Hoofdstad was lETS BESCHEIDENER
dan vorige week
,De derde Zondag verliep voor de hoofdstad wat minder gunstig, trouwens wij konden niet aan den gang blijven met die inhaligheid. Ajax verrichtte een knappe prestatie in den vorm van een 4—-2 zege tegen A.D.O. uit, maar D.W.S. kon het tegen Emma niet redden. Blauw-Wit bracht Haarlem de derde nederlaag toe, maar de cijfers 3—o suggereeren een te groote kracht van dè Stadionploeg en spiegelen Haarlem zwarter af dan de werkelijkheid is. Er bestaat een wet in de voetballerij, dat een voorhoedespeler gerust via de half linie naar de backplaats kan afzakken en daar nieuwe lauweren vergaren, maar het omgekeerde is bij mijn weten nog niet vaak vertoond. Blauw-Wit heeft dit experiment al eens meer ondernomen en ditmaal probeerde zij het nog eens; Wilders moest den aanval wat leven inblazen op de middenvoorplaats. Deze proefneming heeft inderdaad resultaat opgeleverd, zij het niet dat, wat ermee beoogd werd. Maar zij schonk den jongen Boomkamp gelegenheid zich regelrecht in het le elftal te spelen; deze knaap speelde een prima partijtje rechtsachter, waarbij zijn goede opstellen de aandacht trok. Bovendien voorkwam hij tweemaal een nagenoeg zeker doelpunt, zoodat dit een best debuut werd. Dat er •'■eel reden tot opgetogenheid was omtrent Wilders’ optreden als middenvoor mag ik niet zeggen; hij maakte voortdurend den indruk niet te weten hoe hij zich moest opstellen, veelal bevond hij zich achter de andere voorhoedespelers.
Het was over het geheel een leuke en levendige wedstrijd met wisselende kansen en vlot spel; alleen het laatste gedeelte, dat een stevig Haarlemoverwicht te zien gaf, was minder aantrekkelijk. Het spel van de gasten was wat geacheveerder, de Stadionclub verdedigde uitstekend, doch de I—o voorsprong, die zij vlak voor de rust had verkregen, en die tot 7 minuten voor het einde gehandhaafd bleef, was iets meer dan billijk. Het doelpunt ontstond doordat Wilders op gelukkige wijze na een hoekschop van den aardig spelenden rechtsbuiten Tjepkema inschoot. Gedurende de tweede helft was Haarlem meest in den aanval; kort voor hét einde leidde het verre opdringen (volkomen verklaarbaar overigens) van de roodbroeken, tot twee doelpunten beide gescoord door Bergman, waarvan het eerste uit een prachtigen pass van linksbinnen De Vries en het tweede na stevig doorzetten van Wilders.
Volewijck’s zege
Volewijckers boekte de derde overwinning maar de tegengoals geven toch langzamerhand wel te denken; 9 in 3 wedstrijden is te veel. De aanhang der groenwitten was bij den 3—l achterstand, die ongeveer 20 minuten voor het einde nog bestond verre van gerust. Immers, de voorhoede waarin De Busser ontbrak, was maar heel matig; De Jongh kreeg van stopper Zwaan heel weinig vrijheid. En voorts verdedigde Litz als vanouds en doelman Groenevelt speelde een prachtige partij. Daarentegen was de achterhoede van Volewijckers niet erg op dreef, zooals reeds spoedig bleek toen bij een scrimmage Minner den bal nog voor het doel plaatste en rechtsbuiten De Ridder inschoot. Eens ontkwam De Jongh aan zijn bewaking, maar zijn fraaie schot kwam van den paal terug. De volgende poging lukte beter, een ontzettende kogel vloog diagonaal in het net. Kort voor de rust hernam D.F.C. de leiding toen in ’t Veld Jr. doelman Hagenaars met een laag schot passeerde. In de tweede helft was de thuisclub aanvankelijk sterk aanvallend, maar zooals het meer gaat: een ver naar voren gespeelden bal van Zwaan, pikte in ’t Veld Jr. op en het was 3—l voor D.F.C. Hoewel de groenwitten nu sterk kwamen opzetten, duurde het tot 20 minuten voor het einde, voor een door Van Gelder ingeschoten strafschop den achterstand verkleinde. Nu verhoogde Volewijckers het tempo en door De Ruyter en Bazelaar kregen zij een 4—3 voorsprong. In de laatste minuut gaf de naar rechts af gezwenkte De Jongh een voorzet waaruit Smit keurig doelpuntte. Bij D.F.C. was Mijnders nog altijd de ziel van den aanval.
