maken, en in clubverband, waar mer over weinig spelers de beschikking heeft, wel eens te vergeven. Voor een Nationaal elftal is het ten eenenmale uit den booze.

Het Nederlandsch elftal dat nMI Engeland trok was geh>jel uit We* teltike spelers samengesteld, dit heefl mij zeer verwonderd, daar in hei Westen op het oogenblik een spel gespeeld wordt, dat het minst Nederlandsch is. Het wordt daar te klein, te peuterig gehouden, het is niet frisch genoeg, niet open, de verrassing ontbreekt. Ik kan mij dan ook niet onttrekken aan de idee, dat de Technische Commissie onvoldoende overzicht had over het aanwezige spelersmateriaal. Ik trek deze conclusie op de volgende gronden: a. Een der opgestelde backs was een speler, die ik persoonlijk in het Noorden jarenlang heb geobserveerd, en ik heb daarbij geconstateerd, dat hU vele eigenschappen heeft, die hem ten eenenmale voor back volkomen ongeschikt maken; zelfs zoo, dat hij hier in het Noorden in zijn club niet op die piaats gehandhaafd kon worden.

. b. In de voorhoede was o.a. aangewezen een met roem overladen speler, die gedurende de kampioenscompetitie bewees, dat hij in eerste klas clubvoetbal nauwelijks nog mee kon. Het komt mij dan ook onbegrijpelijk voor, dat er buiten het Westen geen enkeie geschikte speler aanwezig is. Om alieen maar bij het Noorden te blijven, voor de voorhoede zou ik gerust een proef met een drietal Noordelijke spelen durven nomen. c. Het geval Lenstra. We weten allen, dat deze speler niet gemakkelijk te leiden is. Dat komt met raspaar dj es veel voor, en dan denk ik b.v. aan Jan de Natris. Enkele feiten wU ik hierover toch vastleggen, en wel deze. Een goed geleide Abe Lenstra is de beste linksbinnen dien we in jaren hebben bezeten. De opstelling van Lenstra als midvoor in den wedstrijd tegen Luxemourg, toen de kool en de geit gespaard moesten worden, was een groote blunder. Lenstra is een uitgesproken binnenspeler. Zijn opstellen op de midvoorplaats hield meteen zijn niet verkiezen voor den volgenden wedstrijd in. Zijn wij door deze nederiaag uit het veld geslagen? Neen, wij hier in het Noorden geenszins, wij >zijn juist gesterkt in ons vertrouwen, dat wij hier op den goeden weg zijn. Indien de

Nederlandsche elftalcommissie spelers, die hier niet meer mee kunnen, nog wEEurdig keurt voor de Oranjetrui, dam kan dit niet anders dan ons Noordelingen vertrouwen schenken in eigen kracht en hoop geven voor de toekomst. Ik oen er dan ook vsin overtuigd, dat Nederiand niet zoo zwak is als de uitslag ons zou doen wülen gelooven. Een met zorg gekozen voor het geheele land representatief elftal is belangrijk sterker dan het naar Enge-Isind gezondene.”

• * • (Het wil ons voorkomen, dat in het betoog van den heer Van Linge en. kele onjuistheden zijp geslopen, die eensdeels hun oorzaak vinden in de omstandigheid, dat hij de zaken dooi een Noordelijke bril beziet en voorts veroorzaakt worden door zjjn afwezigheid bil het voetbalge'. echt in Huddersfield. Was hij daar wel geweest, dan was om te beginnen zjjn critieS op V. d. Linden (waarom toch gee® naam genoemd?) achterwege geble. ven, want aan dezen kan men de groote nederlaag zeker niet wijten Weet de heer van L. niet, dat zelfi Lawton zich na afloop prijzend ovei het spel van dezen Ajaxied heeft uit. gelaten? De „met roem over lade® speler, die in eersteklas clubvoetbai nauwelijks meer mee kan”, is natuur, lijk Kick Smit. De heer v. L. ziet hens zeker zelden of nooit aan ’t werk, want anders zou hij deze onjuistheid zeker niet gedebiteerd hebben. Juist in de kampioenscompetitie stak Smit in uitstekenden vorm. Het Landskampioenschap heeft Haarlem voor een belangrijk deel aan hem te danken. Toegegeven, dat zijn spel in Huddersfield ons wat tegenviel, mag niet verzwegen worden, dat het oordeel der Engelsche pers gunstig voor hem was. De meeste bladen noemden hem na Wilkes. Overigens doen de opmerkingen over het Westelijke spel (te klein, te peuterig, geen verrassing) wat wonderlijk aan, daar over de Westelijke Voetbalsupprematie op ’t oogenblik geen twijfel bestaat. Bovendien heeft üt „Westelijke” Ned. Elftal in Engefland zeker niet klein en peuterig SWpeÖd, het was „open” genoeg.

