Bij de Zuidelijke 2e klassers

Deze keer voerde mijn weg naar Eindhoven om den candidaat voor de onderste plaats van afd. B in actie te zien tegen dien om de bovenste. Om maar met de deur in huis te vallen: het verschil tussen de oude, geroutineerde 2e klasseclub de Valk, dat door de nederlaag van Schijndel een goede gooi naar het kampioenschap kan doen en Woensel is niet zo groot als de ranglijst aanwijst. Woensel heeft in den linksbinnen Aarts een kracht van beteekenis en de combinatie Aarts—Peeters was vaak te roemen. Alleen het te vér doorgevoerde samenspel tussen deze twee, met volkomen verwaarlozing van de rechterwing Kallenburg—V. d. Ligt, belette hen te scoren, temeer daar juist het achterste deel van Do Valk tevens het sterkste was. Hier stonden keeper Lavrijsen en de beide backs Schijvens en Biemans hun mannetje, bijgestaan door den goed-koppenden middenhalf Baeten, die met verre forse trappen zijn voorhoede aan het werk zette. Helaas waren die trappen meestal te hard op het smalle veld van Woensel en, wat ernstiger kan worden aangerekend, gingen de ballen steeds naar de linkervleugel waar Kerkhofs, die de Vogt spoedig vervangen had, met Boeten weliswaar goed werk de- : den, maar aanhoudend in v. Keme- < nade en, in laatste instantie, zéker in het backstel v. Herpen-de Wit hun meerderen moesten erkennen. Dat de overwinning, die volkomen i verdiend is, aan de Valk is gekomen, danken de gasten in de eerste plaats dus aan hun achterhoede, in de tweede plaats aan de halflinie, daar behalve Baeten, van Lieshout en Marsman meer in hun mars hadden dan de halflinie van Woensel, waarvan alleen de spil v. d. Horst boven de

anderen te prefereren was. Daar de Woenseise voorhoede absoluut incapabel was om te scoren, wel goede kansen kreeg door opportuniteitsvoetbal, maar door technische tekortkomingen daarvan geen gebruik kon maken en de Valk één van de sporadische kansen wèl kon* benutten is zowel de O aan de éne zijde als de 1 aan de andere kant verklaarbaar en krege,i beide elftallen precies wat ze Die ene goal ontstond in de eerste helft van de wedstrijd bij een algemeene aanval van De Valk waarbij de bal eens één keer van middenhalf naar rechtsbuiten ging; een goede voorzet volgde, waarbij 2 Woenseise verdedigers koppend tegen elkaar opsprongen en de bal belandde bij den enigen man met het schot in de De Valk-voorhoede, linksbinnen Baeten, die zich niet lang bedacht maar hard inkogelde. Toen reeds spoed i,g daarna linksbuiten Peeters van de thuisclub een prachtkans naést knoertte, wat vrijwel de eenige kans van de wedstrijd bleek te zijn op de gelijkmaker, was het verder een strijd tussen sterke verdedigingen en hopeloze voorhoedes. Na de rust kreeg Woensel af en toe een kansje op de gelijkmaker, maar eensdeels was het aan het goede keepen van Lavrijzen te. danken, anderzijds aan het pietepeuterige spel der voorhoede van de thuisclub, alsmede onbeheerste in haar spel, dat de Valk-achterhoede de druk kon weerstaan en zelfs nog kans kreeg de score te verhog .i. Op ’t laatst ging het er nog even fel naar toe, maar scheidsrechter Boere hield de leiding stevig in handen, wat voor beide partijen maar het beste was. NAUD VAN DER VEN.

