Roermond klopt miranda

rin overwinning heeft Roermond 2ond=f ®igen handen. Wint zij a.s. Boys in Sittard, dan zal een noodig zijn om uit te made gelukkige is.

den feilen wind is het dezen trien « aardlgen wedstrijd geko- Roermond zeker verdiend heeft

bevreemding wekken, dat de thuis-l in geheelen eersten helft verreweg! slecht meti dank zij een goed doelpunt van’

Ö'like Miranda dit te danken aan haar ana jbergen werk heeft ver-Ver Roermond dit wijten aan ®°°rgevoerd samenspel en onzuiver . ten gevolge van den wind.

«oermond tegen den wind k beter. De bal werd goed laag ge- II,•+ verwachte Miranda-overwicht. na 2 minuten scoorde Massy’ K b liet ’ Cox, die overigens veel kaner na nadeed (3-0).; **bd de o verhoogde een kwartier voor het ;®Ben tot 4—o, terwijl Miranda, toen het' ‘®Sensco °(f kwam, uit een corner'

**KOMOTIEWEDSTRIJD Ie KLASSE

Boys I—3 | die vorigen Zondag niet doorging s®®ld weer, werd Woensdagavond ge- leiding van scheidsrechter Wevers, uit een voorzet van rechts met een b *'Sen O—!• Vlak voor rust scoorde ?oys in geiyionaker (1—1). Daarna was Sitt. t Uür uieerderheid. Toch duurde het nog een Ehlen I—2 maakte en Poijck I—3. V over « ■ toeschouwers. Sitt. Boys heeft met É hot het kampioenschap ongeveer S grepen J g

1Ï B.C HAD KUNNEN WINNEN

h? ploeg heeft hard gewerktl hptt kansje nog te benutten, doch het h • tooh mogen baten. Om -Oadden zij % van de match gelegen

werd echter door de halflinie ni overgelaten en hiervoor was ze U'Eindhoven ver beneden haar namen zij reeds na 4 minuten de fip" 10 minuten vóór het einde fp . H-B.C.’ers volop gelegenheid hun Op, Volhara speelden zij enthousiast tn doch zij misten de gave om

Sri! scoorden de Blauwv»^it-j ih Van hard hoog! Kooien, dat back Van Hal| (Joor Gielen die een deri Van Honert gegeven! Vah P 2’n tenslotte door v. d. Heijde! ® maakte. De leiding] oren. de Vet kon niemand be-j I

In ï'ETTEJRDrEA^ERIJÏ Ver'?.®*'Mj’ Mei j.l. nr. 22 H. over: Be Quick-orgaan een ëer ft ®fuin. ’d® de klappen krijgt”, door gepfaatit abusievelijk twee Hp- -promotie van het

' C. J. Groot-j ?oor door deri hPB '*u versje niet den Hem de Bruin, maai SÖ<l heeft il Wanssink, die he^ 9an h®s®chter” het blad „oj Wat P® slechtij ëemaakt “ch overigen^ "«•“Mwh, “tSSrj“ ■>' '” '■'l

Voetbal op Zaterdag? Slecbt-weer-voetbal

Voetballen op Zondag is in Nederland historisch gegroeid en wie daaraan gaat tornen zal velen op zpn weg ais tegenstanders ontmoeten, De Zondag Is juist door de sportbeoefening er sinds het begin van deze eeuw belangrijk op is vooruitgegaan. Velen, die anders hun vertier in kroegen zochten, hebben den weg naar onze sportvelden gevonden. Het zou een enorm verlies zjjn ais de wedstrijdsport naar den Zaterdag zou worden verbannen. Saaie Zondagen zouden in het verschiet liggen.

Nu mogen eenige kerken reeds een schema voor een nieuwe Zondagsbesteding aan het uit> werken zijn, ik betwijfel echter ten sterkste, of dit voor de enorme volksmassa’s, die eiken Zondag de wedstrijden bezoeken, een equivalent zal zijn. De nietkerkelijken onder ons volk vormen voorts een niet-onbelangrijk percentage (bij de laatste volkstelling in 1930 bedroeg het aantal onkerkelijken reeds 14%).

