Rotterdam herstelt zich gedeeltelijk
Hoewel de resultaten van de Rotterdamsche eerste klassers nog niet daverend zijn, mogen we deze week toch niet klagen. Haalden we vorige week 4 van de 10 punten, thans waren het er 7 van de 12, zoodat er verbetering is. Feijenoord herstelde zich en won nu van EDO, en al is het resultaat 4—3 niet zoo bijzonder, de punten zijn binnen. Ook Sparta won, maar op het kantje af en daar Excelsior met I—l tegen Blauw Wit gelijk speelde, bleven 5 van de 6 punten in Rotterdam.
De uitspelende ploegen brachten het er minder goed af. Xerxes zonder Wilkes en Koning, verloor in Utrecht met 2—l van DOS, RFC keerde met een mistroostige 7—l terug tegen DWS, wat te denken geeft, doch een eeresaluut aan Neptunus, dat het bestond om DFC in Dordrecht een o—20—2 nederlaag toe te brengen. Met vertrouwen kunnen de Blauw-Witten de verdere wedstrijden tegemoet zien.
Sparta—A.D.O. I—o In een gelijkopgaanden wedstrijd is Sparta er in geslaagd met I—o te winnen, waarmee zij echter iets te veel kreeg. ADO was technisch beter en we kregen aardige combinaties te zien, die echter te ver werden doorgevoerd om succes te hebben, terwijl het beslissende schot uitbleef. In de ADOvoorhoede onderscheidde Timmermans zich en zijn schoten hadden beter lot verdiend. In de verdediging speelde de Jong een goede partij. Bij Sparta begon Wenneker zwak, doch hij herstelde zich later en toen vormde hij met v. d. Lelie een goed backstel, terwijl v.d. Draay goed op dreef was en in menige hachelijke situatie meester bleef. De middenlinie gaf onvoldoende steun en vooral het plaatsen was slecht. In de voorhoede brachten den Boer en Weber er gang in en den Boer scoorde uit een voorzet van Verheul halverwege de tweede helft het eenige doelpunt.
Feljenoordi—EDO 4—3. In een spannende wedstrijd hebben de Rotterdammers verdiend gewonnen, al was de zege bij het einde nog even in gevaar. De achterhoede en de mlddenlinie waren goed, doch voor waren alleen Hoek en v. Munster hun plaats waard en zoo nu en dan Steenbergen. Bij EDO waren de doelman en Schijvenaar de uitblinkers. Na 10 minuten nam EDO door Raatselaar de leiding, doch Hoek maakte met een kophal gelijk. Voor de rust brachten van Munster en Steenbergen de stand op 3—l en na cfe hervatting werd de stand zelfs 4—l door een doelpunt van Snoek, waarna het met Feijenoord gedaan was. Schijvenaar bracht uit een corner de stand op 4—2 en even later Dornit 4—3, doch door het goede werk van Bijl onder de Feijenoordlat bleef het hierbij.
Excelsior—Blauw Wit I—l Met de beste voornemens trok Excelsior van leer en van Raalte moest al direct zijn kunnen toonen bij harde schoten van Dörr en v.d. Stoep. Na 8 min. plaatste Verboom een bal ver naar voren, waar Dörr met een vrij veld voor zich van Raalte kansloos passeerde. Vermeer van Excelsior speelde een gave spilpartij en zette voortdurend zijn voorhoede aan het werk.
Anders werd het in de tweede helft toen de Amsterdammers het windvoordeel kregen. Blauw Wit werd sterker, terwijl het spel bij Excelsior afzakte. De gelijkmaker kwam dan ook niet onverwacht, toen Bergman een vrije schop listig naar van Wijngaarden plaatste, die keurig inschoot. Een fraai staaltje solo-spel gaf Wigman weg, dat hij besloot met een daverend schot, dat van Raalte maar net corner kon tikken. Het bleef I—l, waarmee beide elftallen tevreden konden zijn.