Wat het gevEil-Lenstra betreft, nog 3it: Wti ztJnhet niet met den schrijver sens, dat Lenstra’s opstelling als mid(wor tegen Luxemburg zijn niet verkiezing voor den volgenden wedstryd fttet zich meebracht. Hij faalde niet omdat hy niet op z’n plaats stond, maar omdat hy dien middag niet de beschikking had over al z’n capaciteiten. Zie ook de verklaring van den K.C.-voorzitter Herberts hierover, in ie „Sportkroniek” van 12 Nov. j.l. Red.)

Newcastle—Groningen*—Als return van het bezoek van een groep sports . (wo)men uit Newcastle On Tyne aan Groningen, gaan na Paschen een paar honderd Groningsche sportmenschen naar de Tyne. Groningen’s voetbalelftal zal uitkomen tegen de profs van Newcastle, een denkbeeld, dat reeds direct is gerezen, nadat in het Be Quick Stadion bleek, dat de Engelsche amateurs geen portuur (meer) zijn van de onze. Trainen, heeren! i

Geen voetbal op Zondag. Een plaatseltike politieverordening verbiedt in het Groningsche dorp Groote. gast het spelen van voetbal op Zondag, althans... zoo Interpreteert de burgemeester de wet. En dies geschiedde het in den jare 1946, dat de bal in den wedstrijd Grootegaster Voetbalboys Boys (tusschen haakjes: waarom heeten onze voetballers altjjd „Boys”?) door den plaatselijken Flipse in beslag werd genomen. Mr. van der Wilde, de rechtskundige adviseur van den K.N.y.8., kwam voor het proces naar Groningen en verdedigde de club, waartegen een boete van ƒ 7,50 werd geëischt, op juridische en principieele gronden. Hö achtte het een beleediging voor onze amateuristische sport haar als een publieke vermakelijkheid te betitelen. De Boys van Grootegast hadden geen entrée geheven. De kantonrechter zal over 14 dagen von-; nissen.

Engelsche trainers naar Groningen? Velocitas is in onderhandeling getreden met een Engelsche coach (nadat de overeenkomst met dhr. G. K. Visser, op diens verzoek, tyds was afgebroken), en ook .Be Quick tracht zich opnieuw van de diensten van een oud-prof te verzekeren.

Sportclub Enschedé heeft het aardige idee gehad een maandkalender voor 1947 sarrfen te stellen met de bedoeling haar geregeld „in herinnering te brengen bij leden, donateurs en andere belangstellenden”. leder kaiender-blad brengt daarom dan ook een stukje geschiedenis van deze bijna 37-jarige club. De uitvoering is typografisch zoo keurig verzorgd, dat hij bij de ruim 500 leden en 1200 donateurs en seizoenkaarthouders een goed plaatsje aan den wand van bureau- of huiskamer zal krijgen.