25 jarig bestaan T.I.W.
Op 1 October bestond T.1.W., een van die prettige clubs, die men zelden onder de publicaties van de Strafcommissie aantreft. 25 jaar, welk feit werd gevierd met een receptie en een feestavond. v. d. B.
Kris en kras door de clubbladen Over Curafao
Uit het „Quick Blaadje” (Nijm.). ” toen mijn vader over hun komst in de couranten las, nam hij zijn hoed af en sprak over hen als „de grootste deviezenmakers, die wij ooit hebben gekend”.
Alleen bij Robur?
Uit Rood-Wit (clubbl. Rob. et Veloc.) ” een groot deel van onze spelers heeft gebrek aan technische vaardigheid en technisch inzicht”.
Veel-gehoorde klacht
Uit het 5.L.T.0.-nieuws: ” het is niet onmogelijk, dat we ook nog met een zesde senioren-elftal zullen gaan deelnemen, als onze jongens maar in ’t bezit van voetbalschoenen kunnen komen”.
Goede raad
Uit het Be-Quick-orgaan (Grom): ” Bedenkt, dat, indien de aanvoerder van een ploeg zijn hoofd verliest, dit meteen een nederlaag kan beteekenen. Wanneer er aan de lijn advies gegeven wordt door T.C. of trainer, volgt dit onverwijl op. Aan de lijn kan men de zaken beter bekijken dan in ’t veld”.
Sportief
Uit de H.V.C.-er (Amersf.): ” Wil een voetballer aanspraak maken op den eerenaam sportman, dan strijde hij uitsluitend met eerlijke middelen. Het is onsportief door een opzettelijke overtreding de tegenpartij te benadeelen; het is onsportief een tegenstander opzettelijk lichamelijk letsel toe te brengen; het is onsportief om van een oogenblik van onoplettendheid van den scheidsrechter gebruik te maken om een voordeel te behalen. Het is ook onsportief om, indien de doelverdediger reeds is gepasseerd en de bal zweeft op de doellijn, den bal met de handen weg te slaan. Dat is een smet op sportiviteit van den speler, een smet die niet uitgewischt wordt door den door den scheidsrechter te geven strafschop! Het is geen schande, indien een speler een vrijen schop tegen zich krijgt, omdat hij door onoplettendheid verkeerd ingooit of buitenspel staat hoewel men natuurlijk moet trachten dit te voorkomen doch wel is het dat, indien men bestraft wordt wegens een opzettelijke begane overtreding”.
Blij vooruitzicht *****
Uit „De Rood-Groene Revue”, clubbl. van S. V. V.: ” We gaan weer een nieuw seizoen in. Weer zullen de tegenstanders maar één methode weten om ons vlot combinatiespel te breken. Raken, wat je raken kunt. Geen bal, dan maar de man ”.
