Ka de Feyenoord-periode
dNEPTUNUS” de hoop van Rotterdam?
,j gaat er op lijken, want om in Amsterdam Volewijkers eronder te weten te houden, tiu men iets in zijn mars hebben. En Neptu- bestond het om de Amsterdammers met te verslaan en al is die trotsche nul van die doelgemiddelde verdwenen, die andere nul, l e yan de verliespunten bleet ongerept gehand-VQafd en dat is heel wat belangrijker. Ga zoo Neptunianen en Rotterdam zal trotsch op Sparta verloor van D.W.S. met de kleinst gelijke cijfers, o—l, zoodat de strijd Amster- gelijk stond, maar met Dorkor+ t trokken de Rotterdammers aan het Êrri e e‘nch want Feijenoord wist het tegen a m°t verder dan een gelijk spel van 4—4 hQJifengen- hetgeen er op wijst, dat de voor-Veivi ■ kun Plicht gedaan hebben, maar dat de Lfdedigingen teekenen van zwakte vertoond Doen en daar D.F.C. in de morgenuren Xerjy er met I—2 onder hield, werd de slag tegen Stn recht verloren. Als we voorts V.S.V. en jOrmvogels uitgeschakeld zien tegen R.F.C. en eelsi°r met respectievelijk 3—2 en I—2 voor Rotterdammers, dan mogen wij in onze aasstad niet ontevreden zijn.
fc ochtendpartijtje tusschen *erxes en D.F.C.
W°p de voor een eerste klas wedstrijd ongaren tijd van 11 uur v.m. bonden Xerxes en -G. den strijd in het Feijenoord Stadion aan strri sP°edig ontwikkelde zich een snellen wedvau i Xerxes bleek al spoedig dat het alleen Wilkes moest komen, want onze internatioktj speelde een prima partij voetbal en toen teJ ha 20 minuten even aan zijn bewaking wist lo0 htsnappcn was het meteen raak, want kansdojG Verdween de bal voor Groeneveld in het Qto -ina werd het door Rijshouwer 2—o, maar geveld wist de bal corner te werken. Toen epjhn D.p.c. fel opzetten en nadat v. d. Peppel kiaai een schot van Miener onschadelijk ge-111 ito- had kon hij toch niet verhinderen, dat br;, f Veld kort voor de rust de stand gelijk tod..
iHij na de hervatting lieten Barzilay en IVpsri s zich vervangen, respectievelijk door u?k en Sleijcher. Wilkes blijft opvallen Zijjj buitengewoon fraai spel, doch geniet van hek.hiedespeiers te weinig steun om succes te klaar11’ vooral Kok °P den linkerwing speelt 2wa;' hiatig en verknoeit vele kansen. Litz en £evaa in de D.F.C.-verdediging bezweren alle los. v en geleidelijk werken de roodwitten zich §eén , rXes zakt bovendien wat af, zoodat het hprv verw°ndering wekt als 20 minuten na de Hoorr.,?. D.F.C. definitief de leiding neemt Ridder. Gedoelpunt wordt er niet meer.
V.S.V.
r. ®®rste helft deed niet vermoeden dat ü.aeze wedstrijd ging winnen, want met de ï stand o—2 voor V.S.V. en niet on-Sterk .Reeds onmiddellijk na den aftrap had '6 ieen schitterend schot succes en een h’aajpvfr, lafcr maakte v. Onselen, met een tïleenpv.Kophal het tweede doelpunt, na een algeveei vi}. aanval. Het viel op dat Sterk nog al phb kwaSpel had. doch gelukkig voor de thuisk.F.c arneJt hier geen doelpunten uit voort. hot spel in handen, maar had voor , t*e v?el fortuin met haar schoten.
!?<* Z!*de helft was het al R.F.C. wat de shelie ,?n V.S.V. bepaalt zich alleen tot vo°r (1a mailen die niettemin tal van gevaren Jdst ziob i„u.lsclub inhielden. De verdediging ?°8 20 mm tter te handhaven. Toch duurde het k verkleiv,Uten aleer Griese de achterstand wist m lf uur en dezelfde speler bracht na een alSemee Pelöjt de partijen op gelijke voet. Het A°°r het ■VC.-°verwicht vond 5 minuten Van v~e haar belooning middels een doel•G.-overwfrvn .oirsch°t, waarmede de eerste overwinning een feit werd.