OOK ARNHEM KRIJGT EEN JAARUJKSOH TOERNOOI

Het succes van goede voetbalseriewedstryden als die om den Arol-beker, Zilveren Bal, Zilvervos heeft het Vitessebestuur doen besluiten, de basis te leggen voor een dergelijke organisatie te Arnhem. Het heeft een zilveren steen op marmeren voet beschikbaar gesteld, waardoor het Arnhemsch tournooi den naam „Zilveren Steenwedstrijden” kan worden gegeven. Vitesse zal als vereeniging buiten de organisatie blijven. Zij zal -fwel deelnemen en haar terrein be■fcikbaar stellen, maar de geheele Voorbereiding en regeling zal in Itinden worden gelegd van een afzonderlijke commissie. Op uitnoodiging Van het Vitesebestuur hebben in deze commissie zitting dhrn. W. Hupkes, voorz., C. F. V. Oosterhout, secr., Mr. P. J. A. lordens, penningm., Mr. F. Couvee, Dr. M. J. Göbel, Ir. W. Kooü, M. J. Baron van Pallandt, G. A. Horsten, C. Meeuwsen en C. van Pernis, leden. Deze commissie is door den Vitesse-voorzitter, dhr. H. W. H. Herbers, geïnstalleerd en heeft haar werkzaamheden aangevangen. Als data voor het eerste tournooi zijn voorloopig aangenomen 31 Augustus en 7 September 1947,

Bezoekt na afloop der wedstrijden „De Rembrandt-Bar" REMBRANDTPLEIN 3, AMSTERDAM, TEL. 30888 Café Royal (concert) NIBUWENDIJK 103, AMSTERDAM, TEL. 32198 Gezellig bitteruur Prima oonsumpt'e FREEK JANSEN

EEN „NARROW ESCAPE" VOOR GO-AHEAD

Eerst drie minuten voor ’t eind scoorde Jan Kolkman de winnende goai. Van den aftrap trokken de geelzwarten op het roodgele doel af, Van Merle nonchalant een hoekschop cadeau gaf. Met 9 Vitesse spelers voor het G.A.-doel werd deze genomen, en overge.- kopt. Toen volgde nog een laatste aanval der gastheeren, doch via de lat schoot J. Kolkman over. Daarmee was de strijd afgeloopen.

Onverdiend was de zege niet vanwege de geringe veldmeerderheid welke de roodgelen demonstreerden. Doch in technische capaciteiten kwamen bijna alle spelers van beide ploegen nogal duchtig tekort. Het spel stond bedenkelijk laag. Nadat Vitesse een buitenspeldoelpunt had gemaakt, nam Go-Ahead door een strafschop wegens hands de leiding; Van Merle gaf Iking geen kans. Na een fout van Brand scoorde Dorpmans den gelijkmaker. Dank zij goed deelwerk van Iking en onbesuisd schieten der roodgele aanvallers bleef den stand tot een kwartier na rust gelijk. Kerkdijk kopte den bal na een voorzet vn rechts onhoudbaar in. Lang pleziel hadden de gastheeren niet van den voorsprong, want na keurig samen» spel tusschen Dorpmans en Klevel bracht laatstgenoemde de partijen andermaal op gelijken voet (2—2), Vanmercke probeerde het nog eens met een hoogen bal, van vej> ren afstand over de vèr uit zijn doel~ geloopen Vitesse-keeper, doch deze kon nog juist den bal tot hoekschop slaan. Roelofs zond nog eens een fraaie schuiver in, doch met een prachtige snoeksprong wist ook ditmaal Iking zijn doel voor doorboring te vrijwaren. Aan de andere zijde slaagde de Vitesse-aanval er ivenmin in te profiteeren van eenige slordigheidjes in de G.A.-verdediging. En zoo verstreek de tijd, tot K vorengenoemde „laatste drie mi-Suten”. In de tweede helft werd pßrpmans bi.i de gasten vervangen Soor Hendriks. I

Wil Go-Aheod haar fraaie kampioenskans behouden, dan zal zij zich terdege moeten inspannen. Hopelijk zal de pas in dienst getreden Engelsche trainer de techniek van de voorhoedespelers weten op te voeren. Ook „tactisch” vertoonên de voorhoede en middenlinie groote tekortkomingen; een goede troughpass zien we bv. sporadisch toepassen en een van de weinige voorhoedespelers, die hiertoe in staat bleek was de invaller Haes Jr. De roodgele voorhoede zou stellig aan kracht winnen als deze technisch uitstekende, hoewel langzame speler, tusschen Jan Kolkman en Kerkdijk zou worden opgesteld. Rijk aan technische capaciteiten zijn ook de beide buitenspelers bij lange na niet! J. Ph. N.

