Wenken voor jonge spelers:
Op college bij Meester Tommy Lawton
als men aangevallen wordt
De stop – en – pass
Stoppen met den buitenkant
Het „bedrieglijke" voetbal
De vorige week heb je het doodleggen van den bal onder den voet geoefend en dat moet je nu beheerschen. Je oefende toch met beide voeten? Ik heb daar met opzet niet over gesproken, omdat ik er op reken, dat je je voetbalhersens zult gebruiken. Zelfs de beste spelers weten, dat de eene voet meer oefening noodig heeft dan de andere om dezelfde vaardigheid te bereiken. Spelers, die van nature rechts en links evengoed zijn, zijn zeldzaam. Ja moet hier dus de natuur te hulp komen. Er zijn veel goede spelers die nooit uitblinkers zullen worden, alleen omdat ze slechts met één voet kunnen spelen en de andere er maar bijhangt.
Ik heb je uitgelegd hoe je een bal gewoon moet doodleggen onder je voetzool. Moeilijker is natuurlijk datzelfde te doen, terwijl de
vijand je attaqueert. Dan moet je den bal opvangen met den binnenkant van je voet en zorgen, dat je lichaam zich tusschen den bal en den dichtstbijzijnden vijand bevindt. Ik waarschuw je nogmaals, dat het moeilijk is en dat het dus intensieve oefening vereischt. Houding en evenwicht zijn het geheim. Als je den bal met je rechtervoet opvangt, moet je lichaam op den linkervoet rusten, de linkerknie en de armen licht gebogen. Je leunt dus naar links.
Als de bal naar beneden komt, licht je Je rechtervoet op, zóó dat de binnenkant naar den grond is gekeerd en daarmee ongeveer evenwijdig loopt. Zoodra de bal den grond raakt, wordt hij zachtjes gesmoord met den binnenkant van den voet. Wordt deze beweging correct uitgevoerd, dan moet de knie recht boven den bal zijn, net als bij het loodleggen onder den voetzool, met dien verstande dat het lichaam nu naar links overhelt (of naar rechts als je de beweging met je linkervoet uitvoert).
De eerstvolgende keer, dat je de kans krijgt om een uitblinker in deze beweging in actie te zien, moet je eens goed letten op de manier, waarop hij den bal met den binnenkant van den voet opvangt en den bal juist zooveel vrij laat om terzijde te worden weggewerkt zoodra de tegenstander aanvalt.
Als je het opvangen en wegwerken in één beweging kunt uitvoeren, zooveel te beter, maar probeer in den beginne niet teveel.
Blijf met z’n tweeën oefenen en gooi elkaar den bal steeds hooger toe. Hierbij moet je echter blijven stilstaan in de houding, waarin je met den binnenkant van je voet den bal hebt gevangen en bij elkaar deze houding controleeren. Vertel elkaar of je je voet te snel of te langzaam naar beneden bracht, of je evenwicht goed was en of je je voet te zwaar op den bal liet neerkomen. En denk hier aan: de bal mag na het opvangen nooit meer dan een halven meter wegspringen.
Je hebt een week tijd gehad om de balcontröle met den binnenkant van de voet onder den knie te krijgen. Nu gaan we over tot het doodleggen en doorgeven in één beweging. Dit is een waardevolle beweging voor alle spelers, in het bijzonder voor de kanthalves, omdat zij hiermee de voorhoede in den aanval kunnen brengen vóórdat de tegenstanders practisch beseffen, dat de bal gespeeld wordt.
Kijk maar eens goed, wanneer een uitblinker in actie is, hoe hij met vrucht stoppen en passeeren in één beweging uitvoert. Hij geeft den bal naar de voorhoede door, met een flitsende beweging van den voet, gelijktijdig met het
stoppen van den bal. Een dergelijke beweging gooit onveranderlijk de verdediging wijd open. Ik heb zelfs achterspelers zich op deze wijze uit een moeilijke positie zien redden, door den bai met de binnenkant van den voet op te vangen en meteen langs den kortsten weg door te geven aan hun dichtstbijzijnden ploegmaat.
Ik moet er wel op wijzen dat deze beweging snel denken, besluiten en handelen vereischt. Je kunt haar zelfs uitvoeren als je gedekt staat, maar doe niets slordig, want als je mist, kan de tegenpartij er alleen maar voordeel van hebben.
De houding van den speler moet in het algemeen dezelfde zijn, als in mijn vorige les beschreven, maar in plaats van den bal te stoppen met den binnenkant van den voet, zooals bij het doodleggen, moet de bal een stevigen tik krijgen, zoodra hij den grond raakt. De voet mag niet doorzwaaien, anders gaat de bal omhoog. De bal moet zóó geraakt worden dat hij laag blijft: de perfect gespeelde bal schuift langs den grond en kan dus snel door een me* despeler worden verkregen.
Je kunt in dit geval alléén oefenen, zoo noodig door den bal omhoog te gooien en hem goed te volgen. Zoodra hij naar beneden komt, zit je er met den binnenkant van den voet bovenop. Oefen de korte pass door een stok fn den grond te steken op de plaats waarheen Je den bal wilt dirigeeren. Zoodra je dit onder de knie hebt en den bal laag kunt houden, ga Je verder van die stok staan. Ik weet eigenlijk geen enkele andere beweging in het voetbalspel, welke zooveel voldoening geeft als een perfect uitgevoerde stop-en-pass. Zorg dat je die onder de knie krijgt, dan kom je er wel!