Sparta stelde teleur
De Spartanen hebben hun aanhangers wel een teleurstelling gebracht, want het flitsende spel, zooals deze jeugdige ploeg somwijlen ten toon kan spreiden, o.a. vorige week tegen Ajax, bleef ditmaal achterwege. Het plaatsen was slecht verzorgd, vooral de middenlinie gaf bijna geen enkele bal goed door, zoodat de voorhoede het niet gemakkelijk had, temeer daar de Amsterdamsche verdediging buitengewoon op dreef was. D.W.S. speelde met stopperspil en deed dit goed. Melchers stond als een rots in de branding met achter zich twee trapvaste backs, Spil en Van Stokkum en in het doel Klein, die met zijn lange armen elk gevaar wist te keeren, terwijl v. d. Hoeven als rechtshalf bergen werk verzette, de Sparta-linkerwing lam legde en bovendien nog tijd vond om zijn voorhoede den noodigen steun te verleenen. Het wekte geen verwondering dat de roodwitten het tegen dit verdedigingsblok niet gemakkelijk hadden. Ook bij Sparta was de verdediging het sterkste deel van het elftal, v. d. Lelie en Wenneker hebben heel wat aanvallen gebroken. De eerste helft bleef de score blank.
De tweecj# helft kwam D.W.S. gevaarlijk opzetten, Kil en Kliffens zetten een aardigen aanval op, doch Kil mist een open doel. Het plaatsen bij Sparta blijft slecht. Enkele omzettingen in den Rotterd. aanval, brengen ook al geen verbetering en als na een half uur v. d. Hoeven een bal voor het Spartadoel ulaatst, staat Kil daar gereed om met een keurige omhaal den bal langs v. d. Draay te plaatsen. Even later komt Keiler alleen voor v. d. Draay te staan, doch hij schiet recht in diens handen, zoodat dit gevaar geweken is. Sparta gooit dan alles op den aanval en krijgt zelfs in de laatste minuten nog kans op den gelijkmaker, doch doelman Klein weet kranig twee harde schoten van Weber en Sonneveld onschadelijk te maken.
J. A. A.
Jubileum F. H. Timmermans In November a.s. hoopt de heer F. H. Timmermans het feit te herdenken, dat hij 25 jaar voorzitter van Neptunus is. Het bestuur heeft besloten dit jubileum met enkele feestelijkheden te herdenken. Zaterdag 16 November 1946 zal in de Theeschenkerij van de Rotterd. Diergaarde een receptie gehouden worden van 3—5 uur. Na afloop van deze receptie wordt den heer Timmermans een diner aangeboden en de feestelijkheden worden besloten met een cabaretavond in de Riviera-Hal op 17 November 1946, toegankelijk voor leden en donateurs.
Excelsior won verdiend
Een koninkrijk voor een schutter konden de Stormvogels Zondag jl. wel uitroepen en de man langs het lijntje, die in de tweede helft, toen Stormvogels in ieder geval iets agressiever speelde dan daarvoor, tegen een daardoor weer moed krijgenden zeide: „Maar man, wie met den klemtoon on dit woord zou nu eigenlijk een doelpunt moeten maken?” had volkomen gelijk. In den beginnen leek het er op, dat Van Dalen die speler zou worden, doch nadat doelman v. d. Torre deze pogingen resoluut had afgewezen, viel ook de Stormvogels-midvoor in dit opzicht niet meer op. Excelsior verdiende de overwinning niet alleen, omdat zij twee fraaie doelpunten maakte door toedoen van midvoor Wigman en spil Vermeer, maar ook. omdat haar spelers technisch en tactisch meer in den mars hadden, waardoor haar aanvallen beter van opzet en gevaarlijker waren en het in haar verdediging beter klopte. Vooral Vermeer toonde zich dezen middag een uitstekenden spil, op wien tal van aanvallen doodliepen. Maar ook v. d. Torre en de beide backs mogen met eere genoemd worden. Nadat de rust met o—2 was ingegaan, verkleinde Van Gemert Uit een strafschop, den achterstand (I—2). Bijna maakte De Boer met een kopbal nog gelük, doch v. cl. Torre redde de situatie prachtig voor zijn club.
Maasstad-Mijmeringen.
