Jack Harper over

NEDERLAND-PORTUGAL

Hoe komen we iets te weten over het Portugese spel? dat was de vraag welke ons na de loting van de Davis Cup uit de aard der zaak bezighield.... We neusden in verschillende tijdschriften en kranten, Franse vooral, ook het Spaanse algemene sportblad over tennis, golf, jacht, zeilen, enz. om daaruit uitslagen te peuren toen schoot ons opeens Harper te binnen, Jack Harper. de Australische tennistoerist en tennisvriend van Nederland, die al verschillende malen in ons land speelde én die pas eeni paar maanden, zaken en tennis combinerend, in Spanje en Portugal geweest was. Een briefje ging direct naar zijn Londens adres, inde hoop dat hij weer niet ergens anders in Europa zou zwerven. Doch prompt na drie dagen kregen we antwoord. Kort, heel kort, want de zelfde dag begon een nieuwe reis voor de Australische Borotra.. „Ik zag twee van de bekende Portugese spelers, Roquette en Ricciardi enkele malen spelen; zij maakten niet zulk een indruk dat ik speciaal op de details van hun spel lette. Ik heb de indruk dat Van Swol en Wilton, als zij in behoorlijke vorm zijn, sterker zijn en Van Swol—Rinkel, in dubbel, zeer zeker.. Het is gevaarlijk nu reeds voorspellingen te doen, doch naar mijn oordeel ligt er in deze ontmoeting een uitstekende kans voor de Nederlandse spelers, 4—l op zijn minst. De Nederlandse spelers ”are stronger all round and have much more experience”.

LIMBURGS JAARVERSLAG getuigt van opgewekt teimisleven

Het laatste jaarverslag van de scheidende secretaresse, mej. Rieter, geeft blijk vaneen levendige tennis-beoefening in ons Zuidelijkst district. Enkele grepen mogen dit illustreren: De tennisleraar Mulder had dag in dag uit alle beschikbare uren bezet; over zijn toewijding en zijn resultatenwas er algemeen tevredenheid. De jeugdkampioen van Limburg, Van Gasselt, won het kampioenschap voor de oudere jeugd te Haarlem en werd ook districts-kampioen; ook bij de dames kwam het districtskampioenschap aan de jeugd; mej. Paffen. De eigen competitie-indeling bleek een succes. Voor de districtskampioenschappen, uitstekend te Maastricht georganiseerd, iwas er zeer bevredigende belangstelling. Het invitatie-tornooi te Weert trok talrijke speelsters en spelers. De stedenwedstrijden te Roermond waren opnieuw een succes en tegen de ploeg van Belgisch Limburg werd uit en thuis een klinkende over-

We hebben ook, optimistisch als we over deze wedstrijd zijn. zijn oordeel gevraagd over Engeland—lndia, omdat tenslotte een van deze twee onze vermoedelijke tegenstander zal zijn inde derde ronde. En daar er een India speelt en een Pakistan, hebben we ook gevraagd wie er voor India uitkomen. Harper antwoordt: „Voor India zullen zo goed als zeker spelen Misra, Bose en Meta (voor Pakistan Ghaus Mohamed en Ahmed). Engeland zal het tegen de ploeg van India lang niet gemakkelijk hebben en ik waag me niet aan een voorspelling. De Indische spelers kunnen soms zéér goed spelen, doch zij raken soms onverwacht uit vorm; vandaar ook hun wisselende uitslagen in verschillende wedstrijden. ”So that match would be fity-fifty. I think Holland mi g h t beat on home-courts India but only if your boys are thoroughly fit and have plenty of match practice.” lot zover Harper, die zich excuseert over zijn ”short note owing to timetrouble” en die eindigt met de verzekering dat hij dit jaar zeker weer naar Nederland zal komen, in Juli, bij het I. C.-tornooi te Noordwijk. ”1 hope however that I have not to wait as long as July to be again in my favorite country, Holland, that 1 like not only for tennis, but also for the cleanliness of the country, the kindliness and courtesy of all the people and my many friends”.