Nu komen we aan wat ik beschouw als den meest perfecten, maar moeilijksten vorm van balcontróle; het stoppen met den buitenkant van den voet, wat naar mijn meening eigenlijk te weinig wordt toegepast. Het is eer. hoogst nuttige truc voor alle spelers, maar vooral voor de voorhoede, omda de bal direct na het stoppen gereed ligt om er mee op het doel af te gaan. Ook voor de middenlinie is deze vaardigheid nuttig, omdat toepassing zou misleidend werkt. Je wekt den indruk, alsof de bal je verrast heeft, terwijl je hem in werkelijkheid onder controle hebt.
Nemen we aan, dat je den bal met je rechtervoet wilt stoppen. Dan moet je op je linkerbeen rusten, het lichaam in de heupen naar rechts gebogen. Breng dan je lichaamsgewicht over naar den buitenkant van den linkervoet door de linkerknie even te buigen. Je armen gaan daarbij vanzelf wijd open om voor een natuurlijk evenwicht te zorgen. Op dit moment wordt de rechtervoet opgeheven, met den buitenkant naar beneden gekeerd. Zoodra de bal den grond raakt, breng je je voet met een zwaai naar rechts naar beneden. Als de beweging goed is, moet de bal ongeveer een halve meter rechts naast je terecht komen, klaar voor een schot of een pass. Oefen dit tot je hierin een vloeiende beweging hebt bereikt.
Als je te fel bent, zal de bal je de baas zijn. Komt de bal naast je neer, dan moet je een kwartslag draaien, d.w.z. wanneer je met een vriend oefent en elkaar den bal toegooit, dat je dan met je linker- of rechterkant naar je partner gekeerd staat.
Ik weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om dit alles in je op te nemen en grondig te oefenen in één week in de beperkte vrije uren met behoorlijk daglicht, maar als je deze lessen uitknipt en in een boekje plakt, dan kan je ze tegen het voorjaar, als de avonden langer worden, weer voor den dag halen.
Voorloopig zullen we het stoppen van den
gfl bal en de balcontróle even laten schieten wordt de rechtervoet opgeheven, met . een volgende beweging oefenen: je tegens der om den tuin leiden. Denk niet, dat er 9 jg andere manieren zijn om den bal te stopp6 ‘af zult er nog minstens twee moeten leeren, m die zijn zóó moeilijk, dat die pas later aa orde komen.
Je tegenstander om den tuin leiden ee\edoor met je lichaam te zwaaien. Het is n roumaal niet zoo moeilijk als het lijkt. Een n tineerd speler kan de verdediging wijd jje[l gooien, door zijn lichaamsgewicht van eenen op den anderen voet over te brenge
Een voornaam punt is, dat je tijdig ** \ t wat je doen zult als je den bal krijgt, e jS. ook inderdaad doet als het zoov g. Wijk niet af van je eens genomen besii jc Dit is één van de gulden voetbalrege raakt zoo makkelijk aan het twijfelen.^^^^.
vr iefl^ Je gaat weer samen oefenen met een veVe6r en je loopt op hem toe met den bal onQ 30 cm van den linker voet. Zoodra je ojar aanvalsafstand komt, buig je in je rechts en op het moment dat je tegens r even niet naar den bal kijkt, zwaai -*e.jnKer' links, door je lichaamsgewicht op je voet over te brengen.
. zal Je Als je deze beweging perfect uitveeg tegenstander op zijn verkeerden voet s vo0r<1, niet in staat zijn om direct aan te vallen, ook omdat je bij het doorloopen tussen en den bal staat. tuprlU'
Naarmate deze schijnbeweging je n ker afgaat —en na twee of drie keer eers* wel gaan moet je het tempo opvoeren- deli looppas en dan steeds sneller. Maar bal niet voorbij! Als je wel eens een ee je speler aan het werk hebt gezien, dan spel' hoe waardevol flitsende truc bij ® Inn -nm/al ie
t het Oefen in je eentje als je wilt. Je jtU?oor je zelfs stilstaand doen, met of zonder bal, naai lichaam, van de heupen uit, van l'h te ver rechts te zwaaien zonder je evenwicht liezen.
(Copyright; Inser. Nadruk verboden)-
Olympische Spelen. 1948
t jjeder' In een bestuursvergadering van ne uitzen' landsch Olympisch Comité zijn inzake Qe ojyioP!' ding van Nederlandsche ploegen naar de de sche Winterspelen te St. Moritz en Olympische Zomerspelen te Londen enkele belangrijke besluiten genomen.
Op korten termijn zal het , 00* beschikking stellen van de verschillende SV0Ït in aanmerking komende Nederlandse jiê bonden voor de training. De president 9* N.0.C., It.-kol. C. F. Pahud de Mortange* algemeen leider en het bestuurslid van . jon d® de heer K. J. J. Lotsy, zal als chef de 1111 otrede*!’ uit te zenden Nederlandsche ploegen rSpel zoowel voor de winter- als voor de zoin_„,or ö _
Het bestuur van het N.O.C. heeft v n;seereo sloten weer een Olympischen Dag te or^egteld waarvan de datum voorloopig is vastJLe vi’1 Zondag 22 Juni 1947, De Olympische u der traditie getrouw, in het Olympiso te Amsterdam plaats.
OEFENCAMPAGNE NED. ELFTAL BEGINT 15 OCT. van ó
Nu de match tegen lerland definitl°|and baan is en de ontmoeting met Enge gejZOerl' eerste internationale contact van 1 e vf'1 begint 15 October a.s. de 'A,aS het Nederlandsche Elftal. Op dit o 0^e nt niet bekend, wie eraan zullen deelne
Feijenoord en de directie van – stadion
niet ffc Het Bondsbestuur heeft besloten- ?ng fx te keuren, dat Feyenoord als velrLvenonrd trice wordt van de N.V. Stadion f *