R.F.C. ontneemt Feijenoord de allerlaatste illusies
Het terrein was zeer zwaar en het stélde de hoogste eischen aan de technische kwaliteiten van de spelers. RFC paste zich beter aan dan Feyenoord en haar overwinning was verdiend. De groenwitten speelden een vlot open spel en hierdoor ontstonden gevaarlijke momenten voor het doel der bezoekers, zoodat de 2—O voorsprong met de rust niet vreemd was. Het werd in de 2e helft zelfs 3—o, doch Feyenoord wist haar achterstand tot 3—2 terug te brengen.
In het veld was Feyenoord niet zwakker, doch er werd zeer slecht geplaatst. Vraauwdeunt speelde al zeer slecht, Bens en v. Munster voldeden ook niet, alleen de beide vleugelspelers Ki' JonK en Linssen lieten af en toe zien, dat ze het wel konden. De beroemde middenllnie van Feyenoord bleef een heel eind beneden haar ':unnen. Paauwe begon goed, doch zakte later wat af en de Vroet blééf den heelen wedstrijd beneden zijn vorm. Hij had de grootste moeite met den snellen Snijders. Van der Heyden was de eenige die constant goed bleef. Het spel werd veel te kort gehouden, zoodat de RFC-ers steeds in konden grijpen.
Bij de thuisclub was de verdediging met Verbrugh aan het hoofd prima. Hey en Bouwer stonden solide te trappen en vóór hen was Apon steeds een struikelblok voor de roodwitte aanvallers. In de voorhoede sp>eelde Griese een levendig spel en hij maakte alle doelpunten. Aan de andere zijde gaf de jeugdige Sinjorgo Paauwe handen vol werk. Een nuttige speler, deze kna,ap, want iedere bal die hij krijgt geeft hij direct af. Zijn voorzetten zijn goed en hij is .snel. Reeds na 8 minuten was het |1—O door Griese. Verbrugh stopte |dan schoten van Kilsdonk en MuniSter en een kopbal van Hens. Bijl |waa goed, doch moest na een half;uur zwichten voor een hard schot Lvan Griese, die een voorzet van 'Snijders goed op ving. Na (te hervatting misten v. Munster en Bens gemakkelijke kansen; de ballen, die goed ingeschoten of gekopt werden, vonden steeds Verbrugh op hun weg. Griese maakte onverj wacht 3—o. Vraauwdeunt werd I vervangen door de Jong, dochverf betering kwam hierdoor ook al ! niet.
, Uit een goed door Kilsdonk genomen corner wist Linssen eindelijk Verbrugh met een strak schot, te passeeren. Bijl kreeg hét zwaar bij schoten van Van 'Tilburg env. Vliet, doch het liep goed af. Paauwe plaatste een vrije schop goed voor doel welke door de Jong ingekopt werd. Verwoed vocht Feyenoord voor den gelijkmaker en bijna kwam deze, doch Verbrug wist een harde kopbal van de Jong meesterlijk te stoppen en nadaT ook Bijl nog een zeker doelpunt voorkwam floot scheidsrechter Aussem voor de laatste maal.
Xerxes—Stormvogels 2—o – Voor de rust was de thuisclub sterker en Kraak kreeg harde schoten van Beun en Wilkes te verwerken. Na een half uur greep hij mis bij een Voorzet van Kok waarvan Koning gebruik ma.akte om Xerxes de leiding te geven. In de tweede helft zakte het spel van Xerxes af en de bezoekers waren meestal in den aanval, doch zij begingen de fout te ver op te dringen, zoodat Koning een vrij veld voor zich kreeg, waarvan hij gretig gebruik maakte om Kraak te omspelen en de bal kalm in het doel te plaatsen. Bij 2—O bleef het.
Amerikaansch voetbal —' Op het Spartaveld speelde Zaterdagmiddag het 39th Infantry Régiment een beslissingswedstrijd om de bezettingsbeker tegen het lOth Infantry Regiment welke door eerstgenoemde met 7—O gewonnen werd.
Er waren 20.000 bezoekers, blijkbaar aangetrokken door het sensationeel krantenbericht, dat bij dit soort voetenbal vrijwel alles geoorloofd Is en dat elk elftal 20 Invallers mag hebben.