En. bij Longa-Helmond:

Was het als uiting van een zeker sarcasme of als gevolg van een opgekropt gemoed, dan wel bedoeld als inspiratie, dat de Longa-aanhang op de tribune het waagde te zingen van „Longa staat bovenaan...”? Zeker is het, dat ’t Longa slecht ging op dat moment. Het vves eerst midden in de tweede helft toen Longa duidelijk in de meerderheid kwam en bezig was Helmond in te sluiten. Dat de Longa-menschen zich daarbij zelf de das aandeden ontging hun .blijkbaar. Op die paar vierkante meter grond voor het Helmond doel stonden nu practisch alle spelers opgehoopt en was er voor de matige Tilburgsche aanval maar heel weinig ruimte. En bovendien bezat Longa een I—O voorsprong, resultaat van een vrijwel gelijke eerste helft toen Nelissen, de Longa-linksbinnen, na 9 minuten een mogelijk houdbaar schot loste, wat doelman De Beer sloeg. Dat eene doelpunt Is tenslotte een juiste afspiegeling geworden van de kracht van Longa cn de nul een eveneens juiste aanwijzing voor de onmacht van Helmond. Het gladde veld moge als gedeeltelijk excuus worden aanvaard, maar dan nog blijft het onbenullige en doellooze karakter van alles wat er te aanschouwen viel onverklaard.

Blijven wij even bij de eerste helft, dan had het spel van Van Veghel en Derison bij een beter en harder schot één of meer doelpunten kunnen opleveren. Maar evenzeer had Longa, indien v. d. Hove, die veel meer werk kreeg dan de debutant Van Gestel op de rechterwing, de noodige steun van de overige spelers had verkregen, haar kansen kunnen benutten.

Vereycken, Helmonds linksbinnen, had het eenmaal nog veel eenvoudiger dan zijn collega’s. Hij stond nl. alleen voor doel, maar wachtte zoolang, dat de toestormende V. d. Hoven hem nog juist de bal kon afhandig maken. Overigens is deze linksbinnen een harde werker. Veelal als verbindingspeler, maar in een ietwat zonderlinge positie, nl. tusschen zijn midhalf en zijn centervoor in. De linkervleugel met Drouen niet al te sterk bezet verloor daardoor aanmerkelijk aan kracht.

Na de thee heeft Helmond zich, dank zij haar doelman De Beer, staande kunnen houden. Steeds weer was het Longa dat de aanvallen ondernam, maar steeds weer was het de Helmondverdediging die Longa er op wees dat haar methode niet deugde. Dat eeuwige treuzelen werd zelfs Pellikaan te bar en dwong hem van zijn rechtshalf plaats tot uitstapjes, die echter geen steun vonden v. B. l

Jeugdleidersciirsus te Groningen. Het bestuur van de Afdeeling Gronin’ gen van den K.N.V.B. heeft het voornemen in het begin van het volgende jaar een cursus voor jeugdleiders te organiseeren, zulks in overleg met de Commissie-voor Jeugdvoetbal in den K.N.V.B. Men zal de deelname voor de diverse jeugdleiders en juniorscheidsrechters verplicht stellen. Het ■ zou betreurenswaardig zpn, indien het samenvallen van deze specifieke voetballeergang met de elementaire cursus voor jeugdleiders uit alle sport- ] e.d. kringen, welke de volgende maand , in Groningen gaat beginnen, uitein- , delpk afbreuk zou doen aan het ge- ; meenschappelpke doel: het vormen j van zooveel mogelijk menschen, die in staat zijn, onze tegenwoordige ) jeugd niet alleen op deskundige, doch , ook op goede, sportieve, paedagogi- ( sche wjjze te leiden. j c

Vergeten jubileum A. van Dam, 1 Weesp. —Op 2 October 1943 herdacht t dhr. A. van Dam iedereen te t Weesp en omgeving, die aan sport \ doet, kent hem een jubileum, c waaraan door de oorlogsomstandig- I heden toen geen aandacht is ge- j schonken. Hjj was toen 30 jaren \ werkzaam in de groote voetbalge- t meenschap. In 1913 werd hjj scheids- c rechter van den A.V.B. en 16 jaren z lang heeft hij de fluit gehanteerd. Op v 8 Maart 1915 werd hü benoemd tpt I lid der commissie voor het A.V.B.- e elftal en op 17 Juni 1916 werd hij b plaatsvervangend lid der Protest, r commissie. Dhr. van Dam was reeds s consul van den A.V.8., toen hjj on i: 22 Sept. 1930 als zoodanig ook benoemd werd voor den K.N.V.B. Het e v/eer kan niet zoo slecht zijn, dat het n dhr. Van Dam in huis houdt, als v keuring der terreinen noodig is. Steeds v neemt hp zpn taak nauwgezet waar. E Onze gelukwenschen! n S<