SCHIEDAM
Feijenoord’s invaller-keeper had
z’n dag en Hermes verlo°f
Voor HDVS was ’t onfortuinlijk, dat de i lerkeeper v. d. Bijl van Feijenoord zulk een tengewone dag had, want anders zou zV'_cjle danks de vele fouten, die ook ’t Schiedam team aankleefden, zeker gewonnen “v}^,el-Want Feijenoord is geen schaduw meer van eer! Vooral de voorhoede bracht er deze g dag maar heel weinig van terecht en teverg trachtte de hardwerkende Vrauwendeun mede-aanvallers te begeesteren. De Feijen doelpunten, waren dan ook niet van kwa Joglen meer aan fouten van den blauwwitten _g man te wijten, ’t Eerste ontstond uit ’n / nder' voorzet van Munster, die Pil niet goed 01 schepte, waardoor Hoek kon inschieten, wa ef hij ’t tweede, uit ’n kopbal van v. Munste j, zelf in sloeg. Gedurende de eerste helft, die , puntloos verstreek, gaf Hermes aardig sj?'pveW zien, cat echter steeds strandde op ’t de de werk van v. d. Bijl. Kort na rust via fe]jer doelpunten. Hermes begon toen met wat i & aanvalsspel, dat echter wellicht meer efie(Lgesorteerd zou hebben, als het sneller en u over de vleugels was uitgevoerd. Nu m vooral v. Buitenen, door te individueel sp ’ ij, tempo te zeer. Eindelijk wist toch Borram 0, goede aanval met ’n ferm schot tegen te sC yp Vinnige schoten van Borrani en C. v. dwist V. d. Bijl, zij ’t niet zonder geluk, ha blijven, terwijl ook v. d. Heide in ’t de Schied. stormloopen, ’n hartig woordje g, sprak. HDVS zal zeker haar speelwijze we 0- gen herzien om successen te boeken. Maar r.,j radisch ziet men de bal het werk doen, t men in ’t doelgebied soms hopeloos t kwijt is. A‘
D.H.C.’s verdediging was niet
D.H.C.—D.O.S. B—3. Zelden heeft de Ke zoo hechte verdediging van D.H.C. zulke * gemomenten gehad als in dezen wedstrijd. Wcjiter' volg was, dat door twee blunders in de 8 ohoede de rust inging met I—2.1—2. De partje gen tegen elkaar op, hoewel het D.0.5.-sPe sloot en op hooger peil stond. Hun plaats de beter, het spel werd meer open gehouden. spelers zaten veel feller op de bal. To toer D.H.C. eenige malen een betere kans, doe Kraus een fout maakte, was het o—l.0—1. vver, n terstand spoedig door een verkeerd opstel eCtr v. d. Broek werd vergroot o—2.0—2. D.H.C. japgs ter even voor rust door Dijkman, die de h den uitloopenden van Baggum, een ult keeper, plaatste, de stand op I—2. js fof'
Na de pauze werd het D.0.5.-spel rechter scher, soms op het ruwe af. De scheid gn^e hield echter het lijntje strak en deelde _uten waarschuwingen uit. Reeds na drie maakte D.H.C. uit een prachtschot va vo®.1 Kraus, via Dijkman gelijk 2—2. Dit w . j,ad-D.O.S. aanleiding harder te gaan spelen. reCtit® den geluk, toen v.d. Broek een schot Ya£joel l*®1 totaal negeerde en de bal kalm in het vverdwijnen. D.H.C. maakte uit een kopö Geest via Dijkman wederom gelijk ’
------ – . – jSfiell' Het regende vrije schoppen en naaa fj9d êe poort voor doel een goede kans om ha flo° bracht en Peeterse 5 minuten vóór he Veldmeijer vervangen was, kwam het ei gpi. mede D.O.S. meer kreeg dan haar toe vftlJ v-
KRONIEK
is Afdeelingf Rotterdam. Het best^enstr°0' volgt samengesteld: A. H. W. 1|^e p£cOurt’ voorz., J. H. Keur, secr.-penn., D- ’jyjeijdo eIJ J. P, Dübel, W. F. Klopper, J. v. teeAs W. M. Viergever, commissarissen. verstre*et>f vier maanden van het seizoen zUn Venn, 'f°°t werd besloten de functie van secr'^^egin v dit seizoen te handhaven en aan he jjv/®3 het volgende vereenigingsjaar e nader onder de oogen te zien.