Afscheid NI. J. Overeijnder als voorzitter van Sparta. Onder belangstelling van een, select gezelschap, waaronder burgemeester Mr. J. P. Oud, Pahud de Mortagnes, K. Lotsy, Tordoir, Weekenstroo, H. G. J. de Monchy en vele anderen heeft Sparta afscheid genomen van haar voorzitter. Dhr. C. W. van Hasselt opende de
1 rij der sprekers, huldigde den heer Overeijn-1 der voor zijn vele goede kwaliteiten gedurende 1 zijn 38-jarige bestuursperiode en bood namens ■ het huldigingscomité een gedenkraam met oorkonde aan voor het Spartakasteel. Dhr. de Korver bood namens Sparta'een door dhr. Mees ■ geschilderd portret van dhr. Overeijnder aan i en roemde de prettige jarenlange samenwer• king. Vervolgens droeg dhr. Tordoir een zeer 1 gewaardeerd gedicht voor. Burgemeester Oud sprak als voorzitter van het huldigingscomité hartelijke woorden, wees op de belangrijke . diensten door den scheidenden voorzitter bewezen, o.a. bij de wedstrijden voor de bloedtrans-I fusiedienst, den Gouden Onafhankelijkheidsbei ker enz. en zei dat de soort, zooals deze onder t leiding van dhr. Overeijnder beoefend werd . een belangrijke factor is bij de vorming van de ' volkskracht en het volkskarakter. Met een eenvoudige en gevoelvolle rede, waarin hii eenige geestige oudé herinneringen ophaalde uit den – oertijd van Sparta, bracht dhr. Overeijnder ) dank aan diegenen, die dezen dag voor hem l en zijn vrouw tot een onvergetelijke hadden i gemaakt.
Raad voor de Lichamelijke Opvoeding te Rotterdam. 26 Sept. jl. is in het raadhuis door wethouder J. Meertens de Raad voor de Lichamelijke Opvoeding geïnstalleerd, kortweg genoemd „De Sportraad”, samengesteld uit vertegenwoordigers van de belangrijkste sportorganisaties en van verwante instanties. De wethouder liet duidelijk blijken, dat hij een open oog had voor de moeilijkheden in de Rotterdamsche sportwereld, vooral door het groote gebrek aan sportterreinen, zwembaden, gymnastieklokalen, enz. en sprak de hoop uit, dat deze door de werkzaamheden van de sportraad tot een goede oplossing zouden komen. Daarna volgde een rondrit langs verschillende sportobjecten, goede, zoowel als slechte of onbruik-
bare. Deze leerzame excursie werd beslé met een lunch in het Kasteel van Sparta, bij wethouder Meertens, Dr. Bosma en y s kenstroo hartelijke woorden spraken. De ® . weer geheel herstelde heer van Burik zal secretariaat van de Sportraad waarnemen. ' J. A. A-
KRONIEK
•Engeland sloeg, de beide lerlanden. Het Siet sche voetbal-tearn reisde naar lerland om te sHrrjjzoowel tegen Ulster als tegen den lerschen.v staat. Zaterdag kreeg Ulster met 7—2 en dag de Vrijstaat met I—o klop.
Curaoao won laatsten wedstrijd Tegen?,, versterkt V.U.C.-elftal (waarin v. d. Vegt (■" j,et en Chouffoer (Quick) waren opgenomen) 'ffo‘Las.t Curapaosche voetbalteam in een aardigen, n j niet bijzonder-goeden wedstrijd met 5—3, n» j de West-Indiërs bij de rust een I—31—3 achtersi hadden opgeloopen.
DOS klopt Xei-*6*
In een wedstrijd, waarin het spel maai g nig had te beteekenen, heeft DOS van Xer f gewonnen. De thuisclub kreeg hiermee m dan haar toekwam, want over het algein was het spel van de ploeg van Xerxes iets m .j. der slecht. In haar pogen om het stopper systeem te spelen is DOS niet geslaagd, t^Le{. haar aanval van iedere variatie gespeend WLr Het gevaar dreigde van rechts, doch opkJ\eti was het alleen snelheid, welke möeilijkbe bracht, omdat de achterhoede der Rottere j. mers, die heel wat fouten maakten, er gens steeds weer op dezelfde wijze in siaes de doorbraken te weerstaan. _.rd.