ROTTERDAMSCH ELFTALDE ZWALUWEN 1 JANUARI 1947 OP HET SPARTA-TERREIN 2.00 U
Samenstelling Rotterdamsch elftal. Landman (Neptunus) d.; v. d. Lelie (Sparta) en Hogendoorn (Neptunus) a.; Evertse (Neptunus), Vermeer (Excelsior) en de Vroedt (Feyenoord) m.; Batsleer (Neptunus), Wilkes (Xerxes). Heyster (H.D.V.S.), v. d. Tujm (H.D.V.S.) en Kilsdonk Feyenoord) V.
Reserves: v. d. Peppel (Xerxes), Verboom (Excelsior), Terlouw (D.C.V.); v. Lent (V.0.C.), v. Munster (Feyenoord).
Premie-voetballers in Zwitserland. In Zwitserland zijn plannen tot reorganisatie van de voetbalsport in over. weging, een hoofdklassè met 2 afdeelingen van 12 of 14 elftallen en daaronder een eerste klasse met 4 afdeelingen van 12 elftallen. Uit de toelichting blijkt, dat er 35.000 a 4C.000 amateurs zijn en slechts 300 k 400 spelers, die geldelijke premiën ontvangen. Volgens het cluborgaan van de Stade Lausanne bestaat ook in de kleine clubs handel in spelers: ~deze handel zal biyven bestaan, zoolang de mentaliteit der clubbestuurders niet beter wordt. Daar is oorsprong van het kwaad." De tyd voor overschrüving naar een andere club wil men op 3 maanden brengen zonder handgeld! Verhooging van de premiën wordt verantwoord geacht.
DE LAGERE KLASSE
4e klasse E. U.S.C. staat met weinig fraaie cijfers op de voorlaatste plaats en heeft het geluk, dat de Ooievaars er nog minder van terecht brengén, terwijl D.J.S. op de 3e plaats prijkt. S.F.C. gaat met bijzonder fraaie cijfers aan ’t hoofd. D.J.S. maakt een Inzinking door, want uit de laatste -vier wedstrijden wist ze slechts 1 puntje op K.R.V.cj. te behalen, doch moest drie nederlagen slikken tegen S.F.C., Stolwijk en Olivio, alle slechts met 1 doelpunt verschil, en dat nadat ze met 6 klinkende overwinningen de competitie begonnen was en doelcijfers noteerde van 29—6. De moreele klap die ze door een I—o nederlaag tegen S.F.C. kreeg zijn de rondhemden niet meer te boven gekomen. Stand:
4e klasse I. Hierin spelen niet minder dan 5 Rotterdamsche clubs, waarvan er twee de bovenste plaatsen innemen en één troosteloos onderaan bengelt. D.R.L. heeft de kop met slechts 1 verliespunt en fraaie doelcijfers, terwijl Progress de tweede plaats bezet met hetzelfde aantal punten, doch drie wedstrijden meer gespeeld. De strijd om de leiding zal wel door deze twee uitgevochten worden, daar de anderen elkaar afmaken. Transvalia staat vie.rde met 9 punten uit 9 wedstrijden en houdt van gelijkmatigheid, want de doelcijfers zijn 28—28. N.H.S. -met haar 4 punten uit 7 wedstrijden zal zich wel handhaven,'- doch’ Belvedere zal uit een heel ander vaatje moeten tappen om van de ondersfe plaats af te komen. Stand:
Overmaas—S.V.V. 2—O Op Tweeden Kerstdag won Overmaas in het Feyenoordstadion onverwacht van S.V.V. De betere techniek der Schiedammers was niet voldoende om de hechte Overmaasverdediging, waarin aanvoerder Horik een solide partij speelde, te passeeren. Van der Velde scoorde na goed werk van Wouters. In de tweede helft gooide S.V.V. alles op den aanval, maar het spel werd te kort gehouden, terwijl het schieten zwak was. Zoodoende had de Overmaas-verdediging, waarin De Jong zijn doel dapper verdedigde, weinig moeite. De paal bracht eenmaal redding en toen ieder de gelijkmaker verwachte, kwam er een doelpunt aan de andere kant. De Zeeuw gaf goed door naar Tabbers die geen fout maakte en hiermede was het lot van S.V.V. bezegeld. Sparta en Neptunus speelden dienzelfden dag vriendschappelijk. Neptuntu won met 2—3.