winning behaald (tweemaal 16—16!). Heerlen had zijn eerste tornooi: talrijke inschrijvingen en een goede leiding; algemene tevredenheid. „De toezending van het lotings-schema aan de inschrijvers, later ook de uitslagen aan alle spelers, is iets dat stellig navolging verdient.” (Inderdaad, ook buiten Limburg! Groningen doet het ook reeds lang. Twee districtsvoorbeelden voor het grote Westen! – Red. L. T.). Venlo vierde zijn 9de lustrum met een luisterrijk tornooi en dito feest. De nieuwe voorzitter, de heer G. Tripels en de nieuwe secretaris mr. Eijsbouts, hopen over 1948 een even opgewekt tennisleven (en wat meer contact met het Westen en andere sterke centra) te kunnen melden. De voorbereiding is reeds begonnen met een „tennis-filmen-praat-avond” te Sittard, op 29 December nog wel. waar belangstellenden uit Maastricht, Roermond, Heerlen, Weert de zaal vrijwel geheel vulden. (En uit Sittard zélf.... 3!).

[ Mr. TH. O. PALTE t

Op 3 Februari j.l. is plotseling overleden Mr. Th. O. Palte. Secretaris van de Kamer van Koophandel in Den Haag, die ook inde Nederlandse Tenniswereld geen onbekende was. Sinds 1921 was hij bestuurslid; eerst Secretaris, later Voorzitter en eind 1946 Ere-Voorzitter van de Oranje Tennis Club, welke vroeger ook als „de club van Palte” bekend stond. Ook voor de Haagse afdeling van de Bond heeft hij veel gedaan. Allen, die nog competitiewedstrijden hebben gespeeld op dein de Scheveningse duinen zo idyllisch gelegen banen van de Oranje, zullen een prettige herinnering hebben behouden aan deze sportieve en enthousiaste aanvoerder van het Oranje-team, dat hij zodanig opwerkte, dat het naar dele klasse promoveerde. Het heeft zich vele jaren daarin kunnen handhaven, maar- toen door vertrek van enkele goede krachten het moeilijk werd een behoorlijk eerste klasteam samen te stellen, is op zijn initiatief het besluit genomen om zich vrijwillig uit dele klas-competitie terug te trekken. Hij gaf de jonge en nog onervaren Oranjespelers de opdracht om zich door eigen kracht een vooraanstaande plaats inde tenniswereld te veroveren. Beter van onderaf aan te beginnen, dan op de verdiensten van anderen een plaats in te nemen, waarop men formeel misschien wel, doch normaliter geen recht had. Zo was hij: een eerlijk, verstandig en hoogstaand man, die door zijn begaafdheid en veelzijdige ontwikkeling overal werd ingehaald, en zich dan ook ten volle aan de door hem aanvaarde taak gaf. Deze activiteit is hem tenslotte noodlottig geworden. Reeds enige jaren heeft hij zich op medisch advies moeten sparen en zich uit vele bestuurs- en andere functies moeten terugtrekken. Desondanks bleef zijn werkkring veelomvattend en met terzijdestelling van zijn physieke moeilijkheden bleef hij zich naast zijn eigen werk wijden aan de belangen van de meest uiteenlopende nuttige instellingen, zoals Residentie-orkest, muziekbibliotheek, School voor winkelpersoneel, Commissie voor handelsonderwijs enz., enz. Zijn heengaan was onverwacht en laat in brede kring een grote leegte achter. Er kon nog zoveel van hem worden verwacht. Wij brengen hier een eerbiedige hulde aan deze bescheiden man. die naast zijn veelzijdige bemoeiing op ander gebied ook veel voor de Nederlandse Tennissport in het algemeen en voor de Oranje T. C. in het bijzonder gedurende zijn leven heeft verricht.

5