In de eerste speelhelft werd niet SesCP„ve], Na de hervatting liep Xerxes hard van st Beun miste een goede scoringskans. Her ,g ces kwam onverwacht aan de andere J t waar v. d. Valk een verdienstelijk scoorde. Westerink maakte binnen vijf (Vleten gelijk, waarna het spelpeil weer b6®: v.d. lijk zakte. In de laatste minuut voorkwam Valk verdeeling der punten door DOS aan winnende doelpunt te helpen ,
VAN D£ ENGELSCHE VOETBALVELDEN
1 WIE GAAT NAAR DEN RIJN?
De geweldige menschenmenigten ongeveer een millioen man iederen Zaterdag tezamen in alle League-wedstrijden hebben een verheugden blik op de anders zoo sombere gelaten van de penningmeesters der League-clubs getooverd. Reeds vorig seizoen waren er balansen, die winsten aanwezen. Dit seizoen zal dat over de geheele linie het geval blijken. Daarom heeft de Football League er bij de spelers-vereeniging (die hooger loon voor haar leden eischt) op aangedrongen om tot Maart te wachten en dan een herziening der loonen te bespreken. De clubs zullen dan zeker in een edelmoedige stemming blijken. Of de spelers echter zoolang zullen willen wachten?
Zij hebben ook de menschenmassa’s gezien, die de tribunes bevolken en zij weten ook dat de vermakelijkheidsbelas‘ ting is verlaagd en het voor■ deel daarvan grootendeels naar * de clubs gaat. Dat is drie pence ■ per persoon en beteekent dus 1 bij een gemiddeld bezoek van 20.000 man ruim f 200 per week. Daaruit zou men dus al-1 leen al de gevraagde loonsver: hooging van f 2 per man kun• nen bestrijden. Het eigenaar, dige is echter dat de Kanselier ■ van de Schatkist bij het ver’ lagen van de belasting als ! eisch stelde dat deze verlaging
ten goede van het publiek zou komen. Er zouden dus'plaatsen van 1/3 inplaats van 1/6 moeten komen. Dat hebben de clubs ook gedaan, maar slechts voor een beperkt aantal van de slechtste plaatsen! De rest is 1/6 gebleven. De fiscus wil het er echter niet bij laten zitten en de clubs alsnog dwingen tot een verlaging van alle plaatsen.
De Britsche troepen aan den Rijn willen een goed prof-team als verstrooiing hebben om enkele wedstrijden tegen een BAOR-team te spelen. Er is echter weinig belangstelling voor bij de League-teams, want men zit met een zware competitie, met het afstaan van spelers voor interlandwedstrijden, met de Cup en ontmoetingen tegen de Tsjechische, Deensche en Zweedsche kampioensclubs, die naar Engeland komen in October. Alleen West Ham United heeft zich bereid verklaard om te gaan, mits men niet behoeft te vliegen. De leiding van West Ham is blijkbaar bang voor haar spèlers met gouden beenen.
00^ Derby County heeft zicllub >s aangeboden, maar deze c voorloopig van reizen nans buitenland uitgesloten w "ol)r onjuist gedrag op ee”eiger naar Oostenrijk, Daar jp de Derby om voor troep Jlien Weenen te spelen, rnef er een tocht van 200 koest een paar vrachtauto» berei' maken om Weenen t jpjg ken. De F. A. heeft dit ejriig sportief geacht en van vafl socialen zin ten opzic o°s' de Britsche militairen tenrijk. Nu wil Der Jerl K°“' goed maken en op c‘y cneFrl ten aan den Rijn Saa re Misschien strijkt ® hart e Rous de hand over ne rs i worden den Cup-winna genade aangenomen-
IngSS" strijden op eigen spej^ elkaar verloren en zijn er alle tlt tevens mede k^lj^rVen hf% spelen aarzelend, } bcn f xi, niet te trappen, hei fiducie in hun drei 2 kortom een cate harn wanneer Birmme jn e gauw vertrouwe gng el®der kracht terugkrugt• t eer profs hebben nof^oondiets dergelijks vertoon jj.