De Spelregels en hun toepassing

VRIJE SCHOPPEN (I)

We hebben nu een tweetal lastige problemen In de spelregels behandeld en zullen thans de vrije schoppen bespreken. Vrije schoppen zijn in 't algemeen en in den rulmsten zin genomen, schoppen, die in vrijheid moeten worden genomen. Onder in vrijheid nemen, wordt dan verstaan: Ongehinderd, dus zonder dat de tegenpartij daartegen iets mag uitvoeren.

▼ rye schoppen zjn meerendeew straffen, die een scheidsrechter opiegt aan een partij, waarvan een speler lets misdaan heeft. De uitvoerder van die straffen is steeda een speler der tegenpartij. Echter niet altijd zijn vrije schoppen straffen, want de begin-, doelen hoekschop zijn eveneens vrije schoppen, terwijl hier toch bezwaarlijk sprake is van eenige straf wegens het plegen van een opzettelijke overtreding. We zouden daarom deze specifieke schoppen beter bijzondere vrije schoppen kunnen noemen. Ik zei zoojuist: „wegens het plegen van een opzettelijke overtreding”. Inderdaad moet de op zet tot de overtreding aanwezig zijn, wil men een straf kunnen opleggen. Er worden lederen Zon. dag nog te veel vrije schoppen g* geven voor overtredingen, waarbij van eenige opzet geen sprake is. Hiermede ontstemt men de spelert en krijgt het prestige van den SOheidsrechter een kn^k. Dit opzettelijk overtreden heeft echter één uitzondering; er is n.l. één overtreding, die, hoewel onop- ' zetteiijk gepleegd, toch met een vrije schop bestraft wordt. Deze overtreding is n.l. het strafbaar bultenspelstaan. Indien n.l. een buitenspeistaande speler onopzettelijk ien loop van het spel belemmert of niet opzettelijk ingrijpt in het Bpel van een tegenstander, dan moet zijn buitenspeipositie toch beitraft worden met een vrije schop /oor de tegenpartij.

De spelwetgever heeft de uitwerking van de vrije schop niet alle gelijkgesteld. Hij heeft n.l. de oorzaak, waarvoor een vrije schop wordt gegeven nader onder de loupe genomen en bepaalt, dat de aard van de overtreding maatgevend moet zijn voor de uitwerking van de vrije schop. Daarom zijn In de spelregels de vrije schoppen gesplitst in directe en indirec-' t e vrije schoppen.

Onder directe vrije schoppen verstaat men dan die schoppen, waaruit ineens mag worden gedoelpunt; onder indirecte, die, waaruit niet ineens mag worden gescoord. Duidelijk is, dat directe vrije schoppen gegeven worden voor zwaardere overtredingen dan die, waarvoor indirecte vrije schoppen worden toegekend.

Van de bovengenoemde bljz o nde re vrije schoppen is alleen de hoekschop een directe; de overigen zijn dus indirect.

De Indirecte vrije schoppen zijn minder in aantal dan de directe. We kennen n.i. in de speiregels 7 indirecte vrije schoppen, t.w.: 1. indien de doelverdediger meer dan 4 passen met den bal doet, terwijl hij dezen vasthoudt; 2. wegens gevaarlijk spel; 3. wegens onbehoorlijk gedrag; 4. wegens het opnieuw spelen van den bal door den nemer van een vrijen schop of ingooi, nadat de bal in het spel is en door geen anderen speler is gespeeld; 5. wegens strafbaar buitenspel staan;

6. de beginschop; 7. de doelschop. Overtredingen, waarvoor een directe vrije schop wordt gegeven, zijn: 1. het laten vallen van een tegenstander, alsmede de poging S daartoe; 2. het trappen van een tegenstander, alsmede de poging daartoe; 3. het slaan van een tegenstander; alsmede de poging daartoet