Bekijken wü de feiten, dan blijkt, dat op Zondag gevoetbald (en in het algemeen sport bedreven) wordt door de zgn. neutralen en door de R.K, Waarschijnlijk ook door de niet al te orthodox-protestanten. Slechts aan streng-protestantsche zijde is • men tegen sport op Zondag. Naar alle waarsphijnliijkheid gaat het dus slechts om een geringe minderheid. Een dringende aanleiding om met de traditie te breken is er dus niet. De problematische winst, die de sportlooze Zondag zou opleveren, zou m.i. geenszins opwegen tegen het i groote verlies. Voor velen zou er geen reden, geen prikkel meer bestaan om de frissche lucht op te zoeken, men zou de café’s <Weer gaan bezoeken, of zoo die oak gesloten zouden zijn, in huis blijven hokken. Of dit winst zou beteekenen, meen ik sterk te moeten betwijfelen. Wc zouden tot den Engelschen 2iondag komen, een verschrikking, die bekend is om zijn saaiheid.

Zou het evenwel, ondanks alles, in de verre toekomst tóch ervan komen, dan zou het niet meer dan billük zijn, dat de bond voor die clubs, welke er de voorkeur aan geven op Zondag te spelen, een competitie instelt. Thans immers bestaan er ook Zaterdag-competities voor clubs, die bezwaren hebben tegen het spelen op Zondag. In een vrij land behoort ieder vrjj te zijn in zijn doen en laten, vooropgesteld

natuurlijk, dat dit niet ontaard in losbandigheid of erger. El niemand zal toch kunnen bewe ren, dat dit laatste het geval ii met de sportbeoefening op Zon dag. leder moge doen, v/at zij] geloof of overtuiging hem in ■eeft.

Het spreekt van zelf, dat moeten worden vastgehoudej aan de oude traditie, dat de wedJ strijden aan vangen te 14.00 uurJ dus eenige uren na kerktijd, zooJ dat althans de toeschouwers om de sport de kerk niet behoeveS te verzuimen en voor de spelen kan dat zooveel mogelijk komen worden door bü de indee-i ling van de competities met het reisbezwaar rekening te houden. In de afdeelingen wordt trorn jwens over het algemeen plaatse-l llijk gespeeld.

Verplaatsing van de wedstrijden naar den Zaterdagmiddag is met het oog op de noodzakelöke reizen, practisch ónmogelijk, daar vrijwel overal tot 12.30 wordt gewerkt.

Eenige weken geleden hield ik een pleidooi voor het spelen van wedstrijden onder minder gunstige weersomstandigheden, niet vermoedend, dat reeds zoo kort daarna inderdaad onder dusdanige omstandigheden gespeeld zou worden. Op Zondag 24 Februari immers werden in ons land enkele wedstrijden gespeeld op zware (maar bespeelbare) terreinen, terwijl gedurende de speeltijd de sneeuw in dichte vlokken neerdwarrelde. Het spelen en bijwonen van wedstrijden bij zulk weer is geen onverdeeld genoegen voor spelers en toeschouwers en ook niet voor de penningmeesters, die daardoor een dikke recette hun neus zien voorbijgaan. Maar ieder, die, zooals ik, den wedstrijd Blauw Wit—V.U.C. in. het Amsterdamsche Stadion zag, zal moeten beamen, dat in dezen wedstrijd, mijn meening volkomen bevestigd is. De Amsterdamsche medewerker van de Sportkroniek, de heer v. d. 8., liet in zün verslag duidelijk uitkomen, dat de in het Stadion spelende internationals er onder de gegeven omstandigheden bitter weinig van terecht brachten. En hij had gelijk. Dat is juist hetgeen ik betoogde. Onze Nederlandsche voetballers zijn niet gewoon bp zulk weer te spelen, in tegenstelling met onze buitenlandsche tegenstanders, o.a. de Belgen. Het behoeft geen betoog.

dat deze daardoor een voorsprong op ons verkregen, wanneer wü tegenover hen komen te staan bü slecht weer. Op 24 Februari vonden in België slechts enkele wedstrijden geen doorgang en de weersgesteldheid, evenals de gesteldheid der terreinen, was daar, blijkens de verslagen in Belgische sportbladen, zeker niet veel beter dan bij ons. Misschien kunnen enkele aanhalingen uit het Belgische blad Sporting de twijfelaars of tegenstanders nader tot mijn standpujit brengen.