S' VERGADERING DER LAGERE GODEN

De Vereeniging van Oostelijke 2de, 3de en 4de klassers vergaderde Zater. dag in Hotel „Royal” ta Deventer L onder voorzitterschap van den heer De Jager, waarmlj O.m. aanwezig waren het Bondsbestuurslid dhr. Hop- F ster en van het Districtsbestuur dhr. Denkers ter behandeling van het rapport der Studiecommissie voor reorganisatie van het Competitiewezen. De voorzitter gaf eerst net woord aan dhr. Vosman, lid van de Commissie, en daarna aan dhr. Liethof, die blijkbaar studie van het rapport gemaakt had. Namens de Zwolsche clubs P.E.C., Z.A.C. en Zwolsche Boys behandelde dhr. Brltstra een uitvoerig bezwaarschrift, waarin diverse bezwaren tegen de indeeiing van deze clubs naar District V werden behandeld, wijzen, Tenslotte bleek dat alleen Golto van de aanwezige vereenigingen vóór het rapport was.

DRAMATISCHE STRIJD IN LEEUWARDEN Als er dit seizoen in het Noorden één wedstrijd is geweest, die op de toeschouwers een diepe indruk I heeft achtergelaten, dan was dit zeker het geval bij de Zondag op j „Cambuur” gespeelde derby Frisia , —Leeuwarden. Beide ploegen, zich I volkomen bewust vagj hun precaire * situatie, streden uiterst fei om de overwinning. Geen moment droeg de strijd het karakter, dat het preadicaat „uitstekend” waard zou zijn, maar het bruisend enthousiasme en de prachtige sportiviteit, waarmee deze strijd werd gestreden, vergoedden veel en het sensationeele slot, dat voor Frisia een wei zeer dramatisch verloop had, maakte deze ontmoeting after all tot een onvergetelijke.

Over het geheel genomen had Leeuwarden het beste van het spel en haar aanvallen droegen een gevaarlijker karakter dan die der blauwgelen. De afwerking der attaques liet echter alles te wenschen over en door 'pittig voetbal kon Frisia de balans in evenwicht houden en zelfs vrij onverwacht na, ruim 20 minuten spelen de leiding nemen, toen De Lange een hard schot van middenvoor Visser niet voldoende wegwerkte en Van der Zee gemakkelijk kon inschieten. Ondanks een vrijwel voortdurend gering Leeuwarden overwicht wist Bijlenga zijn doel tot de rust en zelfs tot een half uur daarna maagdelijk te houden. Nadat Santema de Frisia voorsprong tót O—2 had vergroot, moest de Frisia doelman eindelijk toch zwichten, toen de bal na een schot van Hoekstra door de blauwgele verdedigers van richting werd yeranderd. Met een verbeten fanatisme wierp Leeuwarden zich hierna in den strijd en door doelpunten van Kramer en Hoekstra nam de strijd een even verrassende als voor Frisia dramatische wending. De zwaarbevochten zege der rood-witten mocht echter volkomen verdiend genoemd worden.

ASSEN

Men had het in Assen al in stilte 1 gehoopt: een gelijk spel, misschien ’r j kleine overwinning voor Aehilles er I dit laatste was geheel niet onverdiend t geweest. Heerenveen toch speelde haai ) gewone spelletje niet. Daarvoor zorg-I de Aehilles, dat met een groote por-I tie behoorlijke techniek en met élan ; den strijd uitvocht, Heerenveen geen ; moment aan het woord latende. En r dit bracht succes. Oi.danks het feit, . dat de uiterste snelle Hofma en Abe , Lenstra voor een O—2 voorsprong I zorgden, werd deze dooi Kamphuis . nog vóór rust teniet gedaan (2—2). , Ook in de tweede helft werd Heeren. veen op eigen terrein teruggedrongen, waar voor het kooitje van Veenstra spanning volop was. Toch scoorde Heerenveen uit een doorbraak door Jonkman (2—3). Daarna werd weer gelijk gespeeld, zij het dan ook door een penalty. En nóg eens scoorde Aehilles, maar de ietwat falende scheidsrechter v. d. Ley haa het doelpunt gewogen en te licht bevonden A. M. K.

V.S.V. WINT VERDIEND VAN ’t GOOI

De Vries, de oer-kalme, altijd even fair spelende V.S.V.-spil, het veld uitgestuurd! Ziedaar een gebeurtenis, die de gemoederen in beweging bracht. De scheidsrechter kon moeilijk anders handelen, want inderdaad deed De Vries iets, dat niet geoorloofd is, doch wat daaraan voorafging, vonden we nog aikeurenswaardiger: De Gooische rechtsbuiten spuwde hem in ’t gezicht! Dit is o. i. wel het allerminste, dat men als sportman kan doea Op het moment van het uit ’|ct veld zenden van De Vries had V.S.V. reeds met 3—l de leiding. Nadat Van Onselen voor V.S.V. had gedoelpunt, maakte Kreuning gelijk. Na de rust werd het technischer en tactischer spel van V.S.V. beloond met twee doelpunten van Van der Lugt en Van Onselen. Vooral het laatste doelpunt was van buitengewone kwaliteit.

Een blik naar het Oosten

ZUTFEN

FORTUINLIJHE ZEGE VAN GO AHEAD

De wedstrijd, die door den rustig leidende Groninger, dhr. Schipper, uitstekend geleid werd, eindigde in een eenigszins fortuinlijke roodgele zege. Harfterkamp, die Kolkman binnen het strafschopgebied opzettelijk onderste boven liep, terwijl er geen bal in de buurt was, kan zichzelf het verwijt maken dat hij daardoor zijn club de nederlaag heeft bezorgd. In het veld was Be Quick,— vooral in de tweede helft over het geheel het meest in den aanval. Ondanks het bovengenoemd presentje, hadden de blauwwitten toch niet behoeven te i verliezen, indien ze wat meer aandacht aan de tactiek hadden besteed. , De beide buitenspelers hielden hun plaats niet. doch liepen geregeld te ver naar binnen, waardoor het spel te kort gehouden werd en den verdedigers van Go Ahead het werk wel zeer gemakkelijk werd gemaakt Er , was ongeveer 25 min. gespeeld, 'toen 1 Kerkdijk op fraaie wijze den bal uit een voorzet van A. Kolkman onhoud- . baar inkopte. Ongeveer 7 min. voor j rust kreeg Go‘Ahead genoemde straf- j schop, welke door Van Marle werd I ingeschoten (O—2). ) Daarna werden aan beide zijden j een paar kansen verknoeid. Na 10 , min, schoot Witkamp een vrije schop, j waarbij den bal nog van richting werd ; veranderd, onhoudbaar langs Brand, j Be Quick werkte hard voor den gelijkmaker, doch erg gevaarlijk waren de r schoten niet. Een keurige kopbal , van Witkamp werd door Brand val- ( lend even fraai tot hoekschop verwerkt. Uitblinkende spelers waren j A. Doornberg bij Be Quick en Koers j bij Go Ahead.

GLIJPARTWEN OP DEN j WAGENINGSCFIEN BERG ,

Wageningen—Quick stond in het j teeken der glijpartijen. Zonderlinge situaties waren daardoor meer te ge- i nieten dan goed voetbal; bovendien c kwam bij de meeste speiers een nogal j ontstellend gebrek aan balcontróle i aan het licht. Quick was voor rust al i glijdend het meest in den aanval, maar ofschoon de tusschen Engelsman, Gerrits en Van | Rooij vaak vrij listig waren, bleken , ze niet doeltreffend genoeg, om de – goed opruimende Wageningsche backs \ Jac. Jansen en Beijer aan het wankelen te brengen. Bij Wageningen bleek de spilplaats door den jongen \ midhalf T. Looijs bezet te i zijn; zijn geblesseerde broer T. Looijs 1 werd zeer gemist, maar na rust kwam 1 de jongeman er beter in. Hij had toen i

minder ontzag voor zijn tegenstander Engelsman en het gelukte hem zijn voorhoede met goede passes aan het werk te zetten. De Wageningsche voorhoede laboreerde echter aan gebrek aan tempo, doordat de eene vleugelspeler, Oosterveld, wel snel, maar technisch onvoldoende was, en de andere. Helleman, technisch wel voldoende, maar niet snel genoeg. Midvoor v. d. Weerd 'gaf tegen het einde zijn club de leiding. Maar Engelsman vond in deze gebeurtenis aanleiding te toonen, dat ook met solospel iets te bereiken is; den eenen na den anderen Wageninger passeerde hij, even een tikje naar Gerrits, deze gaf den bal onberispelijk terug en de nu vrij staande Engelsman kon den gelijkmaker in het net schieten, waardoor beide partijen verkregen, wat hun toekwam: een gelijk spel. G. F,

VITESSE—HERACLES 2—2 In een zeer slecht gespeelden wedstrijd hebben Vitesse en Heracles de punten gedeeld. De Almelo’ers hadden het meeste recht op de zege, maar zij gebruikten hun kansen wel heel slecht, zoodat ze tenslotte met hun gelijke spel nog blij mogen zijn. Tot 5 minuten voor het einde hadden zij een 2—l-achterstand, doordat Vitesse in de eerste helft twee mooie doelpunten maakte door middel van Meeuwsen, die een vrijen jschop ineens inkogelde en door linksbuiten De Kat Angelino, die met een prachtig diagonaal schot succes had. Tevoren had Heracles, dat Jaarsma weer in de gelederen had, maar zonder Wanningen speelde, terwijl de Almelo’ers een paar minuten na het begin reeds Krabshuis verloren, die last van een oude blessure kreeg, vrij gelukkig een I—O1—O voorsprong kunnen nemen, omdat de Arnhemsche doelman Iking, die overigens 'zijn doel meesterlijk verdedigde, te laat reageerde bü een zacht schot van midvoor Pezie. Heracles, dat over een heel wat betere middenlinie beschikte dan Vitesse, kreeg ook in de tweede helft meer kansen, maar het bleef bij slechts één doelpunt, dat Willemink vlak voor het einde inkopte.

De heer F. van Veen, A’dam, de bekende ,spreker over paedagogische onderwerpen, zal op 14 December a.s. te Assen voor de Scheidsrechtersgroep „Assen” het woord voeren.

Helpman’s terrein, waarover in de vergadering van Afd. V is geklaagd, is thans door den K.N.V.B. afgekeurd. Men hoopt het met eigen krachten en op korten termijn weer in orde te brengen. V

Het Jeugdleiders – probleem te Het probleem van de Jeugdleiders ’n is de laatste maanden in Limburg ;n veel aan de orde. In vele vereeniginid gen fungeert als jeugdleider een taeir stuurslid of een iid, dat niet meer j- actief aan het spel deelneemt. De r- taak van dezen jeugdleider bestaat ,n dan hierin, dat hij de juniorei. begen leidt bij uitwedstrijden; dat hij soms in optreedt als grensrechter en dat hjj t, vaak ook de administratie voor 'e le jeugdelftallen verzorgt. Maar daarg mee is dan oo gewoonlijk alles geis zegd. Het komt meermalen voor, dat ). jeugdleiders hun taak schromelijk 1- verwaarloozen, geen leiding geven, 1- en zich zelfs goedkeurend uitlaten i_ over wangedrag der jeugdige spelers ■_ tijdens de wedstrijden.

k In het verleden zijn er ook wel eens ci speciale vergaderingen voor jeugdleik ders gehouden om de aanwezigen op •- hun verantwoordelijke ta ,k te wijzen, e Maar het is gebleken, dat ook dit . middel maar matig succes heeft. Men is in Limburg tot het inz'oht geko;. men, dat er heei wat anders zal moeten gebeuren, om de jeu :dleiders te doen beantwoorden aan hun zware taak. Algemeen is men nu van oor] deel, de eenige oplossing deze is, dat f de toekomstige jeugdleiders een speciale opleiding moeten het ,en. En . men is niet bij de pakken .jlijven neer- zitten, maar is begonnen met een t drie-jayigen cursus van 2 k 3 uren [ per week. Deze cursus wordt gegeven . door deskundige personen en omvat . het' volgende programma.

