TORNOOI PARK HONINGEN Heeren-enkelspel A. Kwart-eindstrijden: van der Graaff slaat jhr. de Brauw 6-3, 2-6, 6-4; Bruns slaat dr. Oudshoorn 7-5, 6-2; Leyenaar slaat Karsten 6-2, 6-4; Borren slaat Bosschaart 6-i, 6-0. Halve eindstrijden: van der Graaff slaat Bruns 5-7, 6-1, 6-0; Borren slaat Leyenaar 4-6, 6-4, 6-4, Eindstrijd Borren slaat v.d. Graaff 6-8, 6-3, 6-1. Dames-enkelspel A, Halve eindstrijden: mej. Hartog slaat mevr. Karsten 3-6, 6-4, 6-4; mej. Wellink slaat mej. Sadee 6-1, 2-6, 6-2. Eindstrijd: mej. Hartog slaat mej. Wellink 7-5, 6-2. Heeren-dubbelspel A. Halve eindstrijden: Borren en de Brauw slaan den Hoed en Slavenburg 6-3, 6-2; Karsten en ir. van Herwynen slaan Leyenaar en Bruns 9-7, 6-3. Eindstrijd; Borren en de Brauw sl. Karsten en ir. van Herwijnen 6-2, 9-7. Heeren-enkelspel B. Kwart-eindstrijden: van Amerongen slaat H. Smit 3-6, 9-7, 6-1; Tanis slaat ir. Thieme 3-6, 6-3, 6-2; mr. Pieters slaat Th. Tuber 5-7, 7-5, 6-1; van Reekum slaat P. Offers 7-5, 6-1. Halve eindstrijden: van Amerongen slaat Tams 10-8, 4-6, 6-2; mr. Pieters slaat van Reekum 6-3, 6-2. Eindstrijd mr. Pieters slaat van Amerongen 6-4, 6-3, Dames-enkelspel B. Halve eindstrijden: mevr. Birnie slaat mej. K. de Jong 6-3, 6-1; mej, F. Diemer Kool sL mevr. D. van Creveld 6-2, 6-4. Eindstrijd: mej. F. Diemer Kool sl. mevr. Birnie 6-1, 6-2. Heeren-dubbelspel B, halve eindstrijden; mr. Pieters en van Diem slaan ir. van Buuren en H, Smit 11-9, 6-3; „Xenon en van Amerongen w.o. Eindstrijd; „Xenon ’ en van Amerongen slaat mr. Pieters en van Diem 6-2, 5- 6-0. Gemengd dubbelspel B, halve eindstrijden: de heer en mevr. van Buuren slaan mej: van den Boogaard en H. Klix 6-4, 6-1; mej. F. Diemer Kool en mr. Offers slaan mej. Engeikamp en van Diem 6-1, 6-4. Eindstrijd: de heer en mevr. van Buuren slaan mej. Diemer Kool en mr. Offers 7-9, 6-4, 8-6. Dames-dubbelspel B. Eindstrijd: mevr. Birnie en mevr. Voorwinden sl. mej. Heinrich en mej. Remmers 6-0, 6-

PROTEST VAN SPELERS TEGEN EEN NIEUWEN AMERIKAANSCHEN BAL. Altijd weer is de bal, het middel van den strijd op het veld, ook het object waarin buiten het speelveld gestreden wordt. In geen enkele balsport is dat zoo sterk als bij tennis, al-. Ie nauw-omgrensde voorwaarden betreffende sprong, gewicht, grootte ten spijt. Wij hebben het bericht gegeven dat in het tornooi van Seabright, in Amerika, de spelers met een nieuw type bal gespeeld hebben en dat zij hieraan enkele onregelmatige uitslagen wijdden. Nu komt het bericht dat zoowel de Amerikaansche als de Australische spelers bij den Amerikaanschen bond geprotesteerd hebben tegen dezen bal, die volgens hen wegens de vlltsoort te veel aarde, gras en vocht van de baan opneemt en daardoor spoedig zwaarder dan normaal wordt. Zij hebben medegedeeld dat zij niet aan het volgende internationale tornooi (Rya) zullen deelnemen indien deze bal daar gebruikt mocht worden.

HET ROTTERDAMSCHE ENKELSPEL-TORNOOI • Het enkelspel-tornooi van het district Rotterdam, dat al eenige jaren zooveel succes heeft en dat in andere districten navolging verdiende, wordt ook dit jaar als seizoen-slot gehouden. Het bestaat uit twee afdeelingen, louter enkelspelen, n.l. voor overgangsen tweede klassers inde eene, voor derde klassers inde andere afdeeling. Het heeft nog twee andere aantrekkelijke afwijkingen met andere tornooien. Het heeft een herkansing en de eerste ronden worden over verschillende parken verdeeld. De herkansing is zeer in trek. Die brengt de verliezers van de eerste ronde tegen elkaar en de winnaars daarvan mogen komen inde tweede ronde. De eerste ronden worden op de Zondagen 3, 10 en 17 September gespeeld, de halve eindstrijden en eindstrijden op Zaterdag 23 en Zondag 24 September op het Plaswijck Tennispark.

DE KAMPIOENSCHAPPEN EN SPELVERBETERING

Wij zijn er niet aan gewoon en op het eerste lezen lijkt het velen misschien een gedurfde fantasie maar hoe nuttig zou het geweest zijn, indien bij de jubileumskampioenschappen een kenner van het spel beschikbaar geweest ware met géén andere dan de moeilijke en veel vergende taak om zooveel mogelijk partijen van de spelers uit de districten te volgen en na afloop met hen een ~entre nous” te hebben over hun techniek, hun tactiek, de fouten en de binnen hun bereik liggende verbeteringen! Niet om kampioenen te ontdekken en op te kweeken, maar om „hun eigen spel” te verbeteren, om dat betere in hun district, hun milieu te ontplooien en ten voorbeeld geven. Om, zoo mogelijk, het nuttig effect van de deelname zoo groot mogelijk te doen zijn, om te kunnen zeggen: dat hebben we meegekregen uit „Den Haag”. Hoe onbevredigend moet het voor velen geweest zijn om ineen tornooi te spelen met zoovele goede deelnemers, met zoovele sterker tegenstanders, met zulk beter spel en dan heel en al aangewezen zijn op eigen waarneming, eigen ervaring, terwijl enkele aanwijzingen zoo welkom en zoo nuttig geweest zouden zijn. Onuitvoerbaar? In geenen deele! Kwestie van organisatie. Indien onze amateurs niet over voldoende tijd beschikken dan zou het zeer goed mogelijk zijn om b.v. eender bekende oefenmeesters te engageeren, een die vooral kijk heeft op fouten, die dus coach-capaciteiten heeft, om de meest voor de hand liggende fouten aan te wijzen en eventueel een kwartiertje te demonstreeren. Een nieuwe gedachte ■—■ welke men echter niet verwerpen moet ómdat zij nieuw is ! Zoo ergens dan ligt hier een gebied waarop zeer nuttig werk gedaan kan worden ! C. V.

4