EEN KWART EEUW TIMMERMAN
Een kwart eeuw timmeren behoeft op zichzelf nog geen prestatie te zijn, maar als je ’t hóóg doet, met een luxe hamer, die nochtans spijkers met koppen pleegt te slaan, dan mag het gezien wezen.
U kent hem toch, dé timmerman? Rustig, eenvoudig, uiterlijk soms ietwat slordig, maar in zijn werk punctueel, blootshoofds of met een gepermanent hoedje, altijd met een pijp, die wel eens snurkt en meestal kwalijk riekt, al is dit laatste niet altijd eigen schuld, altijd opgewekt en prettig, behalve als je de eer van zijn club te na komt...
Een kwart eeuw timmerman, die zijn jongens van het le tot en met het 20e kent, hun wedstrijden bijwoont, hen aanspoort en leidt. Die zijn clubje met een knollentuin heeft zien uitgroeien tot 2e klasser met een aardig véld, daarna tot le klasser met een fraai terreinencomplex en een clubhuis om jaloersch op te zijn, die van zijn club door geslagen arbeid een hecht getimmerte heeft gemaakt. Een club, die het vandaag bestond, de Volewijckers in eigen huis te kloppen...
Voorzitter Timmerman kan zeggen, dat hij met zijn medewerkers in een kwart eeuw iets van zijn club gemaakt heeft. Hij zegt het niet, al kan hij best zijn woordje doen. Maar als hij ’t zelf niet zegt, doen andere het wel en overigens ... iedere Neptuniaan weet het. En in November zal men hem gaan huldigen èn zijn vrouw, die hem voor en door de club zoo vaak moest missen, dat de kinderen wel eens „meneer” tegen hem zeiden. Er komt een receptie, een diner, een feestavond, alles ter eere van den Zilveren Timmerman, wiens laatste hamerklop overigens nog lang niet gevallen is. En er zal, buiten hemzelf, wel niemand zijn, die durft beloeren, dat hij het niet heeft verdiend, eens flink in de blauwwitte blommetje te worden gezet. De drietand omhoog voor Timmerman! A. H. K.
Een spannende wedstrijd tusschen Emma en Feyenoord
De vele duizende bezoekers zullen zich geen oogenblik verveeld hebben. Aan spanning ontbrak het niet. Tenslotte kon Emma, ondanks de 2—o voorsprong met de rust, met den gelijken stand meer dein tevreden zijn. De Rotterdammers waren hun gastheeren in technisch opzicht verre de baas. In de eerste helft wogen de partijen vrijwel tegen elkaar op. De Dordtenaren wisten echter van de geboden kansen beter gebruik te maken. Eerst was het J. v. d. Gijp die een half gestopte bal door Van der Bijl, handig in het net plaatste. De Rotterdammers zweven onophoudelijk voor het Emmadoel, waar zoowel Linsen en Vrauwdeunt eenige gemakkelijke kansen missen. Aan de overzijde weet Ockenburg een fout van Paauwe af te straffen.
In de tweede helft is het steeds Feyenoord dat het spel in handen heeft. Voortreffelijk gesteund door de middenlinie Paauwe—Kroon—De Vroet, volgt de eene aanval op de andere. Toch duurt het nog een kwartier, voor Kiesdonk den achterstand verkleint. Direct krijgt Vrauwdeunt een kans, maar de lat keert zijn kopbal. Dan plotseling een uitval van Emma en de verdediging weifelt, waarvan Van Welzenis profiteert. Ontmoediging bij Feyenoord, maar weer is het Van Kilsdonk die scoort. Steeds feller valt Feyenoord aan en Linsen weet met een fraai schot den achterstand te nivelleeren. Dan wordt Kroon geblesseerd en blijft liggen. Emma speelt echter door en Ockenburg weet intusschen Emma zijn club de leiding te geven. Echter niet voor lang, want weer is het Linssen die de partijen op gelijken voet brengt. De spanning stijgt. En steeds zweeft Feyenoord voor het Dordtsche doel en zelfs weet Vrauwdeunt doelman Van Dijk met den bal over de lijn te werken. De scheidsrechter constateert echter een overtreding en kent het doelpunt niet toe. Onder groote spanning verstrijkt de tijd, maar Emma weet met kunst en vliegwerk een nederlaag te ontloopen, v. E,