J. A. AARNOUDSE
Haarlem wint met de „odd-goal** van DOS
H.F.C. beschikt over een der mooiste velden van ons land, maar wanneer de Haarlemmer Hout de vorst van zich afschudt en ’t onder het houtgewas overal drupt en druipt, dan schrikt de voetballer, die op dien ouden grond zijn match gaat spelen, ’t 'Was op het nippertje, dat consul en scheidsrechter de strijd Haarlem versus D.O.S. lieten doorgaan. Tot groote vreugde van de duizenden enthousiasten, voor wien de Zondag geen Zondag is, als zü geen voetbal hebben gezien. Die schouder aan schouder langs de lijnen staan of opgepropt zitten op de tribunes en die van de jongens eigenlijk het onmogelijke eischen. Hun aanmoedigingen zijn niet van de lucht en hun uitlatingen niet altijd even vriéndelijk, als deze of gene een bal mist of een seconde uitblaast. Wy willen onze bewondering voor die 22 kerels dan ook niet onder stoelen en banken steken, die anderhalf uur met een vaart door de modder sjouwen en daarbij een spanning brengen, in het spel, dat tot de laatste seconde boeide. Juist onder deze uiterst moeilpke omstandigheden komen de technische kwaliteiten pas goed naar voren, doch blijkt ook duidelijk, wie daarin aanzienlijk tekort schiet.
Een wedstrijd met elf goals, is ongewoon en het uiterst zware terrein was daaraan debet.' Het typeerend verschil was, dat de thuisclub zijn doelpunten scoorde door eigen kracht, terwijl D.O.S. zijn tegenpunten verkreeg meerendeels door heel zwakke momenten van de roodbroeken-achterhoede. Trouwens de geheele ploeg der kanarie-pietjes speelde verrassend goed. Hun groote kracht was de snelheid en het preciese plaatsen van den bal. waarbij de spelers voortdurend zich in vrije positie liepen. Bevendien werkte het succesvol afwerken der aanvallen door de voorhoede stimuleerend op de geheele ploeg, want hoewel de thuisclub steeds een of meer doelpunten voor was (rust 2—l), liepen de steeds weer den achterstand in. Totdat zeven minuten voor het einde, Groeneveld na de score 5—5, voor Haarlem de winnende goal in het net kogelde en de vermoeidheid voor D.O.S. te zwaar woog om met nog een extra kracht-, proef de gelijkmaker opnieuw te' forceeren. De „Haarlem”-voorhoede behoort tot een der sterkste inies uit het land. Zij gaat het verrassende plaatsverwisselen van onze Britsche leermeester imiteeren. Men houdt niet star aan zjjn eigen positie vast, doch plaatst zich daar, waar het spel zulks verlangt. En tot welke verrassende situaties dit leidt, ondervond D.O.S. tot haar schade. Vooral Smit en Wim Roozen waren prachtig op dreef en de laatste, die vier van de zes goals maakte, waaronder enkele van zijn fameuse kopballen, was de eminentste speler van den middag. De achterhoede liet enkele steken vallen: de wederopname van v. Dalen beteekent geen versterking van de ploeg. 'Wij misten de geslotenheid -an vroeger en dat werkte zoo dat de beide backs en keeper incluis er door werden aangestoken. Natuurlijk werd het gemodder In den modder ook oorzaak van tal van komische situatiec: glijpartijen met armen en beenen in de lucht, doch een der grappigste was toch wel, toert
een bal onder den Stichtschen doelman werd doorgeschoten en deze bal verder rolde en precies op de Hjn bleef liggen. De keeper lag vastgezogen, de Haarlem-spelers toonden zich te verbouwereerd, totdat een der backs op zijn akkertje het leder maar eens wegtrapte. Intusschen blijft er vreugde en optimisme in onze Spaarnestad heerschen. Wij zijn pas op de helft van de competitie en men zou niets liever zien, dan dat de roodbroeken straks hun stadion, waarvoor een dezer dagen de eerste spa den grond ingaat, als een Kampioens-elftal gaan bewonen.
SCHOTEN—RIPPERDA I—l ’t Was een moeilijke keuze: Haarlem—D.O.S. of Schoten—Ripperda op het E.D.0.-veld, Ook al zijn beide laatsten slechts derde klassers, men moet de naijver en ranglijstpositie kennen om te begrijpen, dat het op E.D.O. vandaag minstens even vol was, als bij een eerste klasse-wedstrijd. Het resultaat van dit hanengevecht werd een draw (1—1), waardoor Schoten met een punt voorsprong de kop houdt van de ranglijst, in angstige spanning gevolgd door Ripperda.