; I. Theoretisch gedeelte. – a) Eenig inzicht in de paedagogiek; ■ b) de mensch als psychisch wezta; 1 c) de psychische groei tot 17 jaar. d) toepassing hiervan op voetbalge: bied;

e) de mensch als biologisch wezen met toepassing op het voetbalspel; f) inzicht in de begrippen sport, spel en lichamelijke opvoeding; g) theorie voetbal;

h) algemeene en bijzondere methodiek voor voetbal; II Practisch gedeelte: 8 practische methodiek; b) practijk van het voetbalspel.

Op het Jullana-terrein te Spekhol■ zorheide loopt zoo’n cursus reeds enkele maanden. Op andere plaatsen in Limburg is men nog niet begonnen. Er zijn twee bezwaren. In opleiding worden aiieen genomen personen van 18 k 20 jaren, die later als jeugdleider zullen optreden. Velen zien op tegen de groote persoonlnke offers. Daarnaast is ef ook 'eeii'TlßaKii tieel probleem; maar hieraan is het afdeelingsbestuur ai een heel eind tegemoet gekomen dcor een gelde-Ujke bijdrage toe te zeggen uit het fonds voor spelverbetering. Een dergeltjke opleir mg moest over het geheele land ingevoerd worden! En dan moest over enkele jaren een gediplomeerde jeugdleider in alle vereenigingen verplicht worden gesteld. Vooral nu vele vereenigingen dik in het geld zitten, is de gelegenheid gunstig.

K. VOORMAN.

Tweede Klassers

District I: Hilversum—H.V.C. 4—4; Z.F.C.—A.F.C. 3—l; Zeebur- 4—4; De Spartaan —W.F.C. I—2; R.C.H.—De Kennemers 2—l; S.D.W.—H.B.C. 2—o; T.O.G.—D.V.W. 2—2; Watergraafsmeer—Z.V.V. 2—o; Velsen—Vriendenschaar 3—2; Volendam—O.S.V. 2—l.

District II: Hercules—V.F.C. 0-6; C.V.V.—O.D.S. I—2; Velox—H.V.V. s—l; Unitas—Goal 3—l; Quick— U. I—2; Fortuna—S.V.V. 2—2; V. —Elinkwijk 0-2; Overmaas —Scheveningen 2—3.

District lil: P.E.C.—Aalten 4—o; Sallandia—Zutphania I—3; Robur et Velocitas—A.Z.C. 3—4; Z.A.C.— Labor 3-2; Phenix—Oldenzaal 2-1; Eilermarkt—Aehilles ’l2 2—2; Borne—Vosta 3—o; Hengelo—N.E.O. 3—l; Quick ’2o—Rigtersbleek 2—3; S.C.H.—W.A.V.V. 2—o; T.E.C.— Theole 2—6; Dierensche Boys—Rheden I—3; Veenendaal—Doetinchem 2—2; V.V.S.N.—Varsseveld I—3.

District IV: Internos—Goes 2—5; T.S.C.—Terneuzen 4—l; De Zeeuwen—Alliance 2—l; R.8.C.—D.0.5. K.O. 4—5; Middelburg—Hero 4—l; Biervliet—Breskens I—2; Woensel —de Valk 2—l; D.E.S.K.—Tivoli 2—o; Schijndel—Concordia S.D.W. o—2.

District V: Drachten—Alcides 3—3; Oosterparkers—Nicator 2—2; Hoogezand—Zwartemeer 2—l; B.A. T.O.—Helpman 3—3; Noordster—G.R.C. 3—o; Appingedam—Muntendam 2—o.

District VI; Waubachsche Boys—Willem I 0—0; Kerkrade—Miranda 3—2; Kolonia—Groene Ster 1—1; R.K. O.N.S.—Heerlen 3—l; Tegelsche Herten—Wit Zwart 4—l; Almania—Geleen 2-1; Blerick—Kimbria 3—l; Wilhelmlna ’oB—Sittard I—2.