4k het vasthouden van een teg«n> stander; 5. het duwen van een tegenstander met de hand of arm; 6. het springen' op of naar een tegenstander; 7. het spelen van den bal met hand of arm; & het ruw of gevaarlijk aanval- J len van een tegenstander; 9. het ongeoorloofd van achteren aanvallen van een tegenstanderi

10. de hoekschop. Onder gevaarlijk aanvallen van een tegenstander wordt tevens verstaan, het aanvallen van een tegenstander, indlen de bal niet op speelafstand van belde spelers is en zij niet pogen dezen te spelen. BRASSER,

DEN HAAG

Iffit «en Toomitersprüs, Nieuwjaarsdag wordt aan de Hogen< houcklaan om 2 uur de H.B.S. om den Voorzltte» 'prils gespeeld. Zondag speelt H.B.S, op Houtrusl een oefenwedstrijd tegen A.D.O. ' De derde klasser Cromvliet speeldir 'een wedstrijd tegen de tweede klasser' V.F.C., welke strjjd eindigde in een' draw (3—3). Een bedrag van ƒ 160 :kon voor het Bouwfonds van V.F.C.,; idat destijds in vlammen opging,' iworden afgedragen.

B.M.T. gaat bouwen. De moeilijkheden ten aanzien van het bouwen van een nieuw clubgebouw aan den Fruitw'eg zijn door het bestuur van B.M.T. overwonnen. Het clubgebouw en accomodatie, welke in de oorlogsjaren grootendeels door houtroovers werden vernield, zullen opnieuw W'orden opgebouwd. 'v

Veertig jaar publieint. Dinsdag 7 Januari zal het voor den heer P. G. Verboom, Hobbemastraat 159, alhier, een feestdag zün. Het zal dan 40 laar geleden dat Verboom, eigenaar van het sigarenmagazijn „De Sport”, zijn zaak begon, doch tevens met de publiciteit van de sportuitslagen van alle takken van sport. Voorts heeft Verboom populariteit verworven door het organiseeren van extra treinen bij internationale, en belangrijke competitiewedstrijden. De „Sportkroniek” staat ook bij hem in het teeken der belangstelling; vele abonnementen zijn door hem reedj aangebracht. De -heer Verboom wacht nog een .jubileum op 27 Februari, op welken dag hij voor 40 jaar in den echt verbonden werd. Bij de vele gelukwenschen voegen W'ij gaarne de onze.

De consuls deden hun plicht! , Van de 167 vastgestelde wedstrijden i bleven er... 32 over. By het ochtendgloren gingen de plichtsgetrouwe i consuls over hek en sloot en consta» . teerden dat de terreinen jn het Zui- . derpark, Fruitweg, Hoekwaterstraat en de Delftsche velden onbespeelbaar ‘ waren. Zoo kreeg de hoofdconsul met ; staf een 130 afkeuringen aan liverse adressen door te geven, ter voorkoming, dat elftallen een vergeefsche reis maakten. Het consulaat ' verdient lof voor de wijze waarop zU tóch weer van haar taak heeft gekweten.

TREKKING VERLOTING S.V. „SÜKKERVEER” Vóór of op 31 MAART 1947

SPORTHRONUR

OFFICIEEL ORGAAN VAN DEN K.N.V.B.

45 jaren Het Leidende Voetbalblad

Het „V.U.C.-Nieuws” (l'Tov.) schrijft: „Het is jammer, dat niet ieder lid van den K.N.V.B. het officieel orgaan van den Bond ontvangt of daarop geabonneerd is. Onnoodig te zeggen, dat ’t blad de moeite waard Is.”

BESTELBILJET

Ik abonneer mij op de

SPORTKRONIEK

èi ƒ 4. per kwartaal, 15 ct. incasso Datum: Naam: Straat: Gemeente: Insenden: Beisuidenhout 9, Den Haag