Zooals bekend, werd op 23 Februari 1946 in Charleroi de interlandwedstrijd België burg (7—0) gespeeld. Blijkens het verslag in Sporting vond dezen strijd plaats op een zeer zwaar veld en regende het flink gedurende den wedstrijd. In het midden van het terrein waren er enkele breede waterplassen!!). Sporting schrijft: „juist zooals tijdens den zwaren wedstrijd België—Frankrijk van 15 December 1945 op Daring, werd het véld modderiger en reeds lang vóór de rust, beteekende het voor de spelers, juist zooals destijds tegen Frankrijk, dwangarbeiderswerk zich in die modderpoel te bewegen”.

Het blad wtjst er ook op, dat Luxemburg zeer gehandicapt was door het zware veld, dat de degelijkere techniek der Belgen begunstigde.

Toen Nederland op 17 Maart 1940 in Antwerpen zijn laatsten uitwedstrijd tegen België speelde, was het terrein ook een modderpoel, terwyi het voortdurend regende. Toen kregen wij de dikste nederlaag te slikken, die wy ooit tegen België leden (7—1)! Dat was in een tyd, dat Nederland, zooal niet de meerdere van, dan toch zeker gelykwaardig aan onze Belgische voetbalvrienden geacht werd. Een maand later namen wy in Amsterdam op hetzelfde Belgische elftal met 4—2 revanche, niaar toen was het een prachtige lentedag en het veld was kurkdroog.

Waarmee ïk slechts zeggen wil, dat het uitsluitend spelen onder gunstige weersomstandigheden (die een rijke recette inbrengen), ook zijn schaduwzijden kan hebben en er wat voor te zeggen valt, het ook maar eens op zware velden en bij slecht weer te probeeren. De in bovenstaand artikeltje genoemde voorbeelden wijzen dit uit. J. P. BALJé.

Voetballer veroordeeld. De 8.V.V.-speler A. Donhuyzen, die op 17 Februari j.l. in den wedstrüd N.A.C.—B.V.V. den 8.V.V.-speler Bouwmeester met opzet mishandelde, heeft voor dit feit voor den politierechter terecht gestaan. De uitspraak luidde: ƒ 100 boete en voorwaardeltjk een straf van één maand met een proeftijd van 2 jaar.

Jeugdtournooi G.V.A.V. Een uitstekend geslaagd G.V.A.V.-jeugdtournooi te Groningen wees in de A-klasse G.V.A.V. en in de B-klasse Blauwwit als winnaars aan.

Junlorestournooi Be Quick (Gron.). Het Pinkstertournooi van Be Quick (Gr.) is uitstekend geslaagd. In de A-klasse won Be (Nijm.) de finale van Willem II met I—O1—O en in de B-klasse bleven de Tilburgers meester van het terrein.

Jubileum Boradsridder De Jager. De heer J. C. de Jager te Arnhem, 0.m,. Bondsridder, voorzitter van de Vereeniging van Oostel 2e, 3e en 4e Wassers en voorzitter van „Eendrach”, hoopt 25 Juni a.s. den dag te herdenken, waarop hn vóór 40 jaren in dienst trad bij de N.V. Glas- en Verfindustrie v.h. v. Ommeren & Co. te Arnhem.

Z.M.C. Stedenwedstryd loeiden Haag. Woensdag 19 Juni a.s., 7.15 uur, wordt op het terrein van de vereeniging „Quick Boys” te Katwijk aan Zee een wedstrijd gespeeld tusschen de vertegenwoordigende K.N.V.B. Zaterdagmiddagelftallen van Leiden en Den Haag. De samenstelling der beide elftallen waarborgt een goeden ■wedstrijd, waarvoor speciaal in Leiden en omgeving groote belangstelling bestaat. We hopen dat van dezen wedstrijd een goede propaganda voor het Zaterdagmiddagvoetbal uitgaat.