V.V.E.—E.H.S. Deze laatste Zondag van het jaar bracht buitengewone evenementen. Te Wijk aan Zee heeft V.V.E. door een 3—l succes de positie van E.H.S. wel wat verzwakt.
WEESPER RAPIDITAS 45 JAAR Op 4 Januari 1947 bestaat Rapiditas te Weesp 45 jaren. In 1906 kwam zij in de tweede klas A.V.B. en werd dadelijk kampioen. In 1909 behaalden de Weespénaren het kampioenschap Ie klas A.V.B. en ging toen over naar de 3e klas N.VjB., waarin zij nog speelt. Slechts éénmaal kwam Rapiditas in de 2e klas en wel in 1919—1920, maar degradeerde het jaar daarop weer. Baarn, D.W.S., De Volewijckers en T.O.G. waren de elftallen, die met Rapiditas in promotiewedstrijden uitkwamen en den drempel van de 2e klas overschreden, maar dit gelukte Rapiditas niet
meer. Deze flinke vereeniging speelt nu met vier seniores-, een juniores- en twee adsplrantelftallen in de competities. Er Is een damesafdeeling met drie handbalelftallen en voorts een tafeltennlsafdeeling. Het jubileum wordt Zaterdag 4 en Zondag 5 Januari gevierd met twee feestavonden in „De Roskam” en een reunie van oud-leden in „De Adelaar” aan de C. J. van Houtenlaan. A. L.
S.F.G. 9 9 18 27 8 Stolwyk 10 6 2 2 14 30—16 D.J.S. 10 6 1 3 13 32—12 G.D.S. 9 6 1 2 13 31—23 K.R.V.C. 10 3 2 5 8 15—21 Delfia D.V.K. 9 4 5 8 20—28 Olivio 9 3 1 5 7 22—22 Postalia 8 3 5 6 12—29 U.S.C. 11 2 2 7 6 13—26 Ooievaars 9 1 8 1 11—28
VOETBALLESSEN
door Tom Lawton
Een werkelijk eerste kias-back kenmerkt zich door zijn positiespel, het vrijmaken van den bal en het samenspel met doelverdediger en middenl'lnle. Bij het spel zooals het tegenwoordig wordt gespeeld, moet de back den buitenspeler dekken en hem zoo mogelijk ledere kans tot actie ontnemen. Wanneer een vleugelspeler op de zijlijn wordt gehouden, Is hij zoo gevaarlijk niet, maa- zoodra hij naar binnenzwenkt, komt het positiespel voor den achterspeler op de proppen.
Een back moet NOOIT bang zijn, den bal op den doelverdediger terug te spelen of hem in het uiterste geval „uit" te trappen. Maar zonder noodzaak mag dit nooit gedaan worden; een goede back zal den bal doorgeven naar vleugelhalf of zoo mogelijk drijven naar een buitenspeler. Pleeg vóór den wedstrijd overleg met je vleugelhalf en zeg, dat hij moet opletten of je hem den bal doorgeeft of toekopt, opdat hij den bal mee naar voren kan nemen.
Tracht te voorkomen, dat je al draaiend wordt gepasseerd of wanneer je op één been staat. Het Is soms niet te vermijden, maar beperk die mogelijkheid zooveel mogelijk.
D.R.L. 7 6 1 13 26 8 Progress 10 6 1 3 13 32—17 P.F.C. 7 4 1 2 9 23—16 Transvalia 9 4 1 4 9 28—28 Hillegersb. 7 4 1 2 9 21—21 W.R.W. 6 3 2 1 8 18—13 N.H.S. 7 1 2 4 4 9—lB Sunrise 8 1 2 5 4 15—28 Belvedere 9 1 8 1 13—36
Wanneer Ik je aanraad om den vleugel in de
17e Les
Snel reageeren en herstellen
gaten te houden, dan bedoel ik niet, dat Je voortdurend vlak naast hem moet zijn, maar dat je hem te allen tijde moet kunnen bereiken en dekken. Je kunt je gerust verplaatsen, maar zorg ervoor daar te staan, waar je bij den bal kunt komen als die in je buurt komt.
