De Persoonlijkheid van den Voetballer

Gaarne verleenen wij hier het woord aan DIRK LOTSY, een der beste voetballers, die Nederland ooit had: tien malen speelde hij in het Nederlandsch Elftal. Hij is een man van den goeden ouden stempel, toen wij geboren rasvoetballers hadden. De tijden zijn veranderd: voetballers worden niet meer geboren, maar gekweekt. Naar den ouden tijd kunnen wij niet meer terug, maar Dirks waarschuwing om de vrije persoonlijkheid van de spelers door mentale training en spelsystemen niet te onderdrukken, is waard om ter harte genomen te worden, met behoud van de goede zijden daarvan.

Systeem dit, systeem dat, mental training, concentratie, leiders en opvoeders te kust en te keur, maar ’t spel stelt te leur!

Een van de vele dingen van de Duitschers, waarvan we afkeer hebben, is zeer zeker hun dwingerig leidersstelsel, het maken van menschen tot slaven, tot kudde.

De Hollandsche kwajongensgeest is bekend opstandig tegen gezag. Wij weten dit uit eigen ervaring en omgeving. In dien kwajongenstijd openbaart zich dat door uitdagen van politie, van onderwijzers en door het met opzet overtreden van ordemaatregelen; de Hollandsche jongen wil ongebonden zijn gang kunnen gaan in zijn vrijbuitersjaren. Daarin zit weinig slechts, wel iets lastigs.

Als de kwajongen tot jongen groeit vermindert dat lastige, maar het vrije, ongebondene blijft in hem leven, gelukkig zijn geheele leven: dat is onze aard.

De spelen voor onze jongens vinden wij om allerlei redenen, die hier niet meer vermeld behoeven te worden hoogst nuttig. Eén zeer belangrijke reden willen wij, hier noemen en dat is: het zich vr ij willig onderwerpen aan gezag (scheidsrechter) en aan de reglementen van het spel.

Onder dit gezag en binnen deze reglementen kan hij zich in spelverband vrij en volgens zijn aard ongebonden uitleven.

Dat kan, dat heeft gekund en dat moest na den oorlog opnieuw kunnen, maar het is alsof er uit dien oorlog is blijven hangen die verwenschten Duitschen geest om het persoonlijke uit den mensch te halen en hem tot slaaf, tot kuddedier te maken.

Met het gezag van den scheidsrechter en met het zich onderwerpen aan de spelregels is de Hollandsche jongen op het veld meer dan genoeg gebonden.

Wij weten dat onze jongens, die voor hun liefhebberij voetballen en die in een eerste elftal spelen zooveel mogelijk oefenen, zich de geheels week op den komenden Zondag verheugen en dat naast hun werk, ook wel boven hun werk, ons spel geheel hun hart heeft, dit is alles wat we wenschen kunnen en wat we noodig hebben.

Wij beleven echter tegenwoordig het feit, dat men meent, dat deze jongens bovendien extra

gementaliseerd en geconcentreerd moeten worden, dat hun systeemen moeten worden opgedrongen, dat hun opdrachten worden meegegeven en dat de leiding van den wedstrijd buiten het veld is en niet binnen de balklijnen van een captain uitgaat en dat hun voor den wedstrijd nog een extra injectie enthousiasme wordt toegediend in den vorm van een toespraak, waarnaar ze verveeld en ongeduldig luisteren omdat ze het veld in willen, ze willen spelen.

Als ik deze jongens hoor zeggen en dat wordt gezegd: „aan mijn lijf geen polonaise”, dan is in deze vijf woorden alles gezegd wat in oppositie leeft tegen dit on-Hollandsche streven.

Laat de jongens vrij, laat ze hun eigen spel spelen, hun eigen inzicht volgen, laat ze hun eigen persoonlijkheid, tast hen niet aan in hun eigenwaarde, die ze noodig hebben om in den wedstrijd met zelfvertrouwen te spelen. Als ze geen zelfvertrouwen meer hebben, dan wijfelen ze, dan zijn ze te langzaam en raken ze den kluts kwijt.

Met al dat plannen maken, dat stelselmatige haalt men de persoonlijkheid omlaag, terwijl bovendien aan al die plannen door het tegenspel veelal de bodem wordt ingeslagen.

Het persoonlijke moet in ons spel blijven leven; dat biedt altijd verrassingen, die het beste positiespel waardeloos kunnen maken. Er is een te veel aan leiding, het gaat te Duitsch! D. N. LOTSY.

Uit den Twentscken koek:

Goed spel in Almelo

Het spelpeil is momenteel in het Oosten niet bijster hoog, maar toch zou men uit den wedstrijd Heracles—A.G.O.V.V. dien indruk niet krijgen. Vooral in de eerste helft werd er voortreffelijk gespeeld. Twee ploegen kwamen in het veld, die vrijwel aan elkaar waren gewaagd. Beide speelden het stopperspil systeem, maar uit den aard der zaak is dit bij de Almeloërs het meest geperfectionneerd, aangezien zij het reeds langen tijd spelen. Bij de Apeldoorners is het een nouveauté van dit seizoen en men moet er eerst nog wat aan wennen. Over het algemeen was het zoo, dat de thuisclub in verdedigend opzicht het sterkst was. A.G.O.V.V. presteerde echter meer in het offensief. De voorhoede, inzonderheid de rechtervleugel Gabriëls-Beumer was zeer gevaarlijk. Heracles moet het, zooals bekend, geruimen tijd zonder linksbuiten Jaarsma stellen, die een ernstige knieblessure heeft. Zijn vervanger Ziekman voldeed echter lang niet slecht. Reeds na 5 minuten spelens had A.G.O.V.V. succes toen Gabriëls van wel 30 meter afstand inschoot, waarop Dekker blijkbaar niet gerekend had. Het duurde echter niet lang of Heracles had gelijk gemaakt toen Ziekman een kans benutte. Een voorzet van denzelfden speler kopte een half uur na den aanvang midvoor Bezie in. In de tweede helft had Heracles zijn kruit verschoten. A.G.O.V.V. domineerde en na missen van Wanningen schoot een kwartier na afloop rechtsbuiten Beumer een voorzet van linksbuiten Looys in.

Tubantia’s kranige zege

De groote verrassing kwam uit Hengelo, waar Tubantia er zoowaar in slaagde met I—o van Go Ahead te winnen. De Hengeloërs hebben het noodige geluk gehad, want Go-Ahead is den geheelen wedstrijd door veel sterker geweest. De Deventernaren slaagden er echter maar niet in de zeer hechte verdediging van Tubantia te passeeren. Dat was hun eigen schuld, want ze combineerden tot in het oneindige, zelfs tot vlak voor doel. Twee minuten voor afloop kreeg de nieuwe rechtsbinnen Scholten een kans, welke hij goed benutte. Bij Tubantia deden een paar oude krachten, o.w. Assink, weer mee.

Quick was weer onproductief

Enschede won op eigen terrein met 2—l van Quick, maar het vertoonde spel wettigde die zege niet. Quick speelde aanmerkelijk beter en gaf in de eerste helft voortreffelijk, maar onproductief spel ten beste. Het bleef daarom slechts bij een doelpunt, dat door rechtsbinnen Gerrits werd gemaakt. In de tweede helft was de strijd meer verdeeld. Een onverwacht schot van Enschede’s linksbinnen Wiecherink verraste doelman Steinvoort volkomen. Vlak voor afloop maakte Enschede’s midvoor Ten Duis met een effectvol, maar evenmin onhoudbaar schot, het winnende doelpunt. G. Kr.

R.K. Internationale Sportconferentie. Op 19 en 20 October is te Zürich een conferentie gehouden van vertegenwoordigers van het R.K. Internationale Turn. en Sportverbond. Vertegenwoordigd waren Zwitserland, Frankrijk, België, Italië en Tsjechoslowakije. Besloten werd de betrekkingen tusschen de R.K. gymnastiek- en sportbonden te doen herleven, waarvoor een werkprogramma werd opgesteld.

G.V.A.V/s tweevoudige tactiek

Dat ©en elftal tegen een bepaalden tegenstand met een bepaalde tactiek voor den dag kooit, , ook in het Noorden geen bijzonders meer. O-VA- , deed deze keer tegen Sneek echter al van sterk ontwikkelde tactische inslag blijken, do voor en na halftime een verschillende strateS toe te passen. In de eerste helft imiteerde de tegenpartij. Naar het voorbeeld van Sik» bleef Jansen tusschen zijn backs opereeren en ' midvoor Goesten zijn special© prooi. Buiter» ..y kanthalf, speelde nu rechtsuiterst en " !.„( Hazeveld had men met het onderhouden van n contact tusschen defensie en aanval belast, e taak, die deze technicus heel goed bleek te ‘ Na de pauze evenwel opereerde hij als terugsjj trokken middenvoor, naar het recept van N«Pl mis en haar voorgangers.

En dat was eigenlijk, tactisch bekeken, succes. Want bij een zwervende en teruggetrok* middenvoor hooren twee vooruitgeschoven, tastende en scherp schietende binnenspelers. e noch Dol, noch Thomas Hazeveld kon men keer met deze eigenschappen begiftigd zien. B® . veld Sr. maakte zelfs de tactisch cardinale 1° j een tijdlang met zijn wel handige, doch in "ke zwaar afgeschermde Sneeker doelgebied te Kruger van plaats te wisselen. Zoo had, ondan» al deze snufjes, het spel van G.V.A.V. eigene weer veel gemeen met dat van een week e,e*jjiK tegen Be Quick: belangwekkend en aantrek»® L van opzet, doch onbeduidend van afwerk1 eII Sneek bleek in vergelijking met het vorig sei2 ongeveer op eenzelfde niveau te zijn gebleven, de voorhoede zijn Schuyl en Goesten door snelheid, en doortastendheid gevaarlijk. * ~Prwas een goede, hoewel ietwat phlegmatieke ver, en achter zat het potdicht. De eenige ëjGj ontstond, toen Pluim, een vrije schop razend» nam, waardoor de volgende kopbal van Th. Ba, „ veld al langs Röfekamp kringelde eer men er ” j Sneek op verdacht was. Doch ook de Friesche ontstond bij verrassing, en wel al in de eer.en minuut. Een aanvat van Sneek over links, ®,e scherpe pass naar het midden, en meteen toestormende IJdema het ding langs Bijlwerd, en bleef het 1-1. Vclocit*>

won met I—o van H.S.C. in een ontmoet waarin deze voorsprong in de eerste helfta;feen kopbal van Roozeboom ontstaan na _» time herhaaldelijk aan een zijden draadje ;iK H.S.C. liet weinig omhaal, maar wel geya» voetbal zien; gevaarlijk door de lange spil Pik op de vleugelspelers, die voortrein*™., initiatief wisten te ontwikkelen. Ook de aCfLan' spelers van de Sappemeersters stonden hun n*g, netje. De groenwitten hadden een half uUVvie' fijt van het goede opbouwsnel van Karei H'Lgr, veld; daarna dwong zijn onwillige knie hern w het veld te ruimen. Het was een aardige en v s. vaak ook spannende ontmoeting, \yaarin cle 6 ten meer hadden verdiend. ,„ val Emmen »

De goede vorm, die de nieuwe eerste al tegen Velocitas toonden, en die lanezamerha' was teruggeloopen, is dezen Zondag gedaaiu zeer matig voetbal, waarmee men het teSrive*1- Veendammers op eigen veld niet kon bolwr„eleH’ De Groningers lieten er geen gras over £*o gt, Zij werkten van meet af aan hard en enthou en zoo kwamen de Emmenaren er geruime* eenvoudig niet aan te pas. Doch ook later * -ener van het open nuchtere voetbal van 7jidef ten weinig terecht; defensief klopte het m njet goed dan anders, en ook verder kwam me* tot voldoende hecht samenspel.

. -j gil Het open spel van de Veendammers, in<^pt-, veld' rap uitgevoerde rushes in de lengteas van ne* en ruim gebruik van de buitenspelers. sen te over. Door Rosies en Koster voor nal eeï en door Snijder (2) en Koster werd het ö n’puht Kuperus tegen het einde toch nog een tege maakte (5—1).

N.E.C. continueert haar goeden vo Het zat N.E.C. niet tegen, dat. door grijpen van keeper Nuessink reeds vra nFvooJ' door resp. Disveld en Lakenberg een z sCoOi’ö® sprong kon worden verkregen. Albers » gen daarop met een kalm schot tegen, “0“! jsCiuD keurigen kopbal van Lakenberg liep de u t weer uit. Met dezen stand (3—1) gjbg de * j een Door het vertoonde spel verdiende N.L.I. voorsprong. – Me

Niettegenstaande verwoede Boys-aanva gcjlxe' door systeemloos spel, ook door onbosu . egenaten, op niets uitliepen, verkregen de t ren, na de hervatting, door v. He mort, , egn elkaar twee doelpunten. De score sloot ojiertJe doelpunt van Albers, toen Schepers zijn foutief behandelde. \V-