Blijf bij den ingooi door de tegenpartij ACHTER je buitenspeler, nooit vóór hem. Is het een ingpol van je eigen partij dan moet de buitenspeler maar voor zichzelf zorgen, want wellicht is het beter dat je vrij bent om den bal verder te behandelen. Je kunt den bal gerust naar voren trappen. Soms zie je In het middenveld een opening en wanneer de midvoor snel Is, valt er allicht een doelpunt te maken.
Het_ zal jullie dikwijls zijn opgevallen, wanneer je keek naar een buitengewoon goeden back, die het positiespel volkomen beheerscht, dat het leek alsof de bal naar hem werd toe getrokken. Om een eersteklas back te zijn, moet je je plaats aanvoelen, contact hebben met de overige verdedigers en snelheid bezitten. Bij het tegenwoordige snelle spel is snelheid elsch. Dan is het mogelijk om na gepasseerd te zijn je weer te herstellen.
(Copyright: Inser. Nadruk verboden.)
Wedema’s boek over Voetbaltaktiek
C. Wedema, Voetbaltactiek, een sportstudie, met een voorwoOTd van H. W. H. Herberts, voorzitter Keuze-Commissie K.N.V.B. A. J O Streng, holt’s Uitgevers Mij., Amsterdam. 20.J blz. Kleurenomslag, bandontwerp en 28 illustraties van Hans Bollematu Geb. f 5,90.
Naast het technische meesterschap van de afzonderlijke spelers, is de taktiek, het systeem van het samenspel in het elftal van het meeste belang ter bereiking va;i het doel van elke wedstrijdspel, nl. te overwinnen. Over die voetbaltaktiek heeft onze Gronlngsche medewerker C. Wedema een belangrijk en prettig leesbaar boek geschreven, dat wij gaarne aanbevelen als handleiding voor onze/ spelers, in hét bijzonder voor aanvoerders van elftallen, clubleiders en het voetballievende publiek. Door dit boek krijgt men inzicht in het spel, gaat men beter waarnemen dat het eene elftal anders speelt dan het andere en begrijpen wat daan-mee beoogd wordt. Om dit aan den lezer duidelijk te maken heeft Wedema de historische lijn gevolgd. Hij heeft veel literatuur In boeken en tijdschriften bestudeerd, aan het einde van het boek vermeld, niet slechts over voetoal, maar ook over ons volk en zijn karakter, en voorts overleg gepleegd met Plm Muller, den vader v ons voetbal, sportjournalisten en trainers, zoomede met organisators als Ir. Kips en Karei Lotsy. Zoo is het wat men noemt een „gedegen” werk geworden, doch door den vlotten, levendl. gen stijl en door het sprekend Invoeren van anderen een pakkend boek, al spreekt de schrijver niet uit eigen spelerservaring als Muller en Dirk Lotsy. Hij is waamemïr en verwerker, als de meeste sportjournalisten, behalve zij die als Groothof! e.a. als scheidsrechter het spel in het veld hebben mee-beleefd. Maar dat wordt weer goed gemaakt, doordat Wedema zoovelen uit eigen ervaring aan het woord laat. Na een uitvoerig overzicht van dé geschiedenis van het voetbalspel in den loop der eeuwen en in het bijzonder hl Engeland, waar reeds in 1885 het beroepsspei werd Ingevoerd, behandelt Wedema dan de techniek en zeer uitvoerig de taktiek, de systemen van samenspel. Belangrijk Is ook het hoofdstuk over speltype en volksaard, wawaan tot dusver in de sportwereld weinig aandacht geschonken is. Wij bevelen dit boek gaarne aan voor spelers en leiders en in het bijzonder voor jonge sportjournalisten, die niet als de ouderen, d geschiedenis van ons voetbal zelf hebben meebeleefd en door dit werk op de hoogte gesteld worden met wat zU er van behooren te weten. Het boek is aardig geïllustreerd door Hans Bolleman. Bij herdruk wij vernamen, dat de lerste druk in enkele weken reeds was uitverkocht, zal men goed doen de phantastlsche gruwel-teekening van voetballen met een menschenhoofd waarvan historisch niets vast staat, te laten vervallen. Wedema helft schrijver eer van zijn werk en Strengholt heeft het, als alle boeken van dezen energieken uitgever, keurig doen uitvoeren. MOORMAN.
< LANDENWEDSTRIJDEN 1947 i 7 April: Nederland—België i f Amsterdam # f 4 Mei: België—Nederland f f 6 Mei: Nederland van f f (?) Europa f i 36 Mei: Frankrijk